Πώς να στεγνώσετε το αγιόκλημα για το χειμώνα στο σπίτι

Τα μούρα αγιόκλημα χρησιμοποιούνται όχι μόνο φρέσκα για την παρασκευή μαρμελάδας και κομπόστες, αλλά και αποξηραμένα για το χειμώνα. Υπό σωστές συνθήκες, διατηρούν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Προηγουμένως, το αγιόκλημα συλλέχθηκε σε ρωσικό φούρνο, αλλά τώρα χρησιμοποιούνται άλλες μέθοδοι: σε φούρνο, ηλεκτρικό στεγνωτήριο, αφυγραντήρα.

Γιατί ξηρό αγιόκλημα

Το αποξηραμένο αγιόκλημα μπορεί να αποθηκευτεί για έως και ένα έτος ή περισσότερο. Τα μούρα διατηρούν σχεδόν πλήρως τις ιδιότητές τους. Φτιάχνονται πίτες, κομπόστες, ποτά φρούτων, προστίθενται σε μπισκότα και παρασκευάζονται αφέψημα για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Πώς να στεγνώσετε το αγιόκλημα για το χειμώνα στο σπίτι

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου προμήθειας

Πλεονεκτήματα της ξήρανσης αγιόκλημα για το χειμώνα:

  • η απουσία σκληρής θερμικής επεξεργασίας εγγυάται την ασφάλεια των περισσότερων βιταμινών, μετάλλων και άλλων χρήσιμων ουσιών ·
  • η διάρκεια ζωής των αποξηραμένων μούρων είναι έως 1 έτος.
  • ευκολία προμηθειών
  • διάφορες χρήσεις αποξηραμένου αγιόκλημα.

Μεταξύ των μειονεκτημάτων, σημειώνεται ότι τα μούρα γίνονται πιο ξινά. Εξαιτίας αυτού, απαιτείται περισσότερη ζάχαρη κατά την προετοιμασία διαφόρων πιάτων. Επιπλέον, η εμφάνιση των μούρων επιδεινώνεται.

Πώς αλλάζουν οι ευεργετικές ιδιότητες

Κατά την ξήρανση με θερμότητα, διατηρείται ένα σημαντικό μέρος των θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μειώνεται μόνο κατά 20%.

Σπουδαίος! Στον αέρα, το ασκορβικό οξύ και τα φλαβονοειδή οξειδώνονται γρήγορα, οπότε οι καρποί ξηραίνονται στους + 90 ° C, όταν το νερό εξατμίζεται γρήγορα, και χρήσιμες ουσίες παραμένουν σε μεγάλες ποσότητες.

Οι βιταμίνες της ομάδας Β είναι πιο ανθεκτικές στη θερμότητα, επομένως, όταν στεγνώσουν σωστά, διατηρούνται πλήρως. Η ανόργανη σύνθεση των μούρων παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Ανάλογα με τη μέθοδο ξήρανσης, η ποσότητα των ορυκτών μειώνεται κατά 10-15%.

Επιλογή και προετοιμασία μούρων

Πώς να στεγνώσετε το αγιόκλημα για το χειμώνα στο σπίτι

Επιλέξτε ώριμο ή λίγο άγουρα μούρα. Μόνο ολόκληρα φρούτα είναι κατάλληλα για ξήρανση, χωρίς ορατή εξωτερική ζημιά.

Εάν οι θάμνοι δεν υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με φυτοφάρμακα ή είχαν γίνει πριν από περισσότερες από 25 ημέρες, τα μούρα δεν πλένονται. Εάν η επεξεργασία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, η συγκομιδή πλένεται καλά, αλλά βεβαιωθείτε ότι στεγνώνει καλά.

Πώς να στεγνώσετε το αγιόκλημα

Ετοιμος καρπός απλώστε σε ένα στρώμα σε καθαρό πανί για αρκετές ώρες. Αυτό θα αφαιρέσει μέρος της υπερβολικής υγρασίας.

Στέγνωμα σε ηλεκτρικό στεγνωτήριο

Πώς να στεγνώσετε το αγιόκλημα για το χειμώνα στο σπίτι

Ένα ηλεκτρικό στεγνωτήριο είναι μια συσκευή ειδικά σχεδιασμένη για ξήρανση. Το τεμάχιο εργασίας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες που επισυνάπτονται στη συσκευή. Ανάλογα με τη δύναμη του στεγνωτηρίου και την ποσότητα των μούρων που έχουν τοποθετηθεί σε αυτό, η διαδικασία διαρκεί 2 έως 4 ώρες.

Μια πιο επαγγελματική συσκευή είναι ένας αφυγραντήρας. Θα στεγνώσει ομοιόμορφα τα τρόφιμα, χωρίς υπερθέρμανση, επιτρέποντάς σας να ρυθμίσετε με ακρίβεια τη θερμοκρασία.

Στο αεροπλάνο

Το αεροπλάνο είναι βολικό στη χρήση για την παρασκευή ξηρών μούρων. Ένα μικρό κενό μένει μεταξύ του καλύμματος και του σώματος της συσκευής έτσι ώστε ο υγρός αέρας να μην συσσωρεύεται μέσα.

Η θερμοκρασία ορίζεται στους + 90 ° C. Αυτό θα κάνει το αγιόκλημα έτοιμο σε 1 ώρα.

Στο ΦΟΥΡΝΟ

Το στέγνωμα στο φούρνο είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος στο σπίτι, καθώς δεν απαιτεί πρόσθετες συσκευές. Απλώστε περγαμηνή σε φύλλο ψησίματος και απλώστε το αγιόκλημα σε 1 στρώση. Στεγνώστε το στους + 90 ° C μέχρι να μαλακώσει.

Σπουδαίος! Τα ποιοτικά αποξηραμένα μούρα διατηρούν το φωτεινό τους χρώμα και όταν πιέζονται, δεν εκπέμπουν χυμό και δεν θρυμματίζονται.

Η πόρτα του φούρνου παραμένει ανοιχτή κατά τη διάρκεια του στεγνώματος. Τα μούρα παραδίδονται κάθε 20 λεπτά.

Στον αέρα

Πώς να στεγνώσετε το αγιόκλημα για το χειμώνα στο σπίτι

Η ξήρανση αέρα στο ύπαιθρο είναι η πιο οικονομική αλλά χρονοβόρα μέθοδος. Τα παρασκευασμένα μούρα τοποθετούνται σε σχάρες ή φύλλα κόντρα πλακέ με τρύπες. Το υπόστρωμα πρέπει να πλυθεί και να στεγνώσει.

Το πιο κατάλληλο μέρος για ξήρανση είναι κάτω από ένα θόλο ή σε μερική σκιά. Πρέπει να υπάρχει καλός αερισμός. Τα μούρα παραδίδονται τακτικά. Τα μεγάλα φρούτα δένονται βολικά σε ένα νήμα και κρέμονται σε καλά αεριζόμενο μέρος.

Σπουδαίος! Με αυτή τη μέθοδο, τα μούρα συλλέγονται περισσότερο για γεύση παρά για όφελος, καθώς η βιταμίνη C οξειδώνεται γρήγορα στον αέρα.

Η ξήρανση διαρκεί 8 έως 15 ημέρες. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος των μούρων, τη θερμοκρασία και την υγρασία. Εάν βρέξει, τα φρούτα μπαίνουν στο δωμάτιο, διαφορετικά θα αρχίσουν να αλλοιώνονται.

Στο ρωσικό φούρνο

Πώς να στεγνώσετε το αγιόκλημα για το χειμώνα στο σπίτι

Πώς να στεγνώσετε τα μούρα για το χειμώνα στο φούρνο; Για να γίνει αυτό, τοποθετούνται σε φύλλα ψησίματος ή σχάρες και αποστέλλονται στο φούρνο.... Προσπαθούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία σε + 90 ° C. Κάθε 40 λεπτά, τα φρούτα αναποδογυρίζονται και ανακινούνται.

Ο εξαερισμός είναι σημαντικός για την απομάκρυνση του υγρού αέρα. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε ελαφρώς το αποσβεστήρα του φούρνου. Η όλη προετοιμασία διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η δυσκολία στον έλεγχο του επιπέδου θερμοκρασίας. Είναι πολύ εύκολο να στεγνώσει το προϊόν καταστρέφοντας το.

Ξήρανση αγιοκλημάτων

Συλλέγονται μόνο πράσινα, μη-λιγνισμένα κλαδιά. Τα φύλλα αφαιρούνται από αυτά, συλλέγονται σε τσαμπιά διαμέτρου έως 5 εκ. Στη συνέχεια κρέμονται σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο στη σκιά. Η προμήθεια διαρκεί 1-2 μήνες.

Ξήρανση φύλλων

Πώς να στεγνώσετε το αγιόκλημα για το χειμώνα στο σπίτι

Προηγουμένως, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε σωστά τα φύλλα:

  1. Πριν από την άνθηση των θάμνων με κλαδέματα ή αιχμηρά ψαλίδια, κόψτε τους νεαρούς βλαστούς. Είναι καλύτερα να φτιάξετε φέτες από διαφορετικές πλευρές του φυτού έτσι ώστε η ζημιά να είναι ελάχιστη. Τα φύλλα διαχωρίζονται από τους βλαστούς και απλώνονται σε ένα πανί σε ξηρή και αεριζόμενη περιοχή.
  2. Τα φύλλα συλλέγονται στην αρχή της μαζικής ανθοφορίας. Για να γίνει αυτό, κόβονται προσεκτικά ή κόβονται με ψαλίδι. Στη συνέχεια απλώνονται σε χαρτί ή ύφασμα και αποστέλλονται σε σκοτεινό, καλά αεριζόμενο μέρος. Κάθε μέρα, οι πρώτες ύλες αναδεύονται για να αποφευχθεί η σήψη. Αποξηραμένα κατά μέσο όρο έως και 2 εβδομάδες.

Στη διάρκεια συγκομιδή δεν συνιστάται η απομάκρυνση του φυλλώματος. Οι πυκνωμένοι βλαστοί κόβονται και συλλέγονται σε δέσμες. Κρεμώνται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος για 2-3 εβδομάδες. Μετά από αυτό, τα φύλλα αφαιρούνται από τα κλαδιά ή αφήνονται πάνω τους.

Κανόνες αποθήκευσης για αποξηραμένο αγιόκλημα

Τα μούρα που συλλέγονται αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο χωρίς πρόσβαση στο φως του ήλιου. Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε σακούλες για αυτό: η διάρκεια ζωής των φρούτων σε αυτά μειώνεται κατά 2 φορές.

Διατηρούν το προϊόν σε ξηρό και δροσερό μέρος: για παράδειγμα, σε μια ντουλάπα με μονωμένο χαγιάτι. Η διάρκεια ζωής του αποξηραμένου αγιόκλημα είναι 1 έτος.

Εφαρμογή

Το αποξηραμένο αγιόκλημα χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη λαϊκή ιατρική. Διάφορα γεμίσματα για ζυμαρικά και πίτες παρασκευάζονται από μούρα, σιρόπια, κομπόστες. Χρησιμοποιούνται ως χρωματισμός τροφίμων.Πώς να στεγνώσετε το αγιόκλημα για το χειμώνα στο σπίτι

Στη λαϊκή ιατρική, τα μούρα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κολίτιδας, της αναιμίας, της όξινης γαστρίτιδας, της βλαστικής-αγγειακής δυστονίας, της πρόληψης του κρυολογήματος και της γενικής ενίσχυσης του σώματος. Αποξηραμένο αφέψημα αγιοκλημάτων εδώδιμος χρησιμοποιείται για ημικρανίες, υπέρταση, χαμηλή οξύτητα στο στομάχι, μειωμένη μνήμη.

Εχω βρώσιμο αγιόκλημα Υπάρχουν επίσης αντενδείξεις: δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για γαστρικό έλκος και έλκος δωδεκαδακτύλου, γαστρίτιδα υπεροξέος, αλλεργικές αντιδράσεις.

συμπέρασμα

Η σωστή ξήρανση του αγιόκλημα σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα χρήσιμο προϊόν το χειμώνα. Υπό κατάλληλες συνθήκες, τα μούρα διατηρούν σχεδόν πλήρως τα θρεπτικά τους συστατικά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, η θερμοκρασία διατηρείται στους + 90 ° C έτσι ώστε η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή να μην οξειδώνονται. Η ξήρανση με αέρα είναι ωραία εάν τα μούρα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια