Βρώσιμο αγιόκλημα "Swan" για φρέσκια κατανάλωση και παρασκευή επιδορπίων

Το Swan απέχει πολύ από μια νέα ποικιλία αγιοκλημάτων, αλλά η δημοτικότητά του στους κατοίκους του καλοκαιριού παραμένει σταθερή. Αυτό οφείλεται στα θετικά του χαρακτηριστικά, όπως όχι μόνο η ευχάριστη γεύση του φρούτου, αλλά και η αντοχή στον παγετό, η ανεπιτήδευτη και η διακοσμητική εμφάνιση των θάμνων.

Ποια είναι αυτή η ποικιλία αγιόκλημα

Το Swan είναι μια μεσαία ωρίμανση βρώσιμη αγιόκλημα. Εγκρίθηκε για καλλιέργεια σε όλες τις περιοχές.

Η καρποφορία αρχίζει 3-4 χρόνια μετά τη φύτευση, η μέση απόδοση είναι 40 c / ha. Τα φρούτα έχουν πυκνή σάρκα, η οποία επηρεάζει ευνοϊκά τη διατήρηση της ποιότητας και της μεταφοράς.

Σύντομο ιστορικό προέλευσης και διανομής

Βασικα αιγόκλημα αναπτύσσεται στο βόρειο ημισφαίριο. Οι περισσότεροι θάμνοι είναι διακοσμητικοί - τα φρούτα που εμφανίζονται δεν τρώγονται. Το φυτό άρχισε να εξημερώνεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κτηνοτρόφοι έχουν εκτραφεί πολλές βρώσιμες ποικιλίες, μία εκ των οποίων είναι ο Κύκνος.

Αυτό είναι το αγιόκλημα της γραμμής Kamchatka. Η ποικιλία εκτράφηκε από τους κτηνοτρόφους του All-Russian Institute of Plant Genetic Resources που πήρε το όνομά του από τον V.I. NI Vavilov (Αγία Πετρούπολη) με βάση το αγιόκλημα Pavlovskaya και τα φυτά της φόρμας αριθ. 21-1.

Η ποικιλία συμπεριλήφθηκε στο Κρατικό Μητρώο της Ρωσίας το 1999.

Χαρακτηριστικά και περιγραφή των θάμνων

Βρώσιμο αγιόκλημα Κύκνος για φρέσκια κατανάλωση και επιδόρπια

Ο κύκνος είναι ένας δυναμικός (ύψος περίπου 2 m), μέτριας διάδοσης θάμνοι με στρογγυλεμένη κορώνα και ευθεία, ισχυρά κλαδιά. Οι νεαροί βλαστοί είναι ομαλοί, έχουν μια καφέ-πράσινη απόχρωση, ο φλοιός στα παλαιότερα είναι πιο καστανός και απολέπιση με την πάροδο του χρόνου.

Τα φύλλα είναι μεγάλα, επιμήκη-οβάλ με αιχμηρή βάση και κορυφή, ελαφρώς κυρτή, βαμμένα με πλούσιο πράσινο χρώμα.

Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, που συμβαίνει στις αρχές Μαΐου, μεσαίου μεγέθους κιτρινωπά άνθη εμφανίζονται σε ζευγάρια στους άξονες των φύλλων.

Αναφορά. Οι σχεδιαστές τοπίου χρησιμοποιούν συχνά αυτήν την ποικιλία αγιοκλημάτων για να διακοσμήσουν κήπους και να δημιουργήσουν φράχτες.

Ανθεκτικό σε θερμοκρασίες

Οι θάμνοι αντέχουν σε θερμοκρασίες έως -40 ... -50 ° C και δεν φοβούνται να επιστρέψουν παγετοί την άνοιξη. Μην χρειάζεστε καταφύγιο ακόμη και όταν καλλιεργείτε σε βόρειες περιοχές.

Αντοχή στην υγρασία και την ξηρασία

Η ποικιλία χαρακτηρίζεται από ένα μέσο βαθμό ανθεκτικότητας στην ξηρασία. Αυτό σημαίνει ότι οι θάμνοι υπομένουν την απουσία ποτίσματος για ένα μήνα και ταυτόχρονα αποδίδουν καρπούς, αλλά με μεγαλύτερη έλλειψη υγρασίας, η απόδοση μειώνεται, τα μούρα χάνουν βάρος και η πικρία εμφανίζεται στη γεύση τους.

Με υπερβολικό πότισμα και στάσιμη υγρασία, υπάρχει κίνδυνος αποσύνθεσης του ριζικού συστήματος.

Αντοχή σε ασθένειες και παράσιτα

Η ποικιλία είναι ανθεκτική στα περισσότερα ασθένειες, αλλά σε περίπτωση παραβίασης των αγροτεχνικών απαιτήσεων, ενδέχεται να αναπτυχθούν τα ακόλουθα:

 • ωίδιο
 • κροσπόρωση;
 • ιός μωσαϊκού;
 • βακτηριακός καρκίνος.

Μεταξύ των παρασίτων, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Κύκνο είναι η αφίδα, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να χτυπηθούν από τσιμπούρια, δάχτυλα και κάμπιες.

Χαρακτηριστικά και περιγραφή των φρούτων

Βρώσιμο αγιόκλημα Swan για φρέσκια κατανάλωση και επιδόρπια

Τα μούρα είναι επιμήκη-κυλινδρικά, σε σχήμα βαρελιού, μεγαλώνουν έως 2,7 cm σε μήκος και ζυγίζουν 1,2-1,6 g. Η επιδερμίδα είναι πυκνή, ανώμαλη, γαλαζοπράσινη με ελαφριά κηρώδη επίστρωση.

Ο πολτός είναι μπεζ με πράσινη απόχρωση, πυκνή και χοντρό. Έχει γλυκόξινη γεύση και απαλό, ευχάριστο άρωμα.

Τα φρούτα περιέχουν 8,4% ζάχαρη, 2% οξύ, 63,6 mg ασκορβικού οξέος, καθώς και ιώδιο, ψευδάργυρο, πυρίτιο, πηκτίνη, κάλιο, βιταμίνες των ομάδων Α, Γ, Β.

Τομείς εφαρμογής τους

Τα φρούτα του Κύκνου διακρίνονται από την ευελιξία τους.... Είναι κατάλληλα για φρέσκια κατανάλωση, κατάψυξη, προετοιμασία κομπόστες, χυμούς, κονσέρβες, μαρμελάδες και άλλα είδη συντήρησης. Χρησιμοποιούνται επίσης ως γέμιση για ψημένα προϊόντα και για την παρασκευή σπιτικών κρασιών.

Τα φύλλα και τα κλαδιά χρησιμοποιούνται στη λαϊκή ιατρική για την παρασκευή φαρμακευτικών αφέψημα και εγχύσεων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ποικιλίας

Πλεονεκτήματα του αγιοκλημάτων Swan:

 • ευχάριστη γεύση επιδόρπιο και πλούσια χημική σύνθεση μούρων.Βρώσιμο αγιόκλημα Κύκνος για φρέσκια κατανάλωση και επιδόρπια
 • καλή μεταφορά
 • διακοσμητική εμφάνιση των θάμνων και η δυνατότητα χρήσης τους στο σχεδιασμό τοπίου.
 • αντοχή στον παγετό
 • νωρίς καρποφορία?
 • τη δυνατότητα καθολικής χρήσης των φρούτων ·
 • αργή ανάπτυξη βλαστών στα πρώτα χρόνια της ζωής.
 • καλή ανοσία σε ασθένειες και παράσιτα.
 • χαμηλή κατάρρευση.

Μειονεκτήματα της ποικιλίας:

 • ευαισθησία σε επιθέσεις αφίδων.
 • δύσκολη συγκομιδή
 • η παρουσία ξινής στη γεύση.

Αυξανόμενη τεχνολογία

Παρά την ανεπιτήδευτη και ανθεκτικότητα της ποικιλίας, απαιτείται κατάλληλη φροντίδα και άνετες συνθήκες για να αποκτήσετε υγιείς θάμνους με άφθονο καρπό.

Κατάλληλο για φύτευση δενδρυλλίων μήκους 35-40 cm με κλειστό ριζικό σύστημα και 3-4 δυνατούς βλαστούς.

Αναφορά. Για θάμνους με ανοιχτό ριζικό σύστημα να ριζώσουν καλύτερα, πριν από τη φύτευση, τοποθετούνται σε διάλυμα διεγέρτη ανάπτυξης ("Epin", "Kornevin") για 2-3 ώρες.

Βέλτιστες συνθήκες

Το αγιόκλημα φυτεύεται σε μια προστατευμένη και καλά φωτισμένη περιοχή... Σε μερική σκιά, οι θάμνοι αναπτύσσονται και αναπτύσσονται καλά, αλλά η έλλειψη φωτός επηρεάζει αρνητικά την απόδοση και τη γεύση των μούρων.

Η υπερχείλιση είναι επιζήμια για το ριζικό σύστημα των φυτών. Επομένως, κατά την επιλογή ενός τόπου για φύτευση, ελέγχεται το επίπεδο εμφάνισης των υπόγειων υδάτων - θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 1 m από την επιφάνεια της γης.

Ο κύκνος προτιμά ελαφρύ, εύφορο έδαφος με καλό αερισμό, διαπερατότητα υγρασίας και χαμηλή ή ουδέτερη οξύτητα. Η καλύτερη επιλογή είναι το μεσαίο ή ελαφρώς podzolized έδαφος, ο αργαλειός ή το αμμώδες αργίλιο.

Όροι και κανόνες προσγείωσης

Ο κύκνος φυτεύεται την άνοιξη (Μάρτιος) ή στα τέλη του καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου (Αύγουστος-Σεπτέμβριος).

Αναφορά. Όταν φυτεύονται την άνοιξη, οι θάμνοι αρρωσταίνουν συχνά, αναισθητοποιούνται και δεν έχουν χρόνο να προσαρμοστούν στην αρχή της πρώιμης καλλιεργητικής περιόδου.

Σχέδιο προσγείωσης:

 1. Σκάψτε τα αυλάκια προσγείωσης 40 x 40 cm.
 2. Γεμίστε ένα στρώμα αποστράγγισης από σπασμένα τούβλα, βότσαλα ή μπάζα στο κάτω μέρος.
 3. Ρίξτε το θρεπτικό μείγμα στην κορυφή (το ήμισυ της σκαμμένης γης, 2 κουβάδες κομπόστ, 1 λίτρο τέφρας, 50-60 g υπερφωσφορικού).
 4. Σχηματίστε έναν λόφο εδάφους στο κέντρο, τοποθετήστε ένα σπορόφυτο πάνω του και απλώστε τις ρίζες του.
 5. Γεμίστε όλα τα κενά στο λάκκο και το νερό (κατανάλωση νερού - 2 κουβάδες ανά θάμνο).
 6. Όταν το χώμα κατακαθίσει μετά το πότισμα, προσθέστε περισσότερο θρεπτικό μείγμα έτσι ώστε το κολάρο της ρίζας να έχει βάθος 2-3 cm.

Η απόσταση μεταξύ των θάμνων πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 m, μεταξύ των σειρών - 2 m.

Περαιτέρω φροντίδα

Το αγιόκλημα ποτίζεται 1-2 φορές την εβδομάδα, ρίχνοντας 10-15 λίτρα νερού κάτω από κάθε θάμνο. Η συχνότητα ποτίσματος αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ζεστών και ξηρών καλοκαιριών.

Αναφορά. Για να διατηρήσει την υγρασία του εδάφους, είναι στρώμα με τύρφη.

Μετά το πότισμα ή τη βροχή, το χώμα χαλαρώνει για να βελτιώσει τον κορεσμό των ριζών με υγρασία και οξυγόνο, και ζιζανίων για την απομάκρυνση των ζιζανίων που πυκνώνουν την περιοχή.

Τα φυτά τρέφονται 1-2 χρόνια μετά τη φύτευση. Την άνοιξη, 5-8 κιλά κοπριάς εφαρμόζονται κάτω από κάθε θάμνο, το φθινόπωρο - σύνθετα ορυκτά λιπάσματα, κατά προτίμηση εκείνα στα οποία αυξάνεται η περιεκτικότητα σε κάλιο και φωσφόρο.

Την άνοιξη (πριν από το σπάσιμο των οφθαλμών) και το φθινόπωρο (πριν από τον παγετό), πραγματοποιείται κλάδεμα υγιεινής, αφαιρώντας τα παλιά, κατεστραμμένα και αναπτυσσόμενα κλαδιά από τους θάμνους.Για θάμνους άνω των 7 ετών, κάθε 3 χρόνια, μια αναζωογονητική κλάδεμα - το φθινόπωρο, κόβονται όλοι οι βλαστοί, αφήνοντας κάνναβη μήκους 30-40 cm.

Πιθανά προβλήματα, ασθένειες, παράσιτα

Ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν τον Κύκνο:

Ασθένεια Συμπτώματα Θεραπεία
Ωίδιο Λευκή άνθιση σχηματίζεται στο πίσω μέρος των φύλλων Θεραπεία με Tiovit, Topaz
Κερκοσπόρωση Λευκές κηλίδες με καφέ άκρες εμφανίζονται στις πλάκες των φύλλων Ψεκασμός θάμνων με "Fundazol" ή θειικό χαλκό
Ιός μωσαϊκών Τα φύλλα αναπτύσσονται άσχημα, συρρικνώνονται Δεν υπάρχει θεραπεία. Οι προσβεβλημένοι θάμνοι σκάβονται και καίγονται
Καρκίνος Πληγές εμφανίζονται στο ξύλο Τα φυτά σκάβονται και καίγονται. Για την πρόληψη της νόσου, οι θάμνοι το φθινόπωρο, την άνοιξη και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας αντιμετωπίζονται με θειικό χαλκό

Ανάμεσα στα παράσιτα αυτής της ποικιλίας, οι αφίδες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Για να αποφευχθεί η εμφάνισή του, τα φυτά ψεκάζονται με έγχυση σκόρδου-πιπεριού. Εάν τα έντομα έχουν ήδη επιτεθεί στους θάμνους, αντιμετωπίζονται με εντομοκτόνα ("Aktara", "Biotlin", "Iskra").

Τα φυτά μπορούν επίσης να επιτεθούν σε τσιμπούρια, δάχτυλα και κάμπιες. Για την καταπολέμησή τους, χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα παρασκευάσματα ("Inta-Vir", "Actellik").

Αναφορά. Η χρήση εντομοκτόνων επιτρέπεται μόνο πριν από την εκκόλαψη και μετά τη συγκομιδή.

Χειμώνας

Τα φυτά ξεκινούν προετοιμαστείτε για το χειμώνα στις αρχές Οκτωβρίου. Για να γίνει αυτό, οι θάμνοι αποκόπτονται και η γη στον χώρο καθαρίζεται και καθαρίζεται από υπολείμματα φυτών και άλλα βιολογικά υπολείμματα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παρασίτων και μυκητιασικών ασθενειών.

Μετά από αυτό, το χώμα χαλαρώνεται, εφαρμόζονται λιπάσματα φωσφόρου-καλίου, χύνονται με μυκητοκτόνα ("Vectra", "Gamair") και εντομοκτόνα ("Akarin", "Aktara") για την πρόληψη ασθενειών και την εμφάνιση εντόμων και φύσης με τύρφη.

Οι θάμνοι ανέχονται τον παγετό καλά και δεν χρειάζονται καταφύγιο.

Αναπαραγωγή

Ο κύκνος πολλαπλασιάζεται με πράσινα ή λιγνιτικά μοσχεύματα, στρωματοποιώντας και διαιρώντας τον θάμνο.

Το καλοκαίρι, μετά τη συγκομιδή, κόβονται πράσινα μοσχεύματα μήκους 7-12 εκατοστών από το κεντρικό τμήμα των στελεχών, έτσι ώστε το καθένα να έχει 4 εσωτερικά με μπουμπούκι και ένα φύλλο. Το φθινόπωρο ή τις αρχές της άνοιξης, συλλέγονται λιγνιτοποιημένα μοσχεύματα με 3-5 εσωτερικά σε κάθε ένα.

Τα μοσχεύματα υποβάλλονται σε επεξεργασία με διεγερτικό ανάπτυξης (Kornevin), τοποθετούνται σε μείγμα τύρφης άμμου (αναλογίες 1: 2), βάθους 2-4 cm, ο περιέκτης με φυτά καλύπτεται με πολυαιθυλένιο. Η γη ποτίζεται καθημερινά και το θερμοκήπιο εκπέμπεται. Τα μοσχεύματα ριζώνουν μετά από 2-3 εβδομάδες.

Για ώριμα φυτά, χρησιμοποιείται η μέθοδος διαίρεσης. Οι θάμνοι σκάβονται, το ριζικό σύστημα χωρίζεται σε διάφορα μέρη, τα τμήματα επεξεργάζονται με διάλυμα τέφρας και στη συνέχεια φυτεύονται σε μόνιμο μέρος.

Για αναπαραγωγή, επιλέγεται ένας δυνατός βλαστός που αναπτύσσεται παρακάτω με στρώσεις, κάμπτοντάς το στο έδαφος και θαμμένος μέσα σε αυτό. Όταν σχηματίζει ένα ανεξάρτητο ριζικό σύστημα, διαχωρίζεται από τον μητρικό θάμνο και φυτεύεται στο έδαφος.

Χαρακτηριστικά ανάπτυξης αυτής της ποικιλίας, ανάλογα με την περιοχή

Η τεχνολογία καλλιέργειας Swan δεν εξαρτάται από την περιοχή, αλλά διαφέρουν μόνο οι βέλτιστοι όροι προσγείωση σπορόφυτα. Έτσι, σε εύκρατα κλίματα, είναι καλύτερα να φυτέψετε φυτά στα μέσα Σεπτεμβρίου και στις νότιες περιοχές - στις αρχές Οκτωβρίου.

Αναφορά. Στην περίπτωση της ανοιξιάτικης φύτευσης, καθοδηγούνται από τη στιγμή της τήξης του χιονιού.

Επικονιαστικές ποικιλίες

Αυτή η καλλιέργεια είναι αυτο-γόνιμη, επομένως φυτεύονται κατάλληλες ποικιλίες επικονίασης κοντά.

Οι καλύτεροι επικονιαστές για τον Swan:

 • Kamchadalka;
 • Είδος χνουδωτού υφάσματος;
 • Μπλε πουλί;
 • Μαλβίνα;
 • Μπλε άξονας.

Αναφορά. Για να αυξηθεί η πιθανότητα επικονίασης, 3-6 διαφορετικές ποικιλίες φυτεύονται κοντά.

Κριτικές για κατοίκους του καλοκαιριού

Οι κηπουροί άρεσαν την ποικιλία, όπως αποδεικνύεται από τις θετικές κριτικές τους.

Μαρία, Ufa: «Αναπτύσσω τον Κύκνο για μένα, η απόδοση δεν είναι αρκετά υψηλή ώστε να είναι αρκετή για πώληση. Μου αρέσει η ποικιλία γιατί δίνει πολύ νόστιμο και υγιή μούρα, που δεν θρυμματίζονται αμέσως μετά την ωρίμανση. Οι θάμνοι είναι πολύ όμορφοι, έχω έναν ολόκληρο φράκτη στον ιστότοπό μου. Το μόνο μειονέκτημα της ποικιλίας είναι η ευαισθησία της στις αφίδες. "

Ναταλία, Βορόνεζ: «Αναπτύσσω αυτό το αγιόκλημα για περισσότερα από 6 χρόνια, δοκίμασα άλλες ποικιλίες, αλλά κατά κάποιον τρόπο δεν ριζώθηκαν μαζί μου. Λατρεύω τον Κύκνο για τα μεγάλα, νόστιμα φρούτα, την αντοχή στον παγετό και την ανεπιτήδευτη εμπειρία. "

Βικτώρια, Νίζνιεβάρτοβσκ: «Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες αγιοκλημάτων στον ιστότοπο, σίγουρα μπορώ να πω ότι αγαπώ περισσότερο τον Swan. Ένα εντελώς ανεπιτήδευτο φυτό, δεν χρειάζεται καν να το καλύψετε για το χειμώνα. Το κύριο πράγμα είναι να ποτίζετε τακτικά και να κόβετε τα ξηρά κλαδιά. Οι θάμνοι είναι πολύ όμορφοι και τα μούρα είναι νόστιμα και υγιή. "

συμπέρασμα

Ο κύκνος είναι μια από τις πρώτες ποικιλίες βρώσιμων αγιοκλημάτων που εκτρέφονται από τους κτηνοτρόφους. Παρά την υψηλότερη απόδοση, πολλοί καλοκαιρινοί κάτοικοι προτιμούν να την καλλιεργούν. Αυτό οφείλεται στην ανεπιτήδευτη, την αντοχή στον παγετό των θάμνων και την ευχάριστη γεύση των μεγάλων μούρων.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια