Οδηγίες για αρχάριους: πώς να κλαδέψετε ένα καρύδι το φθινόπωρο σύμφωνα με διαφορετικά σχήματα

Οι πυρήνες καρυδιάς είναι νόστιμοι και υγιείς, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή επιδορπίων και σνακ. Για να πάρει μια πλούσια συγκομιδή, οι κηπουροί πρέπει να γνωρίζουν πώς να φροντίζουν το δέντρο και ποιες αγρονομικές διαδικασίες χρειάζεται. Ένα από τα απαραίτητα είναι η αφαίρεση περιττών βλαστών. Στο άρθρο, θα εξετάσουμε λεπτομερώς τι είδους κλάδεμα καρυδιάς είναι το φθινόπωρο και ποια είναι η χρήση του.

Γιατί κλαδέψτε τα καρύδια το φθινόπωρο

Οδηγίες για αρχάριους: πώς να κλαδέψετε ένα καρύδι το φθινόπωρο σύμφωνα με διαφορετικά σχήματα

Στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές της άνοιξης, η ανάπτυξη των βλαστών επιβραδύνεται, το φυτό προετοιμάζεται για κρύο καιρό. Το φθινόπωρο κλάδεμα θεραπεύει το δέντρο. Χάρη στη διαδικασία, αφαιρούνται όλα τα περιττά μέρη του φυτού - ξηροί και αδύναμοι βλαστοί, μολυσμένα, λεπτά και νοσούντα κλαδιά. Το καρύδι βελτιώνει την ανοσία, είναι λιγότερο ευαίσθητο σε ασθένειες και επιθέσεις εντόμων. Το κλάδεμα προετοιμάζει το δέντρο για το χειμώνα, ώστε να αντέχει στον παγετό και να αποφέρει καρπούς άφθονα τον επόμενο χρόνο.

Το κλάδεμα βελτιώνει την εμφάνιση του φυτού - οι κηπουροί θα κόψουν όλους τους χαοτικούς και αλληλένδετους βλαστούς. Μετά τη διαδικασία, το δέντρο φαίνεται καλλωπισμένο και τακτοποιημένο.

Είναι υποχρεωτικό

Το φθινόπωρο κλάδεμα απαιτείται εάν οι καλοκαιρινοί κάτοικοι θέλουν να βελτιώσουν την υγεία του δέντρου, να επεκτείνουν τη ζωή του και να πάρουν μια πλούσια και νόστιμη συγκομιδή κάθε χρόνο. Για ώριμα δέντρα, η διαδικασία είναι απαραίτητη για την αύξηση του αριθμού των κλαδιών φρούτων.

Εάν δεν κόψετε το φυτό, τότε οι βλαστοί πυκνώνουν, η απόδοση μειώνεται, οι ασθένειες και τα παράσιτα εμφανίζονται συχνότερα. Τα αδύναμα κλαδιά σπάνε στον άνεμο. Είναι δύσκολο να αποκατασταθεί ένα τέτοιο δέντρο · χρειάζονται αρκετά χρόνια.

Φθινοπωρινές ημερομηνίες περικοπής

Ο χρόνος της διαδικασίας εξαρτάται από το πότε το δέντρο καρυδιάς ρίχνει φύλλωμα.... Αυτό συμβαίνει συνήθως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Κατά την επιλογή μιας ημερομηνίας, δίνεται προσοχή στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής ανάπτυξης και της θερμοκρασίας. Οι καλοκαιρινοί κάτοικοι συνιστούν την κοπή του φυτού σε ένα συννεφιασμένο και απάνεμο πρωί σε θερμοκρασία τουλάχιστον + 10 ° C. Μην εκτελείτε τη διαδικασία σε βροχερό καιρό.

Προσοχή! Το καρύδι κλαδεύεται 2-3 εβδομάδες μετά την καρποφορία. Εάν οι ταξιανθίες εμφανιστούν τον Μάιο, τότε η συγκομιδή συγκομίζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εάν τον Ιούνιο, τότε τα καρύδια αφαιρούνται πριν από τις αρχές Οκτωβρίου. Δεν είναι απαραίτητο να περιμένετε για πλήρη ωρίμανση - τα φρούτα συγκομίζονται πράσινα και τοποθετούνται σε κουτί για 2 εβδομάδες.

Είδη

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κοπής καρυδιάς - αναζωογονητική, υγιεινή, διαμόρφωση, ρύθμιση. Κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του σκοπό και διεξάγεται σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες. Η λανθασμένη τεχνική θα κάνει το φυτό περισσότερο κακό παρά καλό.

Αντι γήρανση

Το αναζωογονητικό κλάδεμα είναι κατάλληλο για δέντρα άνω των 10 ετών, όταν η απόδοση των ώριμων φυτών μειώνεται σταδιακά, ο αριθμός των ξηρών καρπών γίνεται όλο και λιγότερο κάθε χρόνο. Κατά τη διαδικασία κλαδέματος, οι κηπουροί αφαιρούν τα πλαϊνά κλαδιά, μακρά νέους βλαστούς και βλαστοί που μεγαλώνουν στο δέντρο. Χάρη στη διαδικασία, αυξάνεται η διάρκεια ζωής του φυτού, εμφανίζεται ένα μέρος για την ανάπτυξη νέων και καρποφόρων κλαδιών. Το στέμμα του δέντρου θα πάρει το σωστό σχήμα και τα καρύδια θα γίνουν μεγάλα.

Η διαδικασία είναι επίσης κατάλληλη για εκείνα τα δέντρα που φέρνουν συνεχώς κακούς καρπούς. Τέτοια φυτά κλαδεύονται κάθε 7 χρόνια. Όσο παλαιότερο είναι το δέντρο, τόσο πιο έντονο είναι το κλάδεμα.Επίσης, μια διαδικασία αναζωογόνησης θα σώσει ένα δέντρο που έχει υποφέρει από παγετό.

Υγειονομικός

Το κλάδεμα υγιεινής γίνεται εάν το δέντρο έχει πολλούς ξηρούς και αδύναμους βλαστούς. Παραμορφώνονται, καλύπτονται με κηλίδες και ανθίζουν, αλλάζουν χρώμα. Τέτοιοι κλάδοι δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη ασθενειών και την αναπαραγωγή παρασίτων, επομένως, μια υγειονομική διαδικασία είναι η πρόληψη της εμφάνισής τους. Επίσης, το συμβάν αποκαθιστά τη δύναμη του φυτού εάν έχει ήδη αρρωστήσει. Τις περισσότερες φορές, τα καρύδια επηρεάζονται από μαρρονίαση, βακτηρίωση και καφέ κηλίδα.

Είναι ενδιαφέρον:

Πώς να καλλιεργήσετε macadamia με καρύδια στο σπίτι

Καρύδια ανακαρδιοειδών - οφέλη και βλάβες για τις γυναίκες

Ποια είναι τα πιο υγιεινά καρύδια για τις γυναίκες;

Διαμορφωτικός

Το τυποποιημένο κλάδεμα στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης και της ανάπτυξης υγιών βλαστών, αυξάνοντας τις αποδόσεις. Χάρη στη διαδικασία, η ανοσία του καρυδιού ενισχύεται, η κορώνα γίνεται ισχυρή και ανθεκτική σε εξωτερικούς παράγοντες. Επίσης, το διαμορφωτικό κλάδεμα χρησιμοποιείται όταν τα νεαρά φυτά χρειάζονται βοήθεια με το σχηματισμό της κορώνας. Είναι σημαντικό το δέντρο να μεγαλώνει ομοιόμορφα σε μήκος και πλάτος και οι νέοι βλαστοί να κατανέμονται ομοιόμορφα στα σκελετικά κλαδιά. Η διαδικασία πραγματοποιείται τον Οκτώβριο, όταν τελειώνει η ροή χυμού.

Προσοχή! Κατά τη διάρκεια του κλάσματος, οι καλλιεργητές συντομεύουν το μεσαίο στέλεχος και όλα τα σκελετικά κλαδιά. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποκτήσετε ένα νέο σκελετικό κλαδί εάν κάποιο από τα υπάρχοντα έχει υποφέρει.

Κανονιστική

Το κανονικό κλάδεμα πραγματοποιείται 7-8 χρόνια μετά τη φύτευση. Μέχρι αυτή τη στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός μικρών βλαστών και πλευρικών διεργασιών έχουν σχηματιστεί στην κορώνα, οι οποίες παρεμποδίζουν την κανονική καρποφορία. Τα φύλλα δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα ηλιακού φωτός, εμποδίζοντας το ένα το άλλο και αυξάνονται οι κοντινοί βλαστοί. Οι καλοκαιρινοί κάτοικοι συνιστούν την κοπή ημι-σκελετικών κλαδιών του κατώτερου επιπέδου και την αραίωση της κορώνας Αφαιρούνται επίσης βλαστοί με μηχανικές βλάβες και τραύματα.

Σχηματικά σχήματα κλάδεσης

Ο σχηματισμός της κορώνας πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχήμα ηγέτη, κλιμακωτή, σε σχήμα κυπέλλου.

Η τεχνική ηγεσίας είναι ένας τρόπος να διανέμεται τα κλαδιά του σκελετού γύρω από τον κορμό του δέντρου σε μια σπείρα. Τα πλευρικά κλαδιά αφήνονται στα κάτω 3 επίπεδα μέχρι να καρποφορηθούν, μετά τα οποία αραιώνονται μέχρι να αφαιρεθούν εντελώς. Χάρη στο μοτίβο του ηγέτη, η κορώνα είναι καλά φωτισμένη από όλες τις κατευθύνσεις, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση των αποδόσεων.

Κατά το κλάδεμα σε επίπεδα, 3 κλαδιά πλαισίου αφήνονται σε κάθε επίπεδο, η απόσταση μεταξύ των οποίων είναι τουλάχιστον 15 εκ. Ένα ενήλικο δέντρο πρέπει να έχει περίπου 5-6 επίπεδα. Το κάτω αφαιρείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας - κανένα κλαδί δεν πρέπει να μεγαλώνει έως 1,5 m πάνω από το έδαφος. Το στέμμα αραιώνεται με κλάδεμα σε σχήμα παραγάδας.

Καταφεύγουν στο σχήμα σε σχήμα κυπέλλου για να το καταστήσουν πιο βολικό στη συγκομιδή. Η κορώνα σε σχήμα μπολ επιτρέπει στον αέρα να περάσει, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη φρούτων. Το κλάδεμα πραγματοποιείται για 3 χρόνια, αφαιρώντας κάθε χρόνο τα κεντρικά κλαδιά έως ότου το δέντρο έχει 4 σκελετικά κλαδιά σε απόσταση 30 cm το ένα από το άλλο. Οι υπόλοιποι βλαστοί διασχίζονται με τα κλαδιά των ανώτερων επιπέδων.

Οδηγίες για αρχάριους: πώς να κλαδέψετε ένα καρύδι το φθινόπωρο σύμφωνα με διαφορετικά σχήματα

Προετοιμασία ξηρών καρπών για κλάδεμα

Η εργασία ξεκινά μόνο με δέντρα πάνω από 1,5 m. Μετά την καρποφορία, το καρύδι ποτίζεται για τελευταία φορά και το χώμα χαλαρώνεται έτσι ώστε η υγρασία να απορροφάται καλύτερα. Το λίπασμα δεν εφαρμόζεται το φθινόπωρο · είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Οι καλοκαιρινοί κάτοικοι δίνουν προσοχή στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν παράσιτα και ασθένειες στο δέντρο. Εάν υπάρχουν ενδείξεις βλάβης, τότε πρώτα το εργοστάσιο υποβάλλεται σε επεξεργασία και μόνο τότε ξεκινά η διαδικασία. Επίσης, οι κηπουροί παρακολουθούν την καθαριότητα της περιοχής του κήπου - δεν πρέπει να υπάρχουν συντρίμμια, ζιζάνια και υπολείμματα φυτών. Τα πεσμένα φύλλα συλλέγονται και καίγονται.

Πώς να κλαδέψετε τα καρύδια το φθινόπωρο

Για να κόψετε τα καρύδια το φθινόπωρο ικανοποιητικά και χωρίς βλάβη στο φυτό, οι κηπουροί προετοιμάζουν εργαλεία εκ των προτέρων και μελετούν τις οδηγίες.

Απαιτούμενα υλικά και εργαλεία

Για την αφαίρεση πράσινων βλαστών και λεπτών νεαρών βλαστών, χρησιμοποιήστε ψαλίδια κήπου ή ψαλίδια κλαδέματος. Ένα αμβλύ εργαλείο θα βλάψει τα φυτά - μετά από αυτό, τα σχισμένα κομμάτια παραμένουν στο δέντρο καρυδιάς, θεραπεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και χρησιμεύουν ως εστία για την ανάπτυξη ασθενειών και παρασίτων. Η λαβή του εξοπλισμού κήπου πρέπει να ταιριάζει άνετα στο χέρι, όχι να γλιστρά. Οι λαστιχένιες λαβές είναι πολύ άνετες. Πριν από τη χρήση, το απόθεμα απολυμαίνεται σε ένα ασθενές διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου.

Χρησιμοποιήστε ένα χέρι ή ένα πριόνι βενζίνης για να κόψετε παχιά και παλιά κλαδιά. Εάν τα κλαδιά είναι ψηλά, μια σκάλα και ένα κουτάλι με μεγάλες λαβές αλουμινίου. Οι έμπειροι κηπουροί συνιστούν την προσοχή στους κανόνες προσωπικής ασφάλειας.

Προσοχή! Για κάθε κλάδεμα, απαιτείται γήπεδο κήπου. Είναι μια παχιά, μαλακή ουσία βασισμένη σε ρητίνη ξύλου. Το γήπεδο του κήπου προστατεύει φέτες από βακτήρια και μικρόβια, προάγει την ταχεία επούλωση των πληγών. Όταν χρησιμοποιείτε vara, χρησιμοποιούνται λαστιχένια γάντια και αναπνευστική συσκευή.

Οδηγίες βήμα προς βήμα για το κλάδεμα

Η διαδικασία ξεκινά εξετάζοντας το δέντρο - καλοκαίρι οι κάτοικοι καθορίζουν ποια κλαδιά και σε ποιο επίπεδο πρέπει να αφαιρεθούν. Στη συνέχεια, αρχίζουν να κόβουν:

  • συντομεύστε τους διετούς βλαστούς μακρύτερους από 60 cm και στεγνά κλαδιά.
  • κόψτε κλαδιά σπασμένα και κατεστραμμένα κατά τη συγκομιδή.
  • αφαιρέστε 1-2 σκελετικά κλαδιά που αναπτύσσονται στο κέντρο της κορώνας.
  • κόψτε λεπτούς και μεγάλους βλαστούς με βλαστούς.
  • διακοπή της νέας ανάπτυξης?
  • η πάχυνση και οι βλαστοί που επηρεάζονται από έντομα αποκόπτονται.
  • λιπάνετε τις θέσεις των κοψίματος με γήπεδο στον κήπο.

Λάθη προς αποφυγή

Ένα συνηθισμένο λάθος που έγινε από τους αρχάριους κηπουρούς είναι να κόψει τα κλαδιά στο μηδέν. Συνιστάται να αφήνετε τα φρούτα κοντά στα κλαδιά περίπου 20-40 cm, έτσι ώστε να μετατραπούν σε καρποφόρους βλαστούς το επόμενο έτος. Επίσης, οι καλοκαιρινοί κάτοικοι ξεχνούν να απολυμάνουν εργαλεία κήπου - εξαιτίας των οποίων η καρυδιά μολύνεται με ασθένειες ή καταστρέφεται από έντομα.

Οι καρυδιές υποφέρουν επίσης λόγω του γεγονότος ότι οι κηπουροί δεν τηρούν την επίστρωση. Σε κάθε επίπεδο, πρέπει να απομένουν 3-4 σκελετικοί κλάδοι. Διαφορετικά, το διαμορφωτικό ή ρυθμιστικό κλάδεμα δεν θα είναι επωφελές.

Είναι ενδιαφέρον:

Είναι τα αμύγδαλα το καλύτερο καρύδι για τις γυναίκες;

Γιατί τα κουκουνάρια είναι χρήσιμα για τις γυναίκες;

Χαρακτηριστικά του κλαδέματος ενός μικρού και μεγάλου δέντρου

Κατά το κλάδεμα νεαρών δέντρων (έως 5 ετών), προσέξτε τη νέα πράσινη ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλά στην κάτω βαθμίδα, γι 'αυτό τα κλαδιά δεν είναι καλά φωτισμένα. Αφαιρούν την υπερανάπτυξη με ψαλίδια κήπου - είναι λεπτή και δεν απαιτεί ειδικά εργαλεία. Πιστεύεται ότι κατά το κλάδεμα, το δέντρο καρυδιάς δεν χρειάζεται να λιπαίνεται με γήπεδο κήπου - μικρές πληγές θα επουλωθούν από μόνες τους.

Προσοχή! Στα πρώτα χρόνια, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο διαμορφωτικό κλάδεμα. Παρά το γεγονός ότι το καρύδι δεν έχει ακόμη καρπούς, είναι προς το παρόν σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα κλαδιά αναπτύσσονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν επιτρέπεται η πάχυνση νέων φυτών.

Ξεκινώντας από 7-10 ετών, γίνεται μια αναζωογονητική διαδικασία ετησίως. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό με το έγκαιρο πότισμα ή τη σίτιση. Εάν το στέμμα δεν είναι ορατό στο δέντρο, τότε κόβονται όλοι οι μη καρποφόροι και παραμορφωμένοι βλαστοί. Δεν πρέπει να φοβάστε τέτοια δραστικά μέτρα - αυτό θα αναζωογονήσει το δέντρο και θα επεκτείνει τη ζωή του. Οι κηπουροί φροντίζουν ώστε τα κλαδιά να μην μεγαλώνουν στο στέμμα.

Φροντίδα μετά τη διαδικασία

Όταν οι πληγές επουλωθούν, το καρύδι ψεκάζεται με διάλυμα υγρού ή ουρίας Bordeaux. Αυτό γίνεται για την προστασία του δέντρου από ασθένειες και παράσιτα. Το φυτό υποβάλλεται σε επεξεργασία το πρωί ή το βράδυ, χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι ψεκασμού με ένα διάλυμα για αυτό.

Τα ενήλικα φυτά αδρανοποιούνται χωρίς καταφύγιο και τα νεαρά δέντρα τυλίγονται σε λινάτσα για το χειμώνα. Η βάση του κορμού είναι σπασμένη με σανό ή ξύλο - προστατεύει το ριζικό σύστημα από το πάγωμα. Αυτός ο κανόνας ισχύει ιδιαίτερα για περιοχές με κρύο και μεταβαλλόμενο κλίμα.

Έμπειρες συμβουλές για την κηπουρική

Οι έμπειροι κηπουροί προτείνουν το διαμορφωτικό κλάδεμα σε διάφορα στάδια.... Κατά το δεύτερο έτος μετά τη φύτευση, επιλέγεται ένας ισχυρός κάθετος βλαστός και τα υπόλοιπα κλαδιά τσιμπώνονται. Στο τρίτο, οι πλευρικές διεργασίες κόβονται και σχηματίζεται η κορώνα και στο τέταρτο, 5-6 σκελετικοί κλάδοι αφήνονται στην κορώνα.

Οι καλοκαιρινοί κάτοικοι συμβουλεύουν, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, να παρακολουθούν την κατάσταση του δέντρου. Για παράδειγμα, εάν το καρύδι είναι άρρωστο, τότε είναι καλύτερα να αναβάλλετε τη διαδικασία. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε ένα φυτό μέχρι να απαλλαγούμε από βακτήρια και μικρόβια.

Εάν, μετά το κόψιμο, οι πληγές δεν επουλωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε υποβάλλονται σε επανεπεξεργασία με κήπο var. Εάν όχι, χρησιμοποιήστε πηλό αργίλου: 2 μέρη πηλού αναμιγνύονται με 1 μέρος mullein και 2 μέρη λεπτού σανού. Το μείγμα αραιώνεται με νερό έως μια παχιά σύσταση.

συμπέρασμα

Τα μικρά και πολυετή καρυδιά χρειάζονται κλάδεμα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι κηπουροί αφαιρούν τους παλιούς, ξηρούς, άγονους και κατεστραμμένους βλαστούς. Οι ψαλίδες στον κήπο χρησιμοποιούνται για την κοπή λεπτών κλαδιών, ένα πριόνι για παχιά. Το όργανο πρέπει να είναι κοφτερό, διαφορετικά οι ρήξεις θα επουλωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφού οι βλαστοί αλείφονται με βερνίκι κήπου, υποβάλλονται σε επεξεργασία με διάλυμα θειικού χαλκού και προετοιμάζονται για χειμώνα. Χωρίς κλάδεμα, το δέντρο μεγαλώνει αδύναμο, παχύρρευστο και δεν αποδίδει καρπούς.

 

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια