Σταφίδα των Βερσαλλιών - περιγραφή και χαρακτηριστικά της ποικιλίας

Οι λευκές σταφίδες είναι σταθερά δημοφιλείς στους οικιακούς κηπουρούς. Οι καρποί αυτού του φυτού είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες από τα φωτεινότερα μούρα. Έχουν μια αναζωογονητική γλυκόξινη γεύση και λεπτό άρωμα που διαφέρουν σημαντικά από τις ποικιλίες μαύρης και κόκκινης σταφίδας.

Οι λευκές σταφίδες είναι πιο απαιτητικές για τη φροντίδα και λιγότερο παραγωγικές από τις μαύρες ή τις κόκκινες. Ωστόσο, μεταξύ των ποικιλιών λευκών μούρων, υπάρχουν πιο ανθεκτικές και παραγωγικές ποικιλίες. Ένα από αυτά είναι οι Βερσαλλίες.

Περιγραφή της ποικιλίας λευκών σταφίδων Βερσαλλίες

Σταφίδα των Βερσαλλιών - περιγραφή και χαρακτηριστικά της ποικιλίας

Η λευκή σταφίδα (ribe niveum) είναι μια αρκετά παλιά ποικιλία, που εκτρέφεται στη Γαλλία τον 19ο αιώνα. Μόνο το 1959 μπήκε στο εργοστάσιο το ρωσικό μητρώο. Συνιστάται η καλλιέργεια σε περιοχές με εύκρατο κλίμα, αλλά είναι κατάλληλο για καλλιέργεια στο νότο και ακόμη και στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά

Παρά την παρουσία πολλών πιο σύγχρονων ποικιλιών, η λευκή σταφίδα των Βερσαλλιών δεν είναι κατώτερη από αυτές από πολλές απόψεις και μάλιστα ξεπερνά πολλές ποικιλίες και υβρίδια που εκτρέφονται σήμερα.

Περιγραφή των Λευκών Βερσαλλιών:

 1. Θάμνος. Ορθιος. Μεσαίου μεγέθους. Το ύψος κυμαίνεται από 1,2-1,5 μ. Οι θάμνοι εξαπλώνονται, εκπέμπουν μεγάλο αριθμό βλαστών. Τα κλαδιά είναι λεπτά, αλλά αρκετά ισχυρά και εύκαμπτα. Το ριζικό σύστημα έχει αναπτυχθεί. Οι περισσότερες ρίζες είναι οριζόντιες, βρίσκονται σε βάθος 40 cm υπόγεια και αναπτύσσονται πέρα ​​από το στέμμα. Η κεντρική ρίζα είναι ισχυρή, πηγαίνει υπόγεια σε βάθος 1 m.Σταφίδα των Βερσαλλιών - περιγραφή και χαρακτηριστικά της ποικιλίας
 2. Φύλλα. Πλάτος, δέσιμο στη βάση, με πέντε τομές λοβού. Τα άκρα είναι οδοντωτά. Τα ίδια τα δόντια είναι φαρδιά και ασαφή. Η ραφή της πλάκας των φύλλων έχει ελαφριά εφηβεία. Το χρώμα των φύλλων είναι σκούρο πράσινο με ελάχιστα αισθητή μπλε απόχρωση.
 3. Ανθίζω. Οι ταξιανθίες συλλέγονται σε μεγάλα αραιά σμήνη με μίσχους. Τα λουλούδια είναι πιατάκι, μεσαίου μεγέθους, κίτρινο-λευκό. Τα πεντάλ είναι μακριά και ίσια. Χωρίς εφηβεία, υπάρχει μια γυαλιστερή λάμψη.
 4. Μούρα. Μεγάλα, στρογγυλά, ευθυγραμμισμένα, συλλεγμένα σε μεγάλες βούρτσες. Το βάρος κάθε μούρου κυμαίνεται μεταξύ 0,7-1,3 g. Η σκιά είναι κρεμώδης. Τα φρούτα είναι διαφανή, τα οστά είναι ορατά μέσω του ζουμερού πολτού. Η γεύση είναι γλυκιά και ξινή, πλούσια. Το δέρμα είναι διαφανές, λεπτό αλλά σταθερό.
 5. Όροι ωρίμανσης... Πρώιμο ώριμο.
 6. Ασυλία, ανοσία. Διαθέτει υψηλή αντοχή στο ωίδιο. Δεν έχει ανοσία στην ανθρακινόζη. Ανοσία σε άλλους μύκητες ασθένειες Μέσης.
 7. Αντοχή σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Έχει υψηλή αντοχή στον παγετό.
 8. Μετακομιστό. Υψηλός. Το πυκνό δέρμα επιτρέπει στα φρούτα να μην τσαλακώσουν κατά τη μακροχρόνια μεταφορά.
 9. Παραγωγικότητα. Υψηλός. Κατά μέσο όρο, συλλέγονται 3-4 κιλά μούρα από έναν θάμνο.

Η λευκή σταφίδα διακρίνεται από τη φιλικότητα της ωρίμανσης των μούρων. Ολόκληρη η σοδειά αφαιρείται ταυτόχρονα από τον θάμνο.

Σημείωση! Στα μούρα της λευκής σταφίδας των Βερσαλλιών, έως και το 18% της ξηράς ουσίας, το 7,5% των σακχάρων. Η οξύτητα του καρπού είναι 2,3%. 100 g του προϊόντος αντιπροσωπεύουν 38 g ασκορβικού οξέος.

Υπέρ και κατά

Σταφίδα των Βερσαλλιών - περιγραφή και χαρακτηριστικά της ποικιλίας

Η λευκή σταφίδα των Βερσαλλιών είναι δημοφιλής τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους κηπουρούς. Τα κύρια πλεονεκτήματά του παρουσιάζονται στη λίστα:

 1. Υψηλή αντοχή στον παγετό. Αυτό καθιστά δυνατή την ανάπτυξη λευκών Βερσαλλιών σε όλες τις περιοχές της χώρας μας.
 2. Αυτο-επικονίαση. Το φυτό θα αποφέρει καρπούς ακόμη και αν δεν υπάρχουν άλλοι θάμνοι λευκής σταφίδας.
 3. Η παρουσία ανοσίας στο ωίδιο.Οι κριτικές των κηπουρών δείχνουν ότι οι σταφίδες δεν είναι ευαίσθητες σε πολλές άλλες μυκητιακές ασθένειες.
 4. Υψηλή παραγωγικότητα.
 5. Πρώιμη ωριμότητα.

Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν:

 • ευαισθησία στην ανθρακινόζη
 • υπερβολική εξάπλωση του θάμνου.
 • ακρίβεια στη σύνθεση του εδάφους.

Συμβουλή! Παρά το γεγονός ότι η ποικιλία θεωρείται αυτο-επικονιασμένη, οι υψηλότερες αποδόσεις παρατηρούνται όταν υπάρχουν αρκετοί θάμνοι (καλύτερα από διαφορετικές ποικιλίες) λευκών σταφίδων στον ιστότοπο.

Προσγείωση

Το λευκό των Βερσαλλιών αναπαράγεται μόνο φυτικά. Χρησιμοποιήστε μοσχεύματα, στρωματοποίηση ή διαίρεση του θάμνου. Η τεχνολογία για την παραγωγή υλικού φύτευσης δεν διαφέρει από άλλες ποικιλίες.

Στα φυτώρια και τις αγορές, πωλούνται έτοιμα φυτά. Ριζώνουν γρήγορα και ριζώνουν καλά σε μόνιμο μέρος.

Προετοιμασία εδάφους

Σταφίδα των Βερσαλλιών - περιγραφή και χαρακτηριστικά της ποικιλίας

Για τη σταφίδα των Βερσαλλιών, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέρος. Θα πρέπει να βρίσκεται στην πιο ηλιόλουστη και προστατευμένη από την περιοχή του ανέμου στον κήπο. Τα υπόγεια νερά δεν πρέπει να πλησιάζουν πολύ στην επιφάνεια.

Σημείωση! Με ανεπαρκή φωτισμό, η απόδοση της ποικιλίας μειώνεται. Τα μούρα γίνονται μικρά και ξινά.

Οι σταφίδες ευδοκιμούν σε θρεπτικά αργιλώδη εδάφη, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε έδαφος. Κατά τη φύτευση σε αμμώδη εδάφη, θα χρειαστείτε πιο εντατική σίτιση.

Πριν από τη φύτευση σταφίδων, ο χώρος εκσκαφώνεται και καθαρίζεται από ζιζάνια. Ένα έδαφος με ουδέτερη οξύτητα είναι καλύτερο. Εάν αυξηθούν οι δείκτες, προστίθεται ξηρός ασβέστης ή τέφρα.

Οι σταφίδες φυτεύονται στις αρχές της άνοιξης ή μετά την πτώση των φύλλων. Τα πηγάδια προετοιμάζονται 2-3 εβδομάδες πριν από τη φύτευση.

Προετοιμασία:

 1. Οι οπές σκάβονται βάθους 40 εκ. Και διαμέτρου 50 εκ. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 1,5 μ. Ελεύθερου χώρου μεταξύ των φυτών.
 2. Το χώμα που αφαιρείται από την τρύπα αναμιγνύεται με 5 kg σάπιας κοπριάς, 50 g υπερφωσφορικού και 20 g θειικού καλίου. Εάν είναι επιθυμητό, ​​το υπερφωσφορικό με κάλιο αντικαθίσταται με 1 κιλό τέφρας.
 3. Το έδαφος με λιπάσματα αναμιγνύεται καλά και αφήνεται κοντά στην τρύπα μέχρι τη φύτευση.

Βήμα προς βήμα οδηγίες για φύτευση και επιλογή ενός δενδρυλλίου

Είναι σημαντικό να επιλέξετε υψηλής ποιότητας και υγιές φυτικό υλικό. Δεν πρέπει να υπάρχουν σημάδια στο δενδρύλλιο ασθένειες και λοιμώξεις, ύποπτους λεκέδες και πλάκα. Το ριζικό σύστημα πρέπει να είναι καλά αναπτυγμένο, απαλλαγμένο από ξηρές και πυκνές περιοχές, υγρό στο κόψιμο. Τα κλαδιά δεν πρέπει να είναι στεγνά. Τα χόρτα πρέπει να είναι φωτεινά με καλό turgor.

Είναι καλύτερα να αγοράσετε φυτά με κλειστό ριζικό σύστημα (που βρίσκεται σε χωμάτινο κώμα) - ριζώνουν γρηγορότερα. Εάν αγοράστηκαν φυτά με ανοιχτό ριζικό σύστημα, εμποτίζονται σε ανοιχτό ροζ διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου και διεγέρτη σχηματισμού ρίζας πριν από τη φύτευση. Εάν οι ρίζες είναι μεγάλες, συντομεύονται κατά το ένα τρίτο.

Αναλυτικές οδηγίες προσγείωσης:

 1. Ένα στρώμα αποστράγγισης 5 cm χύνεται στο κάτω μέρος του λάκκου (λεπτό χαλίκι, διογκωμένος πηλός, κέλυφος). Στο κέντρο σχηματίζεται ένα χωμάτινο κομμάτι.
 2. Το στέλεχος είναι τοποθετημένο σε γήινο κομμάτι υπό γωνία 45 μοιρών. Οι ρίζες κατανέμονται ομοιόμορφα στο ανάχωμα.
 3. Η τρύπα καλύπτεται με θρεπτικό μείγμα εδάφους έτσι ώστε το κολάρο της ρίζας να εμβαθύνει κατά 7-10 cm.
 4. Μετά τη φύτευση, το έδαφος γύρω από το φυτό συμπιέζεται. Στη συνέχεια ρίξτε 2 κουβάδες ζεστό νερό κάτω από τη ρίζα.
 5. Εάν το έδαφος έχει κατακαθίσει, τότε προστίθεται περισσότερο έδαφος. Ένα στρώμα από σάπιο (χούμο, τύρφη, άχυρο) χύνεται γύρω από τον Μπους.
 6. Η κορυφή του δενδρυλλίου κλαδεύεται, αφήνοντας 5-6 υγιείς μπουμπούκια.

Μεγαλώνει

Για να επιτευχθεί η υψηλότερη δυνατή απόδοση, είναι σημαντικό να παρέχετε στον θάμνο κατάλληλη φροντίδα. Η σταφίδα των Βερσαλλιών είναι λιγότερο ιδιότροπη από πολλές άλλες ποικιλίες με λευκά μούρα. Επιπλέον, είναι πιο απαιτητικό από τις μαύρες και τις κόκκινες σταφίδες.

Φροντίδα

Σταφίδα των Βερσαλλιών - περιγραφή και χαρακτηριστικά της ποικιλίας

Η λευκή σταφίδα των Βερσαλλιών χρειάζεται τακτική φροντίδα. Η λίστα περιέχει βασικούς κανόνες:

 1. Πότισμα. Οι λευκές σταφίδες απαιτούν πότισμα. Σε ένα κανονικό καλοκαίρι, ο θάμνος ποτίζεται τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε φορά χρησιμοποιώντας 10 λίτρα νερού. Εάν το καλοκαίρι είναι ξηρό, τότε οι σταφίδες ποτίζονται καθημερινά. Στην περίοδο των βροχών, το πότισμα σταματά.Το έδαφος βρέχεται με ζεστό, καταβυθισμένο νερό, το πρωί ή το βράδυ, όταν ο ήλιος δεν είναι ενεργός.
 2. Χαλάρωση και βοτάνισμα. Το έδαφος γύρω από τις σταφίδες χαλαρώνει μετά από κάθε πότισμα ή καθίζηση. Κατά τη διαδικασία χαλάρωσης, τα ζιζάνια αφαιρούνται.
 3. Λίπασμα επιφάνειας. Τον πρώτο και δεύτερο χρόνο μετά τη φύτευση, υπάρχει αρκετό λίπασμα στο έδαφος που έχει αφαιρεθεί από την τρύπα. Τότε αρχίζουν να κάνουν στις αρχές της άνοιξης ένα διάλυμα 10 λίτρων νερού και 50 g ουρίας, και μετά την απελευθέρωση της καλλιέργειας, ένα μείγμα 10 λίτρων νερού, 0,5 λίτρα κοπριάς κοτόπουλου (ή 1 kg σάπιας κοπριάς), 50 g υπερφωσφορικού και 20 g θειικού καλίου χύνονται κάτω από τον θάμνο. Το καλοκαίρι, ο θάμνος ψεκάζεται με ένα μείγμα 10 λίτρων νερού, 5 g υπερμαγγανικού καλίου, 3 g βορικού οξέος και 35 g θειικού χαλκού.
 4. Σχηματισμός. Το πρώτο διαμορφωτικό κλάδεμα πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά τη φύτευση. Από όλα τα σκελετικά κλαδιά που σχηματίστηκαν, επιλέγονται 3-4 από τα ισχυρότερα, τα υπόλοιπα κόβονται. Με αυτόν τον τρόπο, πραγματοποιείται ετήσιο κλάδεμα. Το στέμμα θα σχηματιστεί σε 4-5 χρόνια. Το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή θα πρέπει να έχει 16-18 κλαδιά. Στη συνέχεια, έκοψα κλαδιά ηλικίας 7-8 ετών, αφήνοντας βλαστούς αντικατάστασης.
 5. Κλάδεμα υγιεινής. Στεγνοί και κατεστραμμένοι βλαστοί, κλαδιά που απλώνονται κατά μήκος του εδάφους κόβονται κάθε χρόνο. Οι βλαστοί κόβονται.
 6. Κλάδεμα κατά της γήρανσης. Εάν οι σταφίδες άρχισαν να δίνουν λίγα φρούτα, τότε ήρθε η ώρα να εφαρμόσουν διαδικασίες αντιγήρανσης. Για αυτό, τα κλαδιά σταφίδας κόβονται κατά 2/3.
 7. Χειμώνας. Προκειμένου η σταφίδα να επιβιώσει με ασφάλεια το χειμώνα, τα κλαδιά της είναι δεμένα με σπάγγο. Ένα στρώμα στρώματος 10-15 cm (κομπόστ ή χούμους) χύνεται κάτω από τον θάμνο. Σε χιονισμένους χειμώνες, αρκεί να καλύψετε τα φυτά με χιόνι. Εάν δεν υπάρχει χιόνι, τότε οι σταφίδες καλύπτονται από αγροΐνες.

Ασθένειες και παράσιτα

Η λευκή σταφίδα των Βερσαλλιών επηρεάζεται σπάνια από το ωίδιο και το terry. Σύμφωνα με τους κηπουρούς, η ποικιλία είναι ευαίσθητη στην ανθρακινόζη. Ένα άρρωστο φυτό σπάει με καφέ κηλίδες, που σταδιακά συγκεντρώνονται και αυξάνουν το μέγεθος. Αυτό οδηγεί σε διακοπή της φωτοσύνθεσης, πτώση φύλλων και φρούτων, στέγνωμα από βλαστούς.

Εάν η ασθένεια έχει ήδη επηρεάσει τον θάμνο, τότε ψεκάζεται με μυκητοκτόνα. Πριν από αυτό, αφαιρούνται όλα τα νοσούντα μέρη του φυτού.

Σταφίδα των Βερσαλλιών - περιγραφή και χαρακτηριστικά της ποικιλίας

Είναι σημαντικό να αποφευχθούν ασθένειες. Η λίστα περιέχει βασικούς κανόνες:

 1. Προληπτικές θεραπείες. Πραγματοποιείται την άνοιξη, πριν διογκωθούν τα μπουμπούκια. Ο θάμνος ψεκάζεται με υγρό διάλυμα Bordeaux ή θειικό χαλκό. Συνιστάται να ψεκάσετε μετά από παρατεταμένες βροχές.
 2. Καθαρισμός του κήπου. Το φθινόπωρο, μετά την πτώση των φύλλων, όλα τα πεσμένα φύλλα και τα αποξηραμένα κλαδιά αφαιρούνται και καίγονται. Το καλοκαίρι, αφαιρούνται όλα τα ζιζάνια γύρω από το φυτό.
 3. Απολύμανση. Απολύμανση εδάφους, υλικό φύτευσης, εργαλεία κήπου.
 4. Λίπασμα επιφάνειας. Ένα φυτό που λαμβάνει επαρκή ποσότητα θρεπτικών ουσιών είναι πιο επιτυχημένο στην αντοχή σε ασθένειες και παράσιτα.
 5. Συμμόρφωση με τους κανόνες ποτίσματος... Η υπερχείλιση, καθώς και η ξήρανση του εδάφους, θεωρούνται ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα.
 6. Υγειονομικός κλάδεμα... Σε ξηρά και κατεστραμμένα κλαδιά αρχίζει συνήθως η ανάπτυξη μυκητιασικής λοίμωξης. Η έγκαιρη απομάκρυνσή τους είναι απαραίτητη.
 7. Επεξεργασία τεμαχισμού γήπεδο στον κήπο.

Οι σταφίδες επηρεάζονται όχι μόνο από λοιμώξεις, αλλά και από παράσιτα. Για την προστασία του φυτού από αυτούς, τηρούνται οι παραπάνω κανόνες απολύμανσης και όλα τα φυτά φρούτων και μούρων στην περιοχή ελέγχονται κάθε εβδομάδα.

Συγκομιδή

Σταφίδα των Βερσαλλιών - περιγραφή και χαρακτηριστικά της ποικιλίας

Τα λευκά μούρα των Βερσαλλιών ωριμάζουν στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου. Όταν είναι ώριμα, δεν θρυμματίζονται από το θάμνο, τόσοι πολλοί κηπουροί περιμένουν μέχρι να ωριμάσουν όλα τα μούρα και να τα μαζέψουν με μία κίνηση.

Οι σταφίδες αφαιρούνται απευθείας στις βούρτσες. Φυλάσσετε σε ψυγείο σε πλαστική σακούλα ή κλειστό δοχείο για 1-2 εβδομάδες.

Ο βαθμός ωριμότητας καθορίζεται από τη γεύση και πόσο εύκολα διαχωρίζεται το μούρο από το στέλεχος. Σε ώριμα φρούτα, τα οστά είναι καθαρά ορατά μέσω του πολτού.

Κριτικές

Οι κριτικές για τη λευκή σταφίδα των Βερσαλλιών είναι κυρίως θετικές. Οι περισσότεροι κηπουροί με αυτήν την ποικιλία προτείνουν να ξεκινήσουν τη γνωριμία τους με τον πολιτισμό.

Ιρίνα, Μόσχα: «Η μητέρα μου φύτεψε επίσης τη λευκή σταφίδα των Βερσαλλιών στη ντάκα.Από αυτόν τον πρώτο θάμνο, λάβαμε πολλά φυτά, τα οποία φυτεύσαμε στον ιστότοπό μας και παρουσιάσαμε στους φίλους μας. Έκτοτε, δοκιμάσαμε πολλές από τις πιο σύγχρονες ποικιλίες λευκής σταφίδας, αλλά οι Βερσαλλίες παραμένουν αγαπημένες. Δεν ρίχνει φρούτα κατά τη διάρκεια των κρύων αποσπάσεων και χωρίς πότισμα σε ένα βροχερό καλοκαίρι. Το μόνο που κάνω είναι να κόψω τους αδύναμους βλαστούς και να τους ταΐζω δύο φορές το χρόνο. "

Αλέξανδρος, Ροστόφ «Η λευκή σταφίδα των Βερσαλλιών είναι το αγαπημένο μου. Μου αρέσουν τα μεγάλα φρούτα σε μεγάλες βούρτσες. Ζουμερό, γλυκό με ελαφριά ξινή. Απαίτηση φροντίδας, αλλά αν όλα γίνονται εγκαίρως, δεν θα πάρει πολύ χρόνο. Εφαρμόζω ένα διάλυμα τέφρας με περιττώματα κοτόπουλου στις αρχές της άνοιξης και του Σεπτεμβρίου. Ποτίζω μόνο εάν το έδαφος είναι πολύ ξηρό. Υπήρξε μια χρονιά που αρρώστησε με ανθρακόζη. Από τότε, ψεκάζω με θειικό χαλκό την άνοιξη και μετά από μεγάλες βροχές ».

συμπέρασμα

Η λευκή σταφίδα των Βερσαλλιών είναι μια γαλλική ποικιλία που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα. Διαφέρει στην αντοχή στον παγετό, υψηλή απόδοση, μεγάλη καρποφορία, αντοχή σε πολλές ασθένειες. Έχει μόνο δύο σημαντικά μειονεκτήματα - έλλειψη ανοσίας στην ανθρακόζη και αυξημένη διακλάδωση του θάμνου.

Δεν είναι δύσκολο να φροντίσετε τη λευκή σταφίδα του Βερνισάλ. Το κύριο πράγμα είναι να διασφαλιστεί η έγκαιρη πότισμα και σίτιση, η πραγματοποίηση σχηματισμού και το κλάδεμα υγιεινής κάθε χρόνο.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια