Σώζουμε τις πληγείσες καλλιέργειες ντοματών ή πώς να σώσουμε τις ντομάτες από την καθυστερημένη κρίση εάν είναι ήδη άρρωστοι

Η καθυστερημένη καταστροφή είναι ένα πρόβλημα που είναι γνωστό στους περισσότερους κηπουρούς. Αυτή η μυκητιακή ασθένεια απειλεί ετησίως τη συγκομιδή πολλών φυτών: πατάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και άλλες φυτεύσεις. Μεταξύ αυτών είναι οι ντομάτες. Εμφανίζεται σε έναν θάμνο, η καθυστερημένη όραση καλύπτει σύντομα όλα τα φυτά.

Σε μερικές ημέρες, ολόκληρη η σοδειά μπορεί να πεθάνει εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς να προσδιορίζετε τη μόλυνση από τις καθυστερήσεις στην ντομάτα, πώς να σώζετε τις ντομάτες από όψιμη φλεγμονή εάν είναι ήδη άρρωστες, ποια είναι τα προληπτικά μέτρα.

Σημάδια προσβολής από ντομάτα με καθυστέρηση

Το Phytophthora είναι ένας μύκητας που αναπτύσσεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Μολύνει το φυτό απευθείας από το έδαφος ή μεταφέρεται από τον άνεμο από άρρωστους θάμνους σε υγιείς.

Τις περισσότερες φορές, τα πρώτα σημάδια της νόσου εμφανίζονται στα φύλλα. Καλύπτονται με σκούρο γκρι και καφέ κηλίδες, μερικές φορές με μια λευκή χνουδωτή άνθιση στο πίσω μέρος. Το στέλεχος καλύπτεται επίσης με κηλίδες. Οι ταξιανθίες γίνονται κίτρινες, σκουραίνουν και σύντομα πέφτουν.

Σώζουμε τις πληγείσες καλλιέργειες ντοματών ή πώς να σώσουμε τις ντομάτες από την καθυστερημένη κρίση εάν είναι ήδη άρρωστοιΟι καρποί επηρεάζονται επίσης. Καφέ ή μαύρες κηλίδες ανώμαλου σχήματος εμφανίζονται πάνω τους. Με την πάροδο του χρόνου, συγχωνεύονται σε ένα σημείο. Η ντομάτα αλλάζει σχήμα, γίνεται άσχημο, μαλακώνει και τελικά σχίζει, εκπέμποντας μια δυσάρεστη μυρωδιά.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στους καρπούς της όψιμης κηλίδας μετά τη συγκομιδή. Τα μολυσμένα λαχανικά αρχίζουν να σκουραίνουν και να σαπίζουν κατά την αποθήκευση και την ωρίμανση.

Πώς να αντιμετωπίσετε την καθυστερημένη κρίση εάν οι ντομάτες είναι ήδη άρρωστοι

Συχνά, όταν εξελίσσεται η ασθένεια, τα μολυσμένα φυτά δεν μπορούν να σωθούν - απορρίπτονται επειγόντως για να αποφευχθεί μια επιδημία. Εάν η ασθένεια ανιχνευθεί στα αρχικά στάδια, τότε οι ντομάτες μπορούν να θεραπευτούν, για την οποία υπάρχει μια σειρά μεθόδων.

Χημικά

Όσο ισχυρότερο είναι το φυτό, τόσο λιγότερο επιρρεπές σε ασθένειες είναι. Βελτιώστε την ανοσία των ντοματών τροφοδοτώντας τα λιπάσματα φωσφόρου-καλίου.

Εάν μολυνθείτε, αφαιρέστε αμέσως τα προσβεβλημένα φύλλα και φρούτα και, στη συνέχεια, ψεκάστε τους θάμνους με μυκητοκτόνο. Μετά από μια εβδομάδα επεξεργάζομαι, διαδικασία μόνο φρούτα με διάλυμα χλωριούχου ασβεστίου. Μια λύση 10% πωλείται στα φαρμακεία. Αραιώνεται με νερό σε αναλογία 1: 3.

Σημείωση! Μην χρησιμοποιείτε χημικά όταν μολύνετε ώριμα φρούτα. Η χημική επεξεργασία είναι κατάλληλη μόνο όταν ο καρπός είναι ακόμα πράσινος.

Σώζουμε τις πληγείσες καλλιέργειες ντοματών ή πώς να σώσουμε τις ντομάτες από την καθυστερημένη κρίση εάν είναι ήδη άρρωστοι

Λαϊκές μέθοδοι

Εάν δεν σας αρέσουν τα χημικά και ανησυχείτε για τη βιωσιμότητα και την ποιότητα της καλλιέργειας, δοκιμάστε λαϊκές μεθόδους. Είναι επίσης αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της καθυστερημένης καταστροφής:

  1. Ένα από τα διαθέσιμα μέσα είναι ιώδιο... Αυτό είναι ένα εξαιρετικό απολυμαντικό. Ετοιμάστε ένα διάλυμα 1 λίτρου γάλακτος, 1 κουβά νερό και 15-25 σταγόνες ιωδίου, ψεκάστε τα μολυσμένα φυτά.
  2. Μια απλούστερη λύση: μείγμα νερόβραστος σε αναλογία 1: 1 και ψεκάστε τις ντομάτες καθημερινά.
  3. Μείγμα σκόρδου. Κόβουμε 100 γραμμάρια σκόρδο και ρίχνουμε 200 γραμμάρια βραστό νερό. Αφήστε το να βράσει για μια ημέρα και προσθέστε 1 g υπερμαγγανικού καλίου. Διαλύστε σε 10 L νερό και χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα ψεκασμού.
  4. Πολλοί κηπουροί προτείνουν άλμη.... Θα δημιουργήσει μια ταινία στις ντομάτες που θα προστατεύσουν τα φρούτα. Για να το κάνετε αυτό, διαλύστε ένα ποτήρι αλάτι σε 10 λίτρα νερού.

Αγροτεχνικές τεχνικές

Εάν δεν θέλετε να αφαιρέσετε τον θάμνο, δοκιμάστε να τρυπήσετε το άρρωστο φυτό με σύρμα χαλκού. Αυτό θα εμπλουτίσει την ντομάτα με οξυγόνο και θα ομαλοποιήσει τα επίπεδα χλωροφύλλης της, καθιστώντας την πιο ανθεκτική στις ασθένειες.

Τοποθετήστε το σύρμα στη φωτιά, κόψτε ένα μικρό κομμάτι μήκους περίπου 5 cm και εισάγετε στο στέλεχος 10-12 cm πάνω από το επίπεδο του εδάφους, κάμπτοντας τα άκρα προς τα κάτω.

Σπουδαίος! Εάν δεν ήταν δυνατό να σωθεί το φυτό από τη φυτόφωρα, είναι σημαντικό να το αφαιρέσετε σωστά. Σε καμία περίπτωση μην πετάξετε το θάμνο στο λάκκο κομποστοποίησης, καθώς με την επακόλουθη τροφοδοσία του κήπου με χούμο, αυτό θα προκαλέσει νέες μολύνσεις. Κάψτε τον άρρωστο θάμνο μακριά από υγιείς.

Πώς να σώσετε τη συγκομιδή

Υπάρχει μικρή διαφορά στη θεραπεία μιας μολυσμένης καλλιέργειας στο θερμοκήπιο και σε εξωτερικούς χώρους. Οι κύριες αποχρώσεις είναι στα προληπτικά μέτρα.

Στο θερμοκήπιο

Στο θερμοκήπιο, χάρη στην προστασία από υπερβολική υγρασία - βροχή, δροσιά, ομίχλη, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα phytophthora. Αλλά αυτό λειτουργεί μόνο εάν το θερμοκήπιο αερίζεται τακτικά.

Είναι καλύτερα να αντιμετωπίζετε μολυσμένα φυτά με λαϊκές θεραπείες, καθώς η χημική επεξεργασία σε κλειστό και βουλωμένο θερμοκήπιο δηλητηριάζει τον αέρα. Αφού τα φυτά σκληρυνθούν ή αφαιρεθούν, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο έδαφος. Μετά τη συγκομιδή, υποβάλλεται σε επεξεργασία με διάλυμα "Fitosporin" έτσι ώστε ο μύκητας να πεθάνει και να μην μολύνει τις φυτεύσεις τον επόμενο χρόνο.

Σώζουμε τις πληγείσες καλλιέργειες ντοματών ή πώς να σώσουμε τις ντομάτες από την καθυστερημένη κρίση εάν είναι ήδη άρρωστοι

Στο ανοιχτό πεδίο

Στο ύπαιθρο, οι ντομάτες είναι πιο ευαίσθητες σε ασθένειες, καθώς η βροχή και η δροσιά δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα. Όταν μολυνθούν, χρησιμοποιούν χημικά, θεραπεύοντας φυτά σε καθαρό καιρό το πρωί ή το βράδυ. Κατά μέσο όρο, αυτό γίνεται κάθε 10-14 ημέρες. Αλλά λάβετε υπόψη ότι πολλά φάρμακα ξεπλένονται εύκολα με βροχή.

Τι πρέπει να κάνετε αν η αργή όραση χτύπησε τους καρπούς

Ακόμα κι αν η ασθένεια έχει φτάσει στον καρπό, δεν πρέπει να απελπιστείτε. Η συγκομιδή μπορεί ακόμα να σωθεί και ακόμη και να καταναλωθεί.

Πώς να αποθηκεύσετε

Συλλέξτε τα φρούτα που επηρεάζονται από την καθυστερημένη όραση σε ένα κοινό δοχείο. Ρίχνουμε τις ντομάτες με ζεστό, σχεδόν ζεστό νερό ή διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου για μερικά λεπτά. Αυτό θα σκοτώσει τα βακτήρια. Στη συνέχεια, στεγνώστε καλά κάθε λαχανικό και τυλίξτε το σε χαρτί για να μην μολυνθούν τα φρούτα το ένα από το άλλο. Αφήστε τις ντομάτες σε καθαρό, ξηρό μέρος για να ωριμάσουν.

Μπορώ να τα φάω

Εάν η καθυστέρηση δεν έχει διεισδύσει βαθιά μέσα στον καρπό, τότε οι ντομάτες μπορούν να καταναλωθούν κόβοντας το στρώμα που έχει υποστεί ζημιά.

Πώς να σώσετε πράσινες ντομάτες

Εάν ένα φυτό με άγουρα φρούτα είναι άρρωστο, τότε οι πράσινες ντομάτες μπορούν να σωθούν. Συλλέξτε φρούτα χωρίς σημάδια ασθένειας - θα πρέπει να είναι ολόκληρα, σταθερά, χωρίς μαύρα ή καφέ σημεία. Στη συνέχεια, φροντίστε να ξεπλύνετε με ζεστό νερό - με αυτόν τον τρόπο θα ξεπλύνετε τα βακτήρια από τα φρούτα.

Στη συνέχεια αφήστε το να στεγνώσει σε ένα ζεστό μέρος μακριά από το ηλιακό φως. Ο ενεργός ήλιος συρρικνώνει τις ντομάτες, χωρίς να τους επιτρέπει να ωριμάσουν. Μετά από μερικές εβδομάδες, μπορούν να μαζευτούν οι πρώτες ώριμες ντομάτες.

Σώζουμε τις πληγείσες καλλιέργειες ντοματών ή πώς να σώσουμε τις ντομάτες από την καθυστερημένη κρίση εάν είναι ήδη άρρωστοι

Προληπτικά μέτρα

Είναι γνωστό ότι η ασθένεια προλαμβάνεται καλύτερα από τη θεραπεία, επομένως:

  1. Φροντίστε να απολυμάνετε το έδαφος πριν από τη φύτευση. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα καθυστερημένης όρασης στο ελάχιστο.
  2. Φυτέψτε τις ντομάτες μετά τα τεύτλα, τα αγγούρια, τα κρεμμύδια, το λάχανο, τα καρότα.
  3. Ποτίστε τις ντομάτες νωρίς το πρωί.
  4. Εάν οι ντομάτες καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο, φροντίστε να αερίζετε το δωμάτιο για να αποφύγετε τη συμπύκνωση.
  5. Θυμηθείτε να χαλαρώσετε το έδαφος για καλύτερο αερισμό των ριζών.
  6. Μην παραμελείτε τη διατροφή φυτών με βιολογικά ενεργές και λαϊκές θεραπείες.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Κατά την άρδευση, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει νερό στο φυτό και στα φρούτα - γι 'αυτό είναι βολικό να χρησιμοποιείτε στάγδην συστήματα άρδευσης.

Καταπολέμηση της καθυστέρησης θα είναι πιο αποτελεσματικό εάν ταΐζετε τα φυτά με φώσφορο ή κάλιο. Και, φυσικά, μην αποθαρρύνεστε εάν τα φυτά αρρωστήσουν - μπορούν να σωθούν εάν καταβάλλετε αρκετή προσπάθεια.

συμπέρασμα

Το Phytophthora επηρεάζει ετησίως τις ντομάτες σε περιοχές με διαφορετικά κλίματα. Αλλά τα μολυσμένα φρούτα μπορούν να σωθούν και ακόμη και να καταναλωθούν, οπότε μην βιαστείτε να τα απαλλαγείτε. Χημικές και φυσικές θεραπείες, οι αγροτεχνικές μέθοδοι θα βοηθήσουν στον αγώνα.

Παρακολουθήστε προσεκτικά τον κήπο σας: είναι πιο εύκολο να ξεπεράσετε την καθυστερημένη κηλίδα των ντοματών αν το παρατηρήσετε στα αρχικά στάδια. Και, φυσικά, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η πρόληψη.Με τη σωστή φύτευση και φροντίδα, δεν θα χρειαστεί να καταπολεμήσετε την ασθένεια.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια