Πώς να κλαδέψετε σωστά τα σμέουρα το καλοκαίρι τον Ιούλιο και γιατί το χρειάζεστε

Τα σμέουρα είναι ένας θάμνος χαμηλής συντήρησης, αλλά συνιστάται το κλάδεμα των θάμνων για να διατηρείται μια υγιής και ελκυστική εμφάνιση. Το καλοκαίρι, υπάρχει μια ενεργή ανάπτυξη νεαρών βλαστών και ένα σύνολο πράσινης μάζας. Ακόμα και οι θάμνοι που κόβονται στη ρίζα το φθινόπωρο αναπτύσσονται γρήγορα. Οι πλευρικοί βλαστοί αντλούν χυμούς και πυκνώνουν τη φύτευση. Στα αλσύλλια, η ρύθμιση των ωοθηκών αναστέλλεται, ενεργοποιείται η ανάπτυξη παθογόνου χλωρίδας. Το θερινό κλάδεμα ενισχύει τους νεαρούς βλαστούς, αυξάνει την άμυνα του φυτού και βοηθά στην επιβίωση του χειμώνα.

Από το άρθρο θα μάθετε αν είναι δυνατόν να κλαδέψετε έναν θάμνο τον Ιούλιο, πώς να κλαδεύετε τα υπόλοιπα σμέουρα και πώς να φροντίζετε σωστά τη φυτεία μετά τη διαδικασία.

Κλάδεμα σμέουρων το καλοκαίρι τον Ιούλιο

Το καλοκαιρινό κλάδεμα βατόμουρου είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στη φροντίδα των θάμνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το φυτό αναπτύσσει ενεργά νεαρούς βλαστούς, γεγονός που οδηγεί σε πάχυνση των φυτεύσεων, καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στη μελλοντική συγκομιδή και δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον μέσα στο θάμνο.

Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης μυκητιασικών λοιμώξεων και παρασίτων εντόμων. Επομένως, το καλοκαιρινό κλάδεμα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας των φυτών, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση του αερισμού μέσα στους θάμνους.

Για να έχουν καλή συγκομιδή, οι κηπουροί χρησιμοποιούν τη μέθοδο διπλού κλαδέματος. Στις αρχές Ιουνίου, οι κορυφές όχι περισσότερο από 7 cm αφαιρούνται σε βλαστούς ύψους 1-1,2 m, γεγονός που τονώνει την παροχή θρεπτικών ουσιών στους πλευρικούς οφθαλμούς. Το φθινόπωρο, θα εμφανιστούν νέοι βλαστοί μήκους έως 50 cm.

Πριν από την έναρξη του κρύου καιρού, τα νεαρά κλαδιά κάμπτονται στο έδαφος και καλύπτονται με μη υφασμένα υφάσματα για να τα προστατεύσουν από τον παγετό. Την άνοιξη, οι πλευρικοί βλαστοί συντομεύονται κατά 10-15 cm για την τόνωση της ανάπτυξης νέων καρποφόρων κλαδιών.

Πώς να κλαδέψετε σωστά τα σμέουρα το καλοκαίρι τον Ιούλιο και γιατί το χρειάζεστε

Κλάδεμα στόχων

Το κλάδεμα σμέουρων επικεντρώνεται στην αναζωογόνηση, στο σχηματισμό θάμνων, στην πρόληψη ασθενειών και στην παραγωγικότητα.

Για να αυξηθεί η απόδοση των κοινών σμέουρων, η κοπή ξεπερασμένων κλάδων είναι πρακτική. Η ιδιαιτερότητα αυτού του τύπου καλλιέργειας είναι ο σχηματισμός μπουμπουκιών το δεύτερο έτος μετά τη φύτευση.

Μετά την καρποφορία πεθαίνουν, αλλά αντικαθίστανται από νέους μίσχους που αναπτύσσονται από το ριζικό σύστημα. Μετά το έγκαιρο κλάδεμα στο τέλος του καλοκαιριού, οι νέοι βλαστοί θα δώσουν μεγάλη συγκομιδή την επόμενη σεζόν.

Για την πρόληψη ασθενειών και εντόμων, πραγματοποιείται κλάδεμα υγιεινής... Το παχύ φυτό αφαιρείται τακτικά για να εξασφαλιστεί ο βέλτιστος αερισμός μέσα στο θάμνο και το φως του ήλιου. Το προληπτικό κλάδεμα βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών όπως μωσαϊκό, ανθρακνόζη, σγουρά φύλλα, ωίδιο. Η αφαίρεση των παλαιών βλαστών δύο ετών διευκολύνει την επιλογή των φρούτων και βελτιώνει τη γεύση του. Χάρη στον καλύτερο φωτισμό, τα φρούτα μεγαλώνουν και είναι γλυκά.

Ο σχηματισμός των σωστών θάμνων ταυτόχρονα συμβάλλει στην αναζωογόνηση του φυτού. Μετά το κλάδεμα, φαίνεται τακτοποιημένο: ο αριθμός των ακανθωτών κλαδιών μειώνεται και οι νεαροί βλαστοί αναπτύσσονται καλύτερα. Ταυτόχρονα, ο σωστός σχηματισμός των θάμνων αυξάνει την απόδοση.

Χρόνος κλάδεσης

Το κλάδεμα βατόμουρου Ιουλίου πραγματοποιείται σε ξηρό καιρό - οι βλαστοί θα ζεσταθούν και θα στεγνώσουν. Σε αυτήν τη μορφή, είναι πιο εύκολο να κοπούν με ένα κλαδέμα χωρίς να χωρίσουν τις φυτικές ίνες.

Ευοίωνες μέρες

Οι οπαδοί της κηπουρικής σύμφωνα με τις φάσεις του φεγγαριού συνιστάται να τηρούν το σεληνιακό ημερολόγιο.

Ευνοϊκές μέρες για κλάδεμα σμέουρων τον Ιούλιο:

 • Φεβ 2020- 1-3, 7-12, 14-18, 22-31
 • 2021 - 4-8, 13-17, 19-23, 27-28, 31.

Πώς να κλαδέψετε τα σμέουρα σωστά

Για να γίνει το κλάδεμα βατόμουρου χωρίς να χάνεται η παραγωγικότητα και η ποιότητα των θάμνων, έμπειροι κηπουροί συνιστούν τη χρήση αιχμηρού εργαλείου, την απολύμανση ενώσεων και την αυστηρή δράση σύμφωνα με τις οδηγίες.

Απαιτούμενα εργαλεία

Ο εξοπλισμός για το κλάδεμα των σμέουρων προ-απολυμαίνεται για την πρόληψη μυκητιασικών λοιμώξεων. Για χρήση κηπουρικής:

 1. Ψαλίδια κήπου ή ψαλίδια κλαδέματος για την αφαίρεση της νέας ανάπτυξης.
 2. Lopper για την κοπή παχιών κλαδιών.
 3. Μαχαίρι για διόρθωση ανώμαλων περιοχών.
 4. Γκανιότα για συλλογή βλαστών και φυλλώματος.
 5. Ιατρικό αλκοόλ, βότκα, κηροζίνη, διάλυμα 3% θειικού χαλκού ή υπερμαγγανικού καλίου για απολύμανση εξοπλισμού.

Βήμα προς βήμα οδηγίες

Πώς να κλαδέψετε σωστά τα σμέουρα το καλοκαίρι τον Ιούλιο και γιατί το χρειάζεστε

Τεχνολογία κλάδεσης σμέουρων:

 1. Τα σπασμένα και άρρωστα κλαδιά αφαιρούνται εντελώς - στη ρίζα, χωρίς να αφήνουν κάνναβη.
 2. Αδύναμοι βλαστοί που δεν έχουν χρόνο να ωριμάσουν πριν από την έναρξη του κρύου καιρού τελειώσουν εντελώς.
 3. Τα στελέχη των δύο ετών αφαιρούνται έτσι ώστε να μην σκιάζουν νέους βλαστούς.
 4. Τα πυκνωμένα φυτεύματα αραιώνονται, τα ζιζάνια απομακρύνονται, οι υπερβολικοί θάμνοι κόβονται, σκάβουν στον κύκλο του κορμού.
 5. Οι νεαροί βλαστοί αφαιρούνται κάθε 2 εβδομάδες χρησιμοποιώντας ένα φτυάρι. Κολλάει στο έδαφος με ελαφρά γωνία και κόβονται οι ρίζες ενός νεαρού βλαστού.
 6. Οι ετήσιοι βλαστοί αραιώνονται, δεν αφήνονται πάνω από 8 μίσχοι στον θάμνο.
 7. Οι βλαστοί συντομεύονται κατά ¼ έτσι ώστε το ύψος να μην υπερβαίνει τα 1,5 m.

Χαρακτηριστικά του κλαδέματος τακτικών και απομειωμένων σμέουρων

Για να αυξηθεί η απόδοση των καλλιεργειών στις περιοχές της μεσαίας λωρίδας, οι κηπουροί χρησιμοποιούν τη μέθοδο Sobolev... Οι εργασίες κηπουρικής ξεκινούν στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου. Οι βλαστοί ύψους 80 cm κόβονται κατά 10 cm για να βελτιώσουν την ανάπτυξη των πλευρικών κλαδιών σταματώντας την ανάπτυξη της κορυφής.

Στο τέλος του καλοκαιριού, σχηματίζονται 8 κλαδιά στον θάμνο. Την επόμενη σεζόν, οι νέοι πλευρικοί μίσχοι θα φτάσουν τα 50 εκατοστά σε ύψος. Στο μέλλον, συντομεύονται κατά 15 εκ. Η μέθοδος κλαδέματος Sobolev μετατρέπει τα συνηθισμένα σμέουρα σε μια απομένουσα ποικιλία, η οποία αποδίδει καρπούς μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι έμπειροι κηπουροί χρησιμοποιούν τη μέθοδο τριπλού κλαδέματος - κόψτε τους θάμνους την άνοιξη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Μέχρι το τέλος της επόμενης περιόδου ανάπτυξης, αφαιρούνται οι βλαστοί δύο ετών, οι υπόλοιποι βλαστοί αραιώνονται.

Τα επισκευασμένα σμέουρα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους κηπουρούς καθώς αποδίδουν αρκετές συγκομιδές ανά εποχή. Φρούτα σχηματίζονται σε ετήσια στελέχη, τα οποία κόβονται στη ρίζα στο τέλος της καρποφορίας.

Στο νότο της χώρας, τα απομεινάρια σμέουρα δεν κόβονται τον Ιούλιο, όλες οι εργασίες κηπουρικής μεταφέρονται στο φθινόπωρο. Στις περιοχές της μεσαίας λωρίδας, το κλάδεμα αυτού του τύπου καλλιέργειας πραγματοποιείται την άνοιξη. Δεν συνιστάται να εκτελέσετε τη διαδικασία νωρίτερα - τα νεαρά στελέχη θα βλαστήσουν και η χειμερινή αντοχή θα μειωθεί.

Αναφορά. Το Raspberry Cumberland διακρίνεται για τα μαύρα φρούτα και τη γρήγορη ανάπτυξή του. Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, οι μίσχοι των δύο μέτρων μειώνονται κατά 20 cm και οι νεαροί βλαστοί αφαιρούνται στο σημείο ανάπτυξης στα τέλη Ιουνίου.

Αποχρώσεις για θάμνους διαφορετικών ηλικιών

Πώς να κλαδέψετε σωστά τα σμέουρα το καλοκαίρι τον Ιούλιο και γιατί το χρειάζεστε

Τα κοινά σμέουρα των θερινών ποικιλιών φυτεύονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Τα φυτά συντομεύονται στα 30 cm, φυτεύονται με μια μέθοδο κορδέλας και περιμένουν να εμφανιστούν τα πρώτα φύλλα, πράγμα που δείχνει ότι το φυτό έχει ριζώσει. Οι κύριοι βλαστοί που αναπτύσσονται από τις ρίζες κόβονται στο επίπεδο του εδάφους, έτσι ώστε να μην παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη νέων κλαδιών, στα οποία τα φρούτα θα εμφανιστούν την επόμενη σεζόν.

Οι αδύναμοι, άρρωστοι, κατεστραμμένοι, υπερβολικοί μίσχοι κόβονται χωρίς λύπη, επειδή είναι οι πηγές μόλυνσης. Όσο πιο ελεύθεροι είναι οι βλαστοί, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι καρποί. Θερμαίνονται καλύτερα από τον ήλιο, φυσούν με αέρα και δεν σαπίζουν. Το φθινόπωρο, όλοι οι βλαστοί συνδέονται προσεκτικά με πέργκολα για περαιτέρω διευκόλυνση φροντίδα για το βατόμουρο. Οι μακριές βλαστοί κάμπτονται σε τόξο.

Κατά το δεύτερο και τα επόμενα χρόνια, οι δεμένοι βλαστοί κόβονται σε ισχυρό μπουμπούκι την άνοιξη πριν από την έναρξη της ροής του χυμού... Η διαδικασία στοχεύει στη διέγερση πλευρικών καρποφόρων βλαστών.Το καλοκαίρι, πραγματοποιείται ένα τυπικό αναζωογονητικό και διαμορφωμένο κλάδεμα.

Πρόσφατα, οι κηπουροί εξασκούν μια νέα τεχνολογία για το κλάδεμα των σμέουρων, η οποία τους επιτρέπει να αυξήσουν την απόδοση τους με λιγότερους θάμνους. Η τεχνολογία περιλαμβάνει την κοπή νεαρών βλαστών δύο φορές. Η διαδικασία εκτελείται τον Ιούνιο-Ιούλιο, ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας (στο νότο, ξεκινούν νωρίτερα, στο βορρά και στις περιοχές της μεσαίας λωρίδας - αργότερα).

Οι νεαροί βλαστοί του πρώτου έτους ανάπτυξης θα αυξηθούν κατά 1-1,5 m, κόβονται κατά 5-7 cm από πάνω... Αυτή η προσέγγιση διεγείρει την ανάπτυξη πλευρικών βλαστών. Στις αρχές της άνοιξης, πραγματοποιείται ένα δεύτερο κλάδεμα - ο κεντρικός αγωγός και οι πλευρικοί βλαστοί κλαδεύονται. Τη στιγμή της εκκόλαψης, ο σμέουρος θα έχει σχήμα και θα φαίνεται τακτοποιημένος - με πολλές πλευρικές βλαστοί.

Η εγκατάσταση μιας πέργκολας είναι μια υποχρεωτική διαδικασία που στοχεύει στην υποστήριξη των κλαδιών που καλύπτονται με μεγάλα φρούτα. Εάν αυτό δεν γίνει, τα κλαδιά ενδέχεται να σπάσουν.

Φροντίδα μετά τη διαδικασία

Πώς να κλαδέψετε σωστά τα σμέουρα το καλοκαίρι τον Ιούλιο και γιατί το χρειάζεστε

Το βατόμουρο είναι ένας θάμνος που αγαπά την υγρασία. Για το λόγο αυτό, μετά το κλάδεμα, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η βέλτιστη ισορροπία νερού του φυτού. Τα σμέουρα αγαπούν το μέτριο υγρό έδαφος, δεν ανέχονται έλλειμμα και υπερβολική υγρασία. Το καλοκαίρι, ειδικά σε ξηρό καιρό, οι θάμνοι ποτίζονται επιπρόσθετα με μάνικα ή στάγδην άρδευση εγκαθίσταται στη φυτεία.

Σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας, οι βλαστοί στεγνώνουν, οι ωοθήκες των λουλουδιών καταρρέουν. Οι ξηρές ρίζες οδηγούν στο θάνατο ολόκληρου του θάμνου. Τα σμέουρα ποτίζονται 1-2 φορές την εβδομάδα από τα τέλη Μαΐου έως την αρχή της καρποφορίας, αποφεύγοντας το στάσιμο νερό. Αυτό προκαλεί σήψη των ριζών και μειωμένες αποδόσεις.

Για τα σμέουρα, οι ξαφνικές αλλαγές είναι επικίνδυνες - από το πλήρες στέγνωμα του εδάφους έως το στάσιμο νερό. Οι κηπουροί συνιστούν να σχηματίσουν ένα μικρό ανάχωμα στην περιοχή του κύκλου του κορμού ή του φράχτη για να διατηρήσουν την υγρασία.

Αναφορά. Το στρώμα βοηθά στη διατήρηση του εδάφους σε υγρασία, στην αύξηση της γονιμότητάς του και στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης ζιζανίων και απορροφητών ρίζας του θάμνου Ένα παχύ στρώμα στρώματος εμποδίζει την εξάπλωση της μεσαίας χοληδόχου βλαστού.

Το στρώμα τοποθετείται στην επιφάνεια του εδάφους και αντικαθίσταται περιοδικά με φρέσκο ​​στρώμα. Οι κηπουροί χρησιμοποιούν σάπια κοπριά, τύρφη, χούμο, άχυρο ή σανό. Συνιστάται η προσθήκη αζώτου κάτω από το άχυρο για να αντισταθμιστεί η απώλεια του κατά την αποσύνθεση του.

Το έδαφος στον κύκλο κοντά στον κορμό χαλαρώνει σε βάθος 4-6 cm, σε διαστήματα σειράς - 10-15 cm. Τα αλσύλλια μειώνουν την παραγωγικότητα των σμέουρων, τα φρούτα μεγαλώνουν μικρά και ξινά. Το χώμα χαλαρώνεται προσεκτικά, ώστε να μην καταστρέψει το ριζικό σύστημα. Η χρήση σάπας εξαλείφει την ανάγκη να χαλαρώνει συχνά το έδαφος και αναστέλλει την ανάπτυξη ζιζανίων.

Πώς να κλαδέψετε σωστά τα σμέουρα το καλοκαίρι τον Ιούλιο και γιατί το χρειάζεστε

Τα σμέουρα ανταποκρίνονται ευγνώμονα στις οργανικές τροφές σε υγρή μορφή. Οι προετοιμασίες "Baikal EM-1" και "Gumat EM" για θάμνους με μικρο και μακρο στοιχεία είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους κηπουρούς.

Τα ορυκτά λιπάσματα εφαρμόζονται στις αρχές της άνοιξης και τον Ιούνιο, λιπάσματα καλίου-φωσφόρου - τον Ιούλιο. Αντί για κάλιο, χρησιμοποιείται συχνά τέφρα ξύλου - 100-150 g ανά 1 m². Για διατροφή φύλλου τον Ιούλιο, χρησιμοποιείται διάλυμα ουρίας (1 κουταλιά της σούπας. Λ. Ανά 10 λίτρα νερού). Το διάλυμα εφαρμόζεται πάνω από το φύλλωμα το βράδυ.

Μετά τη συγκομιδή, αφαιρούνται όλα τα καρποφόρα κλαδιά. Εάν αφεθεί, οι νεαροί βλαστοί δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν κανονικά στη σκιά τους. Απομένουν νεαρά και δυνατά κλαδιά.

Τα φρούτα συγκομίζονται μία φορά κάθε 2-3 ημέρες. Πρέπει να είναι ώριμα και σταθερά. Τα υπερβολικά φρούτα χάνουν τη γεύση τους και σέρνονται σε χυλό. Μερικοί κηπουροί προτείνουν να μαζεύετε σμέουρα κάθε μέρα. Η καλύτερη στιγμή για τη συγκομιδή είναι ξηρές, συννεφιασμένες μέρες, πρωί ή βράδυ.

Βασική καταπολέμηση ασθενειών και εντόμων μόλυβδο στις αρχές της άνοιξης και στα τέλη του φθινοπώρου.

Στα πρώτα σημάδια μόλυνσης το καλοκαίρι, συνιστάται να προχωρήσετε ως εξής:

 1. Κατά τη διάρκεια της περιόδου εκκόλαψης, οι θάμνοι υποβάλλονται σε επεξεργασία με αφέψημα από ντομάτες. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική ενάντια στο σμέουρο βατόμουρου-φράουλας. Μετά τη συγκομιδή, το φυτό ψεκάζεται με διάλυμα 0,7% "Karbofos".
 2. Εάν βρεθούν μπλε λεκέδες σε νεαρούς βλαστούς, συνιστάται να δράσετε γρήγορα - κόψτε τους προσβεβλημένους βλαστούς και κάψτε τους μακριά από τη φυτεία. Αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι λοίμωξης από σμέουρο.
 3. Το ελεύθερο έδαφος σκάβεται βαθιά στους διαδρόμους για να καταστρέψει τις φωλιές των παρασίτων. Αυτή η διαδικασία είναι αποτελεσματική κατά των σκαθαριών λουλουδιών (σμέουρο βατόμουρου-φράουλας), της μύγας των βλαστών (επηρεάζει τις κορυφές των βλαστών), της βολής του χολιού, του ακάρεου της αράχνης.

Έμπειρες συμβουλές για την κηπουρική

Κατά την καλλιέργεια σμέουρων, οι αρχάριοι έχουν κάποιες δυσκολίες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμβουλών των κηπουρών με πλούσια εμπειρία:

 1. Εάν εμφανίζονται ανοιχτό πράσινο ή ανοιχτό κίτρινο φύλλα στους θάμνους, τροφοδοτήστε τα σμέουρα με άζωτο.
 2. Οι λιπαροί βλαστοί με σκούρα πράσινα φύλλα δείχνουν περίσσεια αζώτου.
 3. Τα μικρά καφέ φύλλα δείχνουν έλλειψη καλίου, η οποία τελικά μειώνει τη σκληρότητα του χειμώνα του φυτού. Λεπτοί και αδύναμοι βλαστοί υποδηλώνουν έλλειψη φωσφόρου.
 4. Εάν οι κορυφές των φύλλων γίνουν κίτρινες, ταΐστε τα σμέουρα σίδερο.
 5. Αποφύγετε την εντατική ανάπτυξη βλαστών - αυτό οδηγεί σε πάχυνση των φυτεύσεων, εξασθένιση της κυκλοφορίας του αέρα μέσα στον θάμνο.
 6. Αφαιρέστε εγκαίρως τους άρρωστους και ξηρούς βλαστούς για να διατηρήσετε την υγεία των φυτών.
 7. Αφαιρέστε τους νεαρούς βλαστούς πάνω από 20 cm από τον κεντρικό αγωγό κάθε 2 εβδομάδες.

συμπέρασμα

Το καλοκαιρινό κλάδεμα βατόμουρου τον Ιούλιο είναι μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες φροντίδας. Η αφαίρεση ταχέως αναπτυσσόμενης νέας ανάπτυξης, ξηρών και κατεστραμμένων κλαδιών βοηθά στη διατήρηση της υγείας του θάμνου. Ένα ευχάριστο μπόνους του κλάματος του Ιουλίου είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η βελτίωση της γεύσης των φρούτων λόγω της βέλτιστης κυκλοφορίας του αέρα μέσα στον θάμνο.

Η αραίωση των σμέουρων διασφαλίζει ότι τα μούρα ζεσταίνονται από τις ακτίνες του ήλιου. Περαιτέρω φροντίδα για το βατόμουρο συνίσταται στο μέτριο πότισμα, την εισαγωγή οργανικών και μεταλλικών στοιχείων λίπασμα επιφάνειας, επίστρωση, χαλάρωση του κοντινού κορμού και των διαχωριστικών γραμμών, έγκαιρη συγκομιδή.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια