Πόσο και πόσο συχνά ποτίζετε τα σύκα το καλοκαίρι: οδηγίες για αρχάριους

Το σύκο είναι ένα τροπικό σύκο. Καλλιεργείται σε ρωσικούς κήπους και οπωρώνες σε ανοιχτό έδαφος, φυτεύοντας σε θερμές και εύφορες εκτάσεις. Τα φρούτα του σύκου αποτιμώνται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και τη σύνθεση βιταμινών και χρησιμοποιούνται επίσης στο μαγείρεμα - προετοιμάζουν αρωματικές σπιτικές μαρμελάδες ή συκιές. Μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός εξωτικού δέντρου είναι το κατάλληλο πότισμα το καλοκαίρι. Πόσο συχνά ποτίζετε τα σύκα το καλοκαίρι και πώς να το κάνετε σωστά, θα το εξετάσουμε στο άρθρο.

Χρειάζεται να ποτίζω τα σύκα το καλοκαίρι

Πόσο και πόσο συχνά ποτίζετε τα σύκα το καλοκαίρι: οδηγίες για αρχάριους

Σύκο ποτίζεται όλο το καλοκαίρι. Το φυτό λατρεύει το νερό, αλλά δεν ανέχεται την υπερχείλιση. Κατά το πότισμα, είναι σημαντικό το νερό να διεισδύει βαθιά μέχρι τις ρίζες και να μην παραμένει στην επιφάνεια του εδάφους και να μην δημιουργεί πυκνή κρούστα υπό την επίδραση του ήλιου.

Οι κηπουροί δίνουν προσοχή στις καιρικές συνθήκες: όσο πιο ζεστό είναι το καλοκαίρι, τόσο πιο συχνά και πιο άφθονα ποτίζουν τα σύκα. Η ποικιλία, η ηλικία των φυτών, η περίοδος ωρίμανσης και χαρακτηριστικά καλλιέργειας.

Το τακτικό και ικανό πότισμα εγγυάται τη σωστή ανάπτυξη της καλλιέργειας και τις πλούσιες αποδόσεις. Η ξηρασία οδηγεί στο γεγονός ότι οι βλαστοί στεγνώνουν και χάνουν την ικανότητα να αποφέρουν καρπούς, το φυτό αρρωσταίνει και πεθαίνει. Εκτός από το πότισμα, συνιστάται να προσέχετε το ψεκασμό το καλοκαίρι - με τη βοήθειά του, διατηρείται το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας για τη σωστή ανάπτυξη του δέντρου.

Πόσο συχνά ποτίζετε

Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τα νεαρά δέντρα ενυδατώνουν κάθε εβδομάδα, ξοδεύοντας σε ένα εργοστάσιο από 5 έως 10 λίτρα νερού. Περισσότεροι ενήλικες - λιγότερο συχνά: προσθέστε περίπου 8-10 λίτρα νερό μία φορά κάθε 2 εβδομάδες. Εάν υπάρχουν σημάδια ξήρανσης (μαραμένα βλαστάρια, γκριζοπράσινα φύλλα, παραμορφωμένα φρούτα), η ποσότητα του νερού αυξάνεται στα 15 λίτρα κάτω από ένα δέντρο μία φορά την εβδομάδα. Εάν το καλοκαίρι είναι βροχερό, μειώστε.

Πόσο και πόσο συχνά ποτίζετε τα σύκα το καλοκαίρι: οδηγίες για αρχάριους

Απαιτήσεις νερού άρδευσης

Το κατάλληλο νερό για άρδευση είναι μαλακό, απαλλαγμένο από χλώριο και ασβέστη, που προηγουμένως ήταν ηλιοθεραπεία. Η θερμοκρασία του πρέπει να είναι τουλάχιστον + 20 ° C. Οι έμπειροι κηπουροί συνιστούν τη χρήση λιωμένου ή βρόχινου νερού. Απλές κατασκευές αποστράγγισης εγκαθίστανται στον χώρο, μέσω του οποίου η υγρασία εισέρχεται σε κενά βαρέλια από πλαστικό ή σίδερο. Η βροχή και το λιωμένο νερό εμπλουτίζονται με φυσικό οξυγόνο, έτσι τα σύκα είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν.

Εάν το καλοκαίρι είναι ξηρό και δεν υπάρχει νερό βροχής, χρησιμοποιείται νερό βρύσης. Το μειονέκτημα είναι ότι περιέχει χλώριο και ασβέστη και είναι σκληρό. Για να μαλακώσουν το νερό, οι κηπουροί προσθέτουν 2 σταγόνες χυμό λεμονιού σε 10 λίτρα. Επίσης, το ξίδι μηλίτη μήλου χρησιμοποιείται για να μαλακώσει - 10 σταγόνες διαλύονται σε 1 λίτρο νερού.

Προσοχή! Μην ποτίζετε τα σύκα με νερό από ανοιχτές δεξαμενές - βάλτους, ποτάμια ή λίμνες. Μπορεί να περιέχει επικίνδυνους μύκητες και παθογόνα που προκαλούν ασθένειες δέντρων. Λόγω αυτού του ποτίσματος, τα σύκα θα αρρωστήσουν με κοραλλιογενές σημείο, ανθρακόζη ή γκρίζα σήψη.

Τι μπορεί να προστεθεί

Προκειμένου το πότισμα να αποφέρει διπλά οφέλη, μια φορά το μήνα οι κηπουροί δεν χρησιμοποιούν απλό νερό, αλλά μια έγχυση βοτάνων: χαμομήλι, καλέντουλα, τσουκνίδα, κολλιτσίδα, ήσυχο, φασκόμηλο. Η διαδικασία αυξάνει τον αριθμό των ωοθηκών στο δέντρο και αποτρέπει την εμφάνιση παρασίτων: λευκές μύγες, θρίπες θερμοκηπίου, ακουστικά, νηματώδη, ακάρεα αράχνης. Βρέξτε τα σύκα νωρίς το πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου.

Για να αυξηθεί η απόδοση, τα σύκα ποτίζονται με έγχυση φλούδας μπανάνας. Χύνεται με νερό και επιμένει για 3-4 ημέρες, μετά το οποίο μεταφέρεται κάτω από ένα δέντρο σε ειδικά προετοιμασμένες οπές βάθους 8 cm.Αυτό το πότισμα στοχεύει όχι μόνο στην ενυδάτωση, αλλά και στη θρέψη του δέντρου και στην αντικατάσταση της οργανικής λίπανσης.

Πώς να ποτίζετε σωστά τα σύκα το καλοκαίρι

Μεταξύ όλων των τύπων άρδευσης για τα σύκα, η συνηθισμένη (ρίζα), ο ψεκασμός και ο υγρός επίδεσμος είναι πιο κατάλληλοι από άλλους. Συνιστάται να εναλλάσσονται μεταξύ τους έτσι ώστε η ενυδάτωση του φυτού να είναι ισορροπημένη..Πόσο και πόσο συχνά ποτίζετε τα σύκα το καλοκαίρι: οδηγίες για αρχάριους

Το τακτικό πότισμα χρησιμοποιείται τις πρωινές ώρες πριν από την έναρξη της θερμότητας ή το βράδυ μετά το ηλιοβασίλεμα, όταν η θερμοκρασία πέφτει και οι ακτίνες του ήλιου δεν προκαλούν εγκαύματα. Το νερό μεταφέρεται σε ειδικές τρύπες κοντά στο δέντρο ή κάτω από τον κορμό. Η πρώτη μέθοδος είναι προτιμότερη, καθώς η υγρασία κατανέμεται πιο ομοιόμορφα και δεν συσσωρεύεται σε ένα μέρος. Μετά τη διαδικασία, η γη χαλαρώνει για να την κορεστεί με οξυγόνο. Στη συνέχεια, τα σύκα είναι μαλακά - σανό, πριονίδι, λεπτό χαλίκι ή ξηρό φύλλωμα χύνονται κάτω από το δέντρο. Το κάλυμμα διατηρεί την υγρασία.

Το ψεκασμό είναι μια μέθοδος ποτίσματος χρησιμοποιώντας μια ειδική μηχανή. Η διαδικασία έχει θετική επίδραση στο σύστημα νερού-αέρα του εδάφους, λόγω του οποίου το νερό δεν σταματά στην επιφάνεια και απορροφάται σταδιακά. Σταγόνες διαφόρων μεγεθών και εντάσεων κατανέμονται πάνω στη συκιά. Το μειονέκτημα της άρδευσης ψεκαστήρα είναι ότι είναι κατάλληλο μόνο για μεγάλες φυτείες και η συντήρηση του μηχανήματος κοστίζει πολλές φορές περισσότερο από τη συμβατική άρδευση.

Προσοχή! Για μικρά οικόπεδα, οι καλοκαιρινοί κάτοικοι χρησιμοποιούν ένα μπουκάλι ψεκασμού με νερό - διανέμουν υγρασία στα φυτά το πρωί ή το βράδυ. Το κύριο πράγμα δεν είναι να το κάνετε αυτό όταν ο ήλιος λάμπει - είναι εγγυημένα εγκαύματα φύλλων.

Η υγρή τροφή μπορεί να είναι οργανική ή ανόργανη. Οι κηπουροί χρησιμοποιούν κοπριά, υπερφωσφορικά, αλάτι καλίου, ουρία, τέφρα ξύλου. Η συχνότητα εφαρμογής υγρών λιπασμάτων είναι μία φορά κάθε 2-3 εβδομάδες. Εναλλακτικά οργανικά και μεταλλικά στοιχεία. Η επικάλυψη αραιώνεται σε ένα μπολ και χύνεται κάτω από τη ρίζα ή στις οπές. Για να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά γρηγορότερα, τα σύκα είναι μαλακά. Το πάχος του στρώματος στρώματος πρέπει να είναι 3-4 cm.

Τι λάθη να αποφύγετε

Τα λάθη κατά το πότισμα γίνονται όχι μόνο από αρχάριους κηπουρούς, αλλά και από έμπειρους κατοίκους του καλοκαιριού. Εξαιτίας αυτού, τα σύκα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, καλύπτονται με εγκαύματα ή ακόμη και πεθαίνουν. Αρκετά κοινά λάθη:

  1. Το δέντρο ποτίζεται συχνά, αλλά λίγο. Αυτή η μέθοδος οδηγεί στο γεγονός ότι το νερό είναι διαθέσιμο μόνο για ένα μέρος του φυτού · δεν διεισδύει βαθύτερα στις ρίζες. Τα επιφανειακά στρώματα του εδάφους στεγνώνουν γρήγορα, καθιστώντας ακατάλληλα για την ανάπτυξη ενός ιδιότροπου εξωτικού δέντρου. Το πότισμα πρέπει να είναι ισορροπημένο. Γενική σύσταση: Ρίξτε 10 λίτρα ανά φυτό κάθε 2 εβδομάδες.
  2. Το δέντρο ποτίζεται από ένα σωλήνα με ισχυρή ροή νερού. Ακόμα κι αν αυτό δεν οδηγεί σε σοβαρές ασθένειες ή μείωση της απόδοσης, οι διακοσμητικές ιδιότητες του φυτού θα επιδεινωθούν. Είναι καλύτερα να αγοράσετε ένα δοχείο ποτίσματος και να ποτίσετε προσεκτικά τα σύκα, αποφεύγοντας τη ζημιά στις ρίζες και τα ωριμάζοντας φρούτα.
  3. Νερό έτσι ώστε ένα σημαντικό μέρος του νερού να καταλήγει στα φύλλα. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι - το νερό προορίζεται να τροφοδοτήσει τις ρίζες και όχι τα φύλλα. Ο πίδακας κατευθύνεται κατευθείαν στη ρίζα. Και μπορείτε να υγράνετε τα φύλλα κατά τη διάρκεια του ψεκασμού.

Πότισμα σύκων κατά τη φύτευση

Πόσο και πόσο συχνά ποτίζετε τα σύκα το καλοκαίρι: οδηγίες για αρχάριους

Τα σύκα φυτεύονται σε καλοκαιρινές εξοχικές κατοικίες σε θρεπτικά και χαλαρά εδάφη με ουδέτερη οξύτητα. Γίνεται γονιμοποίηση τρύπας πριν από τη φύτευση και τοποθετείται στρώμα αποστράγγισης έτσι ώστε η υγρασία να μην σταματήσει. Την πρώτη φορά που τα σύκα υγραίνονται αμέσως μετά τη φύτευση - ένας κουβάς νερού χύνεται κάτω από το δενδρύλλιο και το μουλάρι. Την επόμενη φορά που το φυτό ποτίζεται μόνο μετά από 2-3 εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και της καρποφορίας

Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, τα σύκα ποτίζονται με βάση την ηλικία τους. Μέχρι 10 λίτρα νερού δαπανώνται σε ένα δέντρο ηλικίας έως 2 ετών, έως και 15 λίτρα νερού σε φυτά ηλικίας 2 έως 10 ετών. Μετά από 10 χρόνια, τα σύκα ποτίζονται ανάλογα με το αν φέρουν καρπούς ή όχι. Εάν το φυτό είναι υγιές και παραγωγικό, 10-15 λίτρα ξοδεύονται σε αυτό.

Οι διαδικασίες σταματούν 10 ημέρες πριν από την καρποφορία και τη στιγμή της συγκομιδής. Μετά από αυτό ποτίζεται μία φορά και προετοιμάζεται για το χειμώνα - κόβεται και καλύπτεται. Η επόμενη διαδικασία πραγματοποιείται μόνο την άνοιξη.

Έμπειρες συμβουλές για την κηπουρική

Το πότισμα των σύκων ξεκινά στα τέλη Μαΐου. Προηγουμένως, δεν το κάνουν αυτό, καθώς υπάρχουν ακόμα αποθέματα βροχής και λιωμένου νερού στο έδαφος. Εκτός από αυτόν τον κανόνα, οι έμπειροι κηπουροί μοιράζονται και άλλες χρήσιμες συμβουλές:

  1. Μετά από κάθε πότισμα, το χώμα χαλαρώνει. Η διαδικασία χρησιμεύει για την πρόληψη ασθενειών και παρασίτων εντόμων, αυξάνει την υγρασία του εδάφους και αποτρέπει την ανάπτυξη ζιζανίων.
  2. Οι καλοκαιρινοί κάτοικοι χρησιμοποιούν ψεκασμό μόνο αν ο καιρός είναι ζεστός. Εάν το κλίμα είναι υγρό και υγρό, μην εφαρμόσετε τη διαδικασία.
  3. Ρίξτε τα σύκα με λιωμένο, βροχή ή νερό βρύσης. Η κατάλληλη θερμοκρασία είναι περίπου + 20 ° C.
  4. Κατά τη διάρκεια της καρποφορίας και 10 ημέρες πριν, το φυτό δεν ποτίζεται.

Είναι ενδιαφέρον:

Απλοί τρόποι διάδοσης σύκων με μοσχεύματα στο σπίτι

Οδηγίες βήμα προς βήμα για το πώς να καλύψετε σωστά τα σύκα για το χειμώνα και να προετοιμάσετε το δέντρο για το κρύο

συμπέρασμα

Το πότισμα των σύκων στο ανοιχτό χωράφι πραγματοποιείται κατά μέσο όρο 1 φορά σε 1,5-2 εβδομάδες. Μέχρι 10 λίτρα νερού ξοδεύονται σε ένα νεαρό δέντρο, περίπου 15 λίτρα σε έναν ενήλικα. Το νερό υπερασπίζεται προκαταρκτικά και θερμαίνεται στον ήλιο εάν είναι κρύο. Μία φορά το μήνα, αντί να ποτίζουν, χρησιμοποιούν υγρό επίδεσμο - φέρουν μια έγχυση βοτάνων ή φλούδας μπανάνας κάτω από το δέντρο. Εάν το καλοκαίρι είναι ξηρό και ζεστό, γίνεται ψεκασμός - ψεκάζονται σταγόνες νερού πάνω από το φυτό. Μετά τη διαδικασία, το χώμα χαλαρώνεται και ξεσκονίζεται. Η σωστή φροντίδα των δέντρων εγγυάται μια πλούσια συγκομιδή.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια