Ένας οδηγός για αρχάριους: πώς να καλλιεργήσετε σμέουρα από σπόρους για σπορόφυτα στο σπίτι

Κατά τον πολλαπλασιασμό των σμέουρων, χρησιμοποιούνται συχνά φυτικές μέθοδοι, χωρίς να διακινδυνεύεται η καλλιέργεια από σπόρους. Ταυτόχρονα, η αναπαραγωγή σπόρων έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, ιδίως, σας επιτρέπει να ελέγχετε την ποσότητα και την ποιότητα των δενδρυλλίων και να τα φυτεύετε σε μια κατάλληλη στιγμή. Θα σας πούμε για το πώς να καλλιεργήσετε φυτά από σπόρους βατόμουρου στο σπίτι.

Είναι δυνατόν να καλλιεργήσετε σμέουρα από σπόρους στο σπίτι

Κατά την καλλιέργεια σμέουρων από σπόρους, ακολουθούνται οι βασικοί κανόνες:

 • Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας υλικό φύτευσης που συλλέγεται ανεξάρτητα ή αγοράζεται από εξειδικευμένο κατάστημα.
 • επιλέγω κατάλληλος βαθμός και την ώρα της σποράς των σπόρων?
 • χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο μείγμα εδάφους.
 • βουτιά στο χρόνο.
 • παρέχει φυτά κατάλληλη φροντίδα.

Θα σας πούμε περισσότερα για κάθε κανόνα.

Σπουδαίος! Οι σπόροι σμέουρων καλής ποιότητας πρέπει να είναι μικροί και σκληροί, οβάλ στρογγυλοί και κιτρινωποί-λευκοί.

Ένας οδηγός για αρχάριους: πώς να καλλιεργήσετε σμέουρα από σπόρους για σπορόφυτα στο σπίτι

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του πολλαπλασιασμού σπόρων βατόμουρου

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου πολλαπλασιασμού σπόρων για τα σμέουρα:

 • δεν υπάρχει ανάγκη συγκομιδής μοσχευμάτων, η οποία είναι σημαντική κατά την αναπαραγωγή ποικιλιών βατόμουρου, για τις οποίες είναι δύσκολο να βρεθεί ισχυρός "απόγονος".
 • την πιθανότητα να πάρετε άλλο φυτό, σε αντίθεση με τη μητέρα.
 • εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα σε περίπτωση αυτο-συγκομιδής σπόρων.

Μειονεκτήματα:

 • την ανάγκη δημιουργίας ειδικών συνθηκών για τη βλάστηση των σπόρων ·
 • μεγάλη πιθανότητα να λάβετε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα.
 • την ανάγκη τα φυτά να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες αγροτεχνικές απαιτήσεις.

Κατάλληλες ποικιλίες

Σχεδόν όλες οι ποικιλίες είναι κατάλληλες για καλλιέργεια από σπόρους, αλλά αυτές που χαρακτηρίζονται από μεγάλη καρποφορία και μακρά περίοδο καρποφορίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Επίσης, κατά την επιλογή, καθοδηγούνται από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, τη σύνθεση του εδάφους, την περίοδο ωρίμανσης των μούρων και την απόδοση.

Για φύτευση στη μεσαία λωρίδα και στις νότιες περιοχές της Ρωσίας, είναι κατάλληλες οι ακόλουθες ποικιλίες:

 1. Πόλκα. Η ποικιλία αντιπροσωπεύεται από θάμνους μεσαίου μεγέθους που είναι ανθεκτικοί σε μυκητιακές ασθένειες και ιούς, αλλά δεν ανέχονται παγετό ή υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Φρούτα - δύο φορές το χρόνο, απόδοση - έως 4 κιλά ανά θάμνο.
 2. Ηρακλής. Οι κατάφυτοι θάμνοι, που φτάνουν σε ύψος 2 μ. Φρούτα - δύο φορές το χρόνο, τα μούρα ζυγίζουν περίπου 6 g το καθένα, το οξύ γίνεται αισθητό στη γεύση. Παραγωγικότητα - έως 3 κιλά ανά θάμνο.
 3. Zyugan. Οι θάμνοι είναι δυνατοί, όρθιοι, δεν χρειάζονται καλτσοδέτα και δεν έχουν αγκάθια. Η καρποφορία ξεκινά τον Ιούλιο. Η μάζα των μούρων φτάνει τα 12 g, η απόδοση είναι έως 9 kg ανά θάμνο.
 4. Πρίμαρα. Οι θάμνοι είναι μεσαίου μεγέθους, ανθεκτικοί στον παγετό. Τα μούρα ζυγίζουν κατά μέσο όρο 10 g και έχουν ξινή γεύση.

Καλλιέργειες κατάλληλες για καλλιέργεια στις βόρειες περιοχές:

 1. Bryansk θαύμα... Μια ανθεκτική στον παγετό και μεγάλη απόδοση. Τα μούρα ωριμάζουν τον Αύγουστο. Παραγωγικότητα - έως 4 κιλά ανά θάμνο.
 2. Καραμέλλα. Στύση θάμνων που αποφέρουν καρπούς από τον πρώτο χρόνο. Τα μούρα είναι πυκνά και γλυκά, φτάνοντας μια μάζα 12 g. Παραγωγικότητα - έως 5 κιλά ανά θάμνο.
 3. Κίτρινος γίγαντας. Οι θάμνοι μεγαλώνουν έως 2 μέτρα ύψος, τα μούρα είναι κίτρινα, το καθένα ζυγίζει περίπου 8 g, που χαρακτηρίζεται από μια γλυκιά γεύση και ένα έντονο άρωμα. Παραγωγικότητα - έως 4 κιλά.

Οι ποικιλίες σμέουρων υψηλής απόδοσης περιλαμβάνουν επίσης Patricia, Izobilnaya, Mirage, Red Ruby, Gusar.

Πώς να πάρετε σπόρους από σμέουρα

Για αυτο-συλλογή σπόρων από έναν θάμνο, τα μούρα συλλέγονται, καθαρίζονται σχολαστικά από συντρίμμια, τρίβονται μέσω κόσκινου και το προκύπτον κέικ χύνεται με νερό. Στη συνέχεια αφαιρέστε όλους τους πλωτούς πολτούς και τους σπόρους ακατάλληλους για σπορά και οι κόκκοι που παραμένουν στον πυθμένα πλένονται αρκετές φορές με νερό και εμποτίζονται για μια μέρα για να διογκωθούν.

Μερικοί κηπουροί στεγνώνουν το κέικ απλώνοντας το σε ένα λεπτό στρώμα σε ένα πανί και αφήνοντάς το σε ένα φωτεινό, καλά αεριζόμενο μέρος.

Σπουδαίος! Οι σπόροι συγκομίζονται μόνο από πλήρως ώριμα μούρα χωρίς σήψη και ζημιά.

Πώς να τα βλαστήσετε

Ένας οδηγός για αρχάριους: πώς να καλλιεργήσετε σμέουρα από σπόρους για σπορόφυτα στο σπίτι

Επιτρέπεται επίσης η σπορά σπόρων βατόμουρου που δεν έχουν βλαστήσει, αλλά η προκαταρκτική προετοιμασία του υλικού φύτευσης επιταχύνει τη βλάστησή του και αυξάνει τις πιθανότητες απόκτησης θετικού αποτελέσματος.

Η βλάστηση σάς επιτρέπει να απαλλαγείτε από ακατάλληλα για σπορά σπόρων και να μειώσετε τον χρόνο εμφάνισης.

Οι σπόροι τοποθετούνται ανάμεσα σε δύο στρώσεις υγρής γάζας και απομακρύνονται σε σκοτεινό και ζεστό μέρος για 2-3 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το cheesecloth υγραίνεται τακτικά χωρίς να στεγνώσει.

Η επιτυχής βλάστηση είναι αδύνατη χωρίς σωστή στρωματοποίηση, δηλαδή δημιουργώντας βέλτιστες συνθήκες για την προετοιμασία του σπόρου. Εάν προγραμματιστεί η σπορά την άνοιξη, οι σπόροι διπλώνονται σε ύφασμα ή σακούλα από νάιλον, υγραίνονται και τοποθετούνται στο ψυγείο. Ο σπόρος διαχωρίζεται τακτικά και διασφαλίζεται ότι δεν στεγνώνει.

Αναφορά. Η βέλτιστη θερμοκρασία για διαστρωμάτωση είναι + 1 ... + 5 ° C.

Άλλα στάδια προετοιμασίας για σπορά

Σπόροι πριν από τη βλάστηση επεξεργάζομαι, διαδικασία λύση μυκητοκτόνων ("Alirin-B", "Gamair") για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών και διεγερτικών ανάπτυξης ("Zircon", "Kornevin") για πρόωρη βλάστηση.

Για να βλαστήσετε τους σπόρους και να αποκτήσετε ισχυρά και υγιή φυτά, επιλέξτε τα σωστά γλάστρες και το υπόστρωμα.

Το δοχείο για σπορά σπόρων πρέπει να έχει βάθος το πολύ 15 εκ. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα ειδικό πλαστικό δοχείο δενδρυλλίων με οπές αποστράγγισης.

Τα σμέουρα προτιμούν ένα υπόστρωμα πλούσιο σε άζωτο και κάλιο. Για την προετοιμασία του εδάφους που είναι κατάλληλο για φυτά, το χώμα του κήπου, η τύρφη και η άμμος αναμιγνύονται σε ίσες αναλογίες.

Ημερομηνίες φύτευσης για σπόρους

Σπόροι για σπορόφυτα σπέρνονται την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος) σπέρνονται απευθείας σε ανοιχτό έδαφος. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα της σποράς την άνοιξη:

 • την ικανότητα χρήσης μόνο υψηλής ποιότητας σπόρων σε περίπτωση προκαταρκτικής βλάστησης ·
 • παροχή σωστής φροντίδας κατά την καλλιέργεια σε θερμοκήπιο ή σε εσωτερικούς χώρους ·
 • τη δυνατότητα φύτευσης φυτωρίων στο έδαφος αμέσως μετά το τέλος του παγετού.

Μειονεκτήματα:

 • την ανάγκη για λάχανα για επιπλέον φωτισμό ·
 • την ανάγκη για κατάλληλες συνθήκες για την αποθήκευση σπόρων ·
 • κίνδυνος βλάβης των ριζών κατά τη μεταφύτευση.

Κατά τη σπορά το φθινόπωρο, δεν είναι απαραίτητο να καλλιεργείτε φυτά, να αποθηκεύετε τους σπόρους και να δημιουργείτε ειδικές συνθήκες για στρωματοποίηση. Τα νεαρά φυτά είναι πιο ανθεκτικά, δεν μεταμοσχεύονται, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης των ριζών.

Ταυτόχρονα, είναι αδύνατο να προβλέψουμε πόσους σπόρους θα βλαστήσουν, και μερικά από τα νεαρά φυτά πεθαίνουν λόγω παγετώνων.

Τεχνολογία προσγείωσης

Ένας οδηγός για αρχάριους: πώς να καλλιεργήσετε σμέουρα από σπόρους για σπορόφυτα στο σπίτι

Σχέδιο φύτευσης σπόρων:

 • ρίχνουμε ένα κατάλληλο μείγμα εδάφους σε δοχεία που έχουν προηγουμένως παρασκευαστεί.
 • διανείμετε σπόρους βατόμουρου πάνω στην επιφάνεια του υποστρώματος, βαθαίνοντας κατά 0,5-0,7 cm.
 • πασπαλίζουμε με άμμο.
 • καλύψτε το δοχείο με πολυαιθυλένιο και αφαιρέστε το σε φωτεινό μέρος, εκτός από το άμεσο ηλιακό φως.

Διαδικασία φύτευσης δενδρυλλίων:

 • σε μια προπαρασκευασμένη περιοχή, σκάψτε τις τρύπες φύτευσης σε απόσταση τουλάχιστον 15 cm μεταξύ τους.
 • ρίξτε 100 g τέφρας και χούμου στο κάτω μέρος κάθε τρύπας.
 • Βρέξτε το δοχείο με φυτά.
 • αφαιρέστε τα φυτά από το δοχείο, τοποθετήστε τα στο κέντρο των οπών.
 • πασπαλίζουμε με γη, ελαφρώς βυθίστε και νερό.

Σε ανοιχτό έδαφος, τα φυτά μεταμοσχεύονται όταν η μέση ημερήσια θερμοκρασία αέρα είναι περίπου + 15 ... + 18 ° C.

Περαιτέρω φροντίδα

Κατά το πότισμα των δενδρυλλίων, καθοδηγούνται από την κατάσταση του ανώτερου στρώματος εδάφους - δεν πρέπει να στεγνώσει εντελώς... Η γη ποτίζεται με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, κατά μέσο όρο, μία φορά κάθε 3-5 ημέρες. Τα λιπάσματα με τη μορφή διαλύματος ουρίας εφαρμόζονται κάθε 10 ημέρες.

Μετά τη φύτευση δενδρυλλίων στο έδαφος, παρακολουθούν στενά ότι η γη δεν στεγνώνει. Αυτή είναι μια βασική απαίτηση για τη φροντίδα των σμέουρων κατά τις δύο πρώτες σεζόν.

Επίσης, οι φυτεύσεις ξεριζώνουν και χαλαρώνουν κάθε εβδομάδα - αυτό βελτιώνει τη διαπερατότητα υγρασίας και τον αερισμό του εδάφους.

Τα λιπάσματα εφαρμόζονται μετά την τήξη του χιονιού (ουρία ή νιτρικό άλας), μετά από χαλάρωση (λίπασμα ή τύρφη - 0,5 κουβάδες ανά 1 τετραγωνικό μέτρο), το Μάιο (διάλυμα μουλεϊν 1: 4) και κατά την περίοδο ρύθμισης της ωοθήκης (60 g ανά 10 λίτρα νερού) υπερφωσφορικό και 10 g ουρίας).

Σπουδαίος! Ολα σίτιση εφαρμόζεται μόνο μετά από χαλάρωση και πότισμα.

Ως προφύλαξη λοιμώξεων σε βροχερό καιρό, τα φυτά ψεκάζονται με διάλυμα υγρού Bordeaux δύο φορές το μήνα.

Στάδια καλλιέργειας φυτωρίων πριν από τη φύτευση στο έδαφος

Οι πρώτοι βλαστοί εμφανίζονται 20-25 ημέρες μετά τη σπορά των σπόρων, στους οποίους προηγείται η επιλογή, η βλάστηση και η επεξεργασία.

Εάν το υλικό φύτευσης σπέρνεται συχνά, μετά την εμφάνιση 1-2 αληθινών φύλλων στα λάχανα, τα φυτά βυθίζονται σε ξεχωριστά δοχεία. Διαφορετικά, τα φυτά δεν θα λάβουν αρκετό φως και θα επιβραδυνθούν στην ανάπτυξη.

Λίγες εβδομάδες πριν από τη φύτευση στο έδαφος, τα φυτά αρχίζουν να σκληραίνουν. Για να γίνει αυτό, το δοχείο με φυτά βγαίνει στο μπαλκόνι ή στο δρόμο, πρώτα για 10 λεπτά, αυξάνοντας σταδιακά αυτή τη φορά.

Όταν σχηματίζονται 2-4 φύλλα στα φυτά, φυτεύονται στο έδαφος.

Έμπειρες συμβουλές για την κηπουρική

Ένας οδηγός για αρχάριους: πώς να καλλιεργήσετε σμέουρα από σπόρους για σπορόφυτα στο σπίτι

Οι έμπειροι κηπουροί προτείνουν:

 • συγκομιδή σπόρων βατόμουρου τον Σεπτέμβριο - αυτός είναι ο βέλτιστος χρόνος συγκομιδής.
 • Χρησιμοποιήστε μόνο μεγάλα, ώριμα μούρα χωρίς ζημιά για να συλλέξετε τους σπόρους και βεβαιωθείτε ότι ο ίδιος ο θάμνος είναι υγιής.
 • μετά τη φύτευση δενδρυλλίων την άνοιξη, σκουπίστε το χώμα γύρω από τις τρύπες με πριονίδι.
 • καλύψτε τα φυτά εάν αναμένεται παγετός.

συμπέρασμα

Η καλλιέργεια σμέουρων από σπόρους είναι ο πιο χρονοβόρος τρόπος αναπαραγωγής μιας καλλιέργειας. Προκειμένου οι προσπάθειες που καταβάλλονται να φέρουν θετικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας υλικό φύτευσης, τηρήστε τους όρους και τους κανόνες για τη σπορά των σπόρων και παρέχετε στα φυτά τη σωστή φροντίδα.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια