Πώς να ξεχωρίσετε τις πατάτες ζωοτροφών από τις επιτραπέζιες ποικιλίες και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Ανάλογα με την εφαρμογή, η περιεκτικότητα σε άμυλο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλες χρήσιμες ουσίες, οι πατάτες χωρίζονται σε πίνακες, καθολικές, ζωοτροφές και τεχνικές. Σήμερα θα μιλήσουμε για την πρύμνη. Τι είναι?

Αυτές είναι πατάτες που καλλιεργούνται για κατοικίδια ζώα. Οι ποικιλίες ζωοτροφών περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία έχει ευεργετική επίδραση στο σώμα των ζώων και αυξάνει σημαντικά την παραγωγικότητά τους.

Τι είναι οι πατάτες ζωοτροφών

Οι πατάτες ζωοτροφών καλλιεργούνται για ζώα και μικρά ζώα. Τέτοιες πατάτες περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, άμυλο και ξηρά ύλη απαραίτητες για την ανάπτυξη και την αύξηση βάρους των ζώων. Είναι μια καλή αντικατάσταση και προσθήκη στην κύρια διατροφή.

Οι ποικιλίες χορτονομής διακρίνονται από υψηλές αποδόσεις, υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και γρήγορους χρόνους ωρίμανσης.

Πώς να ξεχωρίσετε τις πατάτες ζωοτροφών από τις επιτραπέζιες ποικιλίες και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Χαρακτηριστικά των κονδύλων, περιγραφή της εμφάνισης

Οι πατάτες ζωοτροφών είναι συνήθως 2-3 φορές μεγαλύτερες από τους κανονικούς κόνδυλους. Σε αντίθεση με τις ομαλές, κανονικές ποικιλίες επιτραπέζιου σχήματος ωοειδούς, οι πατάτες ζωοτροφών έχουν ακανόνιστο σχήμα, με διόγκωση και προεξοχές σε διάφορα σημεία, με βαθιά μάτια. Οι πατάτες ζωοτροφών έχουν φρέσκια και υδαρή γεύση... Όταν βράσει, είναι πολύ μαλακό.

Πώς να ξεχωρίσετε τις πατάτες ζωοτροφών από τις πατάτες

Η διάκριση πατάτας ζωοτροφών από επιτραπέζιες ποικιλίες δεν είναι εύκολη. Οι κύριες διαφορές μεταξύ των ποικιλιών είναι το μέγεθος, η εμφάνιση, η γεύση, η χημική σύνθεση.

Οι επιτραπέζιες πατάτες έχουν μεσαίους έως μεγάλους κονδύλους κανονικού οβάλ σχήματος. Η φλούδα τους είναι λεπτή, τα μάτια είναι μικρά. Οι επιτραπέζιες πατάτες περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο - έως και 18%. Οι πατάτες ζωοτροφών έχουν πολύ μεγάλους κόνδυλους με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο - πάνω από 18%.

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε επιτραπέζιες πατάτες δεν υπερβαίνει το 2%, σε ζωοτροφές - 2-3,65%. Η βιταμίνη C στις επιτραπέζιες ποικιλίες κυμαίνεται από 20-22%, στις ζωοτροφές δεν υπερβαίνει το 18%.

1 κιλό πατάτας ζωοτροφών περιέχει 16 g εύπεπτης πρωτεΐνης, το μέτρο της θρεπτικής αξίας της ζωοτροφής είναι εντός 0,31 μονάδας ζωοτροφών.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το καλαμπόκι ζωοτροφών, πώς να το διακρίνετε από το καλαμπόκι τροφίμων και πού να το χρησιμοποιήσετε.

Ποιος χρειάζεται τα τεύτλα ζωοτροφών και γιατί, πώς να τα μεγαλώσει σωστά και αν οι άνθρωποι μπορούν να τα φάνε.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των πατατών ζωοτροφών

Πλεονεκτήματα των ποικιλιών ζωοτροφών:

 • περιέχουν την απαιτούμενη ποσότητα εύπεπτης πρωτεΐνης.
 • πολύ άμυλο, το οποίο απορροφάται καλά από όλους τους τύπους ζώων εκτροφής.
 • Όσον αφορά τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών, οι πατάτες είναι ανώτερες από τις γεωργικές καλλιέργειες που καλλιεργούνται για ζωοτροφές ·
 • έχουν υψηλά ποσοστά απόδοσης.

Τα μειονεκτήματα αυτών των πατατών είναι:

 • περιεκτικότητα σε κονδύλους (ειδικά πράσινα), κορυφές, φύλλα, άνθη της αλκαλοειδούς σολανίνης, η οποία δίνει στο γάλα μια πικρή γεύση.
 • μείωση της ποσότητας των θρεπτικών ουσιών κατά τη μακροχρόνια αποθήκευση.
 • αύξηση της οξύτητας των πατατών με τεχνολογία ενσίρωσης που χρησιμοποιείται για μακροχρόνια αποθήκευση.

Σε τι χρησιμεύουν οι πατάτες ζωοτροφών;

Ποικιλίες πατάτας ζωοτροφών δημιουργήθηκαν σκόπιμα για χρήση στην κτηνοτροφία ως κύρια και πρόσθετη τροφή για βοοειδή, μεσαία και μικρά κατοικίδια ζώα.

Ποιος μπορείς να τους ταΐσεις

Πώς να ξεχωρίσετε τις πατάτες ζωοτροφών από τις επιτραπέζιες ποικιλίες και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Η καλλιέργεια χρησιμοποιείται ευρέως στην κτηνοτροφία. Οι πατάτες εξομοιώνονται με 90-95% από τους χοίρους, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το βάρος τους. Για αγελάδες, άλογα, κατσίκες, πρόβατα, ακατέργαστοι κόνδυλοι χρησιμοποιούνται ως προσθήκη στην κύρια τροφή.

Συνιστάται να δίνετε βραστά λαχανικά σε κουνέλια, κοτόπουλα, χήνες, γαλοπούλες. Η ζωοτροφή περιλαμβάνει επίσης κορυφές, φλούδες, ξεφλούδισμα, κονδύλους που έχουν υποστεί ζημιά μηχανικά κατά τη συγκομιδή, κατώτερο υλικό φύτευσης.

Χαρακτηριστικά φύτευσης και καλλιέργειας πατάτας ζωοτροφών

Για τη φύτευση πατάτας ζωοτροφών, διατίθεται μια ηλιόλουστη περιοχή σε γόνιμο έδαφος υψηλής ποιότητας. Αναπτύσσεται καλά σε χαλαρά εδάφη. Το πυκνό, κακώς σκαμμένο έδαφος θα επιβραδύνει την ανάπτυξη του θάμνου και θα αποτρέψει το σχηματισμό μεγάλων κονδύλων.

Για να αποφευχθεί η εισβολή παρασίτων και διαφόρων ασθενειών, η καλλιέργεια φυτεύεται μετά από όσπρια και δημητριακά, κολοκύθια, λάχανο, κολοκύθα.

Σπουδαίος! Δεν συνιστάται να φυτεύετε πατάτες στην ίδια περιοχή για δύο συνεχόμενα χρόνια.

Προετοιμασία για προσγείωση

Πώς να ξεχωρίσετε τις πατάτες ζωοτροφών από τις επιτραπέζιες ποικιλίες και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Οι πατάτες αρχίζουν να μαγειρεύουν τρεις εβδομάδες πριν φυτευτούν σε εξωτερικούς χώρους. Πρώτον, οι υγιείς κόνδυλοι μεσαίου μεγέθους επιλέγονται χωρίς ζημιά.

Προσοχή! Οι μεγάλες πατάτες δεν πρέπει να τεμαχίζονται για φύτευση.

Τα λαχανικά απλώνονται σε ένα ευρύχωρο δοχείο σε 2-3 στρώσεις. Το δοχείο τοποθετείται σε ένα ζεστό, ελαφρύ δωμάτιο και αφήνεται για 15-20 ημέρες για να βλαστήσει τους κονδύλους. Μετά την εμφάνιση των βλαστών, το υλικό φύτευσης διαχωρίζεται ξανά και επιλέγονται κόνδυλοι με αρκετά δυνατά λάχανα. Κόνδυλοι χωρίς λάχανα δεν χρησιμοποιούνται για φύτευση.

Για να αποφευχθεί η εισβολή συρματόσχοινα οι σπόροι επεξεργάζονται με ένα ροζ διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου. Αμέσως πριν από τη φύτευση, ψεκάζονται με αχνό μπλε διάλυμα θειικού χαλκού ή με το φάρμακο "Fitosporin" για την πρόληψη μυκητιασικών λοιμώξεων.

Απαιτήσεις εδάφους

Συνιστάται να φυτεύονται ποικιλίες πατάτας ζωοτροφών σε εύφορα, χορταρικά, χερνοζεμικά, μεσαία αμμώδη, ελαφρά αργιλώδη εδάφη με ελαφρώς όξινο ή ουδέτερο περιβάλλον.

Αναφορά. Δεν μπορείτε να φυτέψετε μια καλλιέργεια σε υγρότοπους, σε εδάφη με υπερβολική υγρασία. Σε τέτοια εδάφη, οι κόνδυλοι θα αρχίσουν να σαπίζουν.

Το φθινόπωρο, μετά τη συγκομιδή, ο χώρος πρέπει να καθαριστεί σχολαστικά από υπολείμματα φυτών και να σκάψει βαθιά με την εισαγωγή οργανικών υλικών και ανόργανων λιπασμάτων.

Την άνοιξη, 3-4 εβδομάδες πριν από τη φύτευση, η περιοχή γονιμοποιείται με κοπριά αγελάδας, απλώνεται σε μια μικρή στρώση στο έδαφος και καλύπτεται με ένα στρώμα εδάφους. Πριν από τη φύτευση των κονδύλων, το χώμα σκάβεται βαθιά.

Χρονοδιάγραμμα, σχέδιο και κανόνες προσγείωσης

Οι βλαστημένοι κόνδυλοι φυτεύονται στα μέσα Μαΐου, ανάλογα με την περιοχή φύτευσης. Οι έτοιμες πατάτες φυτεύονται μόνο σε χώμα που θερμαίνεται έως + 9 ... + 10 ° С σε βάθος 12-15 cm.

Στο χώρο, τα αυλάκια γίνονται με βάθος 10-12 εκ. Απομένει μια απόσταση 65-70 εκ. Ανάμεσα στα αυλάκια. Οι οπές φύτευσης γίνονται σε απόσταση 30 εκ το ένα από το άλλο.

Αναφορά. Πριν από τη φύτευση των κονδύλων, οι οπές φύτευσης υγραίνονται.

Κατά τη φύτευση, 200 γραμμάρια σάπια κομπόστ ή 10 γραμμάρια τέφρας ξύλου χύνονται πρώτα σε κάθε τρύπα. Στη συνέχεια, οι κόνδυλοι τοποθετούνται προσεκτικά έτσι ώστε τα λάχανα να μην υποστούν ζημιά. Πασπαλίστε τα πάνω με ένα χαλαρό υπόστρωμα.

Για ποικιλίες πατάτας ζωοτροφών με χαρακτηριστικά υψηλές κορυφές, συνιστάται η χρήση της τεχνολογίας κορυφογραμμής φύτευσης λαχανικών. Κατά τη διάρκεια του ψεκασμού των αυλακώσεων, σχηματίζονται κορυφογραμμές με ύψος 15-17 cm. Καθώς μεγαλώνουν οι κορυφές, χύνουν περιοδικά έδαφος στην κορυφογραμμή μέχρι το ανάχωμα να φτάσει τα 30 cm.

Με την τεχνολογία κορυφογραμμής, οι βλαστοί πατάτας εμφανίζονται 14-16 ημέρες νωρίτερα από ό, τι με τη συνήθη μέθοδο φύτευσης. Χάρη σε αυτήν τη μέθοδο, το έδαφος θα είναι πάντα χαλαρό, το έδαφος δεν θα έχει χρόνο να σχηματιστεί. Οι χτένες βοηθούν στη διατήρηση της όρθιας στάσης.

Οι αποχρώσεις της φροντίδας

Πώς να ξεχωρίσετε τις πατάτες ζωοτροφών από τις επιτραπέζιες ποικιλίες και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Κατά τη φύτευση ποικιλιών ζωοτροφών, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το επίπεδο οξύτητας του εδάφους. Η αυξημένη οξύτητα κανονικοποιείται με το σκάψιμο της γης με τέφρα ξύλου ή αλεύρι δολομίτη.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον αερισμό του εδάφους για τον εμπλουτισμό του ριζικού συστήματος με οξυγόνο. Αυτό βελτιώνει την ανάπτυξη του θάμνου και το σχηματισμό κονδύλων.

Κατά τη φύτευση, λάβετε υπόψη την πυκνότητα του εδάφους. Όσο πιο πυκνό και βαρύτερο είναι το έδαφος, τόσο λιγότερο θαμμένο το υλικό φύτευσης. Σε βαριά εδάφη, το βάθος της τρύπας πρέπει να είναι 5-6 cm, σε ελαφρούς αμμώδεις κονδύλους αργίλου που βρίσκονται σε βάθος 9-12 cm.

Για να αποφευχθεί το στέγνωμα του εδάφους γρήγορα κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων και για την εξάλειψη της ανάπτυξης των ζιζανίων, τα στρώματα πατάτας καλύπτονται με ένα στρώμα από σάπια στρώματα. Για αυτό, χρησιμοποιούνται μοσχεύματα από πριονίδι, άχυρο, γρασίδι. Με την πάροδο του χρόνου, το στρώμα μετατρέπεται σε χρήσιμο χούμο.

Λειτουργία ποτίσματος

Οι ποικιλίες ζωοτροφών δεν χρειάζονται συχνό και άφθονο πότισμα. Κατά τη φύτευση, οι τρύπες υγραίνονται με λίγο νερό. Το επόμενο πότισμα πραγματοποιείται όταν η πράσινη μάζα των θάμνων φτάσει σε ύψος 12-15 εκ. Το πότισμα πραγματοποιείται κάθε 7-9 ημέρες με ζεστό νερό κάτω από κάθε θάμνο.

Το νερό χύνεται σε μικρές μερίδες έτσι ώστε οι κορυφογραμμές να μην διαβρώνονται. Τα αμμώδη και αμμώδη εδάφη ποτίζονται συχνότερα από τα χλοοτάπητα. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας της καλλιέργειας, συνιστάται μέθοδος ψεκασμού για ομοιόμορφη άρδευση των θάμνων και για την αποφυγή της διάβρωσης των κορυφογραμμών από την ισχυρή πίεση του νερού.

Η άνθηση των θάμνων πατάτας δείχνει τη διαδικασία σχηματισμού κονδύλων. Αυτή τη στιγμή, οι φυτεύσεις απαιτούν μεγαλύτερο όγκο εφαρμοζόμενου υγρού - 9-10 λίτρα νερού καταναλώνονται για κάθε θάμνο.

Προσοχή! Μετά το τέλος της ανθοφορίας, το πότισμα διακόπτεται, καθώς αυτή τη στιγμή ο πολιτισμός είναι ευαίσθητος όψιμη όραση.

Λίπασμα επιφάνειας

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, οι πατάτες καταλαμβάνουν σημαντική ποσότητα θρεπτικών ουσιών από το έδαφος. Επομένως, το έδαφος πρέπει να αναπληρωθεί με ορυκτό λιπάσματα.

Κατά τη φύτευση κονδύλων, προσθέστε 1 ποτήρι κομπόστ ή 10 g ξύλινης τέφρας σε κάθε τρύπα.

Όταν η πράσινη μάζα αυξάνεται στα 10-15 cm, η ουρία χρησιμοποιείται σε ποσότητα 10-15 g ανά 10 λίτρα νερού. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας και του σχηματισμού κονδύλων, προστίθεται φωσφόρος και κάλιο. Προετοιμάστε τη σύνθεση: 10 g νιτρικού καλίου και 25 g υπερφωσφορικού ανά 10 λίτρα νερού. Είναι χρήσιμο να προσθέσετε 2-3 g βορικού οξέος στο διάλυμα.

Προσοχή! Μετά την ανθοφορία, τα λιπάσματα αζώτου δεν χρησιμοποιούνται, καθώς οδηγούν σε ενεργή ανάπτυξη κορυφών εις βάρος του σχηματισμού κονδύλων.

Συνιστάται η εναλλαγή ορυκτών λιπασμάτων με οργανικά.

Βοτάνισμα και άλεση

Η άλεση πρέπει να πραγματοποιείται μετά από κάθε πότισμα. Hilling υποστηρίζει το ύψος των κορυφογραμμών, είναι χρήσιμο για τον κορεσμό του εδάφους με οξυγόνο. Η άλεση πραγματοποιείται μέχρι την ίδια τη συγκομιδή.

Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ανάπτυξης, οι φυτεύσεις ξεριζώνουν τακτικά. Το χόρτο ζιζανίων παίρνει θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, αναστέλλει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των πατατών.

Έλεγχος ασθενειών και παρασίτων

Πώς να ξεχωρίσετε τις πατάτες ζωοτροφών από τις επιτραπέζιες ποικιλίες και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Η πιο συνηθισμένη ασθένεια πατάτας είναι η καθυστερημένη κρίση. Σκούρο καφέ κηλίδες εμφανίζονται στις κορυφές, οι οποίες σταδιακά αυξάνονται. Αυτό οδηγεί σε μαρασμό και ξήρανση των φύλλων. Στη συνέχεια, η ασθένεια εξαπλώνεται στους κονδύλους.

Για προφύλαξη, οι κόνδυλοι υποβάλλονται σε επεξεργασία με διάλυμα Fitosporin πριν από τη φύτευση. Επίσης, για προληπτικούς σκοπούς, όταν οι βλαστοί πατάτας φτάνουν τα 20-25 cm, οι φυτεύσεις πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με θειικό χαλκό, προσθέτοντας 1 g της ουσίας ανά 1 λίτρο νερού.

Phomosis - μια μυκητιακή ασθένεια, που αναπτύσσεται το δεύτερο μισό του καλοκαιριού. Στο αρχικό στάδιο, εμφανίζονται σκοτεινά θολά σημεία στα φύλλα και σχηματίζονται σφαιρικές αναπτύξεις στα στελέχη. Στους κονδύλους, η ασθένεια εκδηλώνεται κατά την αποθήκευση - σχηματίζονται σκοτεινά σημεία με ξηρή σήψη.

Καταπολεμούν την ασθένεια μόνο με προληπτικές μεθόδους. Οι κόνδυλοι φύτευσης επεξεργάζονται με Maxim.

Το πιο κοινό παράσιτο πατάτας είναι Σκαθάρι του Κολοράντο... Είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσετε, κατά τη διάρκεια της σεζόν πρέπει να εφαρμόσετε εντομοκτόνα τρεις φορές και να συλλέξετε τις προνύμφες με το χέρι. Κατά την καταπολέμηση αυτού, τα φάρμακα "Komador", "Iskra", "Aktara" είναι αποτελεσματικά.

Προσοχή! Τα εντομοκτόνα δεν χρησιμοποιούνται πλέον όταν εμφανίζονται ωοθήκες.

Χρησιμοποιούνται επίσης λαϊκές θεραπείες: οι θάμνοι πατάτας ψεκάζονται με εγχύσεις μαυρίσματος, σελαντίνης και βασιλικού.

Οι πιπεριές τρέφονται με τους χυμούς του φυλλώματος. Η πράσινη μάζα του θάμνου σταδιακά εξαφανίζεται. Διάφοροι ιοί διεισδύουν στις κατεστραμμένες περιοχές. Για την προστασία των δενδρυλλίων πατάτας, χρησιμοποιούνται τα παρασκευάσματα "Kruiser" και "Tabu" - χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του εδάφους πριν από τη φύτευση πατατών. Όταν τα παράσιτα αναπαράγονται γύρω από τους θάμνους, διασκορπίστε το παρασκεύασμα "Karate Zeon".

Αυξανόμενες δυσκολίες

Κατά την καλλιέργεια πατάτας χορτονομών σε βαρύ πήλινο έδαφος, η ανάπτυξη και ο σχηματισμός ριζικών καλλιεργειών είναι δύσκολη λόγω της πολύ υψηλής πυκνότητας του υποστρώματος και του ανεπαρκούς αερισμού του. Η τύρφη και η άμμος εισάγονται σε τέτοιο χώμα κατά το σκάψιμο.

Πρέπει να είστε προσεκτικοί με το πότισμα. Με υπερβολική υγρασία στο έδαφος, σχηματίζεται σήψη στους κόνδυλους. Οι πατάτες που καλλιεργούνται με υπερβολικό κορεσμό υγρασίας των κρεβατιών σαπίζουν κατά τη μακροχρόνια αποθήκευση.

Συμβουλές για έμπειρους αγρότες

Πώς να ξεχωρίσετε τις πατάτες ζωοτροφών από τις επιτραπέζιες ποικιλίες και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Οι έμπειροι αγρότες συμβουλεύουν να αφήσουν πλατιά κλίτη άνω των 65 cm. Αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να υπάρχει αρκετή γη για άλεση.

Οι αγρότες σημειώνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ των θάμνων, τόσο μεγαλύτεροι σχηματίζονται οι κόνδυλοι, καθώς καθώς αυξάνεται η περιοχή ανάπτυξης, λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος.

Συνιστάται επίσης να μην περιμένετε να στεγνώσουν εντελώς οι κορυφές πριν από τη συγκομιδή. Οι φρέσκες πράσινες κορυφές είναι καλές ζωοτροφές. Όταν οι κορυφές γίνονται κίτρινες, η θρεπτική τους αξία μειώνεται.

συμπέρασμα

Οποιαδήποτε ποικιλία πατάτας υψηλής απόδοσης που παραμένει σε πλεόνασμα ή απορρίπτεται ως κακή χρήση για ζωοτροφές. Αλλά οι πατάτες ζωοτροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, άμυλο και ξηρά ύλη είναι οι πιο κατάλληλες για τα ζώα.

Οι πατάτες ζωοτροφών είναι πολύ εύπεπτες από τα κατοικίδια ζώα και αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στο κύριο φαγητό.

1 ένα σχόλιο
 1. Άβαταρ
  Σεργκέι

  Οποιαδήποτε ποικιλία πατατών μπορεί να είναι ζωοτροφές, κανένας δεν εκτρέφει ειδικά μια ποικιλία ζωοτροφών

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια