Καταπολεμάμε την ασθένεια ντομάτας cladosporium σε ένα θερμοκήπιο εύκολα και αποτελεσματικά: τις καλύτερες μεθόδους και συστάσεις των κατοίκων του καλοκαιριού με εμπειρία

Η πλούσια συγκομιδή είναι η επιθυμία κάθε καλλιεργητή λαχανικών, αλλά, δυστυχώς, δεν εξαρτώνται όλα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Συμβαίνει ότι λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, αλλά τα φυτά εξακολουθούν να αρρωσταίνουν. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων ασθενειών των αρωματικών φυτών που καλλιεργούνται σε κλειστές περιοχές είναι η καφετιά ελιά ή το κλαδοσπόριο.

Από το άρθρο θα μάθετε τι είδους ασθένεια είναι - ασθένεια ντομάτας cladosporium σε ένα θερμοκήπιο, πώς να το θεραπεύσετε και πώς να προστατεύσετε τη σοδειά από το θάνατο. Το υλικό περιέχει συμβουλές από έμπειρους κατοίκους του καλοκαιριού και φωτογραφίες από την εκδήλωση της νόσου στα φυτά.

Τι είναι αυτή η ασθένεια

Το Cladosporium αναφέρεται συχνά ως καφέ κηλίδα. Η ασθένεια ανήκει σε μύκητες και μπορεί να επηρεάσει μαζικά τα φυτά. Λόγω της νόσου, υπάρχει κίνδυνος απώλειας του 50% της σοδειάς. Η Cladosporia επηρεάζει συχνά τα φυτά που καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο ή θερμοκήπιο.

Η ασθένεια είναι σχεδόν αδύνατο να απομακρυνθεί, δεδομένου ότι το παθογόνο του είναι σε θέση να διατηρήσει τη ζωτική του δραστηριότητα για 10 μήνες, ακόμη και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Μπορεί να ξεχειμωνιάσει στο έδαφος και στη νέα σεζόν να μολύνει τα φυτά. Ο μύκητας εξαπλώνεται με τη μορφή σκόνης με σπόρια - μπορεί να μεταφερθεί από τον άνεμο από μια γειτονική περιοχή. Μία από τις προϋποθέσεις για την εξάπλωση της νόσου είναι η υψηλή υγρασία.

Πώς επηρεάζει τις ντομάτες

Ένας μολυσμένος θάμνος μπορεί να σκοτώσει ολόκληρο σπορόφυτα... Τα συμπτώματα της κλαδοσπορίωσης δεν μπορούν να συγχέονται με μια άλλη ασθένεια: καφέ κηλίδες και γκρίζα άνθιση σχηματίζονται στα φύλλα και στη συνέχεια αρχίζουν να γίνονται κίτρινα και πέφτουν. Ο μίσχος και τα φρούτα παραμένουν ανέπαφα, αλλά τα φυτά αρχίζουν να υποφέρουν, χάνοντας την πράσινη μάζα τους.

Οι ντομάτες δεν ωριμάζουν, αρχίζουν να σαπίζουν και να συρρικνώνονται. Οι διογκωμένες καφέ κηλίδες μπορεί να αναπτυχθούν σε μεγάλες ντομάτες. Στα πρώτα συμπτώματα της νόσου, ξεκινήστε αμέσως τη θεραπεία.

Αντιμετωπίζουμε την ασθένεια ντομάτας cladosporium σε ένα θερμοκήπιο εύκολα και αποτελεσματικά: τις καλύτερες μεθόδους και συστάσεις των κατοίκων του καλοκαιριού με εμπειρία

Συμπτώματα και εξωτερικά σημεία

Το Cladosporia αναπτύσσεται σταδιακά, η ασθένεια μπορεί να αναγνωριστεί κατά την περίοδο της ανθοφορίας και του σχηματισμού φρούτων. Ήδη τον Ιούλιο, μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικές φωτεινές κηλίδες στα φύλλα, μια αλλαγή στο χρώμα τους σε καφέ δείχνει την αρχή της διαδικασίας μαρασμού του φυτού.

Εάν δεν ξεκινήσετε τη θεραπεία, η επιφάνεια του φύλλου συμπιέζεται και γίνεται βελούδινη στην αφή. Στη συνέχεια πέφτει η πράσινη μάζα του φυτού, η οποία επηρεάζει τη διαδικασία σχηματισμού φρούτων.

Περιγραφή των σταδίων ανάπτυξης της νόσου:

 1. Αρχική - τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά την ανθοφορία. Ανοιχτό πράσινο κηλίδες εμφανίζονται στο εξωτερικό του φύλλου και ένα ανοιχτό γκρι άνθισμα σχηματίζεται στο εσωτερικό.
 2. Προοδευτικό - τα άνω φύλλα επηρεάζονται, αλλά το στέλεχος και τα φρούτα παραμένουν ανέπαφα. Η επιφάνεια του φύλλου γίνεται πυκνότερη, βελούδινη, η πράσινη μάζα του φυτού χάνει το σχήμα και το χρώμα της. Οι κηλίδες στα φύλλα σκουραίνουν και γίνονται καφέ, το έντονο χρώμα τους παρατηρείται στην εσωτερική επιφάνεια του φύλλου.
 3. Ενεργός - τα φύλλα πέφτουν, το φυτό μαραίνεται, ο μύκητας μολύνει τους καρπούς. Καμία μέθοδος δεν μπορεί να σώσει τα φυτά.

Λόγοι μόλυνσης

Η μόλυνση με Cladosporium επηρεάζει συχνότερα τα φυτά που αναπτύσσονται σε θερμαινόμενα θερμοκήπια ή θερμοκήπια. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται το δεύτερο μισό του καλοκαιριού, στις νότιες περιοχές - την άνοιξη.

Αιτιώδης παράγοντας της νόσου

Ο αιτιολογικός παράγοντας του cladosporium είναι ένας μύκητας Cladosporium fulvum Cooke... Διακρίνεται από τη ζωτικότητά του: αντέχει τόσο στο κρύο όσο και στη ζέστη για 10 μήνες.Η μόλυνση συμβαίνει όταν το μυκήλιο του μικροοργανισμού εισέρχεται στο φυτό. Το παθογόνο εξελίσσεται συνεχώς, προσαρμόζεται στα φάρμακα.

Ο μύκητας, στα φυτά, αρχίζει να βλασταίνει. Η εκδήλωση της ζωτικής δραστηριότητάς της μπορεί να φανεί στα μέσα της καλλιεργητικής περιόδου. Τα αδύναμα φύλλα επηρεάζονται πρώτα.

Σπουδαίος! Εκτός από τα φύλλα, ο μύκητας επηρεάζει τα λουλούδια και τις νεαρές ωοθήκες.

Αντιμετωπίζουμε την ασθένεια ντομάτας cladosporium σε ένα θερμοκήπιο εύκολα και αποτελεσματικά: τις καλύτερες μεθόδους και συστάσεις των κατοίκων του καλοκαιριού με εμπειρία

Όροι διανομής

Ο μύκητας αναπαράγεται από κονίδια (σπόρια), τα οποία, λόγω της ελαφρότητάς τους, μεταφέρονται από τον άνεμο. Η πηγή μόλυνσης μπορεί επίσης να είναι συνηθισμένα αντικείμενα στα οποία έχει αποκτήσει το παθογόνο: εργαλεία κήπου, παπούτσια, νερό για άρδευση.

Χαρακτηριστικό. Η ασθένεια δεν είναι τυπική για τα φυτά που καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Τα σπόρια των μυκήτων ενεργοποιούνται σε αυξημένα επίπεδα υγρασίας, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για τα θερμοκήπια. Ένας άλλος παράγοντας που διεγείρει την ενεργή φάση είναι η πτώση της θερμοκρασίας. Ο βέλτιστος δείκτης για τη διάρκεια ζωής του μύκητα είναι + 22 ... + 25C με υγρασία 80%. Εάν η υγρασία μειωθεί στο 70%, η αναπαραγωγή των μικροοργανισμών σταματά.

Πώς και τι πρέπει να αντιμετωπιστεί

Η θεραπεία της κλαδοσπορίωσης εξαρτάται άμεσα από τον βαθμό εξάπλωσης της νόσου. Εάν ξεκινήσατε την καταπολέμηση της νόσου αμέσως μετά τον εντοπισμό κηλίδων, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγάλες. Εάν αγνοήσετε την ασθένεια, είναι πιθανό να χάσετε ολόκληρη τη σοδειά σας.

Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών: λαϊκές θεραπείες και χημεία. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση χρησιμοποιείται για αποτελεσματική θεραπεία. Στο πρώτο στάδιο, μπορείτε να κόψετε τα προσβεβλημένα φύλλα και να κάνετε θεραπεία με μέσα, όταν εμφανίζονται καφέ κηλίδες, το φυτό είναι απίθανο να βοηθηθεί από οτιδήποτε, αφαιρείται από τον κήπο μαζί με τις ρίζες.

Χημικά

Τα χημικά παρασκευάσματα καταπολεμούν αποτελεσματικά τον αιτιολογικό παράγοντα της κλαδοσπορίωσης, χρησιμοποιούνται ακόμη και όταν τα φυτά επηρεάζονται σοβαρά από την ασθένεια. Πριν από τη χρήση, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και μην παραβιάζετε τις συστάσεις των κατασκευαστών.

Η επεξεργασία γίνεται καλύτερα το βράδυ, είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να μην υπάρχει βροχή ή ισχυρός άνεμος. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία σε δύο εβδομάδες.

Σπουδαίος! Επεξεργαστείτε με χημικά τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη συγκομιδή.

Ένα ευρύ φάσμα μυκητοκτόνων είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της καφέ κηλίδας:

 • "ΧΟΜ";
 • "Μπράβο";
 • "Poliram";
 • Κορυφή Abiga;
 • Ditan NeoTek 75;
 • οξυχλωριούχο χαλκό.

Παραδοσιακές μέθοδοι

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους είναι αποτελεσματικές μόνο στην αρχή της νόσου · δεν θα είναι δυνατό να θεραπευτούν τα φυτά από καφέ ελιά σε ένα προοδευτικό στάδιο.

Το καλύτερο από όλα, οι ακόλουθες θεραπείες βοηθούν στην εξουδετέρωση του μύκητα:

 • Αντιμετωπίζουμε την ασθένεια ντομάτας cladosporium σε ένα θερμοκήπιο εύκολα και αποτελεσματικά: τις καλύτερες μεθόδους και συστάσεις των κατοίκων του καλοκαιριού με εμπειρίαγάλα ορού γάλακτος - ρίξτε 1 λίτρο ορού γάλακτος σε έναν κάδο νερού, το διάλυμα είναι κατάλληλο για ψεκασμό.
 • έγχυση σκόρδου και ιωδίου - για 1 κουβά νερό θα χρειαστείτε 30 σταγόνες ιωδίου, 1 σκελίδα σκόρδο ή 500 γραμμάρια σκοπευτών.
 • χλωριούχο ιώδιο - το προϊόν είναι κατάλληλο για προ-φύτευση εδάφους και επεξεργασία δενδρυλλίων. Σε ένα κουβά με νερό, διαλύστε 30 g χλωριούχου καλίου και 40 σταγόνες ιωδίου. Κατά την απολύμανση του εδάφους, το διάλυμα πρέπει να φτάσει σε βάθος 10 cm.
 • διάλυμα γάλακτος με ιώδιο - χρειάζεστε 0,5 λίτρα γάλακτος, 5 λίτρα νερού και 15 σταγόνες ιωδίου.
 • αφέψημα ξύλινη τέφρα - Βράζουμε 300 g στάχτης σε 10 λίτρα νερού για 25 λεπτά και μετά αφήνουμε να εγχυθεί για δύο ημέρες.
 • διάλυμα μαγγανίου
 • 1% διάλυμα υγρού Bordeaux.
 • κολλοειδές διάλυμα θείου - 3 κουταλιές της σούπας. η ξηρή ύλη αναμιγνύεται με 1 κουταλιά της σούπας. θειικό χαλκό και 3 κουταλιές της σούπας. πολυκαρβασίνη. Το συμπύκνωμα αραιώνεται σε 10 λίτρα νερού και προστίθενται 2 κουταλιές της σούπας. υγρό σαπούνι;
 • μαγιά - για ψεκασμό, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα παρασκευασμένο από ξηρό ή υγρό προϊόν.

Προσοχή! Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, υγρό σαπούνι μπορεί να προστεθεί στο τελικό διάλυμα. Το σαπουνόνερο προστατεύει από τα παράσιτα και προάγει την υγεία των φυτών.

Αγροτεχνικές τεχνικές

Στα πρώτα σημάδια της νόσου, θα πρέπει να ελέγξετε το πάχος των κρεβατιών. Εάν, κατά τη διάρκεια της φύτευσης στο έδαφος, τα φυτά φυτεύτηκαν σε σωρό, αξίζει να αραιωθεί η περιοχή, έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα μεταξύ των θάμνων. Η απόσταση μεταξύ ντομάτας χαμηλής ανάπτυξης πρέπει να είναι 40-50 cm, τα κρεβάτια πρέπει να είναι τουλάχιστον 50-70 cm.

Αποτελεσματική προστασία από ασθένειες νυκτερινής σκιάς - συμμόρφωση με τους κανόνες της εναλλαγής καλλιεργειών Δεν μπορείτε να φυτέψετε ντομάτες από έτος σε έτος στο ίδιο οικόπεδο. Ο αιτιολογικός παράγοντας της cladosporia είναι σε θέση να παραμείνει στο έδαφος για έως και ένα έτος και να μολύνει νέα φυτά. Συνιστάται να φυτέψετε ντομάτες στα προηγούμενα κρεβάτια μόνο μετά από 3-4 χρόνια.

Προληπτικά μέτρα

Είναι καλύτερο να αποτρέψετε την εμφάνιση της νόσου παρά να προσπαθήσετε να την θεραπεύσετε αργότερα. Στην περίπτωση της καφετιάς ελιάς, το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η διατήρηση συνθηκών στο θερμοκήπιο που είναι δυσμενείς για τον μύκητα.

Πρόληψη:

 • Διατήρηση βέλτιστων δεικτών υγρασίας, θερμοκρασίας και φωτισμού.
 • αφαιρέστε τα υπολείμματα των φυτών και τα συντρίμμια μετά τη συγκομιδή.
 • τακτικά να αντιμετωπίζετε το πλαίσιο του θερμοκηπίου με απολυμαντικά.
 • να πραγματοποιήσει επεξεργασία εδάφους πριν από τη φύτευση ·
 • ακολουθηστε εναλλαγή καλλιεργειών;
 • επιλέξτε ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στις ασθένειες για φύτευση.
 • κατά τη φύτευση δενδρυλλίων, κρατήστε την απόσταση μεταξύ των θάμνων.
 • μην πλημμυρίζετε φυτά.
 • σάπια φύλλα χώμα με πριονίδι, ψιλοκομμένο γρασίδι και πλαστικό περιτύλιγμα.
 • αερίζετε τακτικά το δωμάτιο ή κάνετε σύστημα εξαερισμού.

Αντιμετωπίζουμε την ασθένεια ντομάτας cladosporium σε ένα θερμοκήπιο εύκολα και αποτελεσματικά: τις καλύτερες μεθόδους και συστάσεις των κατοίκων του καλοκαιριού με εμπειρία

Συμβουλές για τον κηπουρό

Η ανθεκτικότητα στις ντομάτες στις ασθένειες είναι ο κύριος παράγοντας προστασίας από το καφέ σημείο. Οι κτηνοτρόφοι αναπτύσσουν συνεχώς νέα υβρίδια καλλιέργειας που όχι μόνο έχουν υψηλή απόδοση, αλλά και ποσοστό επιβίωσης.

Αυτές οι ποικιλίες και τα υβρίδια περιλαμβάνουν:

 • Λιχουδιά;
 • Γίγαντας;
 • Βεζά;
 • Pink Paradise F1;
 • Pink Magic F1;
 • Το Masha F1;
 • Vitador F1;
 • Space Star F1;
 • Καταπιείτε F1;
 • Φουντίκ;
 • Pinky F1;
 • Eupator;
 • Business Lady F1.

Για την πρόληψη της cladosporia, χρησιμοποιούνται φάρμακα: "Fitosporin-M", "Pseudobacterin-2", "Integral", "Gamair" και "Alirin-B". Μετά την πρώτη θεραπεία, η επαναλαμβανόμενη διαδικασία πραγματοποιείται μετά από 20 ημέρες.

Μπορείτε να αυξήσετε την αντοχή των ντοματών στην κλαδοσπορία θεραπεύοντας τα φυτά με έγχυση βοτάνων: τσουκνίδα και πικραλίδα. Τα φυτά συνθλίβονται και προστίθενται πλάκες σκόρδου, μετά τα οποία τα συστατικά χύνονται με νερό και επιμένουν για δύο ημέρες.

Έμπειροι καλοκαιρινοί κάτοικοι παρατήρησαν ότι ο μύκητας πεθαίνει από τέτοια φαρμακευτικά παρασκευάσματα: Trichopolum, Metronidazole και Furacilin.

Κανόνες για τη χρήση ναρκωτικών:

 1. Στην αρχή της σεζόν, επεξεργαστείτε τα φυτά με Μετρονιδαζόλη - διαλύστε 13-15 δισκία του φαρμάκου σε 1 λίτρο νερού. Το διάλυμα πρέπει να σκουπιστεί καλά από όλα τα φύλλα ντομάτας.
 2. Το Trichopolum είναι κατάλληλο για τακτική προληπτική θεραπεία. Η διαδικασία πραγματοποιείται κάθε 10-14 ημέρες - 1 δισκίο του φαρμάκου διαλύεται σε 1 λίτρο νερού. Το εργαλείο όχι μόνο σκοτώνει τα σπόρια του μύκητα, αλλά επίσης προστατεύει τις ντομάτες από την επανεμφάνιση.
 3. Οι ντομάτες υποβάλλονται σε επεξεργασία με "Furacilin" τρεις φορές καθ 'όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου - 1 δισκίο του φαρμάκου διαλύεται σε 1 λίτρο νερού.

Αντιμετωπίζουμε την ασθένεια ντομάτας cladosporium σε ένα θερμοκήπιο εύκολα και αποτελεσματικά: τις καλύτερες μεθόδους και συστάσεις των κατοίκων του καλοκαιριού με εμπειρία

συμπέρασμα

Το Cladosporium είναι μια κοινή ασθένεια νυχτερινής σκιάς που εμφανίζεται σε θερμοκήπια και θερμοκήπια. Σύμφωνα με τις κριτικές των έμπειρων κηπουρών, η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί με τη βοήθεια λαϊκών θεραπειών. Στο αρχικό στάδιο, είναι αποτελεσματικά, αλλά εάν το παθογόνο συνεχίσει να εξαπλώνεται, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χημικά. Ένα φυτό που έχει χάσει τα φύλλα του δεν μπορεί πλέον να σωθεί - ξεριζώνεται και καίγεται.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία από ασθένειες, αλλά μερικές φορές δεν βοηθά στην πλήρη εξάλειψη της πιθανότητας μόλυνσης των φυτών. Επομένως, όταν επιλέγετε ντομάτες, είναι προτιμότερο να προτιμάτε ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στο cladosporium.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια