Επιλύουμε προβλήματα με τη συγκομιδή ντομάτας: τι πρέπει να κάνετε εάν οι ντομάτες στο θερμοκήπιο δεν γίνουν κόκκινες

Κάθε καλλιεργητής λαχανικών θέλει να πάρει μια πλούσια συγκομιδή, αλλά οι προσπάθειες που καταβάλλονται δεν αποδίδουν πάντα. Η καλλιέργεια ντοματών σε θερμοκήπιο δεν εγγυάται ότι τα φρούτα θα είναι ζουμερά και μεγάλα. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε γιατί οι ντομάτες δεν γίνονται κόκκινες στο θερμοκήπιο, τι να κάνετε για να τις κάνετε μεγάλες και πώς να επιταχύνετε την ωρίμασή τους.

Αιτίες προβλημάτων και τρόπος επίλυσής τους

Τα Solanaceae ωριμάζουν σε δύο στάδια. Η πρώτη φάση διαρκεί 3-4 εβδομάδες και συμβαίνει μετά το σχηματισμό των ωοθηκών. Αυτή τη στιγμή, ο καρπός αυξάνει τον όγκο, γίνεται σταθερός και πράσινος. Το δεύτερο στάδιο διαρκεί από 12 έως 20 ημέρες - οι ντομάτες γεμίζουν σταδιακά με χυμό και αλλάζουν το χρώμα τους από ελαφρύ σε κόκκινο.

Εάν τα φρούτα αναπτύσσονται σωστά, δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. Μια απόκλιση είναι μια κατάσταση εάν, 7 εβδομάδες μετά το σχηματισμό των ωοθηκών, οι ντομάτες εξακολουθούν να είναι μικρές και πράσινες... Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε σωστά την αιτία του προβλήματος.Επιλύουμε προβλήματα με τη συγκομιδή ντομάτας: τι πρέπει να κάνετε εάν οι ντομάτες στο θερμοκήπιο δεν γίνουν κόκκινες

Οι λόγοι για την καθυστερημένη ωρίμανση των τοματών:

 1. Άβολη θερμοκρασία. Τα φρούτα περιέχουν λυκοπένιο, μια φυσική χρωστική που τους δίνει το κόκκινο χρώμα τους. Η παραγωγή αυτής της ουσίας αναστέλλεται εάν η θερμοκρασία στο θερμοκήπιο πέσει κάτω από + 15 ° С ή υπερβαίνει τους + 35 ° С.
 2. Ανεπαρκές επίπεδο φωτισμού. Οι ντομάτες μπορεί να σταματήσουν να κοκκινίζουν εξαιτίας της υπερβολικής πυκνότητας των θάμνων. Σε περιοχές με πυκνή βλάστηση, τα φρούτα στα ανώτερα κλαδιά γίνονται κόκκινα γρηγορότερα, ενώ οι ντομάτες παρακάτω μπορούν να παραμείνουν πράσινες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 3. Χρησιμοποιώντας λάθος λίπασμα... Η περίσσεια αζωτούχου λίπανσης οδηγεί στο σχηματισμό μικρών, παραμορφωμένων φρούτων που δεν γίνονται κόκκινα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 4. Ακατάλληλος σχηματισμός θάμνων και υπερφόρτωση φρούτων. Λόγω του μεγάλου αριθμού των ωοθηκών, το στέλεχος, τα φύλλα και τα φρούτα δεν λαμβάνουν σωστή διατροφή.

Μέθοδοι επιτάχυνσης ωρίμανσης

Για να αποκτήσετε πλούσια συγκομιδή, πρέπει να διασφαλίσετε ότι δημιουργούνται άνετες συνθήκες στο θερμοκήπιο ή το θερμοκήπιο. Η εξάλειψη της δυσφορίας θα επιταχύνει την ανάπτυξη μικρών φρούτων.

Μπορείτε να επιταχύνετε το ρυθμό ωρίμανσης των ντοματών χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους:

 1. Επιλογή της σωστής σίτισης.
 2. Δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών: σωστή θερμοκρασία, υγρασία και επίπεδα φωτός.
 3. Υποχρεωτικός σχηματισμός θάμνων: τσίμπημα, περικοπή φύλλων και λουλουδιών.

Γιατί οι ντομάτες δεν χύνονται, αλλά κοκκινίζουν

Τα μικρά φρούτα μπορεί να είναι σύμπτωμα ακατάλληλης σίτισης. Η περίσσεια αζώτου οδηγεί σε αύξηση της πράσινης μάζας, ενώ η έλλειψη φωσφόρου και καλίου εμποδίζει την αύξηση του όγκου των καρπών.

Γιατί μια ντομάτα γίνεται κόκκινη με πράσινες κηλίδες κοντά στο μίσχο

Τέτοια συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν παραβίαση του καθεστώτος θερμοκρασίας. Μια καθυστέρηση στην ανάπτυξη των φρούτων συμβαίνει εάν οι δείκτες θερμοκρασίας πέσουν κάτω από + 15 ° С ή υπερβούν τους + 35 ° С.

Το κίτρινο-πράσινο άκρο κοντά στο μίσχο μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα ξαφνικών αλλαγών θερμοκρασίας μέρα και νύχτα.

Πώς να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης των ντοματών

Το κλειδί για μεγάλα και ζουμερά φρούτα είναι η κορυφαία σάλτσα. Πολλοί κάτοικοι του καλοκαιριού προσπαθούν να κάνουν τη συγκομιδή τους όσο το δυνατόν πιο φιλική προς το περιβάλλον, επομένως δεν χρησιμοποιούν χημικά. Πώς μπορούν να τρέφονται τα φυτά σε αυτήν την περίπτωση;Επιλύουμε προβλήματα με τη συγκομιδή ντομάτας: τι πρέπει να κάνετε εάν οι ντομάτες στο θερμοκήπιο δεν γίνουν κόκκινες

Αποτελεσματική επικάλυψη για ντομάτες:

 1. Λίπασμα ιωδίου-τέφρας. Ρίξτε 2 λίτρα θρυμματισμένης τέφρας σε έναν κάδο και ρίξτε 5 λίτρα βραστό νερό. Όταν το μείγμα κρυώσει, προσθέστε άλλα 5 λίτρα καθιερωμένου νερού στο δοχείο. Ο κάδος καλύπτεται και τοποθετείται στη σκιά. Μετά από μία εβδομάδα, η έγχυση τέφρας χύνεται σε άλλο δοχείο, στον οποίο προστίθενται 20 ml 5% ιωδίου και 10 g βορικού οξέος. Το προκύπτον συμπύκνωμα πρέπει να αραιώνεται με καθιερωμένο νερό σε αναλογία 1: 9. Ένας θάμνος θα χρειαστεί 0,8-1 λίτρα διαλύματος.
 2. Εκχύλισμα υπερφωσφορικού. Ρίξτε 100 g κοκκώδους φωσφορικού σε ένα μπολ σμάλτου και ρίξτε 5 φλιτζάνια βραστό νερό πάνω του. Αφήστε το μείγμα στην άκρη για μία ημέρα, ανακατεύοντας περιστασιακά για να διαλυθούν πλήρως οι κόκκοι. Μετά από μια μέρα, στραγγίξτε την κουκούλα, 20 κουταλιές της σούπας. μεγάλο. αραιώστε το προϊόν με 3 λίτρα νερό. Το προκύπτον συμπύκνωμα αραιώνεται σε αναλογία 3/4 φλιτζάνι προς 1 κουβά με νερό. Ένας θάμνος θα χρειαστεί 1 λίτρο διαλύματος.

Πώς να κάνετε τις ντομάτες να κοκκινίζουν

Μόλις εντοπιστεί η αιτία της καθυστέρησης ανάπτυξης, μπορείτε να αρχίσετε να την εξαλείψετε.

Σχηματίζουμε σωστά έναν θάμνο

Μια σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των νυχτερινών σκιάσεων είναι ο σχηματισμός ενός θάμνου. Διαφορετικά, όλη η διατροφή δαπανάται για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της πράσινης μάζας, γι 'αυτό τα φρούτα παραμένουν μικρά και πράσινα.

Για τον σωστό σχηματισμό του θάμνου ακαθόριστος ποικιλίες, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τις πλευρικές διεργασίες του φυτού μία φορά την εβδομάδα. Εάν ο θάμνος είναι πολύ ισχυρός, τότε παραμένει ένας πλευρικός γιος στο κύριο στέλεχος, το οποίο αργότερα τρυπιέται για να σχηματίσει μια βούρτσα λουλουδιών. Επίσης, κατά το πρώτο μισό του Αυγούστου, είναι απαραίτητο να κόψετε τις κορυφές των φυτών 3 φύλλα πάνω από τη συστάδα φρούτων. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσετε τα λουλούδια και τις μικρές ωοθήκες.

Οι ημι-καθοριστικές ποικιλίες και τα υβρίδια αναπτύσσονται σε δύο στελέχη, έτσι ο γιος του αφήνεται στο κύριο στέλεχος κάτω από την αρχική βούρτσα άνθισης. Οι διαδικασίες που εμφανίζονται αργότερα καταργούνται. Εάν μέχρι τα μέσα Αυγούστου ο θάμνος δεν έχει σχηματιστεί σωστά, οι κορυφές του έχουν κοπεί.

Προσδιορίστε τις ντομάτες δεν χρειάζεται να τσιμπήσετε. Ο θάμνος τέτοιων ποικιλιών έχει τρεις κορμούς · οι πλευρικοί βλαστοί πρέπει να αφαιρεθούν.

Οι υπερβολικά καθορισμένες και τυπικές ντομάτες δεν χρειάζονται διαμόρφωση και τσίμπημα.

Σπουδαίος! Το υπερβολικό βάρος των φυτών μπορεί να προσλάβει θρεπτικά συστατικά, τα φύλλα που έρχονται σε επαφή με το έδαφος μπορούν να γίνουν η πηγή πολλών ασθενειών. Ως εκ τούτου, ως προληπτικό μέτρο και για την ταχεία ωρίμανση των ντοματών, πολλοί έκοψαν τα κάτω φύλλα των φυτών.

Διατήρηση υγρασίας στο θερμοκήπιο

Το επίπεδο υγρασίας παίζει σημαντικό ρόλο στον σωστό σχηματισμό του καρπού. Για τη γρήγορη ωρίμανση των ντοματών, μπορείτε να κανονίσετε ένα είδος φινλανδικής σάουνας στο θερμοκήπιο.

 1. Σταματήστε να ποτίζετε τα φυτά.
 2. Αερίστε το δωμάτιο κάθε πρωί για 1,5-2 ώρες.
 3. Αξίζει να κλείσετε το θερμοκήπιο μόνο όταν όλο το συμπύκνωμα που έχει συσσωρευτεί όλη τη νύχτα είναι εντελώς στεγνό.
 4. Κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες του θερμοκηπίου κλειστά όλη την ημέρα.
 5. Στην καυτή περίοδο το βράδυ, μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα για 1 ώρα.

χαρακτηριστικό... Αυτή η μέθοδος, εκτός από την ταχεία ωρίμανση, θα προστατεύσει τη σοδειά από όψιμη καταστροφή. Ο ξηρός ζεστός αέρας αποτρέπει την ανάπτυξη του μύκητα - τον αιτιολογικό παράγοντα της νόσου.

Επιλύουμε προβλήματα με τη συγκομιδή ντομάτας: τι πρέπει να κάνετε εάν οι ντομάτες στο θερμοκήπιο δεν γίνουν κόκκινες

Χρησιμοποιούμε υποστηρίγματα, πέργκολα και καλτσοδέτα

Τα ανώτερα φρούτα συχνά ωριμάζουν γρήγορα, ενώ τα χαμηλότερα παραμένουν πράσινα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να εξαλειφθεί με αραίωση, καθώς και με τη χρήση υποστηρίξεων και πέργκολα.

Θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια εάν ο θάμνος είναι υπερφορτωμένος με φρούτα. Σήμερα, τα στηρίγματα ντομάτας μπορούν να αγοραστούν στο κατάστημα ή να φτιαχτούν με τα χέρια σας. Βοηθούν τα φυτά να πάρουν περισσότερο ήλιο και να ωριμάσουν γρηγορότερα.

Η καλτσοδέτα βοηθά το φυτό να μην σπάσει κάτω από το βάρος των ώριμων ντοματών. Για αυτούς τους σκοπούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό αλλά ανθεκτικό ύφασμα, για παράδειγμα, νάιλον.

Παρέχοντας στα φυτά αρκετό φως

Οι πρώιμες ποικιλίες έχουν συνήθως αρκετό ηλιακό φως για να ωριμάσουν.Ωστόσο, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και φθάνει το φθινόπωρο, το φως της ημέρας μειώνεται, οπότε οι ντομάτες ενδέχεται να παρουσιάσουν έλλειψη φωτός, γεγονός που τους εμποδίζει να κοκκινίσει.

Μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση εάν γυρίσετε τα καρποφόρα κλαδιά προς τον ήλιο και τα διορθώσετε σε αυτήν τη θέση. Είναι καλύτερο να σηκώνετε τις βούρτσες με φρούτα κάτω από την πράσινη μάζα. Για να μην τραυματιστούν τα κλαδιά, θα χρειαστούν στηρίγματα.

Χρησιμοποιούμε σωστά λιπάσματα

Η λανθασμένη επιλογή λιπασμάτων είναι η πιο συνηθισμένη αιτία ανάπτυξης της ντομάτας. Μια ανεπάρκεια ή περίσσεια χρήσιμων στοιχείων επηρεάζει την ανάπτυξη και την ωρίμανση των φρούτων.

Πώς να προσδιορίσετε την περίσσεια αζωτούχων λιπασμάτων; Με αυτό το πρόβλημα, τα νυχτερινά σκίαστρα έχουν παχιά, παχιά πράσινα βλαστάρια και μικρά φρούτα.

Σπουδαίος! Κατά τη διάρκεια της περιόδου πήξης, σχηματισμού και ωρίμανσης των φρούτων, τα νιτρικά άλατα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Για σίτιση είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε φωσφόρο, ιώδιο και κάλιο.

Το πρόβλημα της περίσσειας λιπασμάτων μπορεί να λυθεί με την εγκατάλειψη των επιδέσμων που περιέχουν άζωτο και την αλλαγή σε έγχυση τέφρας και εκχύλισμα υπερφωσφορικών.

Παρατηρούμε το καθεστώς θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο

Κατά την περίοδο επικονίασης και σχηματισμού ωοθηκών, οι δείκτες στο θερμοκήπιο δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους + 27 ° C. Όταν όλα τα φρούτα φτάσουν στο μέγιστο όγκο τους, δεν φοβούνται πλέον τη ζέστη. Αντίθετα, η κοκκίνισμα του καρπού εμφανίζεται διπλασιασμένη σε ζεστό καιρό.

Αφαίρεση νέων λουλουδιών

Το φθινόπωρο, τα λουλούδια συνεχίζουν να σχηματίζονται στα φυτά, αλλά αυτή τη στιγμή παρεμβαίνουν στην ωρίμανση των φρούτων. Επομένως, πρέπει να τα αφαιρέσετε καθώς μεγαλώνουν - μπορείτε να τσιμπήσετε ή να κόψετε όλα τα σημεία ανάπτυξης του φυτού.

Συστάσεις κηπουρών

Επιλύουμε προβλήματα με τη συγκομιδή ντομάτας: τι πρέπει να κάνετε εάν οι ντομάτες στο θερμοκήπιο δεν γίνουν κόκκινες

Πραγματοποίηση τσίμπημα και η κοπή φύλλων είναι απαραίτητη για τις περισσότερες ποικιλίες ντομάτας. Ωστόσο, οι αρχάριοι κηπουροί μπορούν να βλάψουν το φυτό με τις ενέργειές τους και ακόμη και να οδηγήσουν στο θάνατό του.

Σωστή αφαίρεση των βημάτων:

 • Οι πλευρικοί βλαστοί σπάζουν με το χέρι χωρίς να χρησιμοποιούν ψαλίδι.
 • η διαδικασία πραγματοποιείται νωρίς το πρωί μιας ηλιόλουστης ημέρας.
 • η πρώτη απομάκρυνση των βλαστών γίνεται 2 εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση δενδρυλλίων ·
 • η συχνότητα της διαδικασίας είναι 8-12 ημέρες.
 • όλες οι διεργασίες μήκους 4-7 cm υπόκεινται σε αφαίρεση.
 • Μην ξεσπάσετε το σουτ από τη ρίζα, είναι καλύτερα να αφήσετε 2 cm του βλαστού.
 • η διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη σίτιση ή στιλβώ;
 • Ένα διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση της κατεστραμμένης θέσης.

Σωστό κλάδεμα φύλλων:

 • το κόψιμο των φύλλων ξεκινά τη δεύτερη δεκαετία του Ιουνίου.
 • η διαδικασία πραγματοποιείται εβδομαδιαίως μαζί με τσίμπημα.
 • πρέπει να κόψετε 1-2 φύλλα κάθε φορά έως ότου αφαιρεθεί όλη η πράσινη μάζα κάτω από την πρώτη βούρτσα λουλουδιών.
 • Μην αφαιρείτε 2 φύλλα μπροστά από την ωοθήκη, καθώς τρέφουν τον καρπό.

Εάν υπάρχουν θετικές συνθήκες στο θερμοκήπιο και οι ντομάτες δεν έχουν ωριμάσει, μπορείτε να εφαρμόσετε λαϊκές μεθόδους.

 1. Κολλήστε μια οδοντογλυφίδα σε κάθε πράσινο φρούτο κοντά στο μίσχο. 2-3 τρύπες είναι αρκετά, 2,5 εκατοστά βάθος.
 2. Διαλέξτε την ώριμη ντομάτα και τοποθετήστε την σε μια πλαστική σακούλα. Μια σακούλα τοποθετείται σε μια βούρτσα πράσινων ντοματών, μπορείτε να την διορθώσετε με ένα μαλακό πανί. Αρκετά 3 ημέρες για να ωριμάσουν όλα τα φρούτα.
 3. Ενίετε 0,5 ml βότκας σε κάθε ντομάτα χρησιμοποιώντας μια σύριγγα με λεπτή βελόνα.

συμπέρασμα

Οι κηπουροί αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις όταν καλλιεργούν ντομάτες σε ένα θερμοκήπιο. Συνήθως τα φρούτα γίνονται κόκκινα σε όλο τον κήπο, αλλά υπάρχουν στιγμές που μερικοί από αυτούς δεν θέλουν να ωριμάσουν. Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε σωστά την αιτία της αναπτυξιακής καθυστέρησης και να την εξαλείψετε.

Δεν χρειάζεται να μαζέψετε πράσινα φρούτα αμέσως. Με λίγη προσπάθεια, θα θερίσετε μια πλούσια συγκομιδή από μεγάλες, ζουμερές ντομάτες.

1 ένα σχόλιο
 1. Άβαταρ
  Βλάδσλαβ

  Κάτι φαίνεται να μπερδεύεται με το υπερφωσφορικό εκχύλισμα. Για 10 λίτρα νερού, ένα μικρό λίπασμα.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια