Πώς και τι να ταΐσει σταφίδες τον Ιούνιο: τα καλύτερα λιπάσματα και οι κανόνες για την εισαγωγή τους

Οι σταφίδες δεν είναι μόνο μαύρο, λευκό και κόκκινο, αλλά ακόμη και κίτρινο, μοβ και πορτοκαλί. Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές καλλιέργειες μούρων στα οικόπεδα των Ρώσων κηπουρών. Ταυτόχρονα, δεν είναι τόσο εύκολο να πάρει μια συγκομιδή μεγάλων νόστιμων μούρων, επειδή οι σταφίδες απαιτούν την παρουσία θρεπτικών ουσιών στο έδαφος.

Τον Ιούνιο, οι θάμνοι μούρων, ιδίως η μαύρη σταφίδα, αρχίζουν να σχηματίζουν σοδειά. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή τη στιγμή τα φυτά να λαμβάνουν αρκετές θρεπτικές ουσίες και υγρασία. Στο άρθρο μας θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για το τι και πώς να ταΐσετε τις σταφίδες τον Ιούνιο.

Στόχος γονιμοποίησης τον Ιούνιο

Πώς και τι να ταΐσει σταφίδες τον Ιούνιο: τα καλύτερα λιπάσματα και οι κανόνες για την εισαγωγή τους

Η λίπανση κάτω από θάμνους φραγκοστάφυλου τον Ιούνιο αποτελεί εγγύηση για τη λήψη γλυκών και μεγάλων μούρων. Πράγματι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συμβαίνει η ενεργός ανάπτυξη των βλαστών και ο σχηματισμός φρούτων.

Από τις καλλιέργειες μούρων, η μαύρη σταφίδα, το φραγκοστάφυλο και το βατόμουρο είναι τα πιο απαιτητικά για την παρουσία θρεπτικών ουσιών στο έδαφος. Μόνο οι νεαροί βλαστοί αποδίδουν έντονα καρπούς.

Σπουδαίος! Τα ορυκτά και οργανικά λιπάσματα εναλλάσσονται, διατηρώντας το διάστημα μεταξύ των επιδέσμων για περίπου 2 εβδομάδες.

Για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη νέων κλάδων, τα λιπάσματα αζώτου ταχείας δράσης, καθώς και τα οργανικά (για παράδειγμα, ένα διάλυμα κοπριάς και κοπριάς και νερού κοτόπουλου), είναι βέλτιστα. Λίπασμα επιφάνειας σε συνδυασμό με άφθονο πότισμα θάμνων.

Βέλτιστος συγχρονισμός

Εάν το μούρο δεν γονιμοποιήθηκε το φθινόπωρο, η πρώτη σίτιση πραγματοποιείται στις αρχές της άνοιξης, μαζί με το λιώσιμο του χιονιού, όταν τα φυτά ξυπνούν και αρχίζουν να μεγαλώνουν.

Εάν τα λιπάσματα έχουν ήδη εφαρμοστεί το φθινόπωρο, ένα νέο μέρος εφαρμόζεται μετά την έναρξη της ανθοφορίας - το δεύτερο μισό του Μαΐου - αρχές Ιουνίου. Μια άλλη σίτιση πραγματοποιείται κατά τον σχηματισμό των ωοθηκών.

Λιπάσματα

Η καλλιέργεια τροφοδοτείται με ανόργανα και οργανικά λιπάσματα, καθώς και με λαϊκές θεραπείες.

Ορυκτά λιπάσματα

Πώς και τι να ταΐσει σταφίδες τον Ιούνιο: τα καλύτερα λιπάσματα και οι κανόνες για την εισαγωγή τους

Περιέχουν συμπυκνωμένα άλατα ταχείας δράσης. Σύμφωνα με το ενεργό χημικό στοιχείο, τα ανόργανα πρόσθετα χωρίζονται σε φωσφόρο, κάλιο και άζωτο. Επίσης στην πώληση υπάρχουν πολυ λιπάσματα που περιέχουν πολλά συστατικά ταυτόχρονα.

Για το πρώτο ντύσιμο της άνοιξης (κατά τη διάρκεια της περιόδου τήξης του χιονιού), χρησιμοποιείται ξηρό νιτροαμοφοσκά. Η δοσολογία τηρείται σύμφωνα με τις οδηγίες για το παρασκεύασμα (10-15 g για έναν θάμνο μαύρης σταφίδας και 8-10 g για το κόκκινο).

Τη δεύτερη φορά που τα φυτά τρέφονται κατά την περίοδο ανθοφορίας (τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου). Τα λιπάσματα φωσφορικού καλίου χρησιμοποιούνται στην ακόλουθη δοσολογία: 8-10 g θειικού καλίου ή 10-12 g υπερφωσφορικού σε διαλυμένη μορφή για κάθε φυτό.

Η τρίτη εφαρμογή θρεπτικών ουσιών συμπίπτει με την περίοδο σχηματισμού ωοθηκών (κατά κανόνα, εμφανίζεται τον Ιούνιο). Αυτή τη φορά, χρησιμοποιείται τέφρα ξύλου (100-150 g για μαύρες σταφίδες και 200 ​​g για έγχρωμες).

Ο τέταρτος και ο πέμπτος επίδεσμος πραγματοποιούνται μετά τη συγκομιδή και πριν το φυτό πέσει σε αδρανοποίηση. Η τέταρτη φορά - πάλι με φωσφόρο και λιπάσματα καλίου (5-10 g θειικού καλίου ή υπερφωσφορικού σε διαλυμένη μορφή κάτω από έναν θάμνο). Πέμπτο - 300 γραμμάρια τέφρας ξύλου για κάθε φυτό.

Ενδιαφέρον γεγονός! Η Ρωσία κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο όσον αφορά την καλλιέργεια σταφίδας.

Οργανικά λιπάσματα

Η οργανική ύλη είναι φυσικής προέλευσης (ζώων ή λαχανικών).Αυτός ο τύπος λιπάσματος περιλαμβάνει κοπριά, περιττώματα, χούμο, λίπασμα, τύρφη κ.λπ. Όταν αποσυντίθενται, σχηματίζουν ενώσεις που διεγείρουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών και ωφέλιμων βακτηρίων που βοηθούν τα φυτά να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος.

Προσοχή! Τα οργανικά λιπάσματα παρέχουν ισορροπία αέρα-νερού στις ρίζες, τους μίσχους και φύλλα φυτών.

Κοινό φυσικό οργανικό λίπασμα είναι κοπριά και περιττώματα πουλιών. Χρησιμοποιείται την άνοιξη και τον Ιούνιο.

Πώς και τι να ταΐσει σταφίδες τον Ιούνιο: τα καλύτερα λιπάσματα και οι κανόνες για την εισαγωγή τους

Η υπερβολική κοπριά αραιώνεται με νερό σε αναλογία 1: 5. Κατά το πότισμα, ξοδεύετε 1 κουβά ανά ενήλικα θάμνο ή 1/2 για έναν νεαρό. Εάν η κοπριά είναι φρέσκια, χύνεται με νερό και αφήνεται για 3-4 ημέρες. Στη συνέχεια αραιώθηκε και ποτίστηκε.

Τα περιττώματα πουλερικών αναμιγνύονται με νερό σε αναλογία 1:12. Η κατανάλωση είναι η ίδια: για έναν ενήλικο θάμνο - 1 κουβά, για έναν νεαρό - 1/2.

Το λίπασμα και το χούμο δεν περιέχουν άζωτο, οπότε χρησιμοποιούνται όλο το καλοκαίρι. Με αυτά τα λιπάσματα, είναι βολικό να σκουπίζετε το έδαφος γύρω από τους θάμνους σταφίδας μετά το πότισμα ή το χαλαρώσιμο με ένα στρώμα περίπου 1 cm.

Λαϊκές θεραπείες

Για σίτιση Οι μαύρες σταφίδες χρησιμοποιούνται επίσης σε λαϊκές συνταγές. Είναι καλά ως συμπλήρωμα στα ανόργανα και οργανικά λιπάσματα, αλλά δεν μπορούν να τα αντικαταστήσουν πλήρως.

Ξεφλούδισμα πατάτας

Πώς και τι να ταΐσει σταφίδες τον Ιούνιο: τα καλύτερα λιπάσματα και οι κανόνες για την εισαγωγή τους

Τα οφέλη της έγχυσης από το ξεφλούδισμα της πατάτας οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο σε αυτά. Οι πρώτες ύλες χύνονται με νερό σε αναλογία 1: 1 και εγχύονται για ένα μήνα. Το προκύπτον συμπύκνωμα αραιώνεται με νερό 1:10 και τα φυτά ποτίζονται (1 κάδος ανά θάμνο). Τέτοια σίτιση είναι καλή κατά την περίοδο σχηματισμού μούρων.

Αν ένα φλούδες πατάτας είναι άβολο να συλλέξετε, χρησιμοποιείται έτοιμο άμυλο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ζελέ βράζεται από 100 g αμύλου και 2,5 λίτρα νερού, αραιώνεται σε έναν κάδο νερού και ποτίζεται.

Ψωμί

Μια άλλη αποτελεσματική λαϊκή θεραπεία είναι το λίπασμα ψωμιού. Ένα από τα κύρια συστατικά στα ψημένα προϊόντα είναι η μαγιά. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά που διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών. Αυτή η επικάλυψη βελτιώνει τη δομή του εδάφους, ενισχύει τη δραστηριότητα των ζωντανών μικροοργανισμών και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της πρώιμης οργανικής ύλης (κοπριά και περιττώματα).

Συμβούλιο. Χρησιμοποιήστε λιπάσματα με κόκκους όχι περισσότερο από 2-3 φορές ανά σεζόν, διαφορετικά η οξύτητα του εδάφους θα αυξηθεί.

Τόσο το φρέσκο ​​ψωμί όσο και το παλιό ψωμί που συγκομίζονται καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα είναι κατάλληλα για την παρασκευή του θρεπτικού μείγματος. Πριν από τη χρήση, οι φλούδες διπλώνονται σε κάδο, γεμίζουν με ζεστό νερό, καλύπτονται με καπάκι και τοποθετούνται σε ζεστό μέρος για μια εβδομάδα. Διηθήστε το τελικό λίπασμα, αραιώστε με νερό σε αναλογία 1:10 και ποτίστε τους θάμνους.

Έγχυση ζιζανίων

Πώς και τι να ταΐσει σταφίδες τον Ιούνιο: τα καλύτερα λιπάσματα και οι κανόνες για την εισαγωγή τους

Για την παρασκευή λιπάσματος, είναι κατάλληλα τα συνηθισμένα ζιζάνια που μόλις αφαιρέθηκαν από τα κρεβάτια. Το γρασίδι τοποθετείται σε 1/2 βαρέλι, γεμίζει με νερό, καλύπτεται με αλουμινόχαρτο και τοποθετείται στον ήλιο. Για να επιταχύνετε τη ζύμωση προσθέστε 3-4 κουταλιές της σούπας. μεγάλο. ουρία.

Μετά από μερικές ημέρες, εμφανίζεται αφρός στην επιφάνεια, το μείγμα αρχίζει να ζυμώνεται και αυξάνεται σε όγκο. Όταν το υγρό φωτίζει και ο αφρός σταματήσει να σχηματίζεται, το λίπασμα είναι έτοιμο. Αυτό συνήθως διαρκεί 1-2 εβδομάδες. Το διάλυμα αραιώνεται με νερό σε αναλογία 1:10 και οι θάμνοι ποτίζονται.

Προσοχή! Η δυσάρεστη οσμή που εμφανίζεται κατά τη ζύμωση της έγχυσης εξουδετερώνει το εκχύλισμα βαλεριάνας που προστίθεται στο δοχείο.

Το έτοιμο θρεπτικό μείγμα δεν αποθηκεύεται, αλλά χρησιμοποιείται αμέσως. Αυτή η διατροφή είναι χρήσιμη όχι μόνο για τις σταφίδες, αλλά και για άλλες καλλιέργειες (λάχανο, ντομάτες, αγγούρια, βότανα).

Σιδεράτα

Για να παρέχει στα μαύρα φραγκοστάφυλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, η χρήση του siderates επιτρέπει. Αρκεί να σπείρει λούπινα, μπιζέλια, βίκος στους διαδρόμους την άνοιξη και το φθινόπωρο να σκάβει την πράσινη κοπριά μαζί με τα κομμένα χόρτα.

Κόκκοι καφέ

Πώς και τι να ταΐσει σταφίδες τον Ιούνιο: τα καλύτερα λιπάσματα και οι κανόνες για την εισαγωγή τους

Οι κόκκοι του καφέ είναι ένας άλλος οργανικός επίδεσμος που διαποτίζει το έδαφος με άζωτο και βελτιώνει τη δομή του. Αυτό το λίπασμα είναι κατάλληλο για θάμνους μούρων, καθώς και τριαντάφυλλα, ορτανσίες, μανόλιες και βιολέτες. Πριν από τη χρήση, οι κόκκοι του καφέ αναμιγνύονται με χώμα σε αναλογία 1: 4 και εφαρμόζονται στο έδαφος κοντά στους μίσχους του φυτού.

Μπανανόφλουδα

Η φλούδα μπανάνας είναι πλούσια σε κάλιο και ασβέστιο, επομένως είναι εξαιρετική ως λίπασμα για καλλιέργειες μούρων. Η φλούδα είναι θαμμένη στο έδαφος δίπλα στο φυτό, όπου αποσυντίθεται γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και για τις ίδιες τις μπανάνες, οι οποίες είναι υπερβολικές και δεν είναι πλέον κατάλληλες για φαγητό.

Τιμές και όγκοι

Κατά τον υπολογισμό της δοσολογίας των ορυκτών λιπασμάτων, βασίζονται στις συστάσεις του παρασκευαστή φαρμάκων. Η περίσσεια ουσιών οδηγεί σε επιδείνωση της ποιότητας της καλλιέργειας, ασθένειες, συσσώρευση νιτρικών αλάτων στα φρούτα.

Σημάδια έλλειψης θρεπτικών ουσιών

Η έλλειψη θρεπτικών επιδράσεων στο φύλλωμα... Η τακτική επιθεώρηση των φυτεύσεων βοηθά στην αναγνώριση του προβλήματος εγκαίρως και στη λήψη μέτρων.

 • Με την έλλειψη αζώτου, το φύλλωμα γίνεται ρηχό και κίτρινο, καλυμμένο με σκούρα κόκκινα σημεία... Τα λουλούδια πέφτουν, λίγα φρούτα είναι δεμένα. Το φυτό εξασθενεί, οι νέοι βλαστοί γίνονται κοντοί και λεπτοί.
 • Η περίσσεια αζώτου, αντιθέτως, εκδηλώνεται από μια εντατική ανάπτυξη πράσινης μάζας, σκούρο πράσινο φύλλωμα και ενεργό σχηματισμό νέων βλαστών. Ωστόσο, η ανθοφορία συμβαίνει με καθυστέρηση και τα φρούτα μεγαλώνουν μικρά και ελαφρώς χρωματισμένα.
 • Με την έλλειψη φωσφόρου, τα φύλλα γίνονται ρηχά, θαμπό, γίνονται γαλαζοπράσινα. Οι μίσχοι και οι φλέβες του φύλλου γίνονται κόκκινα και καταρρέουν νωρίς. Τα φρούτα ωριμάζουν αργά και γεύονται ξινά. Οι λήψεις είναι ανεπαρκείς.
 • Η έλλειψη καλίου υποδηλώνεται από ένα κόκκινο περίγραμμα στα φύλλα της μαύρης σταφίδας. Η έλλειψη ασβεστίου επιβραδύνει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, εμφανίζεται βλέννα σε αυτό.

Μέθοδοι εφαρμογής

Υπάρχουν 2 τρόποι εφαρμογής λιπασμάτων: κάτω από τη ρίζα και το φύλλωμα. Ας σας πούμε περισσότερα για καθένα από αυτά.

Κάτω από τη ρίζα

Κατά την εφαρμογή ξηρών επιδέσμων, τα θρεπτικά συστατικά διαλύονται στο έδαφος με νερό άρδευσης ή βροχή.

Πότισμα της ζώνης δαγκώματος λιπάσματα διαλυμένα σε νερό επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά να διεισδύουν γρηγορότερα στις ρίζες.

Στις αρχές της άνοιξης, όταν υπάρχει μεγάλη υγρασία στο έδαφος, οι σταφίδες γονιμοποιούνται με μείγματα ξηρών θρεπτικών ουσιών, το ξηρό καλοκαίρι - με υγρά.

Μέθοδος φυλλώματος

Το ντύσιμο με φυλλώματα ψεκάζει φύλλωμα με αδύνατα θρεπτικά διαλύματα. Σε αυτήν την περίπτωση, τα στοιχεία εξομοιώνονται με λεπίδες φύλλων. Τα διαλύματα παρασκευάζονται αδύναμα για την αποφυγή εγκαυμάτων φύλλων.

Για παράδειγμα, τον Ιούνιο είναι καλό να πραγματοποιείται διατροφή φύλλων σταφίδων με μικροστοιχεία. Για να γίνει αυτό, 5 g υπερμαγγανικού καλίου, 3 g βορικού οξέος και 30-40 g θειικού χαλκού αραιώνονται χωριστά, σε διαφορετικά δοχεία και στη συνέχεια αναμιγνύονται σε 10 λίτρα νερού. Αυτή η λύση ψεκάζεται με θάμνους σταφίδας.

Κορυφαία σάλτσα ανάλογα με τον τύπο

Πώς και τι να ταΐσει σταφίδες τον Ιούνιο: τα καλύτερα λιπάσματα και οι κανόνες για την εισαγωγή τους

Το σχέδιο λίπανσης κατασκευάζεται λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο της καλλιέργειας. Οι μαύρες σταφίδες γονιμοποιούνται 5 φορές ανά σεζόν. 4 σάλτσες αρκούν για κόκκινο και λευκό. Το γεγονός είναι ότι οι χρωματιστές ποικιλίες διακρίνονται από ένα ισχυρότερο ριζικό σύστημα, λιγότερο απαιτητικό για τη σύνθεση του εδάφους.

Το γενικό σύστημα γονιμοποίησης έχει ως εξής:

 • για πρώτη φορά στη σεζόν, τα φραγκοστάφυλα τρέφονται στις αρχές της άνοιξης, μαζί με το λιώσιμο του χιονιού.
 • το δεύτερο - κατά τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας.
 • η τρίτη σίτιση πραγματοποιείται κατά τον σχηματισμό των ωοθηκών ·
 • το τέταρτο - μετά τη συγκομιδή?
 • το πέμπτο - ένα μήνα πριν από την έναρξη του επίμονου κρύου καιρού.

Συμβουλές για το θέμα

Οι συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς θα σας βοηθήσουν να μην κάνετε λάθη κατά την εφαρμογή λιπασμάτων και να παρέχετε σε όλη την οικογένεια μια προμήθεια νόστιμων και υγιών μούρων:

 1. Τα λιπάσματα αποθηκεύονται στην αρχική τους συσκευασία σε ξηρό δωμάτιο σε σταθερή θερμοκρασία. Τα διαλύματα και τα μείγματα παρασκευάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες.
 2. Όταν εργάζεστε με ναρκωτικά, τηρείτε προφυλάξεις ασφαλείας, χρησιμοποιήστε λαστιχένια γάντια και γυαλιά.
 3. Λίπασμα μετά την ριζοβολία των φυτών.
 4. Πριν από την εφαρμογή του επιδέσμου (ιδιαίτερα στεγνό), το έδαφος είναι καλά υγραμένο.
 5. Ο ψεκασμός πραγματοποιείται σε ξηρό καιρό νωρίς το πρωί ή το βράδυ για να αποφευχθούν εγκαύματα στα φύλλα.
 6. Τα ανόργανα λιπάσματα δεν θα βλάψουν εάν εμπλουτίσετε το έδαφος με χούμο. Είναι δυνατόν να προσδιοριστεί εάν υπάρχει αρκετό από αυτό στον ιστότοπο με την παρουσία γαιοσκώληκων. Αν είναι, τότε όλα είναι εντάξει.

συμπέρασμα

Το κορυφαίο ντύσιμο των μαύρων φραγκοστάφυλων το καλοκαίρι είναι ένα σημαντικό στάδιο στη φροντίδα των καλλιεργειών.Τον Ιούνιο, χρειάζεται τροφή και υγρασία. Εάν αγνοήσετε αυτές τις συνθήκες, η συγκομιδή δεν θα σας ευχαριστήσει. Οι μαύρες και χρωματιστές σταφίδες ανταποκρίνονται καλά στη σίτιση. Το κύριο πράγμα είναι η έγκαιρη εφαρμογή λιπασμάτων, η χρήση διαφορετικών τύπων και η τήρηση των συνιστώμενων δόσεων.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι σάλτσες που παρασκευάζονται σύμφωνα με τις λαϊκές συνταγές δεν αντικαθιστούν τα ανόργανα λιπάσματα. Είναι καλύτερα να τα εναλλάσσετε ή να τα κάνετε μαζί.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια