Καλοκαιρινές οδηγίες φροντίδας βατόμουρου για αρχάριους και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Είναι δυνατή η καλή συγκομιδή σμέουρων μόνο με σωστή φροντίδα. Είναι ένα ιδιότροπο μούρο που απαιτεί φροντίδα καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να μην χαθεί η εργασία, πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του φυτού, τους κανόνες για τη φροντίδα του και το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών.

Τι φροντίδα απαιτείται για τα σμέουρα το καλοκαίρι

Η φροντίδα των σμέουρων το καλοκαίρι απαιτεί προσεκτική προσέγγιση. Κατά τη διάρκεια της καρποφορίας, το φυτό δίνεται μεγάλη προσοχή. Το πότισμα από μόνο του δεν είναι αρκετό για την παραγωγή μιας καλλιέργειας. Τα σμέουρα χρειάζονται βοτάνισμα και σάλτσα, χαλάρωση και κάλυψη, και κλάδεμα περιττών στελεχών.

Καλοκαιρινές οδηγίες φροντίδας βατόμουρου για αρχάριους και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Πώς να φροντίζετε σωστά τα σμέουρα το καλοκαίρι

Κάθε καλοκαιρινός μήνας είναι ένα στάδιο φροντίδας για τους θάμνους και εάν δεν τηρηθούν οι βασικοί κανόνες, ο κηπουρός θα λάβει μια λιγοστή συγκομιδή.

Πότισμα

Το φυτό χρειάζεται υγρασία κατά τη διάρκεια της ενεργού ανθοφορίας και κατά την περίοδο σχηματισμού και ωρίμανσης των φρούτων. Ποτίστε τα σμέουρα 1-2 φορές την εβδομάδα. Για να κορεστούν οι ρίζες με υγρασία, πρέπει να διαπεράσει 25-30 cm στο έδαφος. Το συχνό και ρηχό πότισμα δεν θα ωφελήσει το φυτό.

Σπουδαίος! Κατά τη διάρκεια της περιόδου ξηρασίας, το έδαφος στην περιοχή όπου αναπτύσσονται τα σμέουρα υγραίνεται καθημερινά.

Μέθοδοι ποτίσματος για σμέουρα:

Καλοκαιρινές οδηγίες φροντίδας βατόμουρου για αρχάριους και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

 1. Κατά μήκος των σειρών. Το έδαφος χύνεται γύρω από τους θάμνους σε ύψος 15 cm και το νερό κατευθύνεται στις σχηματισμένες κοιλότητες.
 2. Υγρασία από σωλήνα. Αυτό το πότισμα είναι άφθονο, αλλά το νερό μπαίνει στο διάδρομο.
 3. Άρδευση στάγδην. Η υγρασία παρέχεται απευθείας στο ριζικό σύστημα του φυτού. Η κηπουρική αγορά προσφέρει ένα ευρύ φάσμα συστημάτων άρδευσης στάγδην. Μπορείτε να τα κάνετε μόνοι σας.

Λίπασμα επιφάνειας

Καλοκαιρινές οδηγίες φροντίδας βατόμουρου για αρχάριους και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Με έλλειψη διατροφής, θα υπάρχουν λίγα μούρα, θα αποδειχθούν μικρά και άγευστα. Η εμφάνιση του δέντρου βατόμουρου θα σας πει ποια σίτιση χρειάζεται.

Με έλλειψη μαγνησίου και σιδήρου, τα φύλλα γίνονται κιτρινωπά ή κίτρινα με πράσινες φλέβες. Με την έλλειψη φωσφόρου, οι βλαστοί γίνονται λεπτότεροι και αναπτύσσονται άσχημα. Εάν τα φύλλα κυρτώσουν και στεγνώσουν, τότε το φυτό στερείται καλίου.

Με την έλλειψη αζώτου, τα φύλλα γίνονται μικρά και θαμπό. Με την περίσσεια του, η πράσινη μάζα είναι άφθονη, αλλά τα μούρα πλημμυρίζονται άγουρα.

Το καλοκαίρι, το φυτό βατόμουρο τρέφεται με ανόργανα και οργανικά λιπάσματα.

Ορυκτά λιπάσματα για σμέουρα:

 1. Φωσφόρος: υπερφωσφορικό, μεταφωσφορικό κάλιο, αμμόφοδο.
 2. Άζωτο: νιτρικό κάλιο, νιτρικό ασβέστιο, azofoska, θειικό αμμώνιο, νιτρικό αμμώνιο.
 3. Ποτάσα: θειικό κάλιο, αλάτι καλίου.
 4. Συγκρότημα: Florovit, Aktiv, Ekolista.

Βασικά οργανικά λιπάσματα για σμέουρα:

 • περιττώματα κοτόπουλου
 • φλόμος;
 • τέφρα ξύλου;
 • βιούμος.

Κλάδεμα

Καλοκαιρινές οδηγίες φροντίδας βατόμουρου για αρχάριους και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Το καλοκαιρινό κλάδεμα βατόμουρου πραγματοποιείται για την ανανέωση του θάμνου. Επιπλέον κλαδιά αφαιρούν τη δύναμη του φυτού. Αυτό επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα των μούρων.

Το καλοκαίρι, τα σμέουρα κλαδεύονται μετά τη συγκομιδή. Αυτή τη στιγμή, ο θάμνος μεγαλώνει πράσινη μάζα και νέους βλαστούς. Όσο πιο γρήγορα κόψετε τα υποανάπτυκτα και ασθενή κλαδιά, τόσο καλύτερα θα αναπτυχθεί ο θάμνος. Το κλάδεμα διεγείρει επίσης το ριζικό σύστημα.

Οι βλαστοί σμέουρων κόβονται στη βάση, χωρίς να αφήνουν κολοβώματα. Οι μαραμένες κορυφές επηρεάζονται από παράσιτα. Συντομεύονται στα πρώτα υγιή φύλλα.

Νέος καλοκαιρινά σμέουρα τα στελέχη συντομεύονται στα 25 cm και τα λουλούδια που εμφανίζονται κόβονται.Οι νέοι βλαστοί αραιώνονται, αφήνοντας τους ισχυρότερους.

Αναφορά. Για φθινοπωρινές ποικιλίες βατόμουρου, το κλάδεμα πραγματοποιείται για αραίωση και υγιεινή.

Αραίωση

Καλοκαιρινές οδηγίες φροντίδας βατόμουρου για αρχάριους και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Τα σμέουρα αναπαράγονται ενεργά λόγω του ισχυρού ριζικού τους συστήματος. Η αύξηση των επιπρόσθετων ριζών παρατηρείται κάθε χρόνο. Παίρνουν χρήσιμα στοιχεία από τον κύριο θάμνο και από το έδαφος.

Το πώς η πάχυνση επηρεάζει τα σμέουρα φαίνεται από τη συγκομιδή του επόμενου έτους. Ωριμάζει κακή και κακή ποιότητα. Επίσης, οι επιπλέον βλαστοί δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων.

Πρώτα απ 'όλα, οι βλαστοί του πρώτου έτους αφαιρούνται. Αποκόπτεται εντελώς, ακριβώς δίπλα στο έδαφος. Μετά τη συγκομιδή, αφαιρούνται τα κλαδιά που είχαν μούρα. Φροντίστε να αφαιρέσετε την ανάπτυξη που εμφανίζεται από τις ρίζες. Οι δυνατοί βλαστοί κόβονται με φτυάρι σε βάθος 8-10 cm στο έδαφος.

Προστασία από ασθένειες και παράσιτα

Καλοκαιρινές οδηγίες φροντίδας βατόμουρου για αρχάριους και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Τα σμέουρα είναι ευαίσθητα σε ασθένειες και παράσιτα. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη συγκομιδής και μερικές φορές στο θάνατο των θάμνων.

Τα κύρια παράσιτα εντόμων του βατόμουρου:

Καλοκαιρινές οδηγίες φροντίδας βατόμουρου για αρχάριους και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς
Redlope
 • άκαρι βατόμουρου;
 • μαμούνι;
 • redclop;
 • πριονίδι βατόμουρου;
 • μύγα βατόμουρου;
 • σκαθάρι σμέουρων.

Τα έντομα καταστρέφουν τα φύλλα, τους οφθαλμούς, τα λουλούδια και τους καρπούς του φυτού. Οι χημικές ουσίες θεωρούνται το πιο αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης παρασίτων. Υγρό χαλκού και σιδήρου, ουρία, Bordeaux έχουν αποδειχθεί καλά. Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται αυστηρά σύμφωνα με τη δοσολογία που αναφέρεται στις οδηγίες.

Από ανταλλακτικά, αμμωνία (60 g ανά 1 κουβά), πίσσα (για 15 λίτρα 3 λίτρα πίσσας), σόδα με μουστάρδα (για 6 λίτρα νερό 20 g μουστάρδας και 80 g σόδας), βραστό νερό (ψεκάστε τους θάμνους με προσοχή ώστε να μην βλάψτε τις ρίζες).

Τα σμέουρα προσβάλλονται επίσης από μύκητες, βακτήρια και ιούς. Τα σπόρια των μυκήτων είναι πολύ πτητικά, μεταφέρονται από έντομα, ζώα, καθίζηση, άνεμο. Οι βακτηριακές λοιμώξεις εισέρχονται στο φυτό λόγω μηχανικής βλάβης. Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από την αιολική γύρη από νοσούντα φυτά.

Οι κύριες ασθένειες του βατόμουρου:

Καλοκαιρινές οδηγίες φροντίδας βατόμουρου για αρχάριους και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς
βακτηριακός καρκίνος ρίζας
 • μοβ και λευκό κηλίδες?
 • ανθρακόζη
 • σκουριά;
 • βακτηριακός καρκίνος ρίζας
 • λοιμώδης χλώρωση (ίκτερος)
 • μωσαϊκό;
 • περιέργεια.

Οι μυκητιακές ασθένειες αντιμετωπίζονται με μυκητοκτόνα και υγρό Bordeaux. Από αποτελεσματικά φάρμακα είναι κατάλληλα "Kuprozan", "Nitrofen", "Topaz", "Fundazol".

Απαλλάσσουν τον βακτηριακό καρκίνο εισάγοντας υπερφωσφορικό και ένα μείγμα θειικού αμμωνίου με άλας καλίου στο έδαφος.

Δεν υπάρχουν 100% αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία ιών βατόμουρου. Οι προσβεβλημένοι θάμνοι σκάβονται και καίγονται.

Αναπαραγωγή

Το καλοκαίρι, τα σμέουρα πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα.

Πάρτε πράσινα μοσχεύματα από απορροφητές ρίζας. Οι νεαροί βλαστοί κόβονται και συλλέγονται μοσχεύματα μήκους 7-8 cm, αφήνονται 2-4 μπουμπούκια. Κόψτε τους βλαστούς στο έδαφος σε βάθος 3-4 cm.Καλοκαιρινές οδηγίες φροντίδας βατόμουρου για αρχάριους και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Περαιτέρω, στα κάτω άκρα των μοσχευμάτων κάνετε 4-5 διαμήκεις τομές μήκους 3 εκ. Η απόσταση μεταξύ των τομών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 mm.

Τα έτοιμα μοσχεύματα τοποθετούνται σε διεγερτικό ρίζας για 12 ώρες. Οι έμπειροι κηπουροί προτείνουν το φάρμακο "Kornevin". Η θερμοκρασία του διαλύματος δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους + 18 ° C.

Στη συνέχεια, τα μοσχεύματα φυτεύονται στο έδαφος, το θερμοκήπιο ή το θερμοκήπιο. Το μείγμα γλάστρας πρέπει να είναι προετοιμασμένο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και καλά στραγγισμένο.

Η σύνθεση του γλάστρου για τα σμέουρα:

 • ½ κάδος δασικής γης ·
 • 1 κουβά με τύρφη.
 • 1 κουβά με άμμο.

Τα μοσχεύματα φυτεύονται σε απόσταση 10-15 cm και ποτίζονται άφθονα.

Το θερμοκήπιο διατηρεί θερμοκρασία + 25 ° C και υγρασία 90-92%. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα μοσχεύματα ριζώνονται εντός 3-4 εβδομάδων.

Αναφορά. Για αναπαραγωγή, είναι καλύτερο να λαμβάνετε μοσχεύματα από θάμνους που έχουν δώσει μια άφθονη συγκομιδή.

Φροντίδα σμέουρων τον Ιούνιο

Για όσους δεν ξέρουν πώς να φροντίζουν τα σμέουρα τον Ιούνιο, ας πούμε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο της φροντίδας αυτού του μήνα είναι η κατανομή των βλαστών. Στα μέσα Ιουνίου, το φυτό σχηματίζει ρίζες. Με ύψος βλαστού έως 40-50 cm, ομαλοποιούνται. Μέχρι 6-8 ισχυρά κλαδιά μένουν στον θάμνο, που βρίσκονται πιο κοντά στο μητρικό φυτό.Για βλαστούς ύψους έως 60-90 cm, γίνεται πρέζα - 4-5 cm κόβονται από την κορυφή.

Το έγκαιρο πότισμα είναι σημαντικό τον Ιούνιο. Δεν επιτρέπεται η ξήρανση από το έδαφος. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε στάγδην άρδευση. Στις αρχές Ιουνίου, το φυτό γονιμοποιείται με οργανική ύλη - 5 λίτρα διαλύματος ανά έναν θάμνο.

Τον Ιούλιο

Καλοκαιρινές οδηγίες φροντίδας βατόμουρου για αρχάριους και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Τα σμέουρα συγκομίζονται τον Ιούλιο. Συνιστάται να το κάνετε μία φορά κάθε 2 ημέρες. Τα χαλασμένα φρούτα συλλέγονται σε ξεχωριστό δοχείο.

Το πότισμα τον Ιούλιο, καθώς και τον Ιούνιο, είναι υποχρεωτικό. Οι θάμνοι χρειάζονται υγρασία για να ρίξουν μούρα. Σε ακραία ζέστη και ξηρασία, το βατόμουρο ποτίζεται κάθε 3 ημέρες.

Επίσης, οι διάδρομοι είναι σπασμένοι και οι σειρές πασπαλίζονται με κομπόστ ή χούμους για να περιορίσουν την ανάπτυξη ζιζανίων. Τα φυτρωμένα ζιζάνια αφαιρούνται, κόβονται μικροί βλαστοί.

Σπουδαίος! Τα μαλακά μούρα που συλλέγονται δεν πρέπει να πετιούνται στο έδαφος. Μπορεί να περιέχουν προνύμφες σκαθαριών σμέουρων.

Τον Αύγουστο

Μετά τη συγκομιδή τον Αύγουστο, οι καρποφόροι βλαστοί αφαιρούνται, κόβονται σε επίπεδο εδάφους και δεν αφήνουν κολοβώματα. Αφήστε 2-3 δυνατούς βλαστούς σε κάθε θάμνο.

Από επιδέσμους τον Αύγουστο, εφαρμόζονται λιπάσματα με βάση το φώσφορο και το κάλιο. Επίσης αυτόν τον μήνα απαιτείται να χαλαρώσετε καλά το έδαφος και επεξεργαστείτε το βατόμουρο μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα, συμπεριλαμβανομένων κάτω από θάμνους.

Χαρακτηριστικά καλοκαιρινής φροντίδας για σμέουρα, ανάλογα με την περιοχή

Καλοκαιρινές οδηγίες φροντίδας βατόμουρου για αρχάριους και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες σε διαφορετικές περιοχές, η φροντίδα των σμέουρων έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Για την κεντρική Ρωσία επιλέξτε ποικιλίες που δίνουν μια πιο άφθονη και υψηλής ποιότητας συγκομιδή:

 • Γερανός;
 • Μετέωρο;
 • Πορτοκαλί θαύμα;
 • Κίτρινος γίγαντας;
 • Είδος ιστιοφόρου.

Λόγω των συχνών βροχών στη μεσαία λωρίδα, το πότισμα των θάμνων μειώνεται. Η χαλάρωση του εδάφους συχνά αντικαθίσταται από το στρώμα.

Τα Ουράλια έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες φροντίδας μούρων. Σε αυτό το κλίμα, χρησιμοποιούνται χειμωνιάτικες ποικιλίες:

 • Θαύμα Bryansk;
 • Zorenka Altai;
 • Πιγκουίνος;
 • Διαμάντι βατόμουρο.

Κατά την καλλιέργεια σμέουρων στο Altai, το έδαφος δεν πρέπει να στεγνώσει.

Στη Σιβηρία, τα σμέουρα φυτεύονται σε σκιερά ή ημι-σκιερά επίπεδα μέρη. Το έδαφος πρέπει να είναι χαλαρό, εμπλουτισμένο με οργανική ύλη. Δεν επιτρέπεται υπερβολική κοπριά.

Ποικιλίες σμέουρων για τη Σιβηρία:

 • Lel;
 • Μπάρναουλ;
 • Πατρικία;
 • Το μικρό άλογο Humpbacked.

Χαρακτηριστικά φροντίδας για διαφορετικούς τύπους σμέουρων

Επισκευή σμέουρων Είναι απαραίτητο να ταΐζετε τακτικά με λιπάσματα φωσφόρου-καλίου και νερό καθώς στεγνώνει το έδαφος. Το φυτό δεν ανέχεται υπερβολική υγρασία. Κλαδέψτε αυτό το είδος το φθινόπωρο ή στις αρχές της άνοιξης.

Τα κίτρινα σμέουρα φυτεύονται σε ηλιόλουστες περιοχές, σε ελαφρά αργιλώδη ή αμμώδη εδάφη. Το εργοστάσιο δεν ανέχεται στάσιμη υγρασία και κρύους ανέμους. Τα λιπάσματα είναι κατάλληλα για φωσφόρο, άζωτο, σίδηρο, μαγγάνιο.

Πώς να φροντίσετε πριν καρποφορήσετε για μια καλή συγκομιδή

Για να επιτευχθεί καλή συγκομιδή, τα σμέουρα διαθέτουν έγκαιρη σίτιση, άφθονο πότισμα και κλάδεμα νέοι βλαστοί. Φροντίστε να σκουπίσετε το έδαφος και να δέσετε τους θάμνους. Τα σμέουρα χρειάζονται προστασία από τα παράσιτα. Όλα αυτά τα μέτρα παρέχουν καλή συγκομιδή.

Πριν από την έναρξη του σχηματισμού μούρων, εφαρμόζονται λιπάσματα αζώτου και ποτάσας. Κατά την περίοδο της καρποφορίας, χρησιμοποιείται οργανική ύλη: χούμο, κοπριά, έγχυση περιττωμάτων πουλιών, τέφρα ξύλου.

Η πρώτη δραστηριότητα μετά τη συγκομιδή είναι το κλάδεμα των σμέουρων. Στη συνέχεια το φυτό τροφοδοτείται με οργανική ύλη ή ανόργανα λιπάσματα. Το πότισμα των θάμνων συνεχίζεται μέχρι την έναρξη του κρύου καιρού και τον ψεκασμό από παράσιτα.

Προετοιμασία σμέουρων για κρύο καιρό

Το βατόμουρο προετοιμάζεται για το χειμώνα το φθινόπωρο: αφαιρούν τα πεσμένα φύλλα, σκάβουν το έδαφος και εφαρμόζουν οργανικά λιπάσματα... Για να διευκολυνθεί η επιβίωση του πολιτισμού το χειμώνα, ποτίζεται άφθονα το φθινόπωρο.

Τα εναπομείναντα παράσιτα καταστρέφονται με τη βοήθεια του "Fufanon" ή του "Actellik". Μετά την πτώση των φύλλων στους θάμνους, τα παλιά στελέχη αφαιρούνται.

Συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Καλοκαιρινές οδηγίες φροντίδας βατόμουρου για αρχάριους και συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς

Οι επαγγελματίες μοιράζονται πρόθυμα τα μυστικά τους:

 1. Άφθονο φως.
 2. Κάτω με τη νέα ανάπτυξη.
 3. Περισσότερο στρώμα αντί για χαλάρωση.
 4. Άφθονο πότισμα.
 5. Μέγιστη σίτιση.
 6. Η χρήση βιολογικών προϊόντων για την καταστροφή των παρασίτων.
 7. Αφαίρεση παλαιών κλάδων.

Αυτά τα μέτρα διασφαλίζουν καλή συγκομιδή ανεξάρτητα από την ποικιλία σμέουρων και την περιοχή καλλιέργειας.

συμπέρασμα

Η συγκομιδή βατόμουρου είναι η χαρά κάθε κηπουρού. Για να απολαύσετε τη γεύση των μούρων, ετοιμαστείτε να παρέχετε στο φυτό έγκαιρη και κατάλληλη φροντίδα. Αποθέστε τα σωστά λιπάσματα, εργαλεία περιποίησης και υπομονή. Στη συνέχεια, το καλοκαίρι το τραπέζι σας θα είναι διακοσμημένο με φρέσκα αρωματικά μούρα, και το χειμώνα ένα βάζο μαρμελάδας βατόμουρου θα αυξήσει τη διάθεσή σας και τη ζωντάνια σας.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια