Πώς να μεγαλώσετε και πότε να συλλέξετε σπόρους τεύτλων: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα και σημαντικές συμβουλές

Για τους περισσότερους αρχάριους και έμπειρους κηπουρούς, η επιλογή των σπόρων για μια συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί να είναι προβληματική. Και παρόλο που για πολλούς κατοίκους του καλοκαιριού παίρνουν τους δικούς τους σπόρους μοιάζει με χάσιμο χρόνου και προσπάθειας, συμβαίνει ότι η ποικιλία που σας αρέσει απλώς εξαφανίζεται από την πώληση. Οι περισσότερες καλλιέργειες, για παράδειγμα, τεύτλα, καρότα, ντομάτες, έχουν διαφορετικές ποικιλίες.

Γίνεται γλυκό σε μία σεζόν συγκομιδή τεύτλων, θα θελήσετε να πάρετε ένα τέτοιο λαχανικό από τον κήπο σας όλη την ώρα. Τι γίνεται όμως αν ξεχάσετε το όνομα της ποικιλίας ή η συσκευασία δεν διαφέρει από εκείνη που αγοράστηκε την περασμένη σεζόν και το ίδιο το λαχανικό δεν μεγάλωσε τόσο καλά; Σε τέτοιες περιπτώσεις, το δικό σας φυτικό υλικό θα είναι σωτηρία, ειδικά επειδή ακόμη και οι αρχάριοι καλλιεργητές λαχανικών μπορούν να το πάρουν. Αυτό το άρθρο θα σας δείξει πώς να καλλιεργήσετε μόνοι σας τους σπόρους τεύτλων.

Πώς να καλλιεργήσετε τεύτλα για σπόρους

Ο δικός σας σπόρος τεύτλων εγγυάται ότι θα παράγει μια υγιή καλλιέργεια. Τα φυτά που αναπτύσσονται στο χώμα σας έχουν προσαρμοστεί στον τύπο του εδάφους και στις κλιματολογικές συνθήκες, και επίσης απέκτησαν ασυλία - η καλύτερη επιλογή για την καλλιέργεια τους σε μόνιμη βάση.

Οι μύκητες και άλλες ασθένειες θα παρακάμψουν τα τεύτλα σας. Αυτοί οι σπόροι θα παράγουν μεγάλα και υγιή φρούτα. Επιπλέον, θα ήταν ωραίο να εξοικονομήσετε οικονομικά και χρόνο για την αναζήτηση σπόρων αυξάνοντάς τον στον ιστότοπό σας.

Σημείωση! Το τεύτλο είναι ένα διετές φυτό, οπότε ο σπόρος που συλλέγεται κατά την πρώτη καλλιεργητική περίοδο της καλλιέργειας στην περιοχή θα είναι ελαττωματικός. Οι σπόροι μπορεί απλά να μην βλαστήσουν ή να αποδώσουν καλή συγκομιδή.

Φύτευση κυττάρων βασίλισσας και φροντίδα τους

Οργανώστε ένα ξεχωριστό κρεβάτι την άνοιξη. Το τεύτλο εμβαθύνει στην κορυφή, η περιοχή για κανονική ανάπτυξη είναι 20 επί 20 cm. Η φροντίδα γίνεται όπως συμβατική καλλιέργεια - πότισμα, χαλάρωση, αφαίρεση ζιζανίων, έγκαιρη σίτιση.Πώς να μεγαλώσετε και πότε να συλλέξετε σπόρους τεύτλων: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα και σημαντικές συμβουλές

Η καλλιέργεια σπόρων τεύτλων πρέπει να είναι γόνιμη και ακόμη και σε ανακούφιση. Το καλύτερο χώμα για τα μητρικά φυτά είναι το μαύρο χώμα σε ελαφρύ ή μεσαίο αργίλιο · το βαρύ αργίλιο δεν είναι κατάλληλο. Δεν συνιστάται η καλλιέργεια όρχεων σε αμμώδη αργιλώδη και γλείψιμο αλατιού.

Η φύτευση πραγματοποιείται στις αρχές Μαΐου. Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρύ, χαλαρό, κορεσμένο με φώσφορο, άζωτο και κάλιο. Για φύτευση, σκάψτε τρύπες και τοποθετήστε τα μητρικά υγρά σε αυτά, στη συνέχεια καλύψτε τα με χώμα 2-3 cm πάνω από τη ρίζα. Σε ξηρές περιόδους, το πότισμα είναι απαραίτητο.

Οι όρχεις τεύτλων φυτεύονται σε απόσταση 70 × 70 cm · για οικιακή καλλιέργεια, αρκεί να φυτέψετε 4 ρίζες. Τα παντζάρια είναι ένα φυτό με σταυροκαρδία, επομένως, όταν φυτεύετε διαφορετικές ποικιλίες, προκειμένου να αποφύγετε την υπερβολική επικονίαση και τον εκφυλισμό των ειδών, συνιστάται να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικές πλευρές του τόπου.

Σε μια σημείωση. Είναι σημαντικό να παρέχουμε πρόσφατα φυτεμένες ριζικές καλλιέργειες με θρεπτικά λιπάσματα, δηλαδή, άζωτο και κάλιο, κατά την πρώτη καλλιεργητική περίοδο, από την εμφάνιση ροζέτες έως την καταδίωξη.

Τα λιπάσματα εφαρμόζονται λαμβάνοντας υπόψη το έδαφος και τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Εάν τα τεύτλα ζυγίζουν περισσότερο από 200 g, μπορούν να κοπούν στο μισό κατά μήκος του ριζικού λαχανικού, μέσω του μέσου του κεντρικού μπουμπούκι. Έτσι μπορείτε να κάνετε μια ενδελεχή εξέταση των μητρικών υγρών και να αφαιρέσετε το άρρωστο φυτικό υλικό. Επιπλέον, ο αριθμός των όρχεων θα διπλασιαστεί.

Το υλικό φυτεύεται σε χαλαρό χώμα με τετράγωνη φωλιά, δηλαδή το διάστιχο πρέπει να είναι ίσο με την απόσταση μεταξύ των οπών στο κρεβάτι.Τα μισά τεύτλα φυτεύονται δύο κάθε φορά στη φωλιά, ολόκληρα τα κεφάλια ένα κάθε φορά. Το έδαφος γύρω από τους όρχεις συμπιέζεται και οι κεφαλές πασπαλίζονται με χαλαρή γη 2-3 cm.

Συλλογή σπόρων

Φυσικά, οι ριζικοί σπόροι λαχανικών δεν είναι δύσκολο να αγοραστούν στο κατάστημα, αλλά είναι προτιμότερο να τους συλλέξετε μόνοι σας, διατηρώντας το βαθμό και να τους σπείρετε το επόμενο έτος - αυτό ακριβώς έκαναν οι γιαγιάδες μας.

Στις καλλιέργειες ρίζας, αναπτύσσεται πρώτα μια ροζέτα φύλλων και αργότερα - ανθισμένοι βλαστοί. Η άνθηση των όρχεων αρχίζει στα τέλη Ιουνίου και διαρκεί 20-40 ημέρες. Ο σχηματισμός και η ωρίμανση των κόκκων τελειώνει 25-30 ημέρες μετά την επικονίαση των λουλουδιών. Η ωριμότητα και ο χρόνος συγκομιδής καθορίζονται από το χρώμα.

Πότε συγκομιδή σπόρων τεύτλων

Όταν οι λοβοί σπόρων είναι καφέ και ξηροί, το υλικό φύτευσης είναι έτοιμο για συγκομιδή. Αλλά είναι καλύτερο να μην περιμένετε για πλήρη ξήρανση: οι υπερβολικοί σπόροι μπορούν να καταρρεύσουν μόνοι τους. Όλα τα κλαδιά κόβονται, ξηραίνονται σε ένα μέρος κλειστό από τον άνεμο, διαχωρίζονται και αποστέλλονται για αποθήκευση. Είναι καλύτερα να αποθηκεύετε σπόρους σε χάρτινες σακούλες σε ξηρό μέρος. Ένα φυτό δίνει περίπου 50-60 g σπόρου.

Πώς να συλλέξετε σωστά τους σπόρους; Κόψτε προσεκτικά τους όρχεις με το στέλεχος και κρεμάστε τους στην εγκάρσια ράβδο και καλύψτε τον πυθμένα με χαρτί. Αφήστε το να κρεμάσει έτσι για 2-3 εβδομάδες.

Σπουδαίος! Στεγνώστε και συλλέξτε τους σπόρους σε ένα ζεστό δωμάτιο, μακριά από άνεμο και υγρασία.

Αγγίξτε ελαφρά τους όρχεις περιοδικά, οι σπόροι πρέπει να πέσουν μόνοι τους. Μετά τον καθορισμένο χρόνο, αφαιρέστε τις ταξιανθίες, θυμηθείτε ελαφρά και ανακινήστε.

Μπορείτε να επιλέξετε τους καλύτερους σπόρους με αυτόν τον τρόπο:

 • αραιώστε μια κουταλιά της σούπας αλάτι σε 1 λίτρο νερό,
 • τοποθετήστε το σπόρο στο νερό για μια ώρα.

Οι σπόροι που επιπλέουν είναι άχρηστοι. Επιλέξτε αυτά που πέφτουν στο κάτω μέρος του δοχείου.

Ξεπλύνετε τους σπόρους και στεγνώστε για μια εβδομάδα και μετά τοποθετήστε σε χάρτινες σακούλες.

Κανόνες και περίοδοι αποθήκευσης

Πολλοί κηπουροί διαμαρτύρονται για την αδυναμία αποθήκευσης ριζικών καλλιεργειών, φέρεται ότι συχνά υποβαθμίζονται ακόμη και πριν από την έναρξη του χειμώνα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ακατάλληλες καιρικές συνθήκες κατά τη συγκομιδή τους ή τη μη συμμόρφωση με τη γεωργική τεχνολογία στη συλλογή και αποθήκευση σπόρων φύτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να αναγνωρίσετε μια αλλεργία στα τεύτλα και να απαλλαγείτε γρήγορα από τα συμπτώματά της.

Ας διατηρήσουμε τη γεύση και τα οφέλη: πώς να παγώσουμε τα κολοκυθάκια φρέσκα για το χειμώνα.

Κορυφαίες 15 καλύτερες συνταγές για να μαζέψετε στιγμιαίες πράσινες ντομάτες.

Πώς να μαζέψετε σπόρους για το χειμώνα

Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, οι σπόροι χάνουν την υγρασία τους και ξηραίνονται σταδιακά. Όλη η φυσιολογική ανάπτυξη του υλικού αναστέλλεται λόγω της έλλειψης υγρασίας. Οι κόκκοι σπόρων σε ηρεμία κάτω από το δέρμα περιέχουν το έμβρυο και την παροχή θρεπτικών συστατικών.

Χωρίς να διαταράξει με κανέναν τρόπο τον αδράνεια, οι σπόροι δεν θα αναπτυχθούν. Εάν η υγρασία στο δωμάτιο υπερβαίνει το 12%, οι σπόροι θα αρχίσουν να βλαστάνουν. Η διατήρηση ενός ξηρού μικροκλίματος στο περιβάλλον αποθήκευσης είναι η κύρια κατάσταση λόγω της οποίας ο σπόρος παραμένει βιώσιμος.

πρόσεχε! Οι σπόροι αντικατοπτρίζονται ελάχιστα στο περιεχόμενό τους σε ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον.

Εάν το δωμάτιο όπου αποθηκεύονται οι σπόροι, ξεπεραστεί η θερμοκρασία και η σχετική υγρασία, τότε μετά από μερικούς μήνες θα χάσουν την ικανότητά τους να ανέβουν. Το ίδιο θα συμβεί με τις αλλαγές θερμοκρασίας. Το βέλτιστο επίπεδο θερμοκρασίας για την αποθήκευση υλικού είναι 12-15 ° C, αλλά η πρόσβαση στον καθαρό αέρα πρέπει να είναι περιορισμένη.

Σε ένα μη θερμαινόμενο δωμάτιο το χειμώνα, η αποθήκευση υλικού είναι απαράδεκτη. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι σπόροι γίνονται υγροί και πεθαίνουν, ειδικά εάν η θερμοκρασία δεν αυξάνεται πάνω από 0 ° C.

Προετοιμασία σποράς

Η φύτευση τεύτλων για αρχάριους κηπουρούς δεν πετυχαίνει πάντα: οι σπόροι δεν βλαστάνουν καλά ή το λαχανικό μεγαλώνει. Αλλά τα τεύτλα είναι από τα πρώτα μεταξύ των φυτικών καλλιεργειών όσον αφορά την απόδοση και την παρουσία χρήσιμων ιδιοτήτων. Ο πολιτισμός διατηρείται καλά όλο το χρόνο. Τι θα μπορούσε να είναι λάθος;

Στην καλλιέργεια ριζών, ένα από τα βασικά σημεία είναι η σωστή προετοιμασία του σπόρου.Εάν αγνοήσετε την τεχνολογία, αφήνοντας τα πάντα να ακολουθήσουν, δεν πρέπει να εκπλαγείτε με το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα στο τέλος της σεζόν.

Επεξεργασία σπόρων

Οι σπόροι τεύτλων βλασταίνουν αργά. Για σπορά, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τους εκκολαφθέντες σπόρους.

Για την προετοιμασία των σπόρων τεύτλων για φύτευση, υποβάλλονται σε επεξεργασία με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:Πώς να μεγαλώσετε και πότε να συλλέξετε σπόρους τεύτλων: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα και σημαντικές συμβουλές

 1. Μουλιάζοντας σε υπερφωσφορικό διάλυμα. Σε 1 λίτρο ζεστό νερό, ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού της ουσίας. Σε ένα τέτοιο διάλυμα, οι σπόροι θα πρέπει να διατηρηθούν για 24 ώρες και μετά να στεγνώσουν.
 2. Φυσαλίδες. Οι σπόροι τοποθετούνται σε νερό με παροχή αέρα. Η διάρκεια μιας τέτοιας επεξεργασίας είναι περίπου 18-24 ώρες.
 3. Γήρανση σε διάλυμα τέφρας ξύλου. Ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας σε 1 λίτρο θερμαινόμενου νερού. μεγάλο. τέφρα, ανακατέψτε. Διατηρούμε τους σπόρους σε μια τέτοια λύση για τουλάχιστον μια μέρα.

Μετά την επεξεργασία, ξεπλύνετε τους σπόρους με ζεστό νερό, τυλίξτε σε ένα υγρό μαλακό πανί και κρατήστε για 2-3 ημέρες σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία τουλάχιστον 22 ° C. Εάν στεγνώσει το ύφασμα, πρέπει να είναι βρεγμένο.

Σημαντικές συμβουλές

Για να καλλιεργήσετε μια υψηλής ποιότητας καλλιέργεια γλυκών ριζών κάθε χρόνο, θα χρειαστείτε έναν σχεδόν τέλειο σπόρο.

Συμβουλές από έμπειρους γεωπόνους θα βοηθήσουν τους αρχάριους κηπουρούς να μην κάνουν λάθη:Πώς να μεγαλώσετε και πότε να συλλέξετε σπόρους τεύτλων: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα και σημαντικές συμβουλές

 1. Η ποικιλία ρίζας που επιλέγεται για φύτευση δεν πρέπει να είναι υβριδική. Δώστε προσοχή σε ποιες περιοχές της χώρας συνιστάται να αναπτυχθείτε. Υπάρχει κίνδυνος οι σπόροι τεύτλων που καλλιεργούνται απλά να μην είναι κατάλληλοι για το κλίμα σας.
 2. Οι σπόροι αποθηκεύονται μόνο σε χάρτινες σακούλες, καθώς ο σπόρος πρέπει να αναπνέει. Σε αλουμινόχαρτο, σελοφάν ή παχύ χαρτί, οι κόκκοι απλώς θα υποβαθμιστούν κατά τη διάρκεια της περιόδου αποθήκευσης.
 3. Μην συγκομίζετε σπόρους κατά το πρώτο έτος της συγκομιδής. Το γεγονός είναι ότι στις πιο συχνές περιπτώσεις, η τάση ανθοφορίας στα τεύτλα εμφανίζεται όταν τα φυτά παγώνουν. Η διατήρηση του είδους είναι βιολογικά εγγενής στο φυτό, επομένως σε τέτοιες περιπτώσεις αναγκάζεται να δώσει όλη του τη δύναμη όχι στον καρπό, αλλά στο μίσχο.

Παραγωγή

Η λήψη σπόρων από μια καλλιέργεια που σας αρέσει δεν είναι πολύ επίπονη. Μην φοβάστε να αφιερώσετε χρόνο για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας. Οι σπόροι τους θα είναι αρκετές φορές μεγαλύτεροι από τους σπόρους που αγοράζονται από το κατάστημα, και κατά συνέπεια, η συγκομιδή θα είναι πιο γλυκιά, πιο υγιεινή, μεγάλη και υψηλής ποιότητας. Όσο καλύτερα επιλέξετε ένα φυτό για φύτευση σε σπόρους, τόσο καλύτερα θα είναι οι ταξιανθίες που προκύπτουν.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς να αποκτήσετε υγιείς σπόρους τεύτλων σε αυτό το βίντεο:

4 σχόλιο
 1. Άβαταρ
  Ιρίνα Βίκτοροβνα

  Μία βολτολογία, χωρίς χρονισμό, χωρίς τύπο σπόρων πριν από τη συγκομιδή ...

  • Άντρυ Πάλυχ
   Άντρυ Πάλυχ

   Irina, ευχαριστώ για τα σχόλιά σας, αλλά ίσως δεν διαβάσατε το άρθρο πολύ προσεκτικά. Πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο συλλογής βρίσκονται στο άρθρο, στην κατάλληλη επικεφαλίδα. Λάβετε υπόψη ότι το χρονικό πλαίσιο διαφέρει ανάλογα με την περιοχή:

   «Η άνθηση των όρχεων ξεκινά στα τέλη Ιουνίου και διαρκεί 20-40 ημέρες. Ο σχηματισμός και η ωρίμανση των κόκκων τελειώνει 25-30 ημέρες μετά την επικονίαση των λουλουδιών.
   Η ωριμότητα και ο χρόνος συγκομιδής καθορίζονται από το χρώμα... Όταν οι λοβοί σπόρων είναι καφέ και ξηροί, το υλικό φύτευσης είναι έτοιμο για συγκομιδή. Αλλά είναι καλύτερο να μην περιμένετε για πλήρη ξήρανση. "

 2. Άβαταρ
  Ευγενία

  Πώς να κατανοήσετε αυτήν τη φράση; "Μην συλλέγετε σπόρους κατά το πρώτο έτος της καλλιέργειας." Θα μαζέψω σπόρους το φθινόπωρο, αλλά δεν μπορώ να τους σπέρσω την άνοιξη;

  • Άντρυ Πάλυχ
   Άντρυ Πάλυχ

   Ο συγγραφέας πιστεύει ότι είναι καλύτερο να μαζέψεις τον δεύτερο χρόνο. Το πρώτο μπορεί να είναι πιο αδύναμο. Φυσικά, μπορείτε να τα δοκιμάσετε και να τα φυτέψετε, αλλά μπορεί να υπάρξει πολύς γάμος.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια