Ένας οδηγός για αρχάριους για φύτευση αμυγδάλων το φθινόπωρο

Τα αμύγδαλα είναι ένα μοναδικό δέντρο. Έχει ένα εκπληκτικό λεπτό άρωμα, όμορφα ροζ-λευκά λουλούδια, νόστιμα και υγιή καρύδια. Μόλις η αμυγδαλιά καλλιεργήθηκε μόνο στο νότο, σήμερα εγκαταστάθηκε στη μεσαία ζώνη της χώρας. Τα αμύγδαλα βρίσκονται τόσο στην επικράτεια του Κρασνοντάρ όσο και στην περιοχή του Λένινγκραντ ή στην περιοχή της Μόσχας.

Η αυξανόμενη επιτυχία εξαρτάται πολύ από το πότε και πώς φυτεύεται το φυτό. Στο άρθρο, θα εξετάσουμε λεπτομερώς πώς να βλαστήσετε τα αμύγδαλα στο ανοιχτό χωράφι και πώς να φροντίσετε ένα τέτοιο δέντρο στον κήπο σας.

Είναι δυνατόν να φυτέψετε αμύγδαλα το φθινόπωρο

Σπαρμένος αμύγδαλο τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο - όλα εξαρτώνται από τη μέθοδο φύτευσης και την περιοχή καλλιέργειας. Για το φθινόπωρο τα φρεάτια προετοιμάζονται στις αρχές του καλοκαιριού - τρύπες τραβούνται και γονιμοποιούνται με οργανικά λιπάσματα: πολτός, τέφρα ξύλου, χούμους ή τύρφη.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της φθινοπωρινής φύτευσης

Ένας οδηγός για αρχάριους για φύτευση αμυγδάλων το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο, τα φυτά χρησιμοποιούνται για φύτευση. Εάν πάρετε τα οστά, θα καταστραφούν από τρωκτικά - ποντίκια και τυφλοπόντικες. Επίσης, το φθινόπωρο, ο καιρός και το επίπεδο υγρασίας είναι άνετα για τα αμύγδαλα - οι καλοκαιρινοί κάτοικοι δεν θα πρέπει να ποτίζουν συνεχώς το φυτό, όπως θα ήταν την άνοιξη. Ένα φθινόπωρο δενδρύλλιο θα αρχίσει να αναπτύσσεται πολύ νωρίτερα από αυτό της άνοιξης. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η γη έχει ήδη ζεσταθεί και έχει αντιμετωπιστεί για ασθένειες και έντομα όλο το καλοκαίρι.

Προσοχή! Το πλεονέκτημα της φύτευσης το φθινόπωρο είναι ότι τα φυτά αμυγδάλου μπορούν να αγοραστούν με καλή έκπτωση. Το υλικό φύτευσης χαράσσεται και τοποθετείται αμέσως στο χώρο. Δεν είναι απαραίτητο να φυλάσσεται σε ειδικές συνθήκες για 1-2 μήνες, όπως συμβαίνει με την άνοιξη.

Μερικές φορές το δέντρο μεγαλώνει άσχημα λόγω του γεγονότος ότι αγοράστηκε μολυσμένο ή κατεστραμμένο φυτικό υλικό. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί την άνοιξη. Επίσης, προκύπτουν προβλήματα εάν το δενδρύλλιο φυτευτεί πολύ αργά και το ζεστό αμύγδαλο παγώνει.

Φύτευση ημερομηνιών για αμύγδαλα το φθινόπωρο

Η φύτευση ξεκινά πριν τα υπόλοιπα δέντρα του κήπου ρίξουν τα φύλλα τους. Στο νότο της χώρας είναι στα μέσα Οκτωβρίου, στην κεντρική Ρωσία - το τέλος Σεπτεμβρίου... Στις βόρειες περιοχές (στα Ουράλια και στη Σιβηρία), τα αμύγδαλα δεν καλλιεργούνται - το κλίμα για ένα νότιο δέντρο δεν είναι καθόλου κατάλληλο.

Μια ιδανική μέρα για τη διαδικασία είναι ξηρή και ζεστή, με θερμοκρασία τουλάχιστον + 10 ° C και υγρασία αέρα 80-85%... Δεν πρέπει να υπάρχουν έντονοι άνεμοι, βροχή ή άλλη βροχόπτωση. Όταν επιλέγετε μια ημερομηνία, δώστε προσοχή στην αναπτυσσόμενη περιοχή, στις κλιματολογικές συνθήκες. Ορισμένοι κηπουροί λαμβάνουν επίσης υπόψη το σεληνιακό ημερολόγιο - δείχνει ευνοϊκές ημέρες για αγροτεχνικές διαδικασίες.

Επιλογή θέσεων

Ένας οδηγός για αρχάριους για φύτευση αμυγδάλων το φθινόπωρο

Τα αμύγδαλα είναι ένα ελαφρύ φυτό, επομένως φυτεύονται σε ηλιόλουστες και ευρύχωρες περιοχές · η σκιά ή η μερική σκιά δεν είναι απολύτως κατάλληλη. Με την έλλειψη φωτός, η ανάπτυξη των φύλλων και των λουλουδιών επιβραδύνεται, η κορώνα γίνεται πυκνή - οι εσωτερικοί βλαστοί στεγνώνουν. Δεν συνιστάται η καλλιέργεια ενός νότιου φυτού κοντά σε σπίτια ή άλλες κατασκευές κήπου - σκιάζουν το δέντρο και δημιουργούν σκιά.

Το οικόπεδο για την αμυγδαλιά πρέπει να βρίσκεται σε έναν λόφο - αυτό προστατεύει το ριζικό σύστημα από την υπερχείλιση και τη σήψη. Ένα υψηλό επίπεδο εμφάνισης υπόγειων υδάτων, λόγω του οποίου τα αμύγδαλα είναι άρρωστα με μυκητιασικές ασθένειες, είναι απαράδεκτο.Δεν πρέπει να υπάρχουν ανοιχτές πηγές ή σώματα νερού κοντά στο δέντρο. Οι έμπειροι κηπουροί διαθέτουν απαλές πλαγιές για φυτά.

Κατάλληλοι γείτονες για το φυτό είναι θάμνοι με χαμηλή ανάπτυξη, για παράδειγμα, σμέουρα, μαύρες και κόκκινες σταφίδες, irga, φραγκοστάφυλα. Σολάνασο ή χόρτα φυτεύονται επίσης κοντά. Δυσμενής γειτονιά - ψηλά οπωροφόρα δέντρα: αχλάδι, μήλο, δαμάσκηνο, βερίκοκο, ροδάκινο. Τα φυτά επισκιάζουν το ένα το άλλο, γι 'αυτό στερούνται ηλιακού φωτός και ζεστασιάς.

Είναι ενδιαφέρον:

Πού και πώς να αποθηκεύσετε τα αμύγδαλα στο σπίτι, ξεφλουδισμένα και με κέλυφος

Είναι δυνατόν να τρώτε αμύγδαλα σε δίαιτα απώλειας βάρους

Γιατί το Almond Gourd είναι καλό και πώς να το καλλιεργήσετε

Προετοιμασία εδάφους

Τα αμύγδαλα δεν απαιτούν τον τύπο του εδάφους, αναπτύσσονται καλά σε ελαφρύ πηλό, ελαφριά αμμώδη και ακόμη και βραχώδη εδάφη. Μια πλούσια συγκομιδή προέρχεται από φυτά που βρίσκονται σε εδάφη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ορυκτά. Το βαρύ άργιλο και το έδαφος με υψηλό επίπεδο οξύτητας δεν είναι κατάλληλα για καλλιέργεια - το pH πρέπει να είναι 4,5-7,5, διαφορετικά μπορείτε να ξεχάσετε μια καλή συγκομιδή.

Εκσκαφέας

Τα ζιζάνια απομακρύνονται από το έδαφος, τα πεσμένα φύλλα, το ξηρό γρασίδι και τα συντρίμμια απομακρύνονται. Πριν από τη φύτευση, σκάβεται μια τρύπα βάθους 50 cm και διαμέτρου 60 cm σε 2-3 μήνες. Σε 3 εβδομάδες εισάγονται οργανικά και ανόργανα συστατικά - 5 kg σάπιας κοπριάς και 500 g υπερφωσφορικού. Οι λάκκοι γεμίζουν με χώμα, το οποίο αποτελείται από ίσα μέρη χλοοτάπητας, αγορασμένων και φύλλων. Για να βελτιωθεί η αεροπερατότητα της γης, προστίθεται εκλεπτυσμένη άμμος του ποταμού. Εάν το έδαφος είναι όξινο, προσθέστε κιμωλία ή ασβέστη - 150 g ανά 1 τετραγωνικό. Μ.

Στο κάτω μέρος του λάκκου φύτευσης, κατασκευάζεται ένα στρώμα αποστράγγισης σπασμένων τούβλων ή ερειπίων. Μετά από αυτό, ένας μακρύς πόλος εγκαθίσταται στο κέντρο του λάκκου - αυτό είναι ένα στήριγμα για το δενδρύλλιο. Ο πόλος πρέπει να υψωθεί πάνω από το έδαφος κατά τουλάχιστον 50 cm.

Προσοχή! Συνιστάται να καλλιεργούνται 3-4 αμοιβαία επικονιασμένες ποικιλίες σε μια προσωπική πλοκή. Η απόσταση μεταξύ των δέντρων είναι από 3 έως 5 m, η απόσταση μεταξύ των σειρών είναι 5 m.

Φυτικό υλικό

Το φυτικό υλικό αγοράζεται σε εξειδικευμένα φυτώρια. Κατά την αγορά, οι κηπουροί ελέγχουν πάντα με τον πωλητή εάν μια συγκεκριμένη ποικιλία προορίζεται για καλλιέργεια σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Για παράδειγμα, οι ανθεκτικές στον παγετό ποικιλίες Primorsky και Dessertny επιλέγονται για τη μεσαία λωρίδα.

Το δενδρύλλιο πρέπει να έχει υγιή εμφάνιση, χωρίς κηλίδες, βλάβες, σημάδια σήψης. Αμέσως πριν από τη φύτευση, οι ρίζες τοποθετούνται σε πηλό. Αυτό θα προστατεύσει από πιθανές ασθένειες και θα βοηθήσει το φυτό να προσαρμοστεί πιο γρήγορα σε νέες συνθήκες ανάπτυξης.

Φύτευση ξηρών καρπών

Ένας οδηγός για αρχάριους για φύτευση αμυγδάλων το φθινόπωρο

Ένας τρόπος να φυτέψετε μια αμυγδαλιά είναι να το μεγαλώσετε από ένα καρύδι. Για να γίνει αυτό, στα τέλη της άνοιξης ή του καλοκαιριού, τα ξηρά αμύγδαλα προετοιμάζονται ξεφλουδισμένα από το κέλυφος και βλαστάνουν. Μερικά από τα μεγαλύτερα καρύδια τοποθετούνται σε ένα μπολ με καθαρό νερό σε θερμοκρασία δωματίου και αφήνονται να παραμείνουν για 10-12 ώρες. Αφού πλυθούν, το νερό αλλάζει και αφήνεται για άλλες 8 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα καρύδια διογκώνονται. Τότε πρέπει να εκκολαφθούν - σε αυτό το στάδιο οι σπόροι είναι έτοιμοι για φύτευση.

Τοποθετούνται σε βαθιά γλάστρες με έτοιμο θρεπτικό χώμα. Οι σπόροι θάβονται 10-12 cm, πασπαλίζονται με χαλαρή γη και ποτίζονται άφθονα. Τα αμύγδαλα αφήνονται σε ένα ηλιόλουστο περβάζι, πότισμα και λίπανση περιοδικά. Οι πρώτοι βλαστοί θα εμφανιστούν σε 5-6 εβδομάδες. Μόλις το δέντρο φτάσει το 1 m, μεταφέρεται στην τοποθεσία.

Πώς να φυτέψετε αμύγδαλα το φθινόπωρο

Για να κάνετε τα αμύγδαλα ευχάριστα με πλούσια και αρωματικά λουλούδια και στη συνέχεια να φέρετε υγιή καρύδια, συνιστάται να μελετήσετε τις αναλυτικές οδηγίες. Θα βοηθήσει στην αποφυγή κοινών λαθών και θα αποκαλύψει όλες τις αποχρώσεις της διαδικασίας.

Ένας οδηγός για αρχάριους για φύτευση αμυγδάλων το φθινόπωρο

Οδηγίες βήμα προς βήμα φύτευσης

Η καλύτερη στιγμή για φύτευση είναι νωρίς το συννεφιασμένο πρωί. Αφού το ριζικό σύστημα του δενδρυλλίου πέσει στο κουτάκι, προχωρήστε στα εξής:

 1. Πάνω από το στρώμα αποστράγγισης, το έδαφος χύνεται στο λάκκο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας μικρός λόφος.
 2. Ένα δενδρύλλιο τοποθετείται στο κέντρο του, απλώνοντας προσεκτικά τις ρίζες σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
 3. Το κολάρο ρίζας του φυτού τοποθετείται έτσι ώστε να υψώνεται 2-3 cm πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.
 4. Το λάκκο είναι πυκνά καλυμμένο με χώμα, δεν πρέπει να υπάρχουν κενά.
 5. Η γη συμπιέζεται και ποτίζεται με ζεστό νερό.
 6. Το έδαφος είναι στρώμα με τύρφη, πριονίδι ή ξηρό έδαφος. Το κάλυμμα καλύπτει το κολάρο της ρίζας κατά 3-4 cm.
 7. Μόλις η γη εγκατασταθεί και το υγρό απορροφηθεί πλήρως, το δενδρύλλιο συνδέεται με το προηγουμένως εγκατεστημένο στήριγμα.

Λάθη προς αποφυγή

Τα αμύγδαλα δεν θα αποφέρουν καρπούς εάν το ριζικό σύστημα έχει υποστεί ζημιά κατά τη φύτευση, για παράδειγμα, συμπιέζοντας πάρα πολύ ή απρόσεκτα απλώνοντας λεπτές ρίζες. Αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι ήδη για 2-3 χρόνια το φυτό είναι συχνά άρρωστο, μεγαλώνει υποτονικό.

Επίσης, οι άπειροι κηπουροί δεν είναι προσεκτικοί στην επιλογή ενός τόπου φύτευσης - καλλιεργούν μια αμυγδαλιά κοντά σε μηλιές, αχλάδια, ένα βάλτο ή άλλο νερό. Όλα αυτά οδηγούν επίσης σε ασθενή ανοσία και ασθένειες.

Το δέντρο μεγαλώνει άσχημα εάν επιλέξετε λάθος ποικιλία ή αγοράσετε ένα άρρωστο και αδύναμο δενδρύλλιο. Δεν συνιστάται η αγορά υλικού φύτευσης από άγνωστους πωλητές. Τα αυξανόμενα προβλήματα προκύπτουν επίσης λόγω του γεγονότος ότι το έδαφος είναι βαρύ και αργιλώδες, με υψηλή οξύτητα.

Λειτουργίες προσγείωσης ανάλογα με την περιοχή

Προϋπόθεση για την καλλιέργεια αμυγδαλιών στο νότο είναι ένα στρώμα αποστράγγισης. Διαφορετικά, οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία οδηγούν σε ασθένειες των ριζών, οι οποίες προκαλούν ολόκληρο το δέντρο να υποφέρει και η απόδοση μειώνεται. Τα διαθέσιμα υλικά χρησιμοποιούνται ως αποστράγγιση: σπασμένα κεραμικά πιάτα, κάρβουνα, βρύα, αφροί κύβοι ή συνηθισμένα βότσαλα. Η αποχέτευση τοποθετείται σε λάκκο πριν από τη φύτευση - πρώτα μεγάλα σωματίδια, μετά μεσαία και μικρά. Είναι επιθυμητό να μην υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ τους.

Κατά την καλλιέργεια αμυγδάλων στις περιοχές της μεσαίας ζώνης της χώρας, πριν από τη φύτευση, το λάκκο γονιμοποιείται όχι μόνο με οργανική ύλη, αλλά και με μεταλλικά συστατικά. Μπορεί να είναι 200 ​​g διπλού υπερφωσφορικού ή 150 g θειικού καλίου. Το λίπασμα αυξάνει την αντοχή του φυτού στον παγετό. Μετά από μια τέτοια σάλτσα, τα φυτά δεν τρέφονται για 2 χρόνια.

Φροντίδα μετά τη διαδικασία

Ποτίστε την αμυγδαλιά όταν στεγνώσει το έδαφος. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το κολάρο της ρίζας δεν βρίσκεται στο νερό, κάτι που προκαλεί σήψη των δενδρυλλίων. 10 λίτρα νερού χύνονται κάτω από ένα φυτό. Μετά από κάθε πότισμα, το χώμα χαλαρώνει σε βάθος 5-6 cm, έτσι ώστε το υγρό να μην σταματήσει στην επιφάνεια και να διεισδύσει όσο το δυνατόν πιο βαθιά. Πριν από τη διαδικασία, οι καλοκαιρινοί κάτοικοι αφαιρούν όλα τα ζιζάνια και το ξερά χόρτα - αυτό είναι το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για τα παράσιτα εντόμων (αφίδες και ακάρεα αράχνης).

Προκειμένου τα αμύγδαλα να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν γρήγορα, η κορυφαία σάλτσα εισάγεται την άνοιξη: έγχυση μουλεϊνών ή κοπριά, τέφρα ή τύρφη. Τα ορυκτά λιπάσματα είναι επίσης κατάλληλα - 10 g νιτρικού αμμωνίου και 5 g ουρίας ανά 5 λίτρα νερού. Το θρεπτικό διάλυμα χύνεται κάτω από το φυτό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπει ασθένειες: βακτηριακή νέκρωση του φλοιού, σήψη των στελεχών, εγκαύματα.

Έμπειρες συμβουλές για την κηπουρική

Η φύτευση αμυγδαλιάς είναι στάνταρ, παρόμοια με τη φύτευση άλλων δέντρων κήπου. Οι συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια πλούσια συγκομιδή:Ένας οδηγός για αρχάριους για φύτευση αμυγδάλων το φθινόπωρο

 • φυτέψτε σε καλά φωτισμένες περιοχές μακριά από τα υπόγεια ύδατα.
 • προ-λιπαίνετε το λάκκο με μουλεϊν ή πολτό.
 • ετοιμάστε ένα στρώμα αποστράγγισης.
 • πριν από τη φύτευση, τοποθετήστε το δενδρύλλιο σε έναν πηλό
 • τηρείτε τους κανόνες της γειτονιάς και το διάστημα μεταξύ των φυτών.
 • φυτέψτε αμύγδαλα πριν από τα φύλλα του φθινοπώρου
 • μην ξεχνάτε το στήριγμα με τη μορφή πόλου ή ραβδιού.
 • νερό με καθαρό νερό καθώς στεγνώνει το έδαφος.
 • το δεύτερο έτος μετά τη φύτευση, πραγματοποιήστε τυποποιημένο κλάδεμα.

συμπέρασμα

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική στιγμή για να φυτέψετε αμύγδαλα. Τις περισσότερες φορές καλλιεργείται από ένα δενδρύλλιο, λιγότερο συχνά από ξηρούς καρπούς. Για φύτευση, προετοιμάστε μια τρύπα βάθους 60 cm και λιπάνετε με οργανική ύλη, τοποθετώντας ένα στρώμα αποστράγγισης με βότσαλα ή σπασμένο τούβλο στο κάτω μέρος. Το δενδρύλλιο τοποθετείται σε μια τρύπα και πασπαλίζεται με γη και έπειτα δένεται σε ένα στήριγμα.Το φυτό φυτεύεται σε ηλιόλουστες περιοχές με ελαφρά αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη. Δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα οπωροφόρα δέντρα ή ψηλά κτίρια κοντά. Μετά τη φύτευση, το φυτό ποτίζεται και ξεφλουδίζει.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια