Πώς να καλλιεργήσετε λεμόνι στο σπίτι σε ένα περβάζι

Το λεμόνι δεν είναι μόνο ένα υγιές ξινό φρούτο, αλλά και ένα όμορφο δέντρο. Έχει λαμπερά πράσινα γυαλιστερά φύλλα και ανθίζει με ευαίσθητα μικρά κρεμώδη λουλούδια. Τόσο τα φύλλα όσο και τα άνθη του λεμονιού έχουν ένα λεπτό άρωμα εσπεριδοειδών. Το φυτό φαίνεται διακοσμητικό κατά την περίοδο της καρποφορίας.

Το λεμόνι καλλιεργείται ως φυτό εσωτερικού χώρου. Στο σπίτι, το δέντρο είναι συμπαγές, με μικρά φύλλα και μικροσκοπικά φρούτα. Φαίνεται όμορφο όλο το χρόνο και τα μικρά, ξινά φρούτα είναι ωραία για φαγητό. Πώς να καλλιεργήσετε λεμόνι στο σπίτι σε ένα περβάζι, διαβάστε παρακάτω.

Κατάλληλες ποικιλίες λεμονιού για καλλιέργεια σε περβάζι

Πώς να καλλιεργήσετε λεμόνι στο σπίτι σε ένα περβάζι

Πριν από την ανάπτυξη λεμόνι στο σπίτι στο περβάζι, θα πρέπει να αποφασίσετε για την ποικιλία. Κατάλληλο για καλλιέργεια σε διαμέρισμα:

 • Γένοβα;
 • Μαϊκόφσκι;
 • Meyer;
 • Παβλόβσκι.

Είναι δυνατόν να επιλέξετε την επιθυμητή ποικιλία λεμονιού μόνο όταν το φυτό καλλιεργείται τομήαγοράστηκε από εξειδικευμένο κατάστημα ή επαγγελματίες κηπουρούς στην αγορά. Οι σπόροι συνήθως δεν διατίθενται στο εμπόριο.

Εάν μεγαλώσετε λεμόνιπου συλλέγονται από φρούτα που αγοράζονται στο μανάβικο θα γίνουν άγρια. Τέτοια δέντρα σε μια κατσαρόλα φαίνονται διακοσμητικά, αλλά τα φρούτα είναι μικρά με ξινή ξινή γεύση.

Συμβούλιο. Εάν μεγαλώσετε ένα λεμόνι από έναν σπόρο και εμβολιάσετε μια ποικιλία ποικιλίας σε αυτό, ένα τέτοιο κλαδί θα δώσει καλλιεργημένα φρούτα.

Μέθοδοι καλλιέργειας λεμονιού

Πώς να καλλιεργήσετε λεμόνι στο σπίτι σε ένα περβάζι

Κατά την καλλιέργεια λεμονιάς σε γλάστρα, οι σπόροι ή τα φυτά χρησιμοποιούνται ως υλικό φύτευσης. Κάθε μία από τις επιλογές έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Όταν φυτεύετε ένα δενδρύλλιο, η πρώτη συγκομιδή λαμβάνεται σε 3-4 χρόνια. Επιπλέον, τον επόμενο χρόνο το δέντρο έχει μια ελκυστική εμφάνιση. Η ανθοφορία είναι ταχύτερη. Τα φυτά που καλλιεργούνται από φυτά μεγαλώνουν πιο αργά, χαρακτηρίζονται από μειωμένη αντοχή και λιγότερο αρμονική εμφάνιση.

Ένα δέντρο που καλλιεργείται από σπόρους αναπτύσσεται ταχύτερα και πιο ομοιόμορφα και έχει αυξημένη αντίσταση σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ωστόσο, η άγρια ​​φύση αναπτύσσεται από το σπόρο και τα πρώτα φρούτα εμφανίζονται σε 4-7 χρόνια.

Από το οστό

Οι σπόροι λεμονιού συλλέγονται από φρούτα που πωλούνται σε παντοπωλεία. Ο καρπός πρέπει να έχει το πιο σωστό σχήμα, ανοιχτό κίτρινο, χωρίς σήψη, ίχνη ασθένειας και πράσινες κηλίδες. Οι σπόροι είναι ελαφριοί σπόροι χωρίς ζημιά ή σκοτεινές περιοχές, σκληροί και λείοι στην αφή.

Προετοιμάζονται πριν από τη φύτευση. Για αυτό το φυτικό υλικό:

 1. Μουλιάστε για μισή ώρα σε ζεστό νερό και πλύνετε από τον πολτό.
 2. Για 30 λεπτά. βυθισμένο σε ανοιχτό ροζ διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου ή υπεροξειδίου του υδρογόνου. Μερικές φορές τα βιολογικά προϊόντα χρησιμοποιούνται για την απολύμανση, για παράδειγμα, "Fitosporin".
 3. Μουλιάστε για μια μέρα σε ένα διεγερτικό ανάπτυξης ("Λύση", "Epin", κ.λπ.).

Δεν θα βλαστούν όλοι οι σπόροι. Συνιστάται να φυτέψετε περισσότερους σπόρους από ό, τι απαιτείται. Σε αυτό το στάδιο, τα λεμόνια καλλιεργούνται σε ένα κοινό δοχείο (κουτιά, κομμένα μπουκάλια) με οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Πριν από τη φύτευση, τα δοχεία απολυμαίνονται με εμβάπτιση σε διάλυμα θειικού χαλκού ή σκούρο ροζ διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου.

Για τη φύτευση σπόρων λεμονιού, χρησιμοποιήστε ένα καθολικό χώμα ή χούμο, τύρφη και χώμα στον κήπο που λαμβάνεται σε ίσες αναλογίες. Ένα στρώμα αποστράγγισης (διογκωμένο πηλό, κεραμικά εδάφους, λεπτό χαλίκι) χύνεται στο κάτω μέρος του δοχείου. Τόσο το χώμα όσο και η αποστράγγιση έχουν απολυμανθεί.

Οι σπόροι θάβονται στο έδαφος κατά 1,5-2 cm... Η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 cm.Μετά τη φύτευση των σπόρων, το χώμα ποτίζεται με ζεστό νερό, καλύπτεται με αλουμινόχαρτο και απομακρύνεται σε μέρος προστατευμένο από το άμεσο ηλιακό φως.

Κάθε μέρα, η γη υγραίνεται με ένα μπουκάλι ψεκασμού και η μεμβράνη ανοίγει για 5-10 λεπτά. Όταν εμφανιστούν βλαστοί, το κουτί αναδιατάσσεται στο περβάζι του παραθύρου και η διάρκεια του αέρα αυξάνεται σταδιακά σε μια ημέρα, μετά την οποία αφαιρείται η ταινία.

Μετά την εμφάνιση 3-4 αληθινών φύλλων, τα φυτά μεταμοσχεύονται σε μεμονωμένες γλάστρες με διάμετρο 6-8 εκ. Τα δοχεία γεμίζονται πρώτα με ένα στρώμα αποστράγγισης εκατοστόμετρου και μετά με χώμα. Κατά τη μεταφύτευση, το ριζικό κολάρο των λεμονιών δεν θάβεται.

Μετά τη μεταφύτευση, τα φυτά ποτίζονται. Οι πρώτες 2 εβδομάδες δεν πρέπει να εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως.

Από την κοπή

Πώς να καλλιεργήσετε λεμόνι στο σπίτι σε ένα περβάζι

Τα μοσχεύματα λεμονιού αγοράζονται σε εξειδικευμένα καταστήματα, στις αγορές ή χωρίζονται ανεξάρτητα από ένα φυτό ενηλίκων. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό υλικό φύτευσης:

 • μήκος - από 8 έως 15 cm.
 • η παρουσία 3-5 ανεπτυγμένων νεφρών.
 • την παρουσία τουλάχιστον 2 φύλλων ·
 • η ηλικία της μητρικής διαφυγής είναι περίπου ένα έτος.
 • σκοτεινό, σκληρό αλλά τεντωμένο φλοιό.

Για ανεξάρτητη κοπή, επιλέγεται ένας πυροβολισμός ενός έτους. 10-15 cm υποχωρούν από το πάνω μέρος και γίνεται κοπή υπό γωνία 45 °. Τα κάτω φύλλα αφαιρούνται, αφήνοντας 2-4 άνω φύλλα. Εάν είναι μεγάλα, κόβονται στα μισά.

Σπουδαίος! Εάν κάνετε ένα σουτ που είναι πολύ νεαρό για να κόψετε, το δενδρύλλιο δεν θα ριζώσει.

Η περικοπή προετοιμάζεται για φύτευση. Πρώτα, βυθίζεται σε ένα κομμάτι σε διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου για 60 λεπτά και στη συνέχεια εμποτίζεται για μια μέρα στο Kornevin.

Για να ξεριζώσετε το δενδρύλλιο, χρησιμοποιήστε ένα καθολικό μείγμα εδάφους αναμεμιγμένο 1: 1 με άμμο ή ένα μείγμα χούμου, τύρφης, εδάφους κήπου και άμμου. Για εμπλουτισμό, 1 κουταλιά της σούπας προστίθεται στο χώμα. τέφρα, 25 g υπερφωσφορικού και 15 g λιπάσματος ποτάσας. Το χώμα απολυμαίνεται με φρύξη στο φούρνο ή ρίχνοντας ένα σκούρο ροζ διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου.

Είναι βολικό να χρησιμοποιείτε ένα κομμένο μπουκάλι για ρίζωση ενός δενδρυλλίου... Οι οπές αποχέτευσης γίνονται στο κάτω μέρος του δοχείου, στη συνέχεια χύνεται ένα στρώμα αποστράγγισης εκατοστόμετρου, ο υπόλοιπος όγκος γεμίζει με γη.

Το κόψιμο φυτεύεται στο έδαφος έτσι ώστε να στέκεται επίπεδο και χωρίς στήριξη. Το έδαφος ποτίζεται άφθονα. Το πάνω μέρος της φιάλης τοποθετείται στο δοχείο για να δημιουργήσει ένα φαινόμενο θερμοκηπίου. Η γη υγραίνεται καθημερινά και το δενδρύλλιο ψεκάζεται με ζεστό, καταβυθισμένο νερό. Το λεμόνι αερίζεται, αφαιρείται για 30-60 λεπτά. το πάνω μέρος του μπουκαλιού.

Μετά από 2 μήνες, όταν το σπορόφυτο ριζώνει και προσαρμόζεται, μεταμοσχεύεται σε γλάστρα με διάμετρο 8-10 εκ. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε πηλό ή κεραμικό δοχείο με οπές αποστράγγισης. Είναι γεμάτο με αποστράγγιση και χώμα. Το δενδρύλλιο θάβεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο κορμός να είναι επίσης υπόγεια 1 cm πάνω από το όριο των ριζών.

Το φυτεμένο λεμόνι ποτίζεται με ζεστό, καταβυθισμένο νερό και ψεκάζεται καθημερινά.

Απαιτήσεις για συνθήκες ανάπτυξης

Πώς να καλλιεργήσετε λεμόνι στο σπίτι σε ένα περβάζι

Δεν αρκεί να φυτέψετε σωστά ένα λεμόνι. Είναι σημαντικό να του παρέχουμε βέλτιστες συνθήκες για ανάπτυξη:

 1. Φωτισμός. Το λεμόνι είναι ένα φυτό μικρών ωρών ημέρας. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, δεν χρειάζεται επιπλέον φωτισμό. Το δέντρο αισθάνεται άβολα στο άμεσο ηλιακό φως. Συνιστάται να το καλλιεργείτε στο δυτικό ή ανατολικό παράθυρο. Εάν βάλετε το λεμόνι στο νότιο περβάζι, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να το σκιάσετε με μια ημιδιαφανή κουρτίνα ή να το αφαιρέσετε από το περβάζι. Όχι αρκετά από τη βόρεια πλευρά του κόσμου. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτείται φωτισμός φυτοστασίου. Το χειμώνα, δεν είναι απαραίτητο να επισημάνετε το λεμόνι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι σε ηρεμία.
 2. Υγρασία. Η λεμονιά λατρεύει την υψηλή υγρασία. Στο στάδιο της βλάστησης και της ρίζας, ένα θερμοκήπιο κατασκευασμένο από φιλμ ή διαφανές πλαστικό θα δημιουργήσει τις βέλτιστες συνθήκες. Αρκεί να ψεκάσετε ώριμα φυτά το καλοκαίρι. Μερικοί καλλιεργητές ρίχνουν νερό σε ένα δίσκο που περιέχει μια κατσαρόλα. Το χειμώνα, ειδικά εάν το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά σε μπαταρία, πρέπει να εγκατασταθούν υγραντήρες ή δοχεία νερού.
 3. Θερμοκρασία. Η βέλτιστη θερμοκρασία για την καλλιέργεια λεμονιού είναι + 18 ... + 21 ° С. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, δεν πρέπει να ανέρχεται πάνω από + 19 ° C, διαφορετικά οι ταξιανθίες θα πέσουν.Το εργοστάσιο είναι σε θέση να επιβιώσει από κρύα χτυπήματα έως + 10 ° C. Σε ηρεμία (το χειμώνα), είναι άνετος σε θερμοκρασίες + 12 ° C. Κατά τη διάρκεια της βλάστησης των σπόρων και της ριζοβολίας των σποροφύτων, το δωμάτιο δεν πρέπει να είναι πιο κρύο από + 26 ° C.

Συνιστάται να γυρίζετε το λεμόνι μερικούς βαθμούς σε σχέση με το παράθυρο κάθε εβδομάδα. Αυτό γίνεται έτσι ώστε το δέντρο να σχηματίζει μια ομοιόμορφη κορώνα.

Σημείωση! Τα κοκκινωμένα φύλλα δείχνουν πάρα πολύ ηλιακό φως ή πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Βασικοί κανόνες φροντίδας

Πώς να καλλιεργήσετε λεμόνι στο σπίτι σε ένα περβάζι

Η φροντίδα του λεμονιού είναι εύκολη. Το κύριο πράγμα είναι να ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες:

 1. Πότισμα. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο) το λεμόνι ποτίζεται καθημερινά και ψεκάζεται 2 φορές την ημέρα. Το χειμώνα, αρκούν 2 ποτίσματα την εβδομάδα. Χρησιμοποιήστε καταβυθισμένο νερό με θερμοκρασία τουλάχιστον + 20 ° C.
 2. Χαλάρωση. Συνιστάται να χαλαρώσετε το χώμα στην κατσαρόλα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για να διαλύσετε το φλοιό της γης και να αποτρέψετε τη στασιμότητα του νερού. Είναι βολικό να χρησιμοποιήσετε ένα βύσμα για αυτό.
 3. Καθάρισμα. Μία φορά την εβδομάδα, τα φύλλα λεμονιού σκουπίζονται με ένα υγρό πανί. Μία φορά το μήνα, το δέντρο πλένεται κάτω από το ντους.
 4. ΜΕΤΑΦΟΡΑ. Για τα πρώτα 3 χρόνια, το λεμόνι μεταφέρεται ετησίως: αφαιρείται από το δοχείο, αναδιατάσσεται μαζί με τη γη σε ένα μεγαλύτερο δοχείο, ο ελεύθερος χώρος καλύπτεται με χώμα. Τα παλαιότερα δέντρα μεταμοσχεύονται μία φορά κάθε 2-3 χρόνια. Για να γίνει αυτό, οι ρίζες καθαρίζονται από το μεγαλύτερο μέρος της γης, αφαιρώντας τις κατεστραμμένες και ξηρές ρίζες. Στη συνέχεια φυτεύονται σε νέο έδαφος. Μετά τη μεταφύτευση, τα φυτά πρέπει να ποτίζονται.
 5. Ανθίζω. Εάν το λεμόνι ανθίσει τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο μετά τη φύτευση, οι ταξιανθίες διακόπτονται. Διαφορετικά, το φυτό θα δώσει όλη του τη δύναμη στην ανθοφορία και στο θάνατο. Από το τρίτο έτος, απομένουν οι ταξιανθίες, επικονιάζοντάς τα τεχνητά με μαλακή βούρτσα ή μπατονέτα.
 6. Καρποφόρα. Όταν εμφανίζονται οι πρώτες ωοθήκες, απομένει μόνο μία από αυτές. Το επόμενο έτος - 3-4. Επιπλέον, οι ωοθήκες δεν κόβονται.

Λίπασμα επιφάνειας

Ένα αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας είναι η διατροφή. Σε φτωχό έδαφος, το λεμόνι δεν θα ανθίσει και θα αποφέρει καρπούς, τα φύλλα θα αρχίσουν να πέφτουν.

Τα λιπάσματα εφαρμόζονται 1-2 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Το χειμώνα και τα τέλη του φθινοπώρου, το δέντρο έχει ένα διάλειμμα από το τάισμα.

Χρησιμοποιήστε ειδικά λιπάσματα εσπεριδοειδών ή οικιακές θεραπείες. Μερικοί από αυτούς:

 1. Κοπριά. Η κοπριά αλόγων, κοπριάς κοτόπουλου ή κοπριά αραιώνεται με νερό σε αναλογία 1:10. Το προκύπτον προϊόν είναι ποτισμένα φυτά.
 2. Ορυκτό λίπασμα. Για την παρασκευή του, προστίθενται 15 g υπερφωσφορικού και 5 g νιτρικού σε 5 λίτρα νερού.
 3. Αφέψημα βοτάνων... Για 1 λίτρο νερού, πάρτε 3 κουταλιές της σούπας. μεγάλο. τσουκνίδα, αλογουρά ή άλλα βότανα. Οι πρώτες ύλες παρασκευάζονται με βραστό νερό και αφήνονται να παρασκευαστούν για 6 ώρες.
 4. Καφές τσάι... Είναι χρήσιμο να ρίχνουμε πάνω από λεμόνι με τσάι ή καφέ.
 5. Απορρίμματα τροφίμων. Οι φλούδες φρούτων και λαχανικών εγχύονται σε ζεστό νερό για μια εβδομάδα, στη συνέχεια φιλτράρονται και χρησιμοποιούνται για πότισμα.

Σχηματισμός

Δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς σωστό σχηματισμό. Από αυτή τη διαδικασία εξαρτάται η εμφάνιση του φυτού, η υγεία και η απόδοση.

Το κλάδεμα γίνεται την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Ενεργούν σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

 1. Αφού το δέντρο φτάσει στο επιθυμητό ύψος, η ανάπτυξή του περιορίζεται κόβοντας την κορυφή. Αυτή η διαδικασία διεγείρει το σχηματισμό πλευρικών βλαστών.
 2. Όταν σχηματίζονται οι βλαστοί της πρώτης σειράς, επιλέγονται 3-4 ισχυρά κλαδιά, κατευθυνόμενα σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι υπόλοιποι βλαστοί κόβονται. Κάθε κλαδί κλαδεύεται, αφήνοντας 5 έως 7 φύλλα.
 3. Όταν οι νέοι βλαστοί της δεύτερης τάξης μεγαλώνουν από τα μπουμπούκια των κλάδων πρώτης τάξης, κόβονται σύμφωνα με την ίδια αρχή, αφήνοντας 3-4 από τα ισχυρότερα.
 4. Η διαδικασία που ορίζεται στις προηγούμενες 2 παραγράφους εκτελείται έως ότου σχηματιστούν κλάδοι της 4ης τάξης. Οι περισσότερες ποικιλίες αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς από αυτό το σημείο.
 5. Όλες οι αδύναμες βλαστοί αφαιρούνται. Κάντε επίσης με ξηρά και νοσούντα κλαδιά.

Τα μέρη των τεμαχίων πρέπει να αντιμετωπίζονται με γήπεδο στον κήπο. Μετά τη διαδικασία, το λεμόνι πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα αποδυναμωθεί.

Αναφορά. Στην κορώνα δίνεται το επιθυμητό σχήμα με ένα κούρεμα.

Ασθένειες και παράσιτα

Πώς να καλλιεργήσετε λεμόνι στο σπίτι σε ένα περβάζι

Ακόμα και στο σπίτι, το λεμόνι προσβάλλεται από παράσιτα (αφίδες, κρότωνες, έντομα κλίμακας) και ασθένειες (σήψη, γόμωση, μυκητιασικές λοιμώξεις). Τα ακόλουθα σημεία δείχνουν ότι το φυτό είναι ανθυγιεινό:

 1. Νεκρά, κίτρινα φύλλα. Πλαίσια ή ξηρά βλαστάρια Τα φύλλα και οι ταξιανθίες πέφτουν.
 2. Σημεία και σχηματισμοί διαφορετικών σχημάτων και χρωμάτων. Η πλάκα στα φύλλα και τους βλαστούς είναι δυνατή.
 3. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η έλλειψη νέων βλαστών.
 4. Ιστός αράχνης σε φύλλα και βλαστούς ή σχηματισμούς φιλμ σε κλαδιά.
 5. Η παρουσία μικρών εντόμων στο έδαφος ή στο φυτό.
 6. Ρωγμές στα κλαδιά.

Εάν εντοπιστούν τέτοια συμπτώματα, το φυτό αντιμετωπίζεται με σαπουνόνερο. Μετά από μερικές ημέρες, πλένεται καλά κάτω από το ντους με ζεστό νερό.

Το λεμόνι ψεκάζεται με θειικό χαλκό και υγρό Bordeaux. Τα μέρη του δέντρου που έχουν υποστεί ζημιά αφαιρούνται. Οι ρωγμές στο φλοιό καλύπτονται με γήπεδο στον κήπο. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, ψεκάστε το λεμόνι με μυκητοκτόνα.

συμπέρασμα

Είναι ακόμη δυνατό να καλλιεργηθεί ένα λεμόνι σε γλάστρες από σπόρους φρούτων που αγοράστηκαν σε σούπερ μάρκετ. Αρκεί να επιλέξετε το υλικό φύτευσης και να το φυτέψετε, ακολουθώντας τις οδηγίες. Το ίδιο ισχύει για μοσχεύματα.

Εάν θέλετε το δέντρο στο περβάζι να ανθίσει και να αποδώσει καρπούς, είναι σημαντικό να δώσετε αρκετή προσοχή στη φροντίδα του. Φυσικά, μπορείτε να περάσετε με λίγο πότισμα και σπάνιες μεταμοσχεύσεις, αλλά τότε δεν πρέπει να περιμένετε συγκομιδή.

2 σχόλιο
 1. Άβαταρ
  Όλυα

  Είναι δύσκολο και πολύ καιρό να αναπτυχθεί από ένα οστό, και είναι επίσης ασαφές τι θα αναπτυχθεί. Σας συμβουλεύω να αγοράσετε φυτά. Αλλά να είστε προσεκτικοί, μην σκοντάψετε σε ένα ψεύτικο. Η μάρκα Agronova έχει εξαιρετικές επιλογές για λεμόνια. Αγόρασα ένα από αυτά, με κάνει ευτυχισμένο κάθε μέρα)

  • Άντρυ Πάλυχ
   Άντρυ Πάλυχ

   Ευχαριστώ για τη συμβουλή, αλλά τι γίνεται με την τιμή; Τα δενδρύλλια αξίζουν πιθανώς πολλά χρήματα.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια