Γιατί εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες στα φύλλα σταφίδας και πώς να τα αντιμετωπίσουμε

Η απόδοση σταφίδας δεν εξαρτάται μόνο από ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και από τη συμμόρφωση με τους κανόνες της γεωργικής τεχνολογίας και τα προληπτικά μέτρα για την καταπολέμηση ασθενειών και παρασίτων. Η εμφάνιση κόκκινων κηλίδων στα φύλλα ενός φυτού σημαίνει ότι επηρεάζεται από τη μυκητιακή ασθένεια ανθρακνόζη ή έχει προσβληθεί από μια αφίδα της χοληδόχου. Όταν βρεθούν τα πρώτα σημάδια, είναι σημαντικό να λάβετε αμέσως τα κατάλληλα μέτρα, καθώς και τα δύο προβλήματα οδηγούν σε απώλεια καλλιεργειών και αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου σταφίδας.

Κόκκινα κυρτά σημεία με αφίδα χοληδόχου σταφίδας

Τι πρέπει να κάνετε εάν εμφανιστούν κόκκινες κηλίδες στα φύλλα της κόκκινης σταφίδας; Είναι σημαντικό πρώτα να επιθεωρήσετε το φυτό και να προσδιορίσετε εάν το πρόβλημα προκαλείται από ανθρακινόζη ή αφίδα χολής.

Συμπτώματα

Το γεγονός ότι ο θάμνος επηρεάζεται από αφίδες χολής αποδεικνύεται από φυματίωση καφέ και κόκκινο με ακανόνιστο σχήμα. Στην κάτω πλευρά του φύλλου, μπορείτε να δείτε μικρά ανοιχτό πράσινο έντομα μήκους περίπου 2 mm. Οι προνύμφες είναι κίτρινες-λευκές. Οι αφίδες απορροφούν το χυμό από τα φύλλα του θάμνου. Για να θεραπεύσει τις πληγές, το φυτό σχηματίζει ερυθρές αναπτύξεις.

Γιατί εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες στα φύλλα σταφίδας και πώς να τα αντιμετωπίσουμε

Τις περισσότερες φορές, το παράσιτο εγκαθίσταται σε κόκκινες και λευκές σταφίδες., επειδή τα φύλλα τους είναι πιο τρυφερά, είναι ευκολότερο να τα τρυπήσουν. Τα έντομα είναι σπάνια σε μαύρο και χρυσό είδος.

Για το χειμώνα, οι αφίδες γεννούν μαύρα αυγά, τα οποία παραμένουν στα κλαδιά του φυτού.... Με την έναρξη της άνοιξης, οι προνύμφες εκκολάπτονται, πιπιλίζοντας το χυμό από τα φύλλα. Διασκορπίζοντας σε όλη την περιοχή, δίνουν από 6 έως 7 νέες γενιές. Τα έντομα ζουν στα φραγκοστάφυλα μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Μόλις το φύλλωμα χυθεί, μετακινούνται σε ρίγανη, λεβάντα ή φασκόμηλο. Εάν δεν λάβετε μέτρα για την καταπολέμηση των αφιδών της χολής, η απόδοση μειώνεται, ο θάμνος είναι άρρωστος και μπορεί να πεθάνει εντελώς.

Πώς να επεξεργαστείτε την άνοιξη

Εάν εμφανίζονται κόκκινα κυρτά σημεία στα φύλλα της σταφίδας, ποια μέσα αγώνα να χρησιμοποιήσετε; Για να απαλλαγείτε από αφίδες, συνιστάται η χρήση λαϊκών μεθόδων σε πρώιμο στάδιο.... Εάν δεν λειτουργούν, χρησιμοποιούνται χημικά.

Την άνοιξη, πολλοί κηπουροί ζεματίστε το φυτό με μη φυσήματα με βραστό νερό... Για αυτό, το νερό βράζει και αφήνεται να κρυώσει στους + 70 ° C. Στη συνέχεια, γεμίστε το δοχείο με σπρέι και επεξεργαστείτε τους θάμνους.

Ψεκάζοντας αποτελεσματικά σταφίδες με διάλυμα ιωδίου (1 σταγόνα σε 1 λίτρο νερού). Το φυτό υποβάλλεται σε επεξεργασία με ένα υγρό σε θερμοκρασία δωματίου.

Μια λύση σαπουνιού πλυντηρίου βοηθά να απαλλαγούμε από αφίδες... Χρησιμοποιήστε μισό κομμάτι για 10 λίτρα νερού. Τρίβεται σε λεπτό τρίφτη και διαλύεται. Ολόκληρος ο θάμνος ψεκάζεται με το προϊόν.

Για την αντιμετώπιση των αφίδων κάνετε διάφορες εγχύσεις με τις οποίες αντιμετωπίζεται το προσβεβλημένο φυτό:

  1. 3 κιλά ακατέργαστης celandine ή 1 kg αποξηραμένης celandine χύνονται σε 10 λίτρα νερού, επιμένουν για μια μέρα, διηθούνται.
  2. 300 γραμμάρια σκόνης καπνού χύνονται σε 10 λίτρα βραστό νερό και αφήστε το να βράσει για 3 ημέρες. Το προϊόν διηθείται, προστίθενται 100 g διαλύματος σαπουνιού (είναι κατασκευασμένο από σαπούνι πλυντηρίου ή πίσσας).
  3. 25 g μουστάρδας ρίχνουμε 1 λίτρο βραστό νερό, αφήνουμε για 2 ημέρες. Προσθέστε νερό σε 10 λίτρα, προσθέστε 100 g διαλύματος σαπουνιού.
  4. 5 λίτρα ψιλοκομμένα λουλούδια κατιφές χύνονται σε 10 λίτρα νερού. Αντέξτε 22 ημέρες. Διηθήστε και προσθέστε 100 g διαλύματος σαπουνιού.

Γιατί εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες στα φύλλα σταφίδας και πώς να τα αντιμετωπίσουμε

Αποτελεσματικά υποκαπνίζοντας σταφίδες με καπνό... Μπαίνει σε δυσπρόσιτα μέρη, όπου οι εγχύσεις δεν διεισδύουν κατά τον ψεκασμό. Για αυτό χρησιμοποιείται καμένο καουτσούκ. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται μόνο πριν από το σπάσιμο των οφθαλμών.Όταν ανθίζουν τα φύλλα, κόβονται οι κορυφές των βλαστών που επηρεάζονται από αφίδες, επαναλάβετε 2 φορές, μετά από 10 ημέρες.

Αναφορά! Τα χημικά μέσα επεξεργασίας χρησιμοποιούνται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις: με εκτεταμένη βλάβη και εντελώς καταθλιπτική κατάσταση του φυτού.

Εάν τα φύλλα του θάμνου αρχίσουν να διογκώνονται λόγω αφίδων, χρησιμοποιούνται βιολογικά παρασκευάσματα που είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, δημιουργήθηκε με βάση μύκητες, ιούς και βακτήρια σπορίων ("Aktofit", "Avertin", "Bitoxibacillin"). Τα χημικά παρασκευάσματα είναι αποτελεσματικά κατά των εντόμων: "Aktelik", "Vofatox", "Proteus", "Calypso". Δεδομένου ότι οι τοξικές ουσίες διατηρούνται στους ιστούς του φυτού, οι σταφίδες υφίστανται επεξεργασία με εντομοκτόνα πριν εμφανιστούν τα μπουμπούκια και μετά τη συγκομιδή. Όταν χρησιμοποιείτε χημικά, είναι σημαντικό να τηρείτε τα μέτρα ασφαλείας και να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες.

Στίγματα στα φύλλα με ανθρακινόζη

Τα συμπτώματα και η θεραπεία των σπασμένων προσκρούσεων στα φύλλα με ανθρακινόζη έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά.... Όλοι οι τύποι καλλιέργειας είναι ευαίσθητοι σε μυκητιασικές ασθένειες. Ο αιτιολογικός παράγοντας της ανθρακινόζης είναι σε θέση να επιβιώσει το χειμώνα κάτω από τους θάμνους. Διάφορα έντομα διαδίδουν τη μόλυνση. Η υγρασία συμβάλλει στην αύξηση της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών, επομένως, πιο συχνά οι σταφίδες επηρεάζονται από μια ασθένεια την περίοδο των βροχών.

Συμπτώματα

Μια μυκητιακή νόσος εμφανίζεται στα φύλλα ενός θάμνου. Πρώτα, σχηματίζονται μικρά καφέ κηλίδες στην πάνω πλευρά της πλάκας φύλλων. με καφέ άκρη και σκοτεινό σωληνάριο στο κέντρο. Στη συνέχεια μεγαλώνουν και συγχωνεύονται. Επηρεάζεται ολόκληρο το φύλλο, γεγονός που εμποδίζει την κίνηση των θρεπτικών χυμών. Στεγνώνει πρόωρα και πέφτει.

Αναφορά! Οι θάμνοι κόκκινων σταφίδων επιβιώνουν από αυτήν την ασθένεια χειρότερα από άλλους. Επηρεάζονται από τους μίσχους, τους μίσχους και τα μούρα.

Τα πεσμένα άρρωστα φύλλα αποτελούν πηγή μόλυνσης τον Μάιο και τον Ιούνιο... Αργότερα, σχηματίζονται conidiospores, τα οποία διαδίδουν τη λοίμωξη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η ετήσια βλάβη του θάμνου από ανθρακόζη οδηγεί στο θάνατο των κλαδιών και ολόκληρου του φυτού.

Το κύριο αιτίες της εξάπλωσης των σπόρων μιας μυκητιακής νόσου:

  • Γιατί εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες στα φύλλα σταφίδας και πώς να τα αντιμετωπίσουμεέλλειψη καλίου και φωσφόρου
  • ισχυρή πάχυνση του θάμνου?
  • ανεπαρκής φωτισμός
  • υψηλή υγρασία και θερμοκρασία
  • θυελλώδεις καιρικές συνθήκες;
  • τα υπολείμματα των προσβεβλημένων τμημάτων του φυτού.

Αφού εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της νόσου, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τα κατεστραμμένα μέρη του φυτού και απολυμάνετε. Όταν τα φύλλα πέφτουν, πραγματοποιείται μια δεύτερη απολύμανση.

Πώς να πολεμήσεις

Μόλις τα φύλλα του θάμνου αρχίσουν να γίνονται κόκκινα, η θεραπεία ξεκινά αμέσως για να σώσει την καλλιέργεια και το ίδιο το φυτό... Διάφορες χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για την ασθένεια. Τα μυκητοκτόνα παρεμβαίνουν σε βιοχημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα σε μυκητιακά κύτταρα. Αυτοί παύουν να πολλαπλασιάζονται πλήρως και πεθαίνουν. Για την καταπολέμηση της νόσου χρησιμοποιήστε το "Previkur", "Kuproksat", "Ridomil", "Fundazol", "Acrobat MC". Πριν από τη χρήση τους, είναι σημαντικό να μελετήσετε προσεκτικά τις οδηγίες, καθώς όλα τα φάρμακα διαφέρουν στην κατηγορία κινδύνου και τη μέθοδο έκθεσης στο φυτό.

Όπως και με την αφίδα της χοληδόχου, χρησιμοποιείται ένα διάλυμα σαπουνιού για την καταπολέμηση της ανθρακνόζης.... Για να γίνει αυτό, αλέστε το ήμισυ της ράβδου σε λεπτό τρίφτη, ρίξτε 10 λίτρα νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Το προκύπτον υγρό ψεκάζεται με τις προσβεβλημένες σταφίδες.

Μέχρι να εμφανιστούν τα φύλλα, ο θάμνος υποβάλλεται σε επεξεργασία με διάλυμα 1% θειικού χαλκού. Πριν από την ανθοφορία, χρησιμοποιείται το "Topsin-M". Όταν οι ωοθήκες αρχίζουν να εμφανίζονται, η καλλιέργεια τροφοδοτείται με τέφρα. Για την ανάπτυξη σταθερής ανοσίας σε ένα φυτό, χρησιμοποιούνται σύνθετα λιπάσματα που περιέχουν άζωτο και βορικό οξύ.

Μετά τη συγκομιδή, ο θάμνος υποβάλλεται σε επεξεργασία με υγρό Bordeaux... Για να προετοιμάσετε ένα διάλυμα 1%, πάρτε 100 g θειικού χαλκού και 150 g ασβέστη. Διαλύονται ξεχωριστά σε 1 λίτρο ζεστού νερού. Κάθε διάλυμα συμπληρώνεται με όγκο 5 λίτρων προσθέτοντας κρύο νερό. Το γάλα του ασβέστη διηθείται μέσω παχιάς γάζας και στη συνέχεια χύνεται ένα διάλυμα θειικού χαλκού σε ένα λεπτό ρεύμα, συχνά αναδεύεται.

Σπουδαίος! Το υγρό Bordeaux αποθηκεύεται όχι περισσότερο από μια ημέρα, επομένως χρησιμοποιείται αμέσως μετά την προετοιμασία.

Το φθινόπωρο, συλλέγονται και καίγονται πεσμένα φύλλα από μολυσμένο φυτόγια να σκοτώσει τα μυκητιακά σπόρια. Το χώμα σκάβεται και ο θάμνος ψεκάζεται με μυκητοκτόνα, για παράδειγμα, "Nitrofen".

Μέτρα πρόληψης ασθενειών

Για να μειωθεί η πιθανότητα ασθενειών λόγω των οποίων τα φύλλα γίνονται κόκκινα και πρηστούν, βοηθούν τα προληπτικά μέτρα. Ετσι, για φύτευση επιλέξτε ποικιλίεςανθεκτική στην ανθρακινόζη (για παράδειγμα, Victoria, Dutch red, Firstborn).

Το μέρος στον ιστότοπο δεν πρέπει να είναι κλειστό από το άμεσο ηλιακό φως. Η πλημμύρα του με νερό τήξης είναι ανεπιθύμητη. Είναι σημαντικό να κλαδεύετε το φυτό εγκαίρως, υγιεινής και αντιγηραντικής... Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο πότισμα και τη σίτιση των θάμνων, οι οποίοι πρέπει να περιέχουν επαρκή ποσότητα φωσφόρου και καλίου.

Το φθινόπωρο

Μετά τη συγκομιδή, όταν τα φύλλα της σταφίδας αρχίζουν να αποκτούν κοκκινωπή απόχρωση, ξεκινά η πρόληψη του φθινοπώρουγια να προετοιμάσει το θάμνο για το χειμώνα και να αποτρέψει την εκ νέου προσβολή. Πρώτα, τα πεσμένα φύλλα συλλέγονται και καίγονται.

Η γη σκάβεται με ένα πέτο ραφής έτσι ώστε τα παράσιτα, οι προνύμφες και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί να πεθαίνουν. Η βαθιά εκσκαφή πραγματοποιείται εντός 20 εκ. Για να παγιωθεί το αποτέλεσμα, το έδαφος υποβάλλεται σε επεξεργασία με μυκητοκτόνα. Όταν ο ανθεκτικός κρύος καιρός μπαίνει, γονιμοποιείται με κοπριά.

Γιατί εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες στα φύλλα σταφίδας και πώς να τα αντιμετωπίσουμε

Δημιουργήστε κλάδεμα υγιεινής και αντιγήρανσηςκόβοντας ξηρά και παλιά κλαδιά, βλαστούς με ρωγμές και λειχήνες με ψαλίδια. Όλα τα τμήματα υποβάλλονται σε επεξεργασία με γήπεδο κήπου για να αποφευχθεί η τοποθέτηση αυγών από αφίδες. Εάν κλαδευτεί σωστά, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της απόδοσης, μετά από βροχή ή πότισμα, το φυτό θα στεγνώσει γρηγορότερα και τα σπόρια που πέφτουν σε αυτό δεν θα ωριμάσουν.

Την άνοιξη

Αφού λιώσει το χιόνι γύρω από τους θάμνους σκουπίζουμε όλα τα σκουπίδια και τα καίνε... Η αφαίρεση οργανικών υπολειμμάτων βοηθά στην απαλλαγή από σπόρια μυκητιακών ασθενειών και επιβλαβών εντόμων. Γύρω από τα φραγκοστάφυλα, το έδαφος χαλαρώνει προκειμένου να αυξηθεί η πρόσβαση οξυγόνου στις ρίζες και να εξασφαλιστεί επαρκής διατροφή για το φυτό. Αυτό αυξάνει την αντίσταση του θάμνου σε διάφορα παράσιτα. Το έδαφος υποβάλλεται σε επεξεργασία με διάλυμα θειικού χαλκού.

Εάν το χιόνι έχει λιώσει και δεν υπάρχει αρκετή βροχόπτωση, είναι σημαντικό να μην ξεχάσετε το πότισμα του φυτού.... Παράγεται μία φορά την εβδομάδα, ρίχνοντας 3-4 κουβάδες νερού κάτω από κάθε θάμνο.

Την άνοιξη, πριν πρηστούν τα μπουμπούκια, για να το αποφύγετε λοίμωξη με λοιμώδη επιθέσεις ασθενειών και παρασίτων, οι θάμνοι ψεκάζονται. Τα εγκαύματα με ζεστό νερό θεωρείται μια απλή και αποτελεσματική μέθοδος. Αυτή η διαδικασία απαλλάσσει τις προνύμφες της αφίδας και τα μυκητιακά σπόρια. Η χημική επεξεργασία πραγματοποιείται μετά την εμφάνιση των φύλλων, αλλά πριν από το σχηματισμό των λουλουδιών.

Πρόσθετες συμβουλές φροντίδας

Πριν φύτευση σταφίδων επιλέξτε προσεκτικά μια ποικιλία φυτών, μελετήστε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, την αντίσταση και την ευαισθησία σε συγκεκριμένες ασθένειες.

Δεν μπορείτε να φυτέψετε θάμνους το ένα κοντά στο άλλο: θα δημιουργήσουν σκιά και θα μεταδώσουν μολύνσεις γρήγορα. Εάν το φυτό αρχικά φυτεύεται σε υγρή πεδιάδα ή σκιά, μεταφέρεται σε ανοιχτή περιοχή το φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να περιορίζετε τους θάμνους περιοδικά.

Για να απαλλαγείτε από αφίδες, φυτεύονται κοντά σκόρδο, κρεμμύδια, καλέντουλα, χαμομήλι και κατιφές: τα έντομα δεν ανέχονται την έντονη μυρωδιά τους. Δεν πρέπει να υπάρχουν βότανα δίπλα στα φραγκοστάφυλα στα οποία μπορούν να μετακινηθούν οι αφίδες, ειδικά τσουκνίδες και φυτά της οικογένειας Lamiaceae (φασκόμηλο, ρίγανη, μέντα, βάλσαμο λεμονιού, θυμάρι κ.λπ.).

Για να προσελκύσει έντομα που τρέφονται με αφίδες (μέλισσες, πασχαλίτσες, δαντέλες), λιβάδια λιβαδιού σπέρνονται κοντά στους θάμνους. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να υπάρχουν μυρμήγκια κοντά στα φραγκοστάφυλα, καθώς είναι τα μυρμήγκια που φέρουν, ή μάλλον, αναπαράγουν αφίδες.

συμπέρασμα

Οι αφίδες της χολής και η ανθρακνόζη είναι από τις πιο κοινές αιτίες κόκκινων κηλίδων στα φύλλα σταφίδας.Όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια, είναι σημαντικό να προχωρήσετε αμέσως στη θεραπεία του θάμνου για να σώσετε την καλλιέργεια και το ίδιο το φυτό. Υπάρχουν πολλές λαϊκές θεραπείες και χημικές ουσίες για αυτό.

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση ασθενειών, είναι σημαντικό να λάβετε εγκαίρως προληπτικά μέτρα και να φροντίσετε σωστά τον θάμνο.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια