Μαθαίνουμε από έμπειρους κατοίκους του καλοκαιριού πώς να τσιμπήσουμε σωστά τις ντομάτες: μια ανάλυση των αποχρώσεων και μια αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας

Η έγκαιρη και ικανή απομάκρυνση των θετριών από τις ντομάτες θα βοηθήσει στην παραγωγή ισχυρών φυτών και πλούσιας συγκομιδής. Κατά το κλάδεμα βλαστών, λάβετε υπόψη το ύψος της ποικιλίας, τις ιδιαιτερότητες της ανάπτυξης των στελεχών και τις συνθήκες φύτευσης. Προσφέρουμε μια βήμα προς βήμα τεχνολογία με μια φωτογραφία για το πώς να τσιμπήσετε σωστά ντομάτες διαφόρων τύπων - από ψηλές έως τυπικές ποικιλίες.

Τι είναι η καρφίτσα και πώς μοιάζει ο γιος του

Grasshopping είναι η αφαίρεση των πλευρικών διεργασιών που εμφανίζονται στους άξονες των φύλλων στο κύριο στέλεχος του φυτού. Οι κηπουροί Newbie συγχέουν μερικές φορές τα παιδιά της με τα φύλλα ή τις βούρτσες λουλουδιών.

Μαθαίνουμε από έμπειρους κατοίκους του καλοκαιριού πώς να τσιμπήσουμε σωστά τις ντομάτες: μια ανάλυση των αποχρώσεων και μια αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας

Πώς να ξεχωρίσετε έναν γιορτή από μια βούρτσα φρούτων και ένα φύλλο

Για να μην σπάσετε κατά λάθος τη βούρτσα, σκεφτείτε προσεκτικά το φυτό:

 • ο γιος του μεγαλώνει πάντα έξω από το στήθος - μια βαθύτερη περιοχή μεταξύ του φύλλου και του κύριου στελέχους της ντομάτας.
 • οι φυλές λουλουδιών σχηματίζονται στο στέλεχος, δεν υπάρχουν ούτε καν βασικά φύλλα - είναι ορατές μόνο μικρές μπουμπούκια.

Μερικά πατριά έχουν επίσης μπουμπούκια. Σε αυτήν την περίπτωση, περιμένουν μερικές μέρες έως ότου μεγαλώσει ο βλαστός, ώστε να μην το συγχέουν με μια βούρτσα φρούτων.

Για να διακρίνετε μια πλευρική διαδικασία από ένα φύλλο, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο μαστίγιο. Ο γιος του μεγαλώνει πάντα από το στήθος ενός μεγάλου, ανεπτυγμένου φύλλου, με την πάροδο του χρόνου, έχει πολλά δικά του φύλλα.

Στέπσον ή όχι

Για να μάθετε εάν πρέπει να τσιμπήσετε ένα συγκεκριμένο ποικιλία ντομάτας, ελέγξτε τις πληροφορίες στη σακούλα σπόρων ή βρείτε την περιγραφή της ποικιλίας στο Διαδίκτυο.

Είναι δυνατόν και τι θα συμβεί αν δεν τσιμπήσετε τις ντομάτες

Η ακρίδα πραγματοποιείται έτσι ώστε το φυτό να δίνει όλη του τη δύναμη στον σχηματισμό φρούτων και να μην ξοδεύει για τη σίτιση επιπλέον βλαστών.

Προσοχή! Εάν τα βήματα δεν αφαιρεθούν έγκαιρα, η πράσινη μάζα του θάμνου θα αυξηθεί, λόγω κακού αερισμού, ο κίνδυνος ασθενειών θα αυξηθεί. Το φυτό σχηματίζει λίγες ωοθήκες στη βούρτσα, και τα σχηματισμένα φρούτα θα είναι μικρά.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι κτηνοτρόφοι έχουν εκτραφεί πολλές ποικιλίες που δεν απαιτούν τσίμπημα.

Ποιες ποικιλίες δεν μπορείτε να τσιμπήσετε

Μαθαίνουμε από έμπειρους κατοίκους του καλοκαιριού πώς να τσιμπήσουμε σωστά τις ντομάτες: μια ανάλυση των αποχρώσεων και μια αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας

Οι μικρότεροι δεν κάνουν τα παιδιά καθοριστικές ντομάτες τυπικών ποικιλιών. Η ανάπτυξή τους είναι περιορισμένη και οι πλευρικοί βλαστοί αναπτύσσονται άσχημα. Ως εκ τούτου, το φυτό έχει αρκετή αντοχή για να παρέχει τροφή για επιπλέον στελέχη και το ωοθήκες.

Σε περιοχές με ζεστό κλίμα σε ανοιχτό έδαφος, η πυκνότητα δεν βλάπτει τα φυτά, αλλά σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και υψηλή υγρασία, συμβάλλει στην εμφάνιση βακτηριακών παθήσεων, καθυστερημένης όρασης. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ντομάτες με μικρό μέγεθος συνιστάται να καρφώνονται.

Τρόπος αποκοπής των βημάτων

Η άπειρη ή έγκαιρη απομάκρυνση των θετών παιδιών οδηγεί σε ασθένειες φυτά, σταματά την ανάπτυξή του και μειώνει την παραγωγικότητα.

Θεμελιώδεις κανόνες

Για να αποκτήσετε έναν υγιή, βέλτιστα αναπτυσσόμενο θάμνο, ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες καρφιτσώματος:

 1. Η διαδικασία πραγματοποιείται τακτικά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Με τέτοια συχνότητα, θα είναι δυνατή η έγκαιρη παρακολούθηση των εμφανιζόμενων διαδικασιών στους κόλπους.
 2. Μην ποτίζετε το έδαφος πριν το τσίμπημα.
 3. Οι βλαστοί μήκους 3–5 cm αφαιρούνται. Όταν κόβετε βλαστοί μεγαλύτερους από 5 cm, το φυτό βιώνει άγχος, οι πληγές επουλώνονται χειρότερα.
 4. Τα μικρά βήματα σπάζουν εύκολα και με μια κρίσιμη στιγμή. Εάν έχουν ξεπεράσει τη φάση σχηματισμού του πρώτου φύλλου, χρησιμοποιείται ένα αιχμηρό εργαλείο για το κόψιμο.
 5. Όλα τα όργανα απολυμαίνονται με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου ή χλωρεξιδίνης. Αυτό θα αποτρέψει τη μετάδοση ασθενειών από τον ένα θάμνο στον άλλο.
 6. Ένα μικρό κούτσουρο αφήνεται στο στήθος έτσι ώστε να μην σχηματιστεί ένα νέο επιπλέον σουτ στη θέση του παλιού.

Η καλύτερη στιγμή για την αφαίρεση των πλευρικών βλαστών είναι το πρωί. Κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, η κίνηση των χυμών και των θρεπτικών ουσιών είναι λιγότερο δραστική από ό, τι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι διαδικασίες είναι πιο εύθραυστες και ευκολότερες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πληγές θα έχουν χρόνο να επουλωθούν και το βράδυ ποτίζονται τα φυτά.

Κλοπή: τεχνολογία και χαρακτηριστικά

Κατά τον σχηματισμό θάμνων, λαμβάνεται υπόψη ο τύπος ανάπτυξης της τομάτας, οι συνθήκες καλλιέργειας και οι μέθοδοι τσίμπημα.

Στο ανοιχτό πεδίο

Μαθαίνουμε από έμπειρους κατοίκους του καλοκαιριού πώς να τσιμπήσουμε σωστά τις ντομάτες: μια ανάλυση των αποχρώσεων και μια αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας

Όταν καλλιεργείτε ντομάτες σε ανοιχτό έδαφος, αφαιρέστε επιπλέον βλαστούς, τηρώντας τους βασικούς κανόνες τσίμπημα. Η διαδικασία δεν πραγματοποιείται σε περίοδο βροχής - τα στελέχη γεμάτα υγρασία γίνονται πιο εύκαμπτα και πυκνά, σπάζουν άσχημα. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών. Είναι καλύτερα να περιμένετε τον ξηρό καιρό και να αφαιρέσετε τα βλαστάρια από το να χάσετε καλλιέργειες λόγω ασθένειας.

Σε τυπικές ποικιλίες μικρού βαρελιού στο ανοιχτό χωράφι, δεν απαιτείται η αποκοπή των στεγών.

Στο θερμοκήπιο

Σε θερμοκήπια Παραδοσιακά, καλλιεργούνται ψηλές και μεσαίου μεγέθους ποικιλίες με υψηλή ένταση σχηματισμού βημάτων. Κατά την επεξεργασία μία φορά την εβδομάδα, οι πλευρικοί βλαστοί ξεπερνούν. Διασπώνται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, αποφεύγοντας την πυκνότητα των φυτών.

Συμβουλή! Την παραμονή του τσίμπημα, μην ποτίζετε το έδαφος στο θερμοκήπιο για να επιτύχετε ξηρό αέρα. Παρέχετε καλό εξαερισμό μετά το κλάδεμα σε ηλιόλουστο καιρό

Οι κηπουροί υποστηρίζουν ποια μέθοδος αφαίρεσης πλευρικών βλαστών σε ένα θερμοκήπιο είναι πιο λογική στη χρήση - κλάδεμα ή σπάσιμο από το στήθος. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από τις συγκεκριμένες συνθήκες ανάπτυξης. Εάν τα φυτεύματα πυκνωθούν, το θερμοκήπιο έχει υψηλή υγρασία αέρα και αυξημένο μολυσματικό υπόβαθρο, το κλάδεμα θα οδηγήσει στην εμφάνιση γκρίζας σήψης στο "κάνναβη" που αφήνεται στους κόλπους. Σε αυτήν την περίπτωση, οι διεργασίες έχουν ξεσπάσει.

Μαθαίνουμε από έμπειρους κατοίκους του καλοκαιριού πώς να τσιμπήσουμε σωστά τις ντομάτες: μια ανάλυση των αποχρώσεων και μια αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας

Πώς η διαδικασία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της ντομάτας

Για να κατανοήσετε πώς να τσιμπήσετε σωστά ένα φυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων σε ποιον τύπο ανήκει, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης. Πριν από την αγορά και την καλλιέργεια, συνιστάται να μελετήσετε την ποικιλία της ντομάτας στην ιστοσελίδα ή στο ενημερωτικό υλικό του φυτωρίου όπου αγοράστηκαν τα φυτά.

Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι ντομάτας:

 • απροσδιόριστες ποικιλίες - διακρίνονται από απεριόριστη ανάπτυξη βλαστών.
 • καθοριστικό - μεγαλώνουν σε ύψος που ορίζεται από τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και στη συνέχεια λυγίζουν.

Οι καθοριστικοί παράγοντες υποδιαιρούνται σε υποτύπους:

 • ημι-καθοριστικό - μεσαίου μεγέθους
 • υπερπροσδιορισμός - μικρό μέγεθος, στάνταρ.

Αυτή η γνώση στο μέλλον θα σας βοηθήσει να μην κάνετε λάθη κατά την αφαίρεση των βημάτων και τη δημιουργία ενός θάμνου.

Σχέδιο τσίμπημα απροσδιόριστων και καθοριστικών ποικιλιών

Ακαθόριστος Οι ποικιλίες απελευθερώνουν πολύ ενεργά επιπλέον βλαστούς και σχηματίζονται βούρτσες με ωοθήκες μόνο μετά από 3 φύλλα. Επομένως, η διατήρηση τέτοιων ντοματών σε 1 μίσχο και το έγκαιρο κλάδεμα των θετών παιδιών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απόκτηση καλής συγκομιδής στο μέλλον.

Για να σχηματιστούν σε 1 στέλεχος, μόλις το φυτό αρχίσει να απελευθερώνει επιπλέον βλαστούς, αφαιρούνται αμέσως. Το κύριο και μοναδικό στέλεχος είναι δεμένο με σπάγγο, όπως μια λιάνα, στην πέργκολα.

Καθοριστικός οι ντομάτες σχηματίζονται σύμφωνα με μοτίβα 2 ή 3 στελεχών. Η ανάπτυξη του κύριου βλαστού σε αυτά τα φυτά είναι περιορισμένη.Ανά πάσα στιγμή, μπορεί να σταματήσει να αναπτύσσεται, ακόμα κι αν απέχει πολύ από το τέλος του καλοκαιριού. Για να παραταθεί η ανάπτυξη και να πάρει μια καλή συγκομιδή σε καθοριστικούς τύπους ντομάτας, αφήνονται επιπλέον μίσχοι στο θάμνο.

Σχέδιο 2-στελεχών: ο ισχυρότερος και υγιέστερος βλαστός επιλέγεται στο κύριο στέλεχος και αναπτύσσεται ως ισοδύναμο δεύτερο στέλεχος. Τον δένουν και τον γιο του με τον ίδιο τρόπο όπως ο κύριος.

Σχέδιο 3-στελεχών: Εκτός από τον κύριο βλαστό, απομένουν 2 ακόμη δυνατοί βλαστοί στο κάτω μέρος του φυτού. Αυτή είναι η πιο κοινή επιλογή. Εάν ένας ισχυρός γιος είναι στην κορυφή, επιτρέπεται να τον μεγαλώσει ως τρίτο στέλεχος.

Ημι-καθοριστικός τύπος ντομάτας

Οι ημι-καθοριστικές ντομάτες μεγαλώνουν έως 150-180 cm. Το κύριο στέλεχος ενός τέτοιου φυτού τελειώνει πάντα - τελειώνει την ανάπτυξη, σχηματίζοντας ένα μίσχο στο τέλος. Το ύψος του κύριου βλαστού και ο αριθμός των ωοθηκών σε αυτό εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Εάν διατηρήσετε μια τέτοια ντομάτα σε 1 στέλεχος, η απόδοση θα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Επομένως, αφήνονται 2 επιπλέον καλά ανεπτυγμένα βήματα στο κύριο στέλεχος, 3-4 βούρτσες θα αναπτυχθούν πάνω τους. Για να εκτιμήσουν πόσο ισχυρή θα είναι η φωτογράφηση, περιμένουν να αυξηθεί στα 5 εκ. Εάν η φωτογράφηση είναι αδύναμη και ρίχνει λίγες ταξιανθίες, τσιμπήθηκε και αρχίζει να σχηματίζεται μια νέα.

Ακρίβεια τυπικών ντοματών

Οι τυπικές ποικιλίες και τα υβρίδια διακρίνονται από ισχυρά, πυκνά στελέχη και φύλλα. Τις περισσότερες φορές είναι συμπαγείς ντομάτες καθορισμένης χαμηλής ανάπτυξης με ύψος έως 70-90 εκ. Δεν απελευθερώνουν τόσο βλαστούς τόσο ενεργά, επομένως δεν απαιτούν τσίμπημα.

Αναφορά. Για να αποκτήσετε μια νωρίτερη και πιο αρμονική συγκομιδή με μεγάλα φρούτα από μια τυποποιημένη ντομάτα χαμηλής καλλιέργειας, αφήνονται 2-3 βήματα στο στέλεχος και όχι περισσότερο από 6-8 ταξιανθίες.

Οι έμπειροι κηπουροί προτιμούν να τσιμπήσουν ακόμη και τέτοιες ποικιλίες για να αυξήσουν την απόδοση και το βάρος των φρούτων. Διαφορετικά, οι θάμνοι θα είναι πολύ παχύι, πράγμα που θα παρεμποδίσει τον καλό εξαερισμό και θα αυξήσει τον κίνδυνο καθυστερημένης όρασης. Για βέλτιστη ανάπτυξη και απόδοση, αφήστε 3-4 μίσχους ανά φυτό.

Βόσκουν ντομάτες με μεγάλες καρπούς

Όταν τσίμπημα ντομάτες με μεγάλες καρπούς, υπάρχουν αποχρώσεις. Τα σκαλοπάτια αφαιρούνται στον άξονα των φύλλων ακριβώς κάτω από την αναπτυσσόμενη βούρτσα, αλλιώς θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν τα δηλωμένα χαρακτηριστικά ποικιλίας ως προς το βάρος των φρούτων. Το γεγονός είναι ότι τα φύλλα της τομάτας συσσωρεύουν θρεπτικά συστατικά και σταδιακά τα δίνουν στην ανάπτυξη και την έκχυση φρούτων. Κάτω από το πινέλο, ο γιος θα πάρει όλα τα μέταλλα από το φύλλο για δική του ανάπτυξη.

Πώς να τσιμπήσετε ψηλές ποικιλίες

Οι ψηλές ντομάτες με απεριόριστη ανάπτυξη πραγματοποιούνται συχνότερα σύμφωνα με το σχήμα 1-στελέχους, κόβοντας απολύτως όλες τις εμφανιζόμενες διαδικασίες. Έτσι, τα φυτά δεν χάνουν τη δύναμή τους για την ανάπτυξη επιπλέον βλαστών και φύλλων, αλλά τα ανακατευθύνουν στο σχηματισμό ωοθηκών και φρούτων. Οι ταξιανθίες σχηματίζονται μέσω 3 φύλλων, 6-8 συστάδες σχηματίζονται σε ένα στέλεχος, ανάλογα με την ποικιλία.

Σε συνθήκες όπου το ύψος του θερμοκηπίου είναι μικρό και δεν έχει εξαντληθεί η δυνατότητα σχηματισμού του αριθμού των πινέλων στην ποικιλία, ένα από τα σκαλοπάτια αφήνεται να καθοδηγήσει το δεύτερο στέλεχος. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε το ισχυρότερο σουτ κάτω από το πινέλο ή τη βασική διαδικασία.

Πρέπει να αφαιρέσω τον πρώτο γιορτή

Αμέσως μετά το σχηματισμό της βούρτσας λουλουδιών, τα παιδιά της γης αρχίζουν να αναπτύσσονται στους άξονες των φύλλων. Αφαιρούνται εάν η ντομάτα είναι σε 1 στέλεχος. Εάν τα σχέδια περιλαμβάνουν ένα σχέδιο δύο ή τριών βαρελιών για την καλλιέργεια ντοματών, τα θετρίνια επιτρέπεται να μεγαλώνουν έως 5-7 cm και επιλέγεται το ισχυρότερο από αυτά. Τις περισσότερες φορές, αυτό είναι το πρώτο σουτ κάτω από μια βούρτσα λουλουδιών. Ένα ισχυρό πρόσθετο στέλεχος λαμβάνεται από αυτό.

Εάν αφαιρεθεί κατά λάθος ο πρώτος υποκυστικός γιος, ένας βλαστός πάνω από τη βούρτσα λουλουδιών χρησιμοποιείται για ένα επιπλέον στέλεχος. Σε αυτήν την περίπτωση, η συγκομιδή θα γίνει αργότερα, αφού οι ωοθήκες στο πινέλο θα λάβουν πρώτα διατροφή από τη ρίζα.

Πόσο καιρό να αφαιρέσετε τα παιδιά της γης σε ντομάτες

Τα Stepsons εμφανίζονται στις ντομάτες από 2 εβδομάδες μετά την αποβίβαση. Ο σχηματισμός τους συνεχίζεται καθ 'όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.Μερικές φορές επιπρόσθετες διαδικασίες αρχίζουν να αναπτύσσονται ξανά σε εκείνους τους κόλπους, όπου είχαν προηγουμένως αφαιρεθεί. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της ντομάτας. Επομένως, αφαιρούνται επιπλέον βλαστοί μέχρι την τελική συγκομιδή.

Πότε και πώς να τσιμπήσετε τις ντομάτες

Οι καθοριστικές ντομάτες τελειώνουν μόνες τους, απελευθερώνοντας μια φυλή λουλουδιών στο στέλεχος. Οι ψηλές Ιντέτες αναπτύσσονται επ 'αόριστον, έτσι οι κηπουροί πραγματοποιούν τσίμπημα ή άκρη του στελέχους.

Το πάνω μέρος του στελέχους είναι σπασμένο ή κομμένο έτσι ώστε 2 φύλλα να παραμένουν μετά τη βούρτσα λουλουδιών. Στο μέλλον, θα τροφοδοτήσουν τις ωοθήκες.

Αναφορά. Η ανάπτυξη του μίσχου είναι περιορισμένη στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, έτσι ώστε οι καρποί να έχουν χρόνο να γεμίσουν και να ωριμάσουν. Ανάλογα με την περιοχή, αυτή η περίοδος πέφτει τον Ιούλιο - τον Αύγουστο.

Η κορυφή είναι τσίμπημα λίγο πριν ο θάμνος φτάσει στην οροφή του θερμοκηπίου. Στις πλευρικές βλαστοί, το σημείο ανάπτυξης αφαιρείται για να ανακατευθύνει τη ροή των θρεπτικών ουσιών στην ανάπτυξη ενός άλλου στελέχους και οι ντομάτες ωριμάζουν καλύτερα.

Βασικές συστάσεις

Μαθαίνουμε από έμπειρους κατοίκους του καλοκαιριού πώς να τσιμπήσουμε σωστά τις ντομάτες: μια ανάλυση των αποχρώσεων και μια αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας

Έμπειροι κηπουροί, μόνοι τους ή λάθη κάποιου άλλου, έχουν ήδη μελετήσει όλες τις αποχρώσεις του τσιμπήματος των ντοματών. Ας απαριθμήσουμε τις κύριες συστάσεις τους:

 1. Πριν αφαιρέσετε τα σκαλοπάτια, ρίξτε μια προσεκτική ματιά σε αυτά: μην συγχέετε μια βούρτσα λουλουδιών με ένα πλευρικό σουτ.
 2. Αφαιρέστε τα θετικά παιδιά τακτικά και εγκαίρως, μην αφήσετε το μέγεθός τους να υπερβαίνει τα 5 cm.
 3. Μελετήστε προσεκτικά την περιγραφή της ποικιλίας για να σχηματίσετε σωστά τον θάμνο. Ανάλογα με το αν το φυτό ανήκει στον απροσδιόριστο ή καθοριστικό τύπο, καθώς και στον τόπο καλλιέργειας (στο ανοιχτό χωράφι ή σε θερμοκήπιο), επιλέξτε ένα σχέδιο τσίμπημα.
 4. Οι τυπικές ποικιλίες που δεν απαιτούν τσίμπημα σύμφωνα με τις συστάσεις των κτηνοτρόφων, σε μικρές περιοχές, οδηγούν σε 3-4 στελέχη, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πυκνότητα των θάμνων, η εμφάνιση σήψης και όψιμης όρασης.
 5. Τσιμπήστε τα πλευρικά στελέχη και τις κορυφές των απροσδιόριστων ντοματών εγκαίρως.

συμπέρασμα

Για να γίνει σωστά το τσίμπημα, προσδιορίζεται ο τύπος ανάπτυξης της τομάτας: οι απροσδιόριστες σχηματίζονται σε 1 στέλεχος, καθοριστικοί - σε 2 και 3. Σε μεσαίου μεγέθους ποικιλίες, απομένουν 2 αναπτυγμένες πλευρικές διεργασίες, ορισμένοι κηπουροί συμβουλεύουν να σχηματίσουν τυπικά φυτά σε 3-4 μίσχους. Οι ντομάτες συγκομίζονται τακτικά μέχρι το τέλος της εποχής καρποφορίας. Μην επιτρέπετε την πάχυνση των εκφορτώσεων.

2 σχόλιο
 1. Άβαταρ
  Γκελσίρια

  Είμαι αρχάριος κηπουρός, το άρθρο με βοήθησε πολύ, ευχαριστώ!

  • Άντρυ Πάλυχ
   Άντρυ Πάλυχ

   Πρόστιμο! Είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχετε 🙂

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια