Θερινή φροντίδα σταφυλιών: απαραίτητη εργασία αμπελώνα και συμβουλές από έμπειρους αμπελουργούς

Προκειμένου τα σταφύλια να αποδίδουν καλά κάθε χρόνο, να μην μεγαλώνουν, να μετατρέπονται σε αδιάβατα αλσύλλια, δεν πρέπει να παραμελούμε τη φροντίδα τους το καλοκαίρι. Καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν, πραγματοποιούνται διαδικασίες για την ανάπτυξη της κουλτούρας και την αύξηση των αποδόσεων.

Χαρακτηριστικά καλοκαιρινής φροντίδας σταφυλιών

Το καλοκαίρι, πραγματοποιούνται αγροτεχνικά μέτρα με στόχο την ενίσχυση και ανάπτυξη του ριζικού συστήματος του πολιτισμού, το σχηματισμό βλαστών, την ωρίμανση της καλλιέργειας.

Οι διαδικασίες διαφέρουν από αυτές της άνοιξης και του φθινοπώρου, καθώς στη ζεστή εποχή οι θάμνοι αυξάνουν εντατικά την πράσινη μάζα και σχηματίζουν ωοθήκες, οι οποίες μετατρέπονται σε συστάδες με ώριμα μούρα. Είναι σημαντικό τα σταφύλια να παραμένουν υγιή και να λαμβάνουν μέγιστα θρεπτικά συστατικά και υγρασία, διατηρώντας το δυναμικό για την επόμενη σεζόν.

Θερινή φροντίδα σταφυλιών: απαραίτητη εργασία αμπελώνα και συμβουλές από έμπειρους αμπελουργούς

Θεμελιώδεις κανόνες

Η μεθοδική και τακτική φροντίδα είναι το κλειδί όχι μόνο για την άφθονη συγκομιδή, αλλά και για την ανάπτυξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι καλοκαιρινές εργασίες στον αμπελώνα περιλαμβάνουν:

 • έλεγχος της αφθονίας των φύλλων και των τσαμπιών, η κατεύθυνση της ανάπτυξης των θάμνων?
 • προστασία από παράσιτα και λοιμώξεις ·
 • τσιμπήματα
 • αφαίρεση ζιζανίων γύρω από θάμνους.

Τον Ιούνιο, τα φυτά καθαρίζονται και τρυπιούνται έτσι ώστε η ανθοφορία να είναι αποτελεσματική. Μέχρι το τέλος του μήνα, η καλλιέργεια έχει διαμορφωθεί, αφήνοντας τον απαιτούμενο αριθμό τσαμπιών. Τον Ιούλιο και Αύγουστος συνεχίστε το κλάδεμα, αφαιρέστε την περίσσεια φύλλων, βλαστών και ριζών. Το πότισμα πραγματοποιείται τακτικά όλη τη σεζόν, σίτιση, θεραπείες κατά των ασθενειών και των παρασίτων.

Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για τα σταφύλια το καλοκαίρι

Εάν επιλέχθηκε η σωστή τοποθεσία για τον αμπελώνα, το καλοκαίρι οι θάμνοι θα λάβουν τη σωστή ποσότητα ηλιακού φωτός και υγρασίας. Μια κουλτούρα που αγαπά τη θερμότητα απαιτεί ένα ειδικό μικροκλίμα.

Για καλή ανάπτυξη και υψηλές αποδόσεις, είναι επιθυμητό οι κλιματολογικές συνθήκες να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 • μέση μηνιαία θερμοκρασία - όχι λιγότερο από + 16 ° С
 • θερμοκρασία του εδάφους για καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος - + 28 ... + 32 ° С;
 • υγρασία αέρα - όχι λιγότερο από 20%, αλλά όχι περισσότερο από 80%.

Η υγρασία του εδάφους ποικίλλει σε διαφορετικές περιοχές και εξαρτάται από την ποσότητα της καθίζησης, της υγρασίας και της θερμοκρασίας του αέρα. Αυτός ο δείκτης ρυθμίζεται με πότισμα.

Πώς να φροντίσετε τα σταφύλια το καλοκαίρι για μια καλή συγκομιδή

Ακόμα και στην άσχημη εποχή, όταν ο καιρός είναι ασταθής και τα σταφύλια προσβάλλονται από μολύνσεις, οι έμπειροι κηπουροί παίρνουν άφθονες συγκομιδές. Χρησιμοποιούν μεθόδους δοκιμασμένες στο χρόνο και φροντίζουν σωστά τους θάμνους.

Πότισμα

Θερινή φροντίδα σταφυλιών: απαραίτητη εργασία αμπελώνα και συμβουλές από έμπειρους αμπελουργούς

Τα σταφύλια δεν χρειάζονται συχνή υγρασία. Σε περιοχές με καλό έδαφος, η διαδικασία πραγματοποιείται 1-2 φορές το μήνα, αλλά το έδαφος ποτίζεται πολύ άφθονα, έτσι ώστε το νερό να διαρρέει στα βαθύτερα στρώματα.

Η ελάχιστη τιμή είναι 20 λίτρα ανά m². Κατά τη διάρκεια της ζέστης, το έδαφος υγραίνεται περισσότερο από το συνηθισμένο.

Προσοχή! Στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, το πότισμα μειώνεται ή σταματά εντελώς για πρώιμες ποικιλίες. Αυτό θα αποφύγει το σπάσιμο των μούρων.

Μέθοδοι ποτίσματος:

 • επιφανειακά (διάδρομοι)
 • αποστράγγιση (βαθιά με τη βοήθεια σκαμμένων σωλήνων)
 • στάγδην (μέσω του συστήματος σωλήνων).

Θερινή φροντίδα σταφυλιών: απαραίτητη εργασία αμπελώνα και συμβουλές από έμπειρους αμπελουργούς

Η καλλιέργεια ποτίζεται έως ότου τα μούρα μαλακώσουν και αποκτήσουν το χαρακτηριστικό χρώματος των ώριμων φρούτων.Εάν υπάρχει αρκετή βροχόπτωση, το έδαφος δεν έχει υγρανθεί καθόλου.

Κλάδεμα

Οι ταχέως αναπτυσσόμενοι θάμνοι ξοδεύουν πολλή ενέργεια για την ανάπτυξη νεαρών βλαστών. Για να μην σπαταληθούν τα θρεπτικά συστατικά μάταια, αλλά πήγαν στον σχηματισμό και την ωρίμανση της αμπέλου, το κλάδεμα πραγματοποιείται τακτικά το καλοκαίρι.

Κατά τη φροντίδα των αμπέλων, παρατηρείται ισορροπία μεταξύ κενών και γόνιμων βλαστών, έτσι ώστε το φορτίο στον θάμνο να είναι ομοιόμορφο. Οι νεαροί βλαστοί ξεσπούν και τρυπούν. Κατ 'αρχάς, τα κενά κλαδιά αφαιρούνται πριν και μετά την ανθοφορία και, στη συνέχεια, τα παιδιά της γης.

Το καλοκαιρινό κλάδεμα γίνεται συνήθως χωρίς τη χρήση εργαλείων κήπου.

Λίπασμα επιφάνειας

Θερινή φροντίδα σταφυλιών: απαραίτητη εργασία αμπελώνα και συμβουλές από έμπειρους αμπελουργούς

Για να αυξηθεί η απόδοση, τα λιπάσματα αρχίζουν να εφαρμόζονται 1-2 εβδομάδες μετά το τέλος της ανθοφορίας και το πρώτο καλοκαιρινό κλάδεμα.

Χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα μείγματα:

 • 10 g μαγνησίου καλίου, 20 g νιτρικού αμμωνίου αραιώνονται σε 10 λίτρα νερού - αυτός είναι ο όγκος για εφαρμογή κάτω από 1 θάμνο.
 • 1 μέρος ξυλώδες φλαμουριά αναμιγνύεται με 2 μέρη νερού και επιμένει για αρκετές ημέρες, 1 λίτρο έγχυσης αραιωμένο με νερό 1: 3 χύνεται κάτω από τον θάμνο.
 • Πριν εμφανιστούν οι ωοθήκες, η επικάλυψη γίνεται πάνω στο φύλλο: 100 g υπερφωσφορικού και 50 g θειικού καλίου αραιώνονται σε 10 λίτρα νερού.

Μία εβδομάδα πριν τα μούρα φτάσουν στην τεχνική ωριμότητα, ένα διάλυμα 10 λίτρων νερού, 20 g λιπάσματος καλίου και 20 g υπερφωσφορικού άλατος εισάγονται κάτω από κάθε θάμνο.

Ένα must για το καλοκαίρι λίπασμα επιφάνειας - επαρκής ποσότητα νερού, ώστε τα θρεπτικά συστατικά να μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στο έδαφος σε μεγάλο βάθος.

Προστασία από ασθένειες και παράσιτα

Θερινή φροντίδα σταφυλιών: απαραίτητη εργασία αμπελώνα και συμβουλές από έμπειρους αμπελουργούς

Δεν μπορείτε να παραμελήσετε την πρόληψη λοιμώξεων το καλοκαίρι, ακόμη και αν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη.

Πρόγραμμα θεραπείας:

 • τον Ιούνιο - ψεκασμός με διάλυμα Topaz όταν τα μούρα φτάσουν στο μέγεθος ενός μπιζελιού.
 • τον Ιούλιο - χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων "Quadris" ή "Flint Star" ·
 • τον Αύγουστο - πρόληψη της εμφάνισης γκρίζας σήψης με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου (7 g ανά 10 λίτρα νερού).

Το διάλυμα τέφρας χρησιμοποιείται περιοδικά όλο το καλοκαίρι (1 κιλό τέφρας εγχύεται σε 10 λίτρα νερού). Αυτή η ασφαλής θεραπεία τροφοδοτεί επίσης τα σταφύλια.

Επεξεργασία για καλή συγκομιδή

Θερινή φροντίδα σταφυλιών: απαραίτητη εργασία αμπελώνα και συμβουλές από έμπειρους αμπελουργούς

Προς το επιταχύνει την ωρίμανση των σταφυλιών τον Αύγουστο, η κορυφαία σάλτσα πραγματοποιείται στη ρίζα. Πώς να επεξεργαστείτε τα σταφύλια σε ένα κρύο καλοκαίρι για μια καλή συγκομιδή; Για κάθε θάμνο, εφαρμόζεται ένα από τα χρήματα:

 • 60 g υπερφωσφορικού
 • 30 g θειικού καλίου.
 • διάλυμα "Kemira" (1 κουταλιά της σούπας. ανά 10 λίτρα νερού).

Για να αποφύγετε τη μόλυνση του καρπού με μόλυνση, φροντίστε να αφαιρέσετε τα σπασμένα ή σάπια μούρα.

Θραύσμα ασθενών βλαστών, τσίμπημα

Άδειοι και αδύναμοι βλαστοί, τα θετριά επηρεάζουν αρνητικά το φυτό, αφαιρώντας μερικά από τα θρεπτικά συστατικά. Επομένως, αφαιρούνται τακτικά. Αρχή κλάδεμα αμέσως μετά την ανθοφορία και συνεχίστε όλο το καλοκαίρι.

Αναφορά. Τα Stepsons δεν ξεσπούν κάτω από την ίδια τη βάση, καθώς νέες διαδικασίες εμφανίζονται αμέσως. Συνιστάται να κόψετε 2 cm από το πρώτο φύλλο.

Εάν παραλείψετε τη διαδικασία, οι θάμνοι μεγαλώνουν πυκνά, δεν αερίζονται, το φως του ήλιου διεισδύει μόλις στα αμπέλια και ο κίνδυνος σήψης αυξάνεται.

Ξηρά καλτσοδέτα

Μακριά βλαστοί που είναι ώριμα και ξυλώδη είναι δεμένα σε διάφορα σημεία. Οι άκρες τους είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στερεωμένες έτσι ώστε οι βαριές συστάδες να μην τραβούν τα κλαδιά προς τα κάτω. Είναι αδύνατο να σφίξετε υπερβολικά τα αμπέλια, επομένως επιλέγεται το ελαστικό υλικό ή αφήνεται ένα μικρό κενό μεταξύ του βλαστού και του στηρίγματος.

Τα αμπέλια δένονται πριν εμφανιστούν μεγάλοι νεαροί βλαστοί, ώστε να μην βλάψουν την πράσινη ανάπτυξη. Η απόδοση και η περαιτέρω ανάπτυξη των θάμνων επηρεάζονται θετικά από τον οριζόντιο επίδεσμο ή τη στερέωση του αμπέλου υπό γωνία 45 °.

Ομαλοποίηση

Οι υπερβολικές ταξιανθίες αφαιρούνται για να αυξήσουν τις αποδόσεις και να βελτιώσουν τη γεύση του καρπού. Η διαδικασία πραγματοποιείται πριν από την ανθοφορία, σχηματίζεται ένα βέλτιστο φορτίο σε κάθε αμπέλι.

Με τη σωστή ομαλοποίηση, επιτυγχάνεται η βέλτιστη συσσώρευση σακχάρων στα μούρα, που ωριμάζουν εγκαίρως. Εάν το φορτίο στην άμπελο είναι πολύ υψηλό, τα φρούτα ωριμάζουν αργά και παραμένουν ξινά.

Τα αρχικά δεδομένα βασίζονται σε πληροφορίες σχετικά με την ποικιλία (μέσο βάρος δέσμης, μήκος βλαστών). Η βέλτιστη τιμή είναι 1 m² φύλλων ανά 1 kg μούρων.

Τσίμπημα και κυνηγώντας αμπέλια

Θερινή φροντίδα σταφυλιών: απαραίτητη εργασία αμπελώνα και συμβουλές από έμπειρους αμπελουργούς

Στις αρχές του καλοκαιριού, πριν από την ανθοφορία των σταφυλιών, γίνεται τσίμπημα, αφαιρώντας τα άνω μέρη των νεαρών βλαστών. Για να το κάνετε αυτό, πιέστε και σπάστε το πράσινο μέρος με τα δάχτυλά σας, αφήστε περίπου 10 cm πριν από την έναρξη του ξυλοποιημένου μέρους της αμπέλου... Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη των βλαστών αναστέλλεται και τα θρεπτικά συστατικά κατευθύνονται στο σχηματισμό και την ενίσχυση των ταξιανθιών.

Το ανάγλυφο μοιάζει με τσίμπημα, αλλά διαφέρει σε μια βαθύτερη αφαίρεση της κορυφής των βλαστών. Το ξοδεύουν στο τέλος του καλοκαιριού, ώστε τα μούρα να ωριμάσουν γρηγορότερα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι βλαστοί συντομεύονται σε μήκος έως και 40 εκ. Απομένουν τουλάχιστον 14 φύλλα σε κάθε κλαδί.

Η επικάλυψη δεν συνιστάται να πραγματοποιείται νωρίτερα από τον καθορισμένο χρόνο, καθώς αυτό θα προκαλέσει εντατική ανάπτυξη των θετών και θα επιβραδύνει την ωρίμανση της καλλιέργειας.

Αραιωμένα φύλλα

Η αφαίρεση ορισμένων φύλλων ονομάζεται αποσαφήνιση. Η ουσία της διαδικασίας είναι να παρέχει στον φυτό επαρκή αέρα και ηλιακό φως. Αφαιρούν τα φύλλα που εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου στις δέσμες και παρεμποδίζουν τον αερισμό των θάμνων.

Δεν συνιστάται να αφήνετε το αφαιρεμένο φύλλωμα στο έδαφος στις ρίζες. Με την πάροδο του χρόνου, σχηματίζονται βακτήρια, τα οποία μεταφέρονται στον θάμνο.

Οι αποχρώσεις της καλοκαιρινής φροντίδας ανάλογα με τον τύπο / την ποικιλία των σταφυλιών

Στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής Φροντίδα είναι το ίδιο για όλες τις ποικιλίες. Όταν ο θάμνος αρχίζει να σχηματίζει και να αποδίδει καρπούς, επιλέγεται ένα μεμονωμένο σχήμα για κάθε φυτό.

Για τις πρώιμες ωριμάζουσες ποικιλίες σταφυλιών, όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνται 2-3 εβδομάδες νωρίτερα.

Ανάλογα με την ηλικία

Θερινή φροντίδα σταφυλιών: απαραίτητη εργασία αμπελώνα και συμβουλές από έμπειρους αμπελουργούς

Οι νέοι θάμνοι χρειάζονται 4-5 χρόνια για να σχηματιστούν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ικανά κόψτε τους βλαστούςγια να πάρετε έναν θάμνο χωρίς πάχυνση και υπερφόρτωση.

Αναφορά. Όταν φροντίζετε έναν νεαρό θάμνο, μεγαλύτερη προσοχή δίνεται στο πότισμα. Όσο μεγαλύτερα είναι τα σταφύλια, τόσο πιο ισχυρό είναι το ριζικό τους σύστημα, ικανό να πάρει υγρασία από τα βαθιά στρώματα του εδάφους.

Όταν τα σταφύλια αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, οι μέθοδοι κλαδέματος αλλάζουν σε τυπικές: το καλοκαίρι πραγματοποιούν τσίμπημα, τσίμπημα, κυνηγώντας και ξεκαθάρισμα.

Ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας

Οι καλύτερες περιοχές για την καλλιέργεια σταφυλιών είναι στο νότο. Ωστόσο, υπάρχουν ποικιλίες κατάλληλες για την κεντρική Ρωσία, τα Ουράλια και ακόμη και τη Σιβηρία. Η μεθοδολογία θερινής φροντίδας ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή.

Οι κηπουροί βασίζονται στις βροχοπτώσεις κατά την προσαρμογή του ποτίσματος και της ηλιακής ακτινοβολίας κατά το κλάδεμα.

Χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους αμπελουργούς

Θερινή φροντίδα σταφυλιών: απαραίτητη εργασία αμπελώνα και συμβουλές από έμπειρους αμπελουργούς

Για να μεγιστοποιήσετε τις αποδόσεις, οι αρχάριοι ακολουθούν τις συστάσεις των έμπειρων κηπουρών.

Καλοκαιρινές συμβουλές:

 • Η υψηλή υγρασία επηρεάζει αρνητικά τη γονιμοποίηση, επομένως, το πότισμα μειώνεται εάν βρέχει στις αρχές του καλοκαιριού.
 • λιπάσματα με άζωτο δεν χρησιμοποιούνται στο τέλος του καλοκαιριού για να αποφευχθεί η υπερβολική ανάπτυξη πράσινης μάζας.
 • Στις ανώτερες δέσμες, τα μούρα είναι συνήθως μικρότερα από τα χαμηλότερα, επομένως επιλέγονται για αφαίρεση κατά την ομαλοποίηση.
 • Τα αμμώδη και αμμώδη εδάφη απαιτούν άφθονο πότισμα.

Οι θάμνοι που δεν έλαβαν κατάλληλη φροντίδα το καλοκαίρι γίνονται αδύναμοι, συχνά πεθαίνουν το χειμώνα ή αποδίδουν κακούς καρπούς την επόμενη σεζόν.

συμπέρασμα

Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες, η παραγωγικότητα εξαρτάται επίσης από τη σωστή καλοκαιρινή φροντίδα των σταφυλιών.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν, πραγματοποιούν τακτικό κλάδεμα, δένουν αμπέλια, αραιώνουν τα φύλλα, θεραπεύουν θάμνους για ασθένειες, νερό και τροφή. Ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο και την περιοχή της καλλιέργειας σταφυλιών, οι αποχρώσεις της φροντίδας ποικίλλουν.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια