Πώς να τρώτε τέφρα βατόμουρου το καλοκαίρι: οδηγίες

Η γενική κατάσταση του φυτού και η απόδοσή του εξαρτώνται άμεσα από την ποιότητα της διατροφής του θάμνου. Οι κηπουροί άρχισαν να τρέφουν σμέουρα με στάχτη πριν από πολλά χρόνια. Είναι ένα οργανικό λίπασμα με καλή σύνθεση θρεπτικών συστατικών. Όμως, παρόλα αυτά, η τέφρα μπορεί να βλάψει. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να ταΐζουμε σωστά τα σμέουρα και να προσδιορίσουμε ότι το φυτό χρειάζεται λίπανση τέφρας.

Είναι δυνατόν να ταΐσετε τα σμέουρα με στάχτη

Πώς να τρώτε τέφρα βατόμουρου το καλοκαίρι: οδηγίες

Το ριζικό σύστημα των σμέουρων μεγαλώνει έως 2 m και για πολλά χρόνια εξαντλείται ακόμη και το πιο εύφορο έδαφος, οπότε είναι απαραίτητη η τακτική σίτιση. Συνήθως τα σμέουρα γονιμοποιούνται την άνοιξη, αλλά απαιτούνται και καλοκαιρινές διαδικασίες. Ειδικά κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρποφορίας, όταν το φυτό χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για το πλήρες σύνολο των μούρων. Η απαιτούμενη ποσότητα αυτών των μετάλλων επιτυγχάνεται μέσω οργανικών λιπασμάτων, δηλαδή της τέφρας.

Για αναφορά. Οι θάμνοι του περασμένου έτους, που φυτεύτηκαν σε θρεπτικά εδάφη, δεν χρειάζονται σίτιση.

Η θερινή σίτιση πέφτει κατά την περίοδο ανθοφορίας και καρποφορίας Συνήθως αυτή είναι η τελευταία δεκαετία του Μαΐου - η πρώτη δεκαετία του Ιουνίου. Τα ρηχά χαρακώματα σκάβονται γύρω από τους θάμνους και γονιμοποιούνται.

Γιατί η τέφρα είναι χρήσιμη για τα σμέουρα

Η τέφρα χρησιμοποιείται ως λίπασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σχηματίζεται κατά την καύση διαφόρων οργανικών υλών και περιέχει πολλά θρεπτικά εύκολα εύπεπτα στοιχεία:Πώς να τρώτε τέφρα βατόμουρου το καλοκαίρι: οδηγίες

 • ανθρακικό ασβέστιο (~ 17%);
 • πυριτικό ασβέστιο (16%) ·
 • θειικό ασβέστιο (14%);
 • χλωριούχο ασβέστιο (11%);
 • ορθοφωσφορικό κάλιο (13%)
 • ορθοφωσφορικό νάτριο (15%);
 • χλωριούχο νάτριο (0,5%);
 • ανθρακικό μαγνήσιο, πυριτικό και θειικό (~ 4%).

Η χημική σύνθεση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο των καμένων ουσιών. Για παράδειγμα, πρώτες ύλες από κορυφές, ποώδη φυτά περιέχουν περίπου 40% κάλιο, το καμένο φυλλοβόλο ξύλο περιέχει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και η τέφρα των κωνοφόρων καλλιεργειών περιέχει φώσφορο.

Για αναφορά. Το προϊόν καύσης τύρφης και άνθρακα περιέχει σημαντικά λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σκωρία, η οποία δεν είναι ασφαλής για τα σμέουρα.

Γνωρίζοντας τι αποτελείται η τέφρα, είναι δυνατόν να αντισταθμιστεί εύκολα η ανεπάρκεια των ορυκτών χωρίς την πρόσθετη χρήση λιπασμάτων ποτάσας και φωσφόρου. Το προϊόν καύσης έχει σημαντικά οφέλη για το έδαφος και τα φυτά, συγκεκριμένα:

 • χαλαρώνει το εύφορο στρώμα της γης.
 • ενισχύει την ανταλλαγή αέρα του εδάφους.
 • βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους.
 • καταστέλλει την ανάπτυξη παθογόνου μικροχλωρίδας.
 • καταστρέφει και απωθεί τα παράσιτα ·
 • αποξινώνει το έδαφος.
 • κάνει το φυτό άνοσο σε ασθένειες?
 • επιταχύνει τη φωτοσύνθεση.
 • βελτιώνει το μεταβολισμό και τον ενεργειακό μεταβολισμό.

Καλύτερη χρήση φρέσκιας τέφρας. Μπορείτε επίσης πέρυσι, αλλά υπόκειται σε σωστή αποθήκευση. Εάν διατηρήθηκε σε μέρος με υψηλή υγρασία, ελάχιστα θρεπτικά συστατικά παρέμειναν σε αυτό και δεν υπήρχε καθόλου αλκαλική αντίδραση.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης

Εκτός από την καλή σύνθεση ορυκτών, η φυσικότητα του προϊόντος και η χαμηλή τιμή διακρίνονται επίσης μεταξύ των πλεονεκτημάτων.

Μειονεκτήματα:

 1. Είναι αδύνατο να καθοριστεί μια σαφής δοσολογία, η σύνθεση της καμένης ουσίας μπορεί να είναι διαφορετική.
 2. Έλλειψη αζώτου, γεγονός που καθιστά το συμπλήρωμα επιπλέον (ειδικά την άνοιξη).
 3. Δεν συνιστάται για χρήση σε αλατούχα εδάφη.
 4. Μην επιτρέπετε την άμεση επαφή μεταξύ τέφρας και ριζικού συστήματος, αυτό θα προκαλέσει εγκαύματα.

Η τέφρα δεν πρέπει να προστίθεται μετά την προσθήκη αζώτου. Τα αλκάλια που περιέχονται στην τέφρα και το άζωτο συνδυάζονται για να σχηματίσουν αμμωνία. Ως αποτέλεσμα, η τέφρα θα χάσει την ικανότητά της να αποξείδωση του εδάφους και μέρος του αζώτου απλώς εξατμίζεται.

Πώς να προσδιορίσετε εάν τα σμέουρα χρειάζονται τέτοια σίτιση

Πώς να τρώτε τέφρα βατόμουρου το καλοκαίρι: οδηγίες

Για να προσδιορίσετε εάν είναι απαραίτητο να ταΐσετε τα σμέουρα με τέφρα το καλοκαίρι, αρκεί να εξετάσετε προσεκτικά το φυτό. Εάν δεν έχει αρκετό ντύσιμο, ο θάμνος εξασθενεί, αποδίδει άσχημα καρπούς. Βασικά, υπάρχει έλλειψη 2-3 ορυκτών:

 1. Ξήρανση της κορυφής, κιτρίνισμα του φυλλώματος, αλλά ταυτόχρονα η εμφάνιση πράσινων φλεβών σε αυτό δείχνει έλλειψη σιδήρου.
 2. Κίτρινες, μετέπειτα λευκές ραβδώσεις δείχνουν έλλειψη θείου.
 3. Η ανεπάρκεια καλίου εκδηλώνεται στη συστροφή των κορυφών των βλαστών και των άκρων των φυλλοβόλων πλακών.
 4. Η έλλειψη φωσφόρου μπορεί να ανιχνευθεί από την μπλε απόχρωση των κλαδιών και από πολύ σκούρα φύλλα.
 5. Εάν τα φύλλα είναι πολύ ελαφριά, μικρά και τα κλαδιά είναι λεπτά και κάμπτονται εύκολα, υπάρχει έλλειψη αζώτου.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους το δέντρο βατόμουρου χρειάζεται κορυφαία σάλτσα: το φυτό υπέστη μια περίοδο ξηρασίας ή έναν σκληρό χειμώνα.

Όροι της διαδικασίας

Πώς να τρώτε τέφρα βατόμουρου το καλοκαίρι: οδηγίες

Εξαρτάται από από ποικιλίες βατόμουρου και η περιοχή ανάπτυξης, ο συγχρονισμός μπορεί να διαφέρει. Το φυτό γονιμοποιείται δύο φορές τη σεζόν: όταν οι μπουμπούκια διογκώνονται ή κατά την περίοδο εμφάνισης των φύλλων και μετά από καρποφόρο ή προετοιμασία του βατόμουρου για χειμώνα.

Εάν το έδαφος είναι αμμώδες και αργιλώδες, για να πάρει μια σημαντική συγκομιδή από τους θάμνους, είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμόσετε κορυφαία σάλτσα στις αρχές Ιουνίου.

Για αναφορά... Οι επισκευασμένες ποικιλίες συχνά απαιτούν λίπανση λόγω σχεδόν συνεχούς καρποφορίας.

Είναι καλύτερα να ταΐζετε τα σμέουρα την άνοιξη (τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου), όταν στεγνώσει το έδαφος, πριν εμφανιστεί το φύλλωμα. Η γονιμοποίηση το καλοκαίρι είναι πιο απαραίτητη για την αύξηση των αποδόσεων και την αποκατάσταση της ζωτικότητας του φυτού. Τα οργανικά λιπάσματα αντικαθίστανται από ανόργανα ή σύνθετα λιπάσματα (Ideal, Kristalon).

Σχέδιο σίτισης

Το σχήμα σίτισης μπορεί να χωριστεί σε 3 περιόδους.

Εποχή Καλλιεργητικής περιόδου Λιπάσματα
Ανοιξη Ανάπτυξη φύλλων και πλευρικών παραγωγικών βλαστών. Η πρώτη εισαγωγή της οργανικής ύλης.
Καλοκαίρι Άνθηση, σχηματισμός ωοθηκών, σχηματισμός φρούτων και ωρίμανση. Σύνθετο ορυκτό λίπασμα, ουρία, τέφρα.
Πτώση Προετοιμασία του μούρου για το χειμώνα. Ωρίμανση του ξύλου και ανάπτυξη ριζών. Εισαγωγή οργανικής ύλης, λίπανση φωσφόρου-καλίου.

Μετά τη συγκομιδή, τα φυτά, όπως τα φύλλα μουστάρδας, σπέρνονται στο αγρόκτημα. Πριν από την έναρξη του κρύου καιρού, κόβεται, συνθλίβεται, σκάβεται μαζί με το έδαφος σε βάθος 20 cm.

Πώς να προετοιμάσετε σωστά το ντύσιμο

Πώς να τρώτε τέφρα βατόμουρου το καλοκαίρι: οδηγίες

Το λίπασμα μπορεί να ληφθεί ανεξάρτητα με την προετοιμασία του το φθινόπωρο. Σχεδόν οποιαδήποτε υπολείμματα φυτών (κλαδιά, ξηρά φύλλα, κορυφές κ.λπ.) είναι κατάλληλα για τη διατροφή των ορυκτών, αλλά η τέφρα από φυλλοβόλα είδη είναι η ασφαλέστερη για τα φυτά.

Οι πρώτες ύλες που λαμβάνονται από κωνοφόρα περιέχουν μεγάλη ποσότητα ρητινών και πτητικών ουσιών, οι οποίες θα επηρεάσουν δυσμενώς την ανάπτυξη του βατόμουρου. Δεν λαμβάνεται υπόψη η χρήση του προϊόντος καύσης άνθρακα ή τύρφης. Υπάρχουν πολύ λίγα χρήσιμα στοιχεία στον άνθρακα και την τύρφη. Τα καμένα πλαστικά σωματίδια αντενδείκνυται κατηγορηματικά για οποιαδήποτε φυτά.

Εάν υπάρχουν αμφιβολίες για το αυτοπαρασκευασμένο λίπασμα, υπάρχει πάντα η ευκαιρία να αγοράσετε ένα έτοιμο λίπασμα λίπασμα επιφάνειας.

Επιλογές χρήσης τέφρας

Για πότισμα φυλλώματος ή ρίζας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μέθοδο:

 • σκέδαση ξηρού προϊόντος όταν χαλαρώνετε πριν το πότισμα κατά τη διάρκεια της ενεργού καλλιεργητικής περιόδου, καθώς και κατά την καρποφορία.
 • ψεκασμός υδατικού διαλύματος στις πλάκες φύλλων.
 • πότισμα στη ρίζα με αφέψημα με βάση την τέφρα.

Το λίπασμα μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε έδαφος, με εξαίρεση το ανθρακικό έδαφος, το οποίο είναι ήδη κορεσμένο με αλκάλια.

Οδηγίες και αναλογίες

Για ενήλικες θάμνους με μούρο, απαιτούνται 0,6 κιλά ξηράς ύλης ανά φυτό. Στο στάδιο της ανθοφορίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρή σάλτσα τέφρας.

Αναλογίες για ξηρό προϊόν: 150 g ανά 1 m² κατά το σκάψιμο, όταν χρησιμοποιείτε λίπασμα σε υγρή μορφή - 0,5 l ανά θάμνο.

Για σάλτσα και πότισμα φυλλώματος, χρησιμοποιούνται εγχύσεις τέφρας και μήτρας:

 1. Για την παρασκευή διαλύματος τέφρας, 200-250 g σκόνης αραιώνονται σε 10 λίτρα κρύου νερού. Ανακινήστε καλά πριν τη χρήση.
 2. Για να αποκτήσετε το μητρικό ζωμό, αναμίξτε 1 κιλό προϊόντος καύσης και 10 λίτρα νερό, βράστε για 15-20 λεπτά. Ο ζωμός χρησιμοποιείται μετά την πλήρη ψύξη.
 3. Για την προετοιμασία της έγχυσης, ⅓ οι κάδοι γεμίζουν με στάχτη, γεμίζουν στο χείλος με ζεστό νερό και επιμένουν για 48 ώρες. Στραγγίστε πριν από τη χρήση.

Για να κολλήσετε καλύτερα τον επίδεσμο στα φύλλα, μπορείτε να προσθέσετε 50 γραμμάρια σαπουνιού πλυντηρίου.

Κορυφαίοι κανόνες ντύσιμο

Η γονιμοποίηση τέφρας δεν απαιτεί αυστηρούς κανόνες. Για να μην βλάψετε το φυτό, παρατηρήστε τη σωστή δοσολογία:

 • 1 κουτ περιέχει 2 g τέφρας.
 • 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο. - 6 γρ.
 • 1 κουτί αγώνα - 10 g;
 • 1 κουταλιά της σούπας. (200 ml) - 100 g.
 • 1 λίτρο δοχείου - 500 g.

Είναι δυνατόν να ρίχνουμε τέφρα κάτω από τα σμέουρα

Πώς να τρώτε τέφρα βατόμουρου το καλοκαίρι: οδηγίες

Είναι δυνατόν, αλλά είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιείτε με τη μορφή λύσεων και εγχύσεων. Το φυτό αφομοιώνει καλύτερα το λίπασμα σε υγρή μορφή. Η ξηρή τέφρα χρησιμοποιείται όταν σκάβετε θάμνους και χαλαρώνετε το έδαφος. Επίσης, όταν εφαρμόζετε κορυφαία σάλτσα σε αυτή τη μορφή, μέρος των θρεπτικών ουσιών χάνεται, επομένως συνιστάται η αύξηση της συγκέντρωσης σε σύγκριση με το υγρό λίπασμα.

Σε καθε προσγείωση τα σμέουρα προσθέτουν 1-2 κιλά ξηρής τέφρας. Ο αριθμός τέτοιων επιδέσμων είναι έως και 4 φορές το χρόνο.

Για γρήγορη προσαρμογή των νεαρών δενδρυλλίων και καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού τους συστήματος, αρκούν 100-150 g τέφρας ανά 1 m². Το λίπασμα εφαρμόζεται σε βάθος 8-10 cm.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι συστάσεις των έμπειρων κηπουρών θα βελτιώσουν την κατάσταση του φυτού και την ποιότητα της καλλιέργειας:

 1. Τα προϊόντα καύσης δεν πρέπει να προστίθενται μαζί με αζωτούχες ουσίες. Είναι καλό να γονιμοποιήσετε το βατόμουρο σε διαφορετικές εποχές του έτους: απλώστε ένα λίπασμα την άνοιξη, το δεύτερο - στα τέλη του φθινοπώρου.
 2. Τα υπερφωσφορικά δεν είναι συμβατά με την τέφρα, καθώς απαιτείται ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο μέσο για την αφομοίωση των συμπληρωμάτων φωσφόρου. Τα λιπάσματα τέφρας δημιουργούν ένα αλκαλικό περιβάλλον και ο φωσφόρος δεν απορροφάται.
 3. Δεν υπάρχει αμμωνία στις έτοιμες και τελικές εγχύσεις της ζύμωσης του mullein, ώστε να μπορείτε να προσθέσετε τέφρα. Δεν μπορείτε να τα αναμίξετε εάν η έγχυση με κοπριά δεν έχει ωριμάσει ακόμη.
 4. Οι στάχτες που λαμβάνονται από μικρά κλαδιά ή λεπτό ξύλο βούρτσας είναι πολύ πιο θρεπτικές από τις στάχτες από παλιά και μεγάλα δέντρα.
 5. Για να αποκτήσετε τέφρα, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επεξεργασμένο ή βαμμένο ξύλο - μπορεί να εκπέμψει τοξικές ουσίες.

Είναι ενδιαφέρον:

Ποιες είναι οι πιο παραγωγικές ποικιλίες σμέουρων

Οφέλη και χαρακτηριστικά των πρώιμων σμέουρων

Οι καλύτερες ποικιλίες σμέουρων

συμπέρασμα

Οι επίδεσμοι τέφρας είναι σχετικοί λόγω της φυσικότητάς τους, της διαθεσιμότητας και της ικανότητάς τους να δημιουργούν ένα υγιές θρεπτικό μέσο για το φυτό.

Χρήσιμα ορυκτά παραμένουν στο έδαφος για έως και 3-4 χρόνια, κορεσμένα σμέουρα με βασικά στοιχεία για αυτό, βελτιώνοντας την ποιότητα της καλλιέργειας και προστατεύοντας από ασθένειες και παράσιτα.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια