Πώς και τι να ψεκάσετε σταφίδες την άνοιξη από παράσιτα και ασθένειες

Η επεξεργασία σταφίδων την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι υποχρεωτικά στάδια φροντίδας των φυτών. Η διαδικασία προστατεύει τον θάμνο από βακτηριακές, μυκητιακές και ιογενείς ασθένειες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει την ανάπτυξη και βελτιώνει τη γεύση των μούρων. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις και τις δοσολογίες, να κάνετε τη θεραπεία το πρωί ή το βράδυ και επίσης να παρακολουθείτε την εμφάνιση των φυτών. Τι μέσα είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση ασθενειών και παρασίτων, θα το πούμε στο άρθρο.

Οι στόχοι της επεξεργασίας σταφίδων την άνοιξη και το φθινόπωρο

Ο κύριος σκοπός της επεξεργασίας την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι η προστασία από ασθένειες και παράσιτα. Μόνο οι υγιείς θάμνοι σταφίδων δίνουν μια πλήρη και νόστιμη συγκομιδή. Την άνοιξη, με την άφιξη της θερμότητας, ενεργοποιούνται σπόρια μυκήτων και άλλοι μικροοργανισμοί, που προκαλούν την εμφάνιση ασθενειών και παρασίτων εντόμων. Κατά την επεξεργασία, είναι σημαντικό να τηρείτε τις προθεσμίες · δεν συνιστάται η αναβολή της διαδικασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το φθινόπωρο, μετά τη συγκομιδή, οι σταφίδες πρέπει να αναρρώσουν και να προετοιμαστούν για τη χειμερινή περίοδο. Οι κηπουροί ψεκάζουν τους θάμνους με στόχο την αύξηση της αντοχής στον παγετό, την εξάλειψη των παρασίτων, την επούλωση και την αναζωογόνηση.

Πώς και τι να ψεκάσετε σταφίδες την άνοιξη από παράσιτα και ασθένειες

Τι παράσιτα απειλούν τα φραγκοστάφυλα

Στις αρχές της άνοιξης, οι σταφίδες απειλούνται από έντομα και σκουλήκια. Οι προνύμφες εντόμων αδρανοποιούνται στο έδαφος και είναι ανθεκτικές στον παγετό. Οι θήκες εισέρχονται στον κήπο με μολυσμένα φυτά, χώμα, άνεμο, πουλιά ή τρωκτικά. Τα έντομα πιπιλίζουν χυμό από φραγκοστάφυλα, βλάπτουν τα φύλλα, τους βλαστούς και ακόμη και τα μούρα. Οι θάμνοι στεγνώνουν σταδιακά και μαραίνονται, και εν τω μεταξύ, τα έντομα κλίμακας μετακινούνται σε άλλα φυτά κήπου. Μετά τα παράσιτα, μια κίτρινη κολλώδης άνθιση παραμένει στους θάμνους, που ρέει προς τα κάτω σε άλλα φύλλα.

Κυλίνδρους φύλλων εμφανίζονται σε θάμνους κυρίως σε ζεστό και υγρό καιρό. Για τις σταφίδες, οι πεταλούδες ενηλίκων δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο οι κάμπιες. Τα γκρίζα έντομα μπορούν να καταστρέψουν όλους τους θάμνους σταφίδας εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα. Οι αιτίες της εμφάνισης του φύλλου φύλλων: όξινο χώμα, έλλειψη ή περίσσεια ορυκτών, υπερβολικό πότισμα. Τα σημάδια ζημιάς είναι ξηρά και λεπτά φύλλα, παραμορφωμένα φρούτα, κίτρινες και καφέ πληγές στους βλαστούς και τα φύλλα.

Τα επικίνδυνα παράσιτα περιλαμβάνουν τα ακάρεα των νεφρών σταφίδας. Απαλλάσσουν τα έντομα όχι μόνο με ψεκασμό, αλλά και συλλέγονται με το χέρι. Τα ακάρεα των νεφρών απορροφούν το χυμό από το φυτό και επίσης φέρουν μια επικίνδυνη ασθένεια - φραγκοστάφυλο. Εάν ο θάμνος είναι άρρωστος, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, οι κηπουροί μπορούν να τον αφαιρέσουν και να τον κάψουν μόνο.

Προσοχή! Στους θάμνους σταφίδων υπάρχουν ακάρεα αράχνης, αφίδες, καλντερίμια, σκώροι, σκώροι, πριονίδια και γυάλινοι σκώροι. Για να δείτε τα περισσότερα έντομα, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα φραγκοστάφυλα. Πολλά παράσιτα είναι πολύ μικρά, επομένως είναι δύσκολο να εντοπιστούν εκτός εάν εξεταστούν.

Επικίνδυνες ασθένειες

Πώς και τι να ψεκάσετε σταφίδες την άνοιξη από παράσιτα και ασθένειες

Οι σταφίδες επηρεάζονται από την ανθρακνόζη, τη σκουριά, τη λευκή κηλίδα. Οι λόγοι για την εμφάνιση της ανθρακνόζης είναι τα μυκητιακά σπόρια που το χειμώνα στα πεσμένα φύλλα και με την άφιξη της άνοιξης εξαπλώθηκαν σε όλο τον κήπο. Στις μολυσμένες σταφίδες, οι βλαστοί γίνονται αργοί και αργοί στην ανάπτυξη. Καφέ κηλίδες εμφανίζονται στις πλάκες των φύλλων - το κύριο σημάδι της βλάβης της ανθρακόζης. Σε ξηρό και ζεστό καιρό, εμφανίζονται ρωγμές στους βλαστούς, οι οποίοι τελικά σαπίζουν.Εάν η ανθρακόζη φτάσει στα μούρα, καλύπτονται με μικρές μαύρες κουκίδες και πέφτουν. Οι μυκητιακές ασθένειες απαντώνται συχνότερα στις μαύρες σταφίδες.

Σκουριά συμβαίνει λόγω υπερχείλισης, ζιζανίων, μολυσμένων φυτών που αναπτύσσονται δίπλα σε θάμνους σταφίδας. Πορτοκαλί-καφέ κηλίδες εμφανίζονται πάνω από τα φύλλα, κίτρινα μαξιλάρια εμφανίζονται παρακάτω. Σε αυτά ζει ο μύκητας, ο οποίος περιμένει κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη. Η σκουριά εξαπλώνεται γρήγορα μέσω του θάμνου: εάν το φυτό δεν υποστεί επεξεργασία, σύντομα όλα τα φύλλα θα καλυφθούν με πορτοκαλί χνούδι.

Λευκό σημείο - Πρόκειται για σταφρία σταφίδας, η οποία επηρεάζει τα μούρα, τα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς. Τα πρώτα σημάδια της νόσου εμφανίζονται στις αρχές Μαΐου: σχηματίζονται στα φύλλα σκούρα καφέ σημεία με καφέ περίγραμμα, τα οποία γίνονται λευκά με την πάροδο του χρόνου. Στα πρώτα στάδια της μόλυνσης, οι κηπουροί αφαιρούν τα φύλλα και τα καίνε και ο θάμνος αραιώνεται και ψεκάζεται. Το Septoria εμφανίζεται κυρίως στη μεσαία ζώνη της Ρωσίας, ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα - υγρασία, καιρικές αλλαγές, ομίχλη. Εκτός από τις ασθένειες που αναφέρονται, οι θάμνοι σταφίδας επηρεάζονται από την αναστροφή, Αμερικανός ωίδιο, μαύρη κηλίδα, σκουριά.

Χρόνος επεξεργασίας

Ημερομηνίες επεξεργασία εξαρτάται από την περιοχή στην οποία καλλιεργούνται οι σταφίδες. Στις βόρειες περιοχές, οι θάμνοι ψεκάζονται αργότερα, καθώς η άνοιξη έρχεται εκεί 2-3 εβδομάδες αργότερα από ό, τι στα νότια. Οι κηπουροί συνιστούν την επεξεργασία φυτεύσεων στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου, όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι περίπου + 16 ° C. Για τη διαδικασία, επιλέξτε το πρωί ή το βράδυ μιας ξηρής και απάνεμης ημέρας. Εάν βρέξει μετά τη θεραπεία, δεν θα υπάρξει όφελος.

Προσοχή! Ο ασφαλέστερος τρόπος για την προστασία των θάμνων σταφίδας από ασθένειες και παράσιτα - πραγματοποιεί επεξεργασία όλο το χρόνο. Εκτός από τη μη αυτόματη αφαίρεση των κατεστραμμένων περιοχών, οι καλοκαιρινοί κάτοικοι χρησιμοποιούν ψεκασμό με ουρία, Karbofos, νιτρικό αμμώνιο, υγρό Μπορντό, έγχυση καπνού, τσουκνίδες και σαπούνι πλυντηρίου.

Μετά την καρποφορία, η σταφίδα υποβάλλεται σε επεξεργασία στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι καλοκαιρινοί κάτοικοι φέρνουν μεταλλικά και συγκροτήματα λιπάσματανα ενισχύσει την ασυλία του φυτού και να το προετοιμάσει για τη χειμερινή περίοδο. Από τα μέσα Οκτωβρίου έως το πρώτο χιόνι, φέρνουν οργανική ύλη: περιττώματα κοτόπουλου, έγχυση μουλεϊν, υγρή κοπριά. Η επεξεργασία του φθινοπώρου τελειώνει ψεκάζοντας τους θάμνους με διάλυμα υγρού Bordeaux.

Προπαρασκευαστικές δραστηριότητες

Πώς και τι να ψεκάσετε σταφίδες την άνοιξη από παράσιτα και ασθένειες

Την άνοιξη, η επεξεργασία πραγματοποιείται μετά κοπή θάμνων - αφού λιώσει το χιόνι και μέχρι να ξυπνήσουν τα νεφρά... Εάν κόψετε το θάμνο αφού πρηστούν, θα τραυματίσει το φυτό και θα μειώσει την απόδοση. Ένα κλαδέμα κήπου χρησιμοποιείται για κλάδεμα · δεν συνιστάται να σπάσετε τα κλαδιά με τα χέρια σας. Πρώτα απ 'όλα, αφαιρούνται τα τεράστια κλαδιά που καλύπτονται με βρύα, λειχήνες, έλκη, καθώς και ξηρούς βλαστούς 4 και 5 ετών. Μετά από αυτό, κόβονται τα κλαδιά, τα οποία είναι έντονα κεκλιμένα στο έδαφος και εκείνα που αναπτύσσονται μέσα στο θάμνο. Οι νεαροί βλαστοί συντομεύονται κατά 1/3, αφήνοντας μπουμπούκια. Με αυτόν τον τρόπο διακλαδίζονται καλύτερα.

Κατά το κλάδεμα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις διαφορές μεταξύ των μαύρων και των κόκκινων σταφίδων - το ποσό της μελλοντικής συγκομιδής εξαρτάται από αυτό. Οι μαύρες σταφίδες κλαδεύονται συχνότερα επειδή τα κλαδιά τους μεγαλώνουν γρηγορότερα. Σε λευκό και κόκκινο, η ανάπτυξη μηδενικών βλαστών δεν είναι τόσο έντονη, αποδίδουν καρπούς σταθερά ακόμη και σε κλαδιά ηλικίας 5-7 ετών. Επίσης, στη μαύρη σταφίδα, δεν συνιστάται να συντομεύσετε πολύ τις κορυφές. Εκτός από το κλάδεμα, οι κηπουροί καθαρίζουν τα κρεβάτια τους από πέρυσι φύλλωμα, ζιζάνια και συντρίμμια. Η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας εξαρτάται από αυτό.

Πώς να ψεκάσετε το φθινόπωρο και την άνοιξη

Πώς και τι να ψεκάσετε σταφίδες την άνοιξη από παράσιτα και ασθένειες

Για χρήση επεξεργασίας:

  • χημικά και βιολογικά παρασκευάσματα - για την πρόληψη και τη θεραπεία, αγοράζονται σε εξειδικευμένα καταστήματα για κηπουρούς.
  • Τα λαϊκά φάρμακα παρασκευάζονται από αυτοσχέδια μέσα, χρησιμοποιούνται για προφύλαξη, η θεραπεία με χαλκό ή σίδηρο vitriol, τέφρα και το υγρό Bordeaux είναι δημοφιλής.

Αγορά χημικών

Οι αγορασμένες χημικές ουσίες στοχεύουν στη θεραπεία ασθενειών, τα δραστικά συστατικά δρουν γρήγορα. Για τη θεραπεία μυκητιασικών ασθενειών, χρησιμοποιούνται μυκητοκτόνα "HOM" ή "Abiga-peak". Τα σύνθετα μυκητοκτόνα αντιμετωπίζουν το ωίδιο και την ανθρακνόζη, αποτελούνται από ανόργανες ουσίες και χαλκό. Μια άλλη δημοφιλής χημική ουσία είναι το Tiovit Jet, ένα μυκητοκτόνο επαφής με βάση το θείο που χρησιμοποιείται στην αρχή ή στα μέσα της καλλιεργητικής περιόδου. Το φάρμακο είναι καλό επειδή πρέπει να αραιωθεί μόνο με νερό για προετοιμασία.

Για προστασία από σκουριά και το λευκό σημείο χρησιμοποιούν τη χημική ουσία Topaz. Παρασκευάζεται με βάση την πενσοναζόλη, ένα φυτοφάρμακο που αναστέλλει την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων. Το συστηματικό μυκητοκτόνο "Topaz" χρησιμοποιείται για προφυλακτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, διατηρεί την επίδρασή του για 4 χρόνια. Διακόπτει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων μέσα σε λίγες ώρες μετά τη θεραπεία.

Για την προστασία από όλους τους τύπους μυκητιασικών ασθενειών χρησιμοποιήστε το μυκητοκτόνο "Trichopol". Οι κηπουροί ισχυρίζονται ότι το φάρμακο λειτουργεί άψογα και προστατεύει τις σταφίδες με εγγύηση 100%. Το Trichopolum πωλείται σε δισκία, τα οποία αλέθονται σε σκόνη και αναμιγνύονται με νερό.

Βιολογικοί παράγοντες

Τα βιολογικά παρασκευάσματα βασίζονται σε ζωντανές βακτηριακές καλλιέργειες που καταστέλλουν επιβλαβείς μυκητιασικές λοιμώξεις. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι λιγότερο επιθετικοί από τα χημικά. Οι κηπουροί τα χρησιμοποιούν για προληπτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Το παρασκεύασμα "Fitop" βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και παρασίτων εντόμων. Ενισχύει και θεραπεύει το ριζικό σύστημα του φυτού, αυξάνει την παραγωγικότητα και την απόδοση, αναστέλλει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη παθογόνων μικροχλωρίδων στα φρούτα και τους βλαστούς. Επίσης, το "Fitop" χρησιμοποιείται για την απολύμανση του υλικού φύτευσης. Το φάρμακο πωλείται με τη μορφή σκόνης. Το "Fitop" δεν είναι επιβλαβές για το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Οι καλοκαιρινοί κάτοικοι χρησιμοποιούν το Fitosporin κατά των μυκητιασικών και βακτηριακών λοιμώξεων. Ο μικροβιολογικός παράγοντας δρα αμέσως μετά την επεξεργασία, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε καλλιεργητικής περιόδου. Το "Fitosporin" αναστέλλει την ανάπτυξη ωιδίου, σήψης ρίζας, ανθρακινόζης. Το φάρμακο είναι προσιτό και οικονομικό στην κατανάλωση, διατίθεται με τη μορφή σκόνης, πάστας ή υγρού.

Πώς και τι να ψεκάσετε σταφίδες την άνοιξη από παράσιτα και ασθένειες

Προσοχή! Αποτελεσματική στη χρήση του "Lepidocide". Το φάρμακο αντιμετωπίζει όλα τα παράσιτα, επηρεάζει την αναπαραγωγική τους λειτουργία. Το "Lepidocide" χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης των φυτών, δεν συσσωρεύεται στο έδαφος και δεν επηρεάζει τη γεύση των μούρων.

Λαϊκές μέθοδοι

Οι παραδοσιακές μέθοδοι έχουν προληπτικό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι εάν οι θάμνοι έχουν ήδη σημάδια βλάβης, είναι άχρηστο να χρησιμοποιούνται εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας. Στις αρχές της άνοιξης, οι θάμνοι ποτίζονται και ψεκάζονται με βραστό νερό. Το ζεμάτισμα βοηθά τα φυτά να ξυπνήσουν και επίσης να απαλλαγούν από τις προνύμφες που αδρανοποιούνται στο έδαφος το χειμώνα. Για το μέγιστο αποτέλεσμα, η μαγειρική σόδα προστίθεται στο νερό - 3 κουταλιές της σούπας απαιτείται για έναν κουβά με βραστό νερό. μεγάλο. Στο μέλλον, το διάλυμα σόδας χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των αφίδων.

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση εντόμων, οι κηπουροί χρησιμοποιούν έγχυση σκόρδου - 300 γραμμάρια σκόρδου χύνονται σε 10 λίτρα νερού. Το μείγμα εγχύεται για μια ημέρα, αραιώνεται με νερό σε αναλογία 1: 1. Το σκόρδο ψεκάζεται με σταφίδες σε ξηρό καιρό. Για να ενισχυθεί το αποτέλεσμα, προστίθενται 50 g τριμμένου σαπουνιού πλυντηρίου στο διάλυμα. Η έγχυση καπνού βοηθά επίσης: 400 g ξηρών φύλλων χύνονται σε 10 λίτρα νερού, εγχύονται για 48 ώρες, αραιώνονται με νερό και πασπαλίζονται. Άλλες λαϊκές θεραπείες είναι επίσης δημοφιλείς: θεραπεία με ιώδιο, τέφρα, έγχυση μουστάρδας και αφέψημα από αψιθιά.

Πώς να πραγματοποιήσετε σωστά την επεξεργασία των σταφίδων την άνοιξη

Πώς και τι να ψεκάσετε σταφίδες την άνοιξη από παράσιτα και ασθένειες

Οι καλοκαιρινοί κάτοικοι πραγματοποιούν την επεξεργασία σταφίδων την άνοιξη από ασθένειες και παράσιτα με τη βοήθεια ψεκαστήρων χειρός ή σακιδίων. Οι κηπουροί προετοιμάζουν τη λύση εκ των προτέρων. Εάν πρόκειται για χημικό ή βιολογικό προϊόν, είναι σημαντικό να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης και δοσολογίας. Η υπερβολική ποσότητα χημικών ουσιών θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο το φυτό, αλλά και την ανθρώπινη υγεία.Εάν παρασκευάζονται λαϊκές θεραπείες, παρατηρείται ο χρόνος προετοιμασίας των εγχύσεων. Είναι ακατάλληλα για μακροχρόνια αποθήκευση, επομένως, οι καλοκαιρινοί κάτοικοι προετοιμάζουν μια νέα λύση πριν από κάθε διαδικασία.

Μην ξεχνάτε τις προφυλάξεις, ειδικά όταν πρόκειται για χημικό ψεκασμό. Οι κηπουροί το ξοδεύουν σε προστατευτική στολή, γυαλιά και αναπνευστική συσκευή. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, απαγορεύεται το φαγητό ή το ποτό, τα παιδιά ή τα ζώα δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά. Εάν η θεραπεία έρχεται σε επαφή με το δέρμα, τα μάτια ή το στόμα, συνιστάται να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια. Δεν επιτρέπεται η επεξεργασία σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Αποθηκεύστε τα χημικά καλά κλειστά και μακριά από παιδιά.

Υπάρχουν αποχρώσεις στην επεξεργασία των μαύρων, κόκκινων και άσπρων σταφίδων

Μερικά παράσιτα προτιμούν έναν συγκεκριμένο τύπο σταφίδας. Για παράδειγμα, το χρυσόψαρο εμφανίζεται πιο συχνά σε μαύρο και το σκουλήκι σε κόκκινο χρώμα. Οι αφίδες της χολής εμφανίζονται πιο συχνά σε λευκό και κόκκινο, καθώς και σε πριονίδια, που δεν τους αρέσει το πυκνό φύλλωμα των μαύρων φραγκοστάφυλων. Ένα ακάρεο νεφρού είναι συχνός επισκέπτης των μαύρων μούρων. Διαφορετικά, δεν υπάρχουν διαφορές στην επεξεργασία.

συμπέρασμα

Η επεξεργασία σταφίδων την άνοιξη από παράσιτα και ασθένειες είναι μια απλή διαδικασία. το κύριο πράγμα είναι να θυμάστε μερικά χαρακτηριστικά. Πριν από τον ψεκασμό, οι θάμνοι κλαδεύονται, αφαιρούνται οι παλιοί και ξηροί βλαστοί και δίνεται χώρος για την ανάπτυξη νέων καρποφόρων καρπών. Η επεξεργασία γίνεται με λαϊκά, βιολογικά και χημικά μέσα. Τα διαλύματα καπνού και τέφρας αποτρέπουν την εμφάνιση παρασίτων, το "Fitosporin" προστατεύει από μυκητιακές και ιογενείς ασθένειες. Χημικές ουσίες όπως "HOM" ή "Topaz" προορίζονται για τη σύνθετη θεραπεία των περισσότερων ασθενειών.

Για επεξεργασία, οι καλοκαιρινοί κάτοικοι επιλέγουν μια ξηρή και ήρεμη μέρα. Μην ξεχνάτε τις προφυλάξεις: κατά τη διάρκεια της θεραπείας με φάρμακα, χρησιμοποιήστε ποδιά ή προστατευτική στολή, γάντια, γυαλιά και αναπνευστική συσκευή.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια