Αποθηκεύουμε τη δική μας καλλιέργεια ντομάτας - παράσιτα τομάτας στο θερμοκήπιο και μεθόδους αντιμετώπισής τους

Οι κηπουροί αναρωτιούνται συχνά πώς να αποκτήσουν μια πλούσια συγκομιδή ντομάτας και να την προστατεύσουν από την εισβολή των παρασίτων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τον έλεγχο των παρασίτων. Ωστόσο, δεν είναι όλα εξίσου αποτελεσματικά. Το άρθρο περιέχει τις καλύτερες μεθόδους προστασίας που έχουν δοκιμαστεί και εγκριθεί από πολλούς κατοίκους του καλοκαιριού.

Τι παράσιτα απειλούν τις ντομάτες σε ένα θερμοκήπιο

Τα φυτά του θερμοκηπίου προστατεύονται από το κρύο, τον άνεμο και το καυτό φως του ήλιου. Αλλά σε τέτοιες συνθήκες, πολλά παράσιτα ζουν και αναπαράγονται με επιτυχία, καταστρέφοντας ολόκληρη την καλλιέργεια ντομάτας. Για να τα καταπολεμήσετε, πρέπει να καθορίσετε ποιος ακριβώς χτύπησε τις ντομάτες και να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο μέσο επιρροής.

Κουτάλα

Είναι ένα παράσιτο που επηρεάζει μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών. Αυτοί οι θάμνοι εντόμων και τομάτας δεν παρακάμπτουν την προσοχή τους.

Αποθηκεύουμε τη δική μας καλλιέργεια ντομάτας - παράσιτα τομάτας στο θερμοκήπιο και μεθόδους αντιμετώπισής τους

Κουτάλα - μια κάμπια που αναδύεται από τα αυγά. Τα αυγά τοποθετούνται από πεταλούδες, αφήνοντάς τα σε οποιοδήποτε μέρος του φυτού. Ο μετασχηματισμός από αυγό σε κάμπια συμβαίνει σε 3-5 ημέρες. Οι κάμπιες τρώνε σχεδόν οτιδήποτε τραβάει τα μάτια τους, αλλά αγαπούν ιδιαίτερα τις ντομάτες και τα στελέχη τους. Οι κάμπιες τρώνε τεράστιες τρύπες σε αυτά τα λαχανικά, γεγονός που τους προκαλεί να σαπίσουν.

Whitefly

Αποθηκεύουμε τη δική μας καλλιέργεια ντομάτας - παράσιτα τομάτας στο θερμοκήπιο και μεθόδους αντιμετώπισής τους

Ένα μικροκλίμα δημιουργείται στο θερμοκήπιο, στο οποίο ένα άλλο επικίνδυνο παράσιτο αισθάνεται καλά - λευκή μύγα... Ο ζεστός αέρας, η αυξημένη υγρασία και τα χυμώδη φυτά προσελκύουν όλα τα έντομα και δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για αναπαραγωγή και σίτιση.

Στην εμφάνιση, οι λευκές μύγες μοιάζουν με μικρούς ανοιχτόχρωμους σκώρους. Αναρροφούν το χυμό από το φυτό, το οποίο αρχίζει σταδιακά να μαραίνεται, γίνεται αδύναμο και όλα τα μέρη του παρουσιάζουν μια άρρωστη εμφάνιση.

Η δυσκολία της διάγνωσης είναι ότι η λευκή μύγα κρύβεται επιδέξια. Εγκαθίσταται στο εσωτερικό των φύλλων. Δεδομένου ότι το μέγεθος του εντόμου είναι πολύ μικρό, είναι δύσκολο να το παρατηρήσετε. Σε ευνοϊκές συνθήκες, το έντομο πολλαπλασιάζεται έντονα και επηρεάζει ακόμη περισσότερο το φυτό.

Σκουλήκι

Πρόκειται για μια μικρή, φωτεινή πορτοκαλί κάμπια μήκους 5-7 cm. Οι περισσότερες από τις κάμπιες εγκαταστάθηκαν σε φυτά τον Απρίλιο. Τον Ιούνιο, αρχίζουν να γεννούν αυγά, από τα οποία εμφανίζονται καινούργια σκουλήκια.

Αποθηκεύουμε τη δική μας καλλιέργεια ντομάτας - παράσιτα τομάτας στο θερμοκήπιο και μεθόδους αντιμετώπισής τουςΟι προνύμφες είναι οι πιο επιβλαβείς για τις ντομάτες. Εγκαθίστανται σε μικρά και εύθραυστα μέρη μιας ντομάτας, αρχίζουν να τα τρώνε, κάνοντας μικρές τρύπες στο φύλλωμα. Το φυτό αρχίζει σταδιακά να μαραίνεται, να γίνει κίτρινο και να στεγνώνει. Σε ανοιχτές περιοχές του φυτού που έχουν υποστεί βλάβη από το συρματόσχοινο, μια μυκητιακή λοίμωξη υποχωρεί. Αυτό συμβάλλει σε μια ακόμη ταχύτερη μαρασμό των θάμνων.

Αράχνη αράχνης

Αποθηκεύουμε τη δική μας καλλιέργεια ντομάτας - παράσιτα τομάτας στο θερμοκήπιο και μεθόδους αντιμετώπισής τους

Ένα από τα χειρότερα παράσιτα που μπορούν να εγκατασταθούν στις ντομάτες είναι άκαρι αράχνης. Οι πιο άνετες συνθήκες για την ύπαρξή του διατηρούνται στο θερμοκήπιο - ζεστή και υψηλή υγρασία.

Η παρουσία ενός κρότου μπορεί να προσδιοριστεί από την παρουσία μικροσκοπικών λευκών κηλίδων και ιστών αράχνης στο πίσω μέρος του φύλλου. Τα σημάδια της προσβολής από τα ακάρεα περιλαμβάνουν την παράλογη συστροφή των φύλλων, καθώς και τη γενική οδυνηρή εμφάνιση του φυτού. Με την πάροδο του χρόνου, το άρρωστο φυτό γίνεται ασθενέστερο και πεθαίνει.

Σφάλμα σφαλμάτων

Υπάρχουν πολλοί τύποι κοριούς- υπερασπιστές. Τα πιο επικίνδυνα σφάλματα είναι πράσινο και γκρι. Οι διαστάσεις τους είναι 5-7 mm, μερικές φτάνουν τα 2 cm. Το σώμα είναι επίπεδο, σκούρο γκρι.Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι ότι από το άγγιγμα τα σφάλματα αρχίζουν να εκπέμπουν μια δυσάρεστη οσμή, η οποία δεν είναι εύκολο να ξεπλυθεί.

Αποθηκεύουμε τη δική μας καλλιέργεια ντομάτας - παράσιτα τομάτας στο θερμοκήπιο και μεθόδους αντιμετώπισής τουςΟι κοριοί σκουπίζουν σε ζουμερούς μίσχους ντομάτας και απορροφούν το χυμό. Παράλληλα με αυτό, εγχέουν το δηλητήριό τους στην κοιλότητα του στελέχους και του φυλλώματος. Μετά από τέτοιους χειρισμούς, παραμένουν κηλίδες στα στελέχη που είναι χαρακτηριστικά της ζημιάς από το σκατά.

Μεντβέντεκα

Αποθηκεύουμε τη δική μας καλλιέργεια ντομάτας - παράσιτα τομάτας στο θερμοκήπιο και μεθόδους αντιμετώπισής τους

Το σώμα της αρκούδας έχει βρώμικο καφέ χρώμα, υπάρχουν κέρατα στο κεφάλι. Τα άκρα είναι μικρά και έχουν πλοκάμια. Το έντομο μοιάζει με κάμπια, το μέγεθος φτάνει τα 5-7 cm.

Η αρκούδα μπορεί να καταστρέψει τις ντομάτες μόλις φυτέψετε τους σπόρους. Τις περισσότερες φορές, καταστρέφει το ριζικό τμήμα, το οποίο θα οδηγήσει σε σταδιακή επιδείνωση της γενικής κατάστασης των ντοματών. Πρώτα, σταματούν να μεγαλώνουν, μετά κιτρινίζουν και πεθαίνουν

Ψείρα των φυτών

Αποθηκεύουμε τη δική μας καλλιέργεια ντομάτας - παράσιτα τομάτας στο θερμοκήπιο και μεθόδους αντιμετώπισής τους

Ένα επικίνδυνο παράσιτο που μπορεί να καταστρέψει εντελώς τις φυτεύσεις. Οι αφίδες καθίστανται στο εσωτερικό του φύλλου. Αργότερα, απλώνεται σε ολόκληρη την επιφάνεια του φυτού, οι καρποί αρχίζουν να πεθαίνουν. Ψείρα των φυτών αφήνει πίσω περιττώματα που μοιάζουν με θρόμβους που μοιάζουν με μαύρη ζάχαρη. Προσελκύουν άλλα παράσιτα όπως μύγες και μυρμήγκια.

Σημάδια βλάβης από έντομα στις ντομάτες

Τα κύρια σημεία που παρατηρούνται όταν μολύνονται από έντομα:

 • διακοπή της ανάπτυξης των φυτών ·
 • κιτρίνισμα ορισμένων περιοχών.
 • φύλλα κατσαρώματος
 • γενική οδυνηρή εμφάνιση
 • παύση της ανάπτυξης φρούτων ·
 • πτώση τμημάτων του φυτού ή των καρπών του ·
 • την παρουσία άγνωστων εντόμων ή αυγών.

Εάν εντοπίσετε τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω συμπτώματα στο φυτό σας, πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως τη διάγνωση της νόσου και να επιλέξετε ένα φάρμακο για θεραπεία.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα παράσιτα και τις ασθένειες σε ένα θερμοκήπιο

Η πρωτογενής απολύμανση των σπόρων πριν από τη φύτευση, η προετοιμασία του εδάφους και η συμμόρφωση με τους κανόνες εναλλαγής των καλλιεργειών θα σώσουν τα φυτά από πολλές ασθένειες. Κάθε χρόνο οι καλλιεργητές συνιστούν την αντικατάσταση του ανώτερου στρώματος εδάφους στο θερμοκήπιο.

Το έγκαιρο πότισμα, το τσίμπημα και η σίτιση αποτελούν επίσης προϋποθέσεις. Αλλά είναι δυνατόν να απαλλαγούμε εντελώς από τις ντομάτες από παράσιτα μόνο με επεξεργασία με ειδικά μέσα.

Πώς και τι να επεξεργαστείτε

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τη θεραπεία των τοματών με ειδικές λύσεις καθ 'όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Η θεραπεία πραγματοποιείται με μυκητοκτόνα παρασκευάσματα. Αλλά αυτή η μέθοδος καταπολέμησης των παρασίτων πρέπει να σταματήσει 2-3 εβδομάδες πριν από την έναρξη της ωρίμανσης των φρούτων.

Σπουδαίος... Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των παρασίτων είναι επικίνδυνες για το ανθρώπινο δέρμα και τους βλεννογόνους. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε προστατευτικό εξοπλισμό και καθαρίστε σχολαστικά τα χέρια και τα ρούχα σας μετά τη χρήση.

Μέθοδοι ελέγχου

Η επιλογή της μεθόδου καταπολέμησης παρασίτων βασίζεται στην έκταση της προσβολής και στο χρονοδιάγραμμα του προβλήματος. Στα αρχικά στάδια, οι λαϊκές θεραπείες είναι αποδεκτές, αλλά σε περίπτωση σοβαρής ήττας, δεν μπορεί κανείς να κάνει χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Αποθηκεύουμε τη δική μας καλλιέργεια ντομάτας - παράσιτα τομάτας στο θερμοκήπιο και μεθόδους αντιμετώπισής τους

Χημική ουσία

Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται όταν άλλες έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χημικές ουσίες μπορούν να πάρουν στους ώριμους καρπούς του φυτού. Τρώγοντας τέτοιες ντομάτες, διατρέχετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης.

Προσοχή... Μην υπερβαίνετε την εφαρμοζόμενη ποσότητα του φαρμάκου, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση και μαρασμό των φυτών.

Τα χημικά παρουσιάζονται σε μεγάλες ποσότητες σε εξειδικευμένα καταστήματα. Τα πιο δημοφιλή είναι Iskra, Molniya, Biotlin, Decis, Anti-tick, Karate, Inta-Vir.

Παραδοσιακός

Οι λαϊκές θεραπείες θεωρούνται από τις πιο αγαπημένες στους κατοίκους του καλοκαιριού. Δεν δηλητηριάζουν το φυτό και τα συστατικά από τα οποία παρασκευάζονται τα διαλύματα βρίσκονται συνήθως σε όλους στο σπίτι.

Πώς να ψεκάσετε ντομάτες:

 • 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα για 5 λίτρα νερό.
 • 5 ml ιωδίου σε συνδυασμό με 5 λίτρα νερού.
 • βάμμα σκόρδου σε νερό.
 • 1 λίτρο κεφίρ, αραιωμένο σε 10 λίτρα νερού.

Βιολογικός

Αυτή είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο, η οποία περιλαμβάνει την προσθήκη άλλων εντόμων στα παράσιτα που έχουν εμφανιστεί. Αυτά μπορεί να είναι πασχαλίτσες ή θρίπες, που τρώνε επιβλαβή έντομα.Υπάρχουν παρασκευάσματα που βασίζονται σε μύκητα με τον οποίο ένα φυτό αντιμετωπίζεται για να καταστρέψει τα παράσιτα.

Αγροτεχνικές τεχνικές

Αυτός ο τύπος αγώνα συνεπάγεται την έγκαιρη απομάκρυνση του εδάφους στο θερμοκήπιο και την χαλάρωσή του. Η χαλάρωση διαποτίζει το έδαφος με επαρκές οξυγόνο, το οποίο ενισχύει τα φυτά. Το βοτάνισμα καταστρέφει τα ζιζάνια και αφαιρεί τα αποσυντεθειμένα μέρη - ένα έδαφος αναπαραγωγής παρασίτων.

Προληπτικά μέτρα

Τα μέτρα πρόληψης των λοιμώξεων από τα φυτά είναι πάντα φθηνότερα και λιγότερο εντάσεως εργασίας από τη θεραπεία.

Η προστασία από ασθένειες και την εμφάνιση παρασίτων παρέχεται από:

 • απολύμανση σπόρων και εδάφους ·
 • έγκαιρη αφαίρεση ασθενών φυτών ·
 • κανονικό βοτάνισμα
 • τη χρήση λύσεων για την προστασία από παράσιτα ·
 • ρύθμιση του μικροκλίματος στο εσωτερικό του θερμοκηπίου ·
 • έγκαιρο πότισμα.

συμπέρασμα

Ο έγκαιρος εντοπισμός των παρασίτων ντομάτας στο θερμοκήπιο είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη καταπολέμηση του. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά όλα τα μέρη των ντοματών και να φροντίζετε σωστά τα φυτά. Όταν επιλέγετε μια μέθοδο ελέγχου, βασιστείτε στις ιδιαιτερότητες του επιβλαβούς οργανισμού και στον βαθμό ζημιάς στις φυτεύσεις.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια