Οδηγίες για τη φροντίδα των σμέουρων την άνοιξη μετά το χειμώνα και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Ένας πυροβολισμός σε έναν θάμνο σμέουρων ζει για δύο χρόνια. Την πρώτη χρονιά κερδίζει δύναμη, μεγαλώνει. Κατά το δεύτερο έτος, αποδίδει καρπούς και πεθαίνει, αντικαθίσταται από ένα νέο σουτ. Τα κλαδιά της υπόλοιπης ποικιλίας αποδίδουν καρπούς από τον πρώτο χρόνο, αλλά μετά τη δεύτερη σεζόν στεγνώνουν επίσης. Ένα δέντρο σμέουρων που δεν έχει υποστεί αγωγή την άνοιξη μολύνεται συχνότερα με παράσιτα, πυκνώνει και τρέχει άγρια, απλώνεται έξω από τον κήπο. Στο άρθρο θα σας πούμε για τους κανόνες και τις αποχρώσεις της φροντίδας των σμέουρων την άνοιξη μετά το χειμώνα.

Τι φροντίδα απαιτείται για τα σμέουρα την άνοιξη

Οδηγίες για τη φροντίδα των σμέουρων την άνοιξη μετά το χειμώνα και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Από έναν θάμνο υγιών, σωστά επεξεργασμένων σμέουρων, συλλέγονται έως και 4 κιλά συγκομιδής ανά εποχή. Τα ανεπιθύμητα σμέουρα δεν ανθίζουν τόσο άφθονα, τα φρούτα τους γίνονται μικρότερα.

Τι χρειάζεται

Την άνοιξη, για την προετοιμασία του θάμνου για ενεργή ανάπτυξη, πραγματοποιούν:

 • κλαδέματα βλαστοί
 • χαλάρωση του εδάφους?
 • πότισμα;
 • γονιμοποίηση;
 • επίστρωση
 • θεραπεία ενάντια σε παράσιτα και ασθένειες ·
 • αραίωση.

Ημερομηνίες της διαδικασίας της άνοιξης

Η εργασία ξεκινά όταν δημιουργείται σταθερή θερμοκρασία + 5 ° C και άνω:

 • αμέσως μετά την τήξη του τελευταίου χιονιού, το κλάδεμα, οι θάμνοι και το έδαφος κάτω από αυτό καθαρίζονται από παλιό φύλλωμα, εφαρμόζονται τα πρώτα λιπάσματα.
 • όταν τα μπουμπούκια αρχίζουν να ανθίζουν, τα κλαδιά κλαδεύονται για δεύτερη φορά, μετά την οποία χαλαρώνει η γη, ζιζανιοκτόνισμα, γονιμοποιείται και έχει στρώσει.
 • τη στιγμή της ανθοφορίας, τα σμέουρα τρέφονται ξανά.
 • καθώς το χώμα στεγνώνει, οι θάμνοι ποτίζονται άφθονα.
 • πιο κοντά στο καλοκαίρι, όταν έχουν εμφανιστεί νέοι βλαστοί, ο θάμνος αραιώνεται.

Απαραίτητες εαρινές δραστηριότητες για αύξηση των αποδόσεων

Η επεξεργασία σμέουρων πραγματοποιείται σταδιακά, παρατηρώντας μια συγκεκριμένη ακολουθία.

Καταφύγιο

Οδηγίες για τη φροντίδα των σμέουρων την άνοιξη μετά το χειμώνα και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Όταν διαπιστωθεί θετική θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν αναμένονται παγετοί, το υλικό κάλυψης αφαιρείται από τα σμέουρα. Η γη καθαρίζεται από φυλλώματα και τα ερείπια του περασμένου έτους. Εάν οι θάμνοι για το χειμώνα λυγίσει στο έδαφος, ξεκολλήστε και ισιώστε τους.

Κλάδεμα

Την πρώτη άνοιξη κλάδεμα αφαιρέστε τα παλιά κλαδιά που έχουν ήδη αποφέρει καρπούς στη ρίζα. Κόψτε κατεψυγμένα, σπασμένα στελέχη, αδύναμους βλαστούς:

 • εάν το κρεβάτι σχηματίζεται με τη μορφή θάμνων, αφήστε 6-8 υγιείς δυνατούς βλαστούς ανά θάμνο.
 • Εάν τα σμέουρα φυτεύονται με τη μορφή τάφρου, επιλέξτε 14-16 ισχυρά κλαδιά ανά 1 m, τα υπόλοιπα αφαιρούνται.

Οι κατεστραμμένες άκρες κόβονται στον πρώτο υγιή νεφρό - αυτόν που δεν διαφέρει οπτικά από τους άλλους.

Προσοχή. Κατά την επεξεργασία της εγκατάστασης, μην συμπιέζετε το έδαφος γύρω από τους θάμνους με τα πόδια τους. Το συμπαγές έδαφος περιορίζει την πρόσβαση υγρασίας και οξυγόνου στις ρίζες.

Όταν τα φύλλα εμφανίζονται στις κορυφές, οι βλαστοί πιέζονται 20-40 εκ. Το κλαδί με το άγουρο άνω μέρος που αφαιρείται θα αρχίσει να δίνει ισχυρούς πλευρικούς βλαστούς.

Οδηγίες για τη φροντίδα των σμέουρων την άνοιξη μετά το χειμώνα και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Πότισμα

Ποτίστε τα σμέουρα με την εμφάνιση των πρώτων φύλλων. Το έδαφος εμποτίζεται άφθονα, με ρυθμό 10 λίτρων ανά θάμνο. Ένα τέτοιο μέτρο θα παρέχει στη Γη υγρασία κάτω από το ριζικό σύστημα και θα της δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθεί βαθύτερα. Επαναλάβετε τη διαδικασία καθώς στεγνώνει το έδαφος.

Για επαναλαμβανόμενο πότισμα, η ποσότητα νερού μειώνεται στα 4 λίτρα ανά θάμνο. Η ενυδάτωση συνεχίζεται έως ότου ανθίσει ο θάμνος.

Χαλάρωση

Το ριζικό σύστημα των σμέουρων βρίσκεται σε βάθος 30 cm υπόγεια.Το χώμα χαλαρώνεται προσεκτικά, με ειδική σκαπάνη, σε βάθος 10 εκ. Αυτό βελτιώνει την πρόσβαση οξυγόνου, υγρασίας και λιπασμάτων στις ρίζες.

Σίτιση

Οδηγίες για τη φροντίδα των σμέουρων την άνοιξη μετά το χειμώνα και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Ο θάμνος σμέουρων αποδίδει ενεργά 12 χρόνια. Εξάγει όλα τα χρήσιμα μικροστοιχεία από το έδαφος ήδη στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής. Για να αυξηθεί η απόδοση, το έδαφος τροφοδοτείται:

 1. Το πρώτο ντύσιμο εφαρμόζεται όταν εμφανίζονται νέοι βλαστοί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το φυτό χρειάζεται άζωτο. Βοηθά στο σχηματισμό ισχυρών χόρτων. Τα λιπάσματα αζώτου εφαρμόζονται πριν από την ανθοφορία. Διαφορετικά, οι βλαστοί θα αναπτυχθούν, σταματώντας το σχηματισμό μπουμπουκιών.
 2. Πριν από την ανθοφορία, όταν μόλις σχηματίζονται μπουμπούκια, προστίθενται κάλιο και φωσφόρος στο έδαφος. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν στη λήψη μεγάλων και ώριμων φρούτων. Η ποσότητα αζώτου μειώνεται.
 3. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας και της εμφάνισης των πρώτων μούρων, η ποσότητα καλίου και φωσφόρου αυξάνεται και το άζωτο αποκλείεται εντελώς.

Επίστρωση

Τα σμέουρα μαζεύονται μετά τη γονιμοποίηση τη στιγμή που οι νέοι βλαστοί έχουν φτάσει τα 30-40 εκ. Προστίθεται κοπριά στο στρώμα για να κορεστεί το έδαφος με άζωτο. Τα ακόλουθα χρησιμοποιούνται ως σάπια στρώματα:

 1. Κλαδιά και μάρκες από το σωρό κομποστοποίησης. Καλύπτουν το έδαφος με στρώμα 6-8 cm.
 2. Εφημερίδες. Χρησιμοποιήστε ολόκληρα φύλλα και κομμάτια χαρτιού. Τοποθετούνται σε 4 στρώσεις και καλύπτονται με γη.
 3. Κοπριά αχύρου. Ρίχνουμε σε στρώμα 5-7 cm.
 4. Φλοιό ηλιόσπορων. Πάχος στρώσης έως 5 cm.
 5. Τύρφη, πριονίδι ή σανό.

Θεραπεία κατά των ασθενειών και των παρασίτων

Η επεξεργασία πραγματοποιείται πριν από την άνθιση των μπουμπουκιών. Τα σμέουρα ψεκάζονται με παρασκευάσματα που περιέχουν χαλκό. Ο θειικός χαλκός, η ουρία ή η αμμωνία θα έχουν.

Κατά τον σχηματισμό των οφθαλμών, πραγματοποιείται επανεπεξεργασία. Σε αυτή τη φάση, επιτρέπονται βιοχημικά διαλύματα. Αφέψημα από αψιθιά, άνηθο, κατιφές θεωρούνται επίσης αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, οι βάσεις των στελεχών ποτίζονται με υδατικό αιώρημα τέφρας και σκόνης καπνού.

Επεξεργασία με φωτιά και βραστό νερό

Το ζεμάτισμα των κλαδιών με βραστό νερό θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από τις προνύμφες του φυτού από πολλά παράσιτα. Η διαδικασία ξεκινά όταν το χιόνι έχει λιώσει, αλλά οι μπουμπούκια παραμένουν αδρανείς. Το νερό θερμαίνεται σε μεταλλικό κάδο στους 70 ° C και χύνεται σε ένα δοχείο ποτίσματος.

Ποτίστε τα κλαδιά μόνο μία φορά για να ζεστάνετε τα μπουμπούκια, αλλά όχι ζεματίστε. Προσπαθήστε να μην χτυπήσετε το έδαφος κάτω από το θάμνο. Λίγο βραστό νερό δεν θα βλάψει τη γη, αλλά μια μεγάλη ποσότητα θα ζεματίσει τις ρίζες.

Προσοχή. Τα κομμένα κλαδιά, το φύλλωμα και η περσινή στρώση δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να ξεχειλίσουν οι προνύμφες των παρασίτων. Για την προστασία του βατόμουρου, τα μοσχεύματα βγαίνουν από τον κήπο και καίγονται.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Οδηγίες για τη φροντίδα των σμέουρων την άνοιξη μετά το χειμώνα και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Τα φυτά μεταμοσχεύονται όπως απαιτείται, όταν τα αλσύλλια έχουν γίνει πολύ παχιά και η συγκομιδή είναι μικρή. Το κάνουν επίσης όταν το έδαφος έχει εξαντληθεί ή για την αναπαραγωγή θάμνων βατόμουρου.

Η μεταμόσχευση πραγματοποιείται όταν οι οφθαλμοί είναι πρησμένοι, αλλά δεν έχουν ακόμη ανθίσει:

 1. Επιλέξτε υγιείς θάμνους με κύριο πάχος στελέχους άνω του 1 cm.
 2. Σκάψτε το γύρω από το θάμνο, αφαιρέστε το προσεκτικά από το χώμα και χωρίστε το σε μέρη.
 3. Τοποθετούνται στο βάθος του κολάρου ρίζας σε προπαρασκευασμένες οπές γεμάτες με λιπάσματα.
 4. Απλώστε τις ρίζες, πασπαλίστε με ένα μείγμα ίσων τμημάτων γης, άμμου και χούμου.
 5. Είναι κολλημένοι, ποτίζονται, στρώνονται.
 6. Κόψτε τους μίσχους, αφήνοντας 70 cm.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη μεταφύτευση σμέουρων την άνοιξη σε αυτό το άρθρο.

Πρέπει να σκάψω

Τα σμέουρα λατρεύουν το χαλαρό, υγρό χώμα. Αλλά το σκάψιμο του εδάφους κάτω από τους θάμνους οδηγεί σε ζημιά στο ριζικό σύστημα. Επιτρέπεται να σκάβει το έδαφος το φθινόπωρο και μόνο μεταξύ των σειρών των φυτών. Την άνοιξη, η ρηχή χαλάρωση είναι αρκετή.

Λεπτές βλαστοί

Λεπτά σμέουρα όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται νέοι βλαστοί. Τα αδύναμα, πυκνά στελέχη και οι βλαστοί ρίζας κόβονται όσο το δυνατόν χαμηλότερα στο έδαφος. Απομένουν μόνο βλαστοί αντικατάστασης.

Αναφορά. Το ανταλλακτικό σουτ μεγαλώνει από το ριζικό κολάρο του θάμνου, είναι ισχυρό και αντικαθιστά τον καρποφόρο κορμό. Λόγω τέτοιων βλαστών, το φυτό αναζωογονείται. Οι ρίζες βγαίνουν σε απόσταση από το μητρικό φυτό, σχηματίζοντας έναν νέο νεαρό θάμνο, αλλά αφαιρούν τη δύναμη από το κύριο.

Η αραίωση αποτρέπει την πάχυνση και τη σκίαση των κρεβατιών.

Χαρακτηριστικά φροντίδας ανάλογα με την περιοχή

Οδηγίες για τη φροντίδα των σμέουρων την άνοιξη μετά το χειμώνα και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Η μεσαία λωρίδα της Ρωσίας είναι ιδανική για την καλλιέργεια σμέουρων σε κλιματολογικές συνθήκες. Οι ανοιξιάτικες θεραπείες σε αυτήν την περιοχή είναι στάνταρ και ξεκινούν στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου.

Στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, η επεξεργασία σμέουρων ξεκινά τον Μάρτιο. Ο χειμώνας είναι πιο ήπιος από ό, τι σε άλλες περιοχές, οπότε τα σμέουρα δεν απαιτούν χειμερινό καταφύγιο και κάμψη.

Στη Σιβηρία και τα Ουράλια, όπου το κλίμα είναι πιο έντονο, οι φυτεύσεις ανοίγουν σε θερμοκρασίες τη νύχτα 0 ° C. Αυτό θα βοηθήσει το έδαφος να ζεσταθεί γρηγορότερα. Οι θάμνοι δεν αποσυνδέονται. Η φροντίδα των θάμνων ξεκινά τον Απρίλιο, όταν η θερμοκρασία της ημέρας φτάσει τους + 8 ° C.

Άνοιξη φύτευση σμέουρων

Οδηγίες για τη φροντίδα των σμέουρων την άνοιξη μετά το χειμώνα και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Τα σπορόφυτα με ανοιχτό ριζικό σύστημα προσαρμόζονται ευκολότερα κατά τη φύτευση την άνοιξη. Οι θάμνοι σε γλάστρες, οι ρίζες των οποίων καλύπτονται με χώμα, φυτεύονται την άνοιξη, το φθινόπωρο και ακόμη το καλοκαίρι με μεταφόρτωση.

Ξεχωριστές μέθοδοι τάφρου και συστάδων προσγείωση... Με μια τάφρο, ένα μακρύ αυλάκι σκάβεται πλάτους 40 εκατοστών και βάθους. Με έναν θάμνο, οι οπές είναι 40 επί 40 εκατοστά. Απομένουν 70 εκατοστά μεταξύ των θάμνων και 1,5 μ. Μεταξύ των σειρών.

Για το βατόμουρο, επιλέξτε ένα ηλιόλουστο μέρος με υγρό, αλλά όχι βαλτώδες έδαφος. Εάν το έδαφος στην περιοχή είναι ξηρό, οι θάμνοι απαιτούν συχνό πότισμα. Οι τάφροι σκάβονται από βορρά προς νότο. Λόγω αυτού του προσανατολισμού σε σχέση με τον ήλιο, το φυτό θα εκτεθεί στο φως όλη την ημέρα.

Σπουδαίος. Οι νέοι δεν φυτεύονται στον τόπο όπου ο κήπος βατόμουρου ή φράουλας βρισκόταν στο παρελθόν για 6 χρόνια. Οι παλιοί βλαστοί θα αποτρέψουν την ανάπτυξη των νέων. Επιπλέον, οι ασθένειες και τα παράσιτα που είναι κοινά σε αυτά τα δύο μούρα διατηρούνται ακόμη στο έδαφος.

Πότε και πώς να φυτέψετε

Τα σπορόφυτα με ανοιχτές ρίζες τοποθετούνται στο έδαφος έως ότου διογκωθούν τα μπουμπούκια. Για αυτό:

 1. Σε ένα ηλιόλουστο μέρος, σκάψτε μια τάφρο ή μια τρύπα.
 2. Εάν το έδαφος είναι ξηρό, ποτίστε άφθονα τον τόπο φύτευσης.
 3. Γεμάτο με οργανικά λιπάσματα.
 4. Ένα δενδρύλλιο τοποθετείται στην τρύπα έτσι ώστε το κολάρο της ρίζας να βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους και να πασπαλίζεται με ένα εύφορο στρώμα.
 5. Λίπασμα, νερό και σάπια.

Συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Οδηγίες για τη φροντίδα των σμέουρων την άνοιξη μετά το χειμώνα και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Οι καλοκαιρινοί κάτοικοι που λαμβάνουν σταθερά υψηλή απόδοση από το φυτό σμέουρων τους προτείνουν να ακολουθήσουν ορισμένους κανόνες:

 1. Οι θάμνοι είναι δεμένοι σε ειδικά τοποθετημένο φράχτη. Ένα τέτοιο μέτρο θα αυξήσει την απόδοση λόγω της διείσδυσης του φωτός σε όλο το μήκος του θάμνου.
 2. Τα σμέουρα χρειάζονται ιδιαίτερα πότισμα τη στιγμή της ανθοφορίας και του σχηματισμού μούρων. Το άφθονο πότισμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα αυξήσει την απόδοση κατά περίπου τρεις φορές. Στη φάση ωρίμανσης, το πότισμα μειώνεται στο ελάχιστο ή αποκλείεται, έτσι ώστε τα φρούτα να μην είναι υδαρή και άγευστα.
 3. Ο έλεγχος των παρασίτων είναι σημαντικός. Είναι ανθεκτικοί και καταστρέφουν τους περισσότερους κορμούς.
 4. ΜΕΤΑΦΟΡΑ απαιτούνται όταν οι νέοι ισχυροί βλαστοί αντικατάστασης δεν αρκούν για μια μεγάλη συγκομιδή. Το ριζικό σύστημα έχει αναπτυχθεί σε ολόκληρη την περιοχή του βατόμουρου και έχει πάψει να αναζωογονείται.
 5. Λίπασμα επιφάνειας εφαρμόζεται μετά το πότισμα. Θα βελτιώσει τη διαπερατότητα του εδάφους.
 6. Φρέσκο ​​εύφορο έδαφος προστίθεται τακτικά κάτω από τους θάμνους. Παρασκευάζεται εκ των προτέρων από μείγμα τύρφης, άμμου, κοπριάς και γης και αφήνεται για ένα χρόνο σε ξηρό μέρος.
 7. Μεταξύ των σειρών των σμέουρων, συνιστάται να τοποθετήσετε ένα μονοπάτι σανίδων, έτσι ώστε το έδαφος να είναι πάντα μέτρια υγρό και να μην σφραγιστεί.

Κοινά λάθη

Ως αποτέλεσμα αυτών των σφαλμάτων, η ποιότητα και η ποσότητα της σοδειάς υποφέρει:

 1. Πραγματοποίηση κλάδεσης μετά την έναρξη της ροής χυμού. Ως αποτέλεσμα, τα υγιή, έτοιμα για άνοιγμα νεφρά καταστρέφονται.
 2. Λανθασμένη ακολουθία ενεργειών. Για παράδειγμα, η λίπανση μετά το στρώμα δεν θα είναι επωφελής, καθώς το προστατευτικό στρώμα δεν θα επιτρέψει στο λίπασμα να διεισδύσει στις ρίζες.
 3. Ανεπαρκής αραίωση της φυτείας. Οι υπερβολικοί λεπτοί βλαστοί δεν αποδίδουν καλλιέργειες, σκιάζουν καρπούς και βγάζουν θρεπτικά στοιχεία.
 4. Χαλαρώστε πολύ βαθιά. Το σπάσιμο του στρώματος εδάφους σε βάθος μεγαλύτερο από 10 cm θα βλάψει το ριζικό σύστημα.

συμπέρασμα

Η κύρια πηγή άνοιξη για τα σμέουρα είναι το κλάδεμα και η απομάκρυνση του παλαιού φυλλώματος, το πότισμα και η απολύμανση.Λεπτό καθώς νέοι βλαστοί μεγαλώνουν καθ 'όλη τη διάρκεια του κήπου. Με τη σωστή φροντίδα, τα φρούτα θα γίνουν μεγαλύτερα και η συγκομιδή θα είναι άφθονη.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια