Πώς να ποτίζετε τις ντομάτες για να κοκκινίζετε γρηγορότερα: ο καλύτερος επίδεσμος για ντομάτες και αμυχές για να επιταχύνετε την ωρίμανση

Κάθε κηπουρός θέλει να πάρει μια πλούσια συγκομιδή κόκκινων, μεγάλων και νόστιμων ντοματών. Όμως, πολλοί αρχάριοι αγρότες στη διαδικασία της καλλιέργειας δεν βρίσκουν απάντηση στο ερώτημα γιατί οι ντομάτες σε ένα θερμοκήπιο δεν γίνονται κόκκινες.

Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να καταλάβετε πώς να ποτίζετε τις ντομάτες, ώστε να γίνονται πιο γρήγορα κόκκινες και ποιοι άλλοι τρόποι υπάρχουν για να επιταχύνετε την έκχυση των φρούτων.

Γιατί οι ντομάτες δεν γίνονται κόκκινες για μεγάλο χρονικό διάστημα στον κήπο, στο θερμοκήπιο και στο μπαλκόνι

Η κατά προσέγγιση περίοδος για την ωρίμανση των ντοματών μετά την έναρξη της ανθοφορίας είναι 40-55 ημέρες... Η ακριβής περίοδος εξαρτάται από την ποικιλία του λαχανικού.

Τον πρώτο μήνα, τα πράσινα φρούτα αυξάνονται σε μέγεθος, γίνονται πυκνά. Μετά από αυτό, χρειάζονται περίπου 20 ακόμη ημέρες για να ωριμάσουν.

Πώς να ποτίζετε τις ντομάτες για να κοκκινίζετε γρηγορότερα: ο καλύτερος επίδεσμος για ντομάτες και αμυχές για να επιταχύνετε την ωρίμανση

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι ντομάτες ωριμάζουν πιο αργά. στο θερμοκήπιο, ανοιχτό έδαφος και στο μπαλκόνι:

 1. Φωτισμός... Το φως του δωματίου θα καθορίσει πώς οι ντομάτες γίνονται κόκκινες. Εάν δεν υπάρχει αρκετό φως για τα φρούτα, θα αναπτυχθούν ανομοιόμορφα και αργά. Στο ανοιχτό πεδίο, η ωρίμανση επιβραδύνεται από συννεφιά.
 2. Θρέψη... Εάν η σίτιση ήταν λανθασμένη (για παράδειγμα, με περίσσεια αζώτου), τα στελέχη γίνονται μεγάλα και τα φρούτα - μικρά, μπορεί να μην γίνουν κόκκινα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 3. Θερμοκρασία... Εάν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή, οι ντομάτες μεγαλώνουν χειρότερα. Δεν παράγουν το χρωστικό λυκοπένιο, το οποίο καθιστά τις ντομάτες κόκκινες. Η βέλτιστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη των τοματών είναι + 15 ... + 35 ° С.

Χαρακτηριστικά της επιτάχυνσης της ωρίμανσης στο θερμοκήπιο και στον ανοιχτό χώρο

Να επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης των ντοματών σε εξωτερικούς χώρους, τηρείτε τους ακόλουθους κανόνες:

 1. Εάν πέσει κρύα δροσιά τη νύχτα, καλύψτε τις ντομάτες με αλουμινόχαρτο τη νύχτα. Αυτό θα κρατήσει τους καρπούς από την υγρασία και θα μειώσει την πιθανότητα καθυστερημένης όρασης.
 2. Είναι καλύτερα να αφαιρέσετε τις καστανές ντομάτες έτσι ώστε να ωριμάσουν σε άλλο μέρος.
 3. Ψεκάστε φυτά με διάλυμα ιωδίου - αυτό θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 4. Αφαιρέστε τα κάτω φύλλα του φυτού στις βούρτσες όπου τα φρούτα είναι ήδη ώριμα.

Εάν οι ντομάτες μεγαλώνουν σε θερμοκήπιο, αυτοί οι κανόνες ισχύουν και για αυτούς. Ωστόσο, εάν υπάρχει θέρμανση στο θερμοκήπιο, συνιστάται να μην αφήσετε περισσότερες από 12 βούρτσες στο εργοστάσιο. Εάν δεν υπάρχει θέρμανση, τότε όχι περισσότερο από 7.

Σε ένα θερμοκήπιο, πριν από την έναρξη του κρύου καιρού, τα φρούτα ωριμάζουν πλήρως σε μεσαίες συστάδες και εν μέρει στις κορυφές.

Οι έμπειροι κηπουροί συνιστούν την απομάκρυνση των θετριών και την αφήση όχι περισσότερων από 17 φύλλων στο φυτό.

Πώς να ποτίζετε τις ντομάτες για να κοκκινίζετε γρηγορότερα: ο καλύτερος επίδεσμος για ντομάτες και αμυχές για να επιταχύνετε την ωρίμανση

Κορυφαία σάλτσα ντομάτας για πρόωρη ωρίμανση

Τρόποι επιτάχυνσης της ωρίμανσης των ντοματών χρησιμοποιείται μόνο εάν ο χρόνος είναι σωστός και ο αριθμός των ώριμων φρούτων είναι ανεπαρκής... Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αυτό ισχύει για τους τελευταίους καλοκαιρινούς μήνες: από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου.

Η σωστή σίτιση παίζει σημαντικό ρόλο. Για ταχεία ωρίμανση, είναι απαραίτητο οι ντομάτες να λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα αζώτου, φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και νατρίου.

Οι έμπειροι κηπουροί συνιστούν το συνδυασμό οργανικών και ανόργανων λιπασμάτων. Με αυτήν την προσέγγιση, οι ντομάτες όχι μόνο μεγαλώνουν γρηγορότερα, αλλά επίσης αποδίδουν καρπούς πιο άφθονα.

Σίτιση με ιώδιο

Ιώδιο - ένα παραδοσιακό λίπασμα που χρησιμοποιείται από τους κηπουρούς για να ταΐσει τις ντομάτες... Επιλύει ταυτόχρονα δύο προβλήματα: πρόληψη μυκητιασικών λοιμώξεων και σίτιση. Χάρη στο ιώδιο, ο μεταβολισμός του αζώτου στο έδαφος βελτιώνεται και η αντοχή σε διάφορες λοιμώξεις αυξάνεται, το φυτό αρχίζει να αποδίδει καρπούς καλύτερα.

Η έλλειψη ιωδίου οδηγεί σε μείωση της απόδοσης και ελλιπή ωρίμανση των φρούτων.

Αναφορά. Οι ντομάτες χύνονται με διάλυμα ιωδίου σε αναλογία 1 σταγόνας της ουσίας προς 3 λίτρα ζεστού νερού.

Διατροφή τέφρας

Η τέφρα είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ενίσχυση του ριζικού συστήματος και την προστασία από τα παράσιτα... Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη και ανάπτυξη των φυτών. Η τέφρα περιέχει φωσφόρο, κάλιο, άζωτο, νάτριο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Η έγχυση παρασκευάζεται ως εξής: ένα ποτήρι τέφρας διαλύεται σε 5 λίτρα νερού. Μέσα σε μια εβδομάδα, επιμένει η λύση. Μετά από αυτό, οι ντομάτες μπορούν να ποτιστούν.

Πώς να ποτίζετε τις ντομάτες για να κοκκινίζετε γρηγορότερα: ο καλύτερος επίδεσμος για ντομάτες και αμυχές για να επιταχύνετε την ωρίμανση

Πότισμα με χαλικό κάλιο

Humate - ένα μείγμα αλάτων διαφόρων ιχνοστοιχείων και οξέων... Το λίπασμα σχηματίζεται από οργανικές εναποθέσεις. Το Humate βελτιώνει τη διείσδυση του αέρα στο έδαφος, σκοτώνει τα μικρόβια και εξουδετερώνει τις τοξίνες.

Το χαλικό κάλιο είναι ένα εξαιρετικό οργανικό λίπασμα για τις ντομάτες: αυξάνει την παραγωγικότητα, κάνει τις ρίζες ισχυρότερες. Για τη σίτιση, χρησιμοποιείται διάλυμα με συγκέντρωση 0,05%. 2 λίτρα ουσίας κατανέμονται σε 1 m² εδάφους.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι ντομάτες σπάνε όταν είναι ώριμες σε ένα θερμοκήπιο

Ψεκασμός ντοματών με ορό γάλακτος με ιώδιο

Πώς να αποθηκεύσετε τις ντομάτες, ώστε να γίνουν κόκκινες

Ενέσεις αλκοόλ

Οι κηπουροί επιταχύνουν την ωρίμανση των άγουρων ντοματών και ενεργοποιούν την ανθοφορία με ενέσεις αλκοόλ.

Αναφορά. Η γεύση του φρούτου δεν αλλάζει από τις ενέσεις αλκοόλ: η ντομάτα δεν περιέχει ξένες οσμές και η πικρία δεν γίνεται αισθητή.

Οι ενέσεις αλκοόλ μπορούν να χορηγηθούν σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης καλλιέργεια λαχανικών. Αλλά όταν χρησιμοποιείτε αυτήν τη μέθοδο, ακολουθήστε τους κανόνες ασφαλείας:

 • για σίτιση, χρησιμοποιήστε βότκα όχι μεγαλύτερη από 45 °.
 • Χρησιμοποιήστε μόνο αποστειρωμένες σύριγγες και δουλέψτε με γάντια, απολυμάνετε το σημείο της ένεσης.

Η ένεση αλκοόλ πραγματοποιείται μόνο μία φορά.

Πώς να ποτίζετε τις ντομάτες για να κοκκινίζετε γρηγορότερα: ο καλύτερος επίδεσμος για ντομάτες και αμυχές για να επιταχύνετε την ωρίμανση

Πρόσθετοι τρόποι για να κάνετε τις ντομάτες να κοκκινίζουν

Εάν ακολουθήσατε όλες τις συστάσεις φροντίδας, αλλά τα φρούτα εξακολουθούν να μην γίνονται κόκκινα, δοκιμάστε επιπλέον τρόπους για να επιταχύνετε την ωρίμανση των ντοματών.

Αφαίρεση νέων μίσχων

Για μεγάλες και γλυκές ντομάτες, αφαιρέστε νέους μπουμπούκια και λουλούδιαπου σχηματίζεται στις κορυφές των θάμνων. Τα νεαρά φρούτα δεν θα μπορούν πλέον να ωριμάσουν και η δύναμη από τον θάμνο θα αφαιρεθεί, γεγονός που θα επιβραδύνει την ανάπτυξη άλλων ντοματών.

Κόψτε τις κορυφές των ψηλών θάμνων και αφαιρέστε όλες τις ταξιανθίες. Εάν οι θάμνοι είναι μικρού μεγέθους και μεσαίου μεγέθους, τότε όλες οι βούρτσες λουλουδιών κόβονται επίσης πάνω τους, οι οποίες παρεμποδίζουν την κανονική ανάπτυξη των φρούτων.

Κλοπή

Ένας άλλος τρόπος για την τόνωση της ανάπτυξης των τοματών είναι το τσίμπημα.

Το φυτό διακλαδίζεται καλά, σχηματίζοντας στεφάνες (πλευρικούς βλαστούς). Οι βούρτσες λουλουδιών εμφανίζονται σε νέους βλαστούς. Μετά την απομάκρυνση των επιπλέον βημάτων, το φυτό δεν σπαταλά ενέργεια σε επιπλέον βλαστούς και η ενέργειά του κατευθύνεται στην ωρίμανση των φρούτων.

Περιορισμός τροφίμων

Για την ανάπτυξη της τομάτας, πολλοί έμπειροι κάτοικοι του καλοκαιριού χρήση περιορισμού αναγκαστικής ισχύος.

Μια τομή γίνεται στο στέλεχος (12 cm από το έδαφος) και μια λεπτή ξύλινη πλάκα (10-15 mm) τοποθετείται στο κενό που έχει σχηματιστεί. Χάρη σε αυτό, όχι μόνο ελέγχεται η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στο φυτό, αλλά και η εκροή τους.

Οι ντομάτες ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα μετά τη χρήση αυτής της μεθόδου.

Γιατί οι ντομάτες που αφαιρούνται από έναν θάμνο δεν ωριμάζουν

Πώς να ποτίζετε τις ντομάτες για να κοκκινίζετε γρηγορότερα: ο καλύτερος επίδεσμος για ντομάτες και αμυχές για να επιταχύνετε την ωρίμανσηΓιατί οι ντομάτες που λαμβάνονται από έναν θάμνο γίνονται κόκκινες; Πολλοί λόγοι συμβάλλουν σε αυτό.:

 • χαμηλή θερμοκρασία δωματίου
 • οι ντομάτες απομακρύνθηκαν από τον θάμνο νωρίς (πριν από την έναρξη της πρώτης φάσης ωρίμανσης) ·
 • έλλειψη φωτισμού.

Για να ρίξετε ντομάτες πιο γρήγορα, μπορείτε να τους βάλετε ήδη ώριμα φρούτα. Θα βοηθήσουν τους άλλους να αποκτήσουν γρήγορα ένα κόκκινο χρώμα.

Γιατί μια ντομάτα γίνεται κόκκινη με πράσινες κηλίδες κοντά στο μίσχο

Εάν η θερμοκρασία είναι πάνω ή κάτω από την κανονική, τότε όχι μόνο τα φρούτα επιβραδύνονται κατά την ωρίμανση, αλλά και ένα πράσινο-κίτρινο άκρο εμφανίζεται στο μίσχο της ντομάτας.

Η συγκέντρωση του χρωματισμένου λυκοπενίου χρωστικής στα φρούτα μειώνεται και συνεπώς εμφανίζεται άνιση κοκκίνισμα των ντοματών.

Σπουδαίος! Για να αποφύγετε μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, είναι απαραίτητο να αερίζετε το θερμοκήπιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ενεργοποιείτε τη θέρμανση τη νύχτα.

Ωρίμανση των φρούτων με σημάδια όψιμης όρασης

Οι ντομάτες είναι επιρρεπείς σε όψιμη όραση... Η ασθένεια εκδηλώνεται στο μαυρίσματος των φρούτων και των φύλλων του φυτού και επηρεάζει αρνητικά την απόδοση. Το Phytophthora εμφανίζεται συχνότερα το δεύτερο μισό του καλοκαιριού. Το κρύο και η υγρασία είναι ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα.

Φάτε ντομάτες που είναι άρρωστες με καθυστερημένη όραση, μπορείτε, αλλά πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία. Εντός 15 δευτερολέπτων, τα φρούτα τοποθετούνται σε νερό με θερμοκρασία τουλάχιστον 60 ° C. Στη συνέχεια, οι ντομάτες ξηραίνονται και αφήνονται να ωριμάσουν.

Αναφορά. Τα μολυσμένα κόκκινα φρούτα πρέπει να τρώγονται αμέσως ή να χρησιμοποιούνται για συντήρηση. Τα πράσινα διατηρούνται καλύτερα.

Τι να μην κάνετε κατά την ωρίμανση των ντοματών

Για να μην βλάψετε τις ντομάτες, αποφύγετε τα κοινά λάθη των αρχάριων:

 1. Πώς να ποτίζετε τις ντομάτες για να κοκκινίζετε γρηγορότερα: ο καλύτερος επίδεσμος για ντομάτες και αμυχές για να επιταχύνετε την ωρίμανσηΆφθονη σίτιση με άζωτο. Επιτρέπεται η χρήση κορυφαίας σάλτσας για ντομάτες μόνο το πρώτο μισό του καλοκαιριού. Δεν συνιστάται να το κάνετε αργότερα. Η σίτιση με άζωτο αυτή τη στιγμή θα επιδεινώσει τη γεύση των ντοματών και θα μειώσει την απόδοση.
 2. Κατάχρηση ποτίσματος. Οι ντομάτες δεν τους αρέσουν όταν αλλάζει η υγρασία στο θερμοκήπιο. Είναι αδύνατο να στεγνώσει η γη και μετά να ποτίζεται άφθονα.
 3. Περίσσεια λιπασμάτων για το έδαφος. Το έδαφος που είναι άφθονα γονιμοποιημένο με οργανική ύλη αντενδείκνυται για τις ντομάτες. Κατά τη φύτευση δενδρυλλίων, κοπριάς και περιττώματα πουλιών δεν πρέπει να τοποθετούνται στις τρύπες - αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο καθυστερημένης καταστροφής.
 4. Άφθονη σίτιση με κοπριά. Δεν συνιστάται να ταΐζετε ντομάτες με κοπριά περισσότερες από 2 φορές ανά σεζόν.
 5. Άφθονη σίτιση με ουρία. Κατά τη φύτευση, δεν πρέπει να τοποθετείτε την ουσία στις τρύπες ή να την ποτίζετε πολύ συχνά. Εάν οι ντομάτες χρειάζονται αυτήν την ένωση, τότε μόνο στην αρχή της ανάπτυξης (το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου) - ψεκάστε τα φύλλα με διάλυμα ουρίας. Για 10 λίτρα νερού, τοποθετείται 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο. ουσίες.
 6. Χρήση νιτρικών ως κορυφαία σάλτσα και δημιουργία εφέ ατμού στο θερμοκήπιο. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την απόδοση και την ποιότητα των φρούτων.

Συμβουλές και κόλπα από έμπειρους κατοίκους του καλοκαιριού

Οι έμπειροι κηπουροί σας συμβουλεύουν να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες., που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ντοματών μεγάλες και νόστιμες:

 1. Πώς να ποτίζετε τις ντομάτες για να κοκκινίζετε γρηγορότερα: ο καλύτερος επίδεσμος για ντομάτες και αμυχές για να επιταχύνετε την ωρίμανσηΣυνιστάται να φυτεύετε φυτά σε σειρές. Τα καρότα μπορούν να φυτευτούν μεταξύ σειρών για να απομακρυνθούν τα παράσιτα.
 2. Δύο εβδομάδες μετά τη φύτευση των δενδρυλλίων, το φυτό ψεκάζεται με διαλύματα που περιέχουν χαλκό.
 3. Μην φυτεύετε ντομάτες σε ένα μέρος για περισσότερο από 3 χρόνια στη σειρά.
 4. Οι ντομάτες αγαπούν όταν ποτίζονται στη ρίζα.
 5. Το έδαφος πρέπει να είναι χαλαρό και κορεσμένο με χούμο.
 6. Μην χρησιμοποιείτε λίπασμα ως λίπασμα περισσότερες από 2 φορές ανά σεζόν.
 7. Είναι καλύτερο να σπείρετε δύο φορές περισσότερους σπόρους από ό, τι θέλετε τα φυτά σας. Είναι καλύτερα να αφαιρέσετε τους αδύναμους θάμνους και να αφήσετε μόνο παραγωγικά φυτά.
 8. Η πρώτη σίτιση ντοματών μετά τη φύτευση δενδρυλλίων στο έδαφος πραγματοποιείται στις αρχές Ιουνίου.

συμπέρασμα

Οι ντομάτες είναι επιλεκτικά φυτά, οπότε πρέπει να ακολουθήσετε τις μεθόδους καλλιέργειας αυτής της καλλιέργειας λαχανικών. Η θερμοκρασία, το φαγητό και ο φωτισμός πρέπει να είναι κατάλληλα. Μην κάνετε κατάχρηση άφθονης λίπανσης με κοπριά και ουρία - αυτό θα έχει κακή επίδραση στο φυτό, μπορεί να αρρωστήσει με καθυστερημένη καταστροφή.

Εάν οι ντομάτες δεν γίνουν κόκκινες για μεγάλο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιήστε μηχανικές (τσίμπημα, αφαίρεση μίσχων, περιορισμός στη διατροφή) ή χημικές μεθόδους (θεραπεία με ιώδιο, ψεκασμός με διεγερτικά ανάπτυξης, σίτιση με βορικό οξύ).

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια