Τα φύλλα σμέουρων γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι: τι πρέπει να κάνετε και γιατί συμβαίνει

Το κιτρίνισμα, η ξήρανση και η πτώση των φύλλων το φθινόπωρο είναι μια φυσική διαδικασία, που δείχνει ότι το φυτό εισέρχεται σε κατάσταση αδράνειας. Αλλά αν τέτοια σημάδια είναι απολύτως φυσιολογικά για το φθινόπωρο, τότε ένα κιτρινωπό στέμμα την άνοιξη ή το καλοκαίρι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

Η κατάσταση των φύλλων του φυτού καθορίζει πόσο άνετα είναι. Η εμφάνιση κίτρινων κηλίδων υποδηλώνει ακατάλληλη φροντίδα, έλλειψη θρεπτικών ουσιών ή μόλυνση με ασθένειες και παράσιτα. Σκεφτείτε γιατί τα φύλλα βατόμουρου γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι και τι πρέπει να κάνετε για να το αποθηκεύσετε.

Αιτίες κιτρίνισμα των φύλλων βατόμουρου το καλοκαίρι

Το κιτρίνισμα του πορφυρού φυλλώματος το καλοκαίρι ή την άνοιξη δεν είναι φυσικό. Το χρώμα των φύλλων χρησιμοποιείται για να κρίνει την κατάσταση του θάμνου. Τα κίτρινα και ξηρά σημεία είναι συχνά το αποτέλεσμα:

 • έλλειψη θρεπτικών ουσιών
 • ακατάλληλη φροντίδα
 • ασθένειες
 • επιθέσεις παρασίτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν εξαλείφεται η αιτία κιτρίνισμα των φύλλων, είναι πραγματικά δυνατό να σώσετε σμέουρα... Εάν το πρόβλημα τρέχει, θα χρειαστείτε ΜΕΤΑΦΟΡΑ και κλάδεμα κατεστραμμένο μέρος του θάμνου. Εάν το φυτό έχει ρίξει εντελώς τα φύλλα του και οι βλαστοί του έχουν στεγνώσει, τότε έχει πεθάνει. Σε αυτήν την περίπτωση, ο θάμνος δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

Μερικές φορές τα κιτρινισμένα φύλλα δείχνουν μια ιογενή λοίμωξη του θάμνου. Οι ιοί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Για να σωθούν υγιή φυτά, τα πληγέντα θα πρέπει να αφαιρεθούν από τον ιστότοπο.

Τα φύλλα σμέουρων γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι: τι πρέπει να κάνετε και γιατί συμβαίνει

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Η ανεπάρκεια μικρο- και μακροθρεπτικών συστατικών οδηγεί σε ακατάλληλη ανάπτυξη των φυτών... Με την εμφάνιση των φύλλων, προσδιορίζεται ποια ουσία λείπει.

Σημείωση! Εάν ακολουθηθεί το πρόγραμμα εφαρμογής λιπασμάτων, δεν υπάρχουν προβλήματα με την έλλειψη θρεπτικών ουσιών.

Με την έλλειψη θρεπτικών ουσιών, κίτρινα φύλλα εμφανίζονται το καλοκαίρι, συνήθως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Τους Η εμφάνιση εξαρτάται από τον τύπο της ανεπάρκειας:

 1. Αζωτο... Με ανεπαρκή ποσότητα αζωτούχων λιπασμάτων, η ανάπτυξη του φυτού επιβραδύνεται, η ανάπτυξή του σταματά. Η ουσία είναι υπεύθυνη για τη φωτοσύνθεση, οπότε η έλλειψή της οδηγεί σε σύνθλιψη, ωχρότητα και κιτρίνισμα της πράσινης μάζας. Για να σώσει το φυτό, τροφοδοτείται με παράγοντες που περιέχουν άζωτο, για παράδειγμα νιτρικό αμμώνιο.
 2. Τα φύλλα σμέουρων γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι: τι πρέπει να κάνετε και γιατί συμβαίνειΘείο... Η έλλειψή του εκφράζεται σε ομοιόμορφη λεύκανση και στη συνέχεια κιτρίνισμα των φύλλων. Με την πάροδο του χρόνου, οι μίσχοι γίνονται λεπτότεροι και πέφτουν.
 3. Σίδερο... Η έλλειψη σιδήρου ονομάζεται χλώρωση. Εξωτερικά, τα συμπτώματά του είναι πολύ παρόμοια με αυτά του ίκτερου, μιας ιογενούς νόσου. Με χλώρωση, τα φύλλα γίνονται πρώτα ανοιχτό πράσινο και στη συνέχεια ανοιχτό κίτρινο, ενώ οι φλέβες παραμένουν πράσινες. Για θεραπεία, χρησιμοποιούνται φάρμακα που περιέχουν σίδηρο, για παράδειγμα, σιδήρου vitriol.
 4. Μαγνήσιο... Με έλλειψη μαγνησίου, τα φύλλα γίνονται κίτρινα, μαραίνονται, στεγνώνουν και πέφτουν πρόωρα. Ταυτόχρονα, κηλίδες εμφανίζονται στο κέντρο της πλάκας φύλλων, οι άκρες γίνονται κίτρινες και τυλίγονται. Για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα, εφαρμόστε λιπάσματα μαγνησίου, για παράδειγμα θειικό μαγνήσιο.
 5. Ασβέστιο... Με την έντονη ανεπάρκειά του, οι άκρες των φύλλων και των βλαστών αποκτούν καφέ απόχρωση και πεθαίνουν. Εάν το πρόβλημα δεν είναι πολύ σοβαρό, λευκές ή ανοιχτοκίτρινες ραβδώσεις και ρίγες εμφανίζονται στις πλάκες φύλλων.
 6. Βόριο... Με την έλλειψή του, εμφανίζονται μικρά ξηρά σημεία, τα οποία σταδιακά αυξάνονται σε μέγεθος. Παρατηρείται χροιά των βλαστών. Εμφανίζονται κιτρινωπά φύλλα, τα οποία στεγνώνουν γρήγορα. Η ανεπάρκεια βορίου συχνά οφείλεται στην έλλειψη καλίου.
 7. Ψευδάργυρος... Σημειώσεις γκρι-κίτρινου χρώματος εμφανίζονται στις πλάκες των φύλλων. Ο αριθμός τους αυξάνεται γρήγορα, συγχωνεύονται. Τα χόρτα καταρρέουν.

Η έλλειψη θρεπτικών ουσιών καταπολεμάται με δύο τρόπους... Η πρώτη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο την ουσία που χρειάζεται το φυτό. Για να το κάνετε αυτό, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε σωστά τον τύπο της ανεπάρκειας, καθώς η περίσσεια ορισμένων ουσιών είναι επίσης επικίνδυνη. Ένας ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε σύνθετα λιπάσματα.

Ασθένειες

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο το φύλλωμα βατόμουρου γίνεται κίτρινο είναι ασθένεια. Οι περισσότερες λοιμώξεις σκοτώνουν το φυτό χωρίς έγκαιρη θεραπεία, μερικές δεν θεραπεύονται καθόλου. Όταν μολυνθεί ένα φυτό, η μόλυνση μεταφέρεται γρήγορα από τον άνεμο και τα έντομα σε άλλες καλλιέργειες.

Οι ασθένειες αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά στα πρώτα στάδια. Όσο πιο προχωρημένη είναι η μόλυνση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα θανάτου των σμέουρων.

Λοιμώδης χλώρωση

Η ιική χλώρωση ονομάζεται επίσης ίκτερος βατόμουρου. Τα συμπτώματα μοιάζουν με έλλειψη σιδήρου. Προσδιορίζουν το πρόβλημα με τα ακόλουθα σημεία:

 1. Τα φύλλα σμέουρων γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι: τι πρέπει να κάνετε και γιατί συμβαίνειΤα κίτρινα φύλλα εμφανίζονται σε νεαρά και διετή κλαδιά. Στους βλαστούς, τα φύλλα στο άνω μέρος επηρεάζονται περισσότερο. Ταυτόχρονα, στην αρχή στην κίτρινη πλάκα φύλλων, οι φλέβες παραμένουν πράσινες, αλλά στη συνέχεια γίνονται επίσης κίτρινες. Το φύλλωμα σταδιακά γίνεται μικρότερο, αλλά το σχήμα του δεν αλλάζει.
 2. Βλαστοί, μίσχοι φρούτων, μίσχοι, σέπαλ, καρποφόρες βούρτσες αποκτούν μια κίτρινη απόχρωση. Οι ετήσιοι βλαστοί τεντώνονται, γίνονται αδύναμοι.
 3. Τα μούρα του προσβεβλημένου φυτού αλλάζουν επίσης - γίνονται μικρότερα, γίνονται λιγότερο ζουμερά, με μια ανεξέλεγκτη γεύση.

Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα τη στιγμή της ωρίμανσης και της ωρίμανσης των φρούτωνκαι μετά τη συγκομιδή, η κορώνα γίνεται πράσινη και τα σημάδια σχεδόν εξαφανίζονται. Η ασθένεια γίνεται και πάλι αισθητή το φθινόπωρο. Τον επόμενο χρόνο όλα επαναλαμβάνονται.

Η ιογενής ασθένεια δεν είναι θεραπεύσιμη... Όταν εντοπίζονται τα σημάδια, τα σμέουρα σκάβονται, απομακρύνονται από την τοποθεσία και καίγονται.

Για την πρόληψη της λοίμωξης, ακολουθούν τους κανόνες πρόληψης:

 1. Επιλογή υγιούς φυτικού υλικού. Είναι καλύτερο να επιλέξετε ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στον ίκτερο.
 2. Έγκαιρη πρόληψη και εξάλειψη των παρασίτων. Οι θάμνοι εξετάζονται και αντιμετωπίζονται τακτικά με αφίδες και παράγοντες ελέγχου ακάρεων αραχνών που συμβάλλουν στην εξάπλωση της νόσου.
 3. Κλάδεμα υγιεινής. Βλαστοί που παχύνουν την κορώνα, στεγνά και παλιά κλαδιά, αφαιρούνται τμήματα του φυτού με κατεστραμμένο φλοιό.
 4. Συμμόρφωση με το πρόγραμμα για την εισαγωγή ορυκτών και οργανικών λιπασμάτων. Αυξάνει την ασυλία των σμέουρων.
 5. Φύτευση σμέουρων στον ιστότοπο όπου ο ίδιος πολιτισμός αναπτύχθηκε πριν από τουλάχιστον 5 χρόνια.

Καρκίνος ρίζας

Τα φύλλα σμέουρων γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι: τι πρέπει να κάνετε και γιατί συμβαίνειΟ καρκίνος της ρίζας ονομάζεται επίσης ριζική βρογχοκήλη.... Πρόκειται για μια βακτηριακή ασθένεια που προκαλεί ξηρό κλίμα, αλκαλικό έδαφος, μακροχρόνια καλλιέργεια θάμνων στο ίδιο μέρος.

Τα βακτήρια εισέρχονται στη δομή του φυτού μέσω ρωγμών στις ρίζες. Στις ριζικές διεργασίες, οι αναπτύξεις σχηματίζονται με διάμετρο 10 έως 12 εκ. Μερικές φορές αγγίζουν επίσης το κολάρο της ρίζας. Οι χοληδόχοι (όπως ονομάζονται οι αυξήσεις) έχουν ακανόνιστο σχήμα, αρχικά είναι μαλακοί και στη συνέχεια σκληραίνονται.

Λόγω του καρκίνου των ριζών, οι ρίζες δεν απορροφούν πλέον πλήρως υγρό από το έδαφος... Το φυτό αρχίζει να υποφέρει λόγω έλλειψης θρεπτικών ουσιών: τα φύλλα γίνονται κίτρινα, μαραίνονται, στεγνώνουν, οι νέοι βλαστοί αναπτύσσονται άσχημα, αποδεικνύονται κοντοί, τα φρούτα γίνονται μικρότερα, χάνουν την υγρασία.

Συμβουλή! Για να βεβαιωθείτε ότι η διάγνωση είναι σωστή, σκάψτε τις ρίζες του βατόμουρου και ελέγξτε για ανάπτυξη.

Ο καρκίνος της ρίζας δεν θεραπεύεται... Τα προσβεβλημένα φυτά σκάβονται και καίγονται. Το έδαφος στην περιοχή υποβάλλεται σε επεξεργασία με θειικό χαλκό για την αποφυγή μόλυνσης άλλων φυτών. Σε ένα μέρος που έχει προσβληθεί από την ασθένεια, άλλοι θάμνοι δεν μπορούν να φυτευτούν για 3 χρόνια. Καλύτερα να το φυτέψετε με λούπινο για την υγεία του εδάφους.

Για να αποφευχθεί η μόλυνσηΠριν από τη φύτευση, το έδαφος και οι ρίζες του υλικού φύτευσης υφίστανται επεξεργασία με θειικό χαλκό. Ο κήπος καθαρίζεται το φθινόπωρο. Φροντίστε να ελέγξετε την οξύτητα του εδάφους.

Σκουριά

Η σκουριά είναι μια μυκητιακή ασθένεια... Απλώνεται από κωνοφόρα, μερικά ζιζάνια. Τα μυκητιακά σπόρια είναι ιδιαίτερα ενεργά σε ζεστό και υγρό καιρό.

Συμπτώματα σκουριάς:

 1. Στο δεύτερο μισό της άνοιξης, η εσωτερική πλευρά των φύλλων καλύπτεται με μικρά κόκκινα μαξιλάρια με σπόρια. Μικρά κίτρινα σημεία σχηματίζονται στο εξωτερικό.
 2. Σταδιακά, τα σημεία και τα μαξιλάρια με σπόρια αυξάνονται σε μέγεθος.
 3. Τα μαξιλάρια σκάσουν, τα σπόρια έρχονται στην επιφάνεια. Μερικά από αυτά καλύπτουν ολόκληρη την κάτω επιφάνεια των φύλλων, ενώ το άλλο σκέδαται γύρω από τον κήπο.
 4. Σκουριασμένα φύλλα στεγνώνουν από τις άκρες στο κέντρο.

Τα φύλλα σμέουρων γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι: τι πρέπει να κάνετε και γιατί συμβαίνει

Η απόδοση του σμέουρου πέφτει, τα φρούτα γίνονται άγευστα... Η χειμερινή ανθεκτικότητα του φυτού μειώνεται σημαντικά.

Μέθοδοι ελέγχου:

 1. Τα πιο προσβεβλημένα φύλλα, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να κοιμούνται και καλύπτονται με ένα παχύ στρώμα σπορίων, κόβονται.
 2. Το φυτό υποβάλλεται σε επεξεργασία με μυκητοκτόνα ("Topaz", "HOM") σύμφωνα με τις οδηγίες. Η επανεπεξεργασία απαιτείται συνήθως σε διαστήματα 2-3 εβδομάδων.
 3. Για να αποφευχθεί η ασθένεια, προτού ανθίσουν τα μπουμπούκια, ο θάμνος ψεκάζεται με διάλυμα θειικού χαλκού (1 κουταλιά της σούπας ανά κουβά με νερό) ή υγρό Bordeaux.

Δαχτυλίδι

Το δακτύλιο είναι μια άλλη ιογενής ασθένεια. Τα πρώτα του σημάδια εμφανίζονται ένα χρόνο μετά τη μόλυνση από βατόμουρο.:

 1. Στα φύλλα εμφανίζονται ανοιχτό κίτρινο ή κίτρινο-πράσινο με τη μορφή δαχτυλιδιών. Αυτό συμβαίνει συνήθως το πρώτο μισό του καλοκαιριού. Στο τέλος Ιουλίου - Αυγούστου, τα σημάδια εξαφανίζονται συχνά, αλλά μέχρι το φθινόπωρο επανεμφανίζονται.
 2. Ο Μπους ή οι μεμονωμένοι βλαστοί υστερούν στην ανάπτυξη. Τα κλαδιά γίνονται κοντά και εύθραυστα και πεθαίνουν γρήγορα.
 3. Τα φρούτα είναι ανεπτυγμένα, στεγνώνουν γρήγορα. Μερικές φορές, στο πλαίσιο της νόσου, νέες ωοθήκες αρχίζουν να αναπτύσσονται το φθινόπωρο.

Τα φύλλα σμέουρων γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι: τι πρέπει να κάνετε και γιατί συμβαίνει

Η ασθένεια δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία... Τα προσβεβλημένα σμέουρα σκάβονται, μεταφέρονται από τον ιστότοπο και καίγονται. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση κηλίδας, καλλιεργούνται ποικιλίες ανθεκτικές σε αυτό, φυτεύονται μόνο υγιή φυτά. Το έδαφος αντιμετωπίζεται από νηματώδεις - πιθανούς φορείς της νόσου.

Αργά

Η καθυστέρηση είναι μια μυκητιακή ασθένεια που προσβάλλει τις ρίζες των βατόμουρων... Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ασθένεια ουσιαστικά δεν εκδηλώνεται. Μόνο σε προχωρημένα στάδια το φύλλωμα γίνεται γρήγορα κίτρινο και σύντομα ο θάμνος πεθαίνει.

Για τη θεραπεία της νόσου, το έδαφος γύρω από τα σμέουρα ποτίζεται με διάλυμα θειικού χαλκού ή αραιωμένο σύμφωνα με τις οδηγίες με μυκητοκτόνα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι λαϊκές θεραπείες είναι αναποτελεσματικές, καθώς η ασθένεια γίνεται αισθητή στα μεταγενέστερα στάδια της ανάπτυξης. Για την πρόληψη της μόλυνσης, γίνεται προληπτική θεραπεία με θειικό χαλκό.

Τα φύλλα σμέουρων γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι: τι πρέπει να κάνετε και γιατί συμβαίνει

Κατσαρός

Το Leaf curl είναι μια ιογενής ασθένεια που μπορεί να σκοτώσει ένα μολυσμένο φυτό σε 3 χρόνια. Αναγνωρίστε την ασθένεια με τέτοια σημεία:

 1. Τα φύλλα γίνονται σκληρά και μικρά, παραμορφωμένα και ζαρωμένα. Η κάτω πλευρά παίρνει καφέ απόχρωση.
 2. Τα φύλλα είναι κατσαρωμένα προς τα μέσα. Αυτό κάνει το φυτό να φαίνεται σγουρό.
 3. Τα μούρα είναι ξινά και ξηρά, παραμορφωμένα.

Οι θάμνοι που επηρεάζονται από την μπούκλα δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία... Τέτοια σμέουρα σκάβονται, μεταφέρονται από την τοποθεσία και καίγονται.

Τα φύλλα σμέουρων γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι: τι πρέπει να κάνετε και γιατί συμβαίνει

Παράσιτα

Τα παράσιτα προκαλούν συχνά κίτρινα φύλλα.... Συνήθως, αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται όταν επιτίθενται τα έντομα, πιπιλίζοντας χυμό από χόρτα.

Ψείρα των φυτών

Αυτά τα μικρά έντομα εγκαθίστανται σε νεαρούς βλαστούς και φύλλα βατόμουρου σε ολόκληρες αποικίες... Έρχονται σε πράσινο, καφέ, γκρι και μαύρο. Υπάρχουν άτομα με και χωρίς φτερά.

Οι αφίδες απορροφούν το χυμό από το φυτό. Τα προσβεβλημένα φύλλα μαραίνονται, γίνονται κίτρινα, στεγνώνουν και πέφτουν... Είναι εύκολο να βρείτε ένα παράσιτο εξετάζοντας τα σμέουρα.

Τα φύλλα σμέουρων γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι: τι πρέπει να κάνετε και γιατί συμβαίνει

Για να απαλλαγούμε από τις αφίδες, ο προσβεβλημένος θάμνος αντιμετωπίζεται με εντομοκτόνα. ("Karbofos") ή λαϊκές θεραπείες:

 1. Διάλυμα σαπουνιού-τέφρας. Ένα κομμάτι σαπούνι πλυντηρίου και 1 κιλό τέφρας διαλύονται σε έναν κουβά με νερό. Το προϊόν αφήνεται να παρασκευάζεται για μια ημέρα και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για ψεκασμό. Συνιστάται να ποτίζετε το έδαφος γύρω από τον θάμνο.
 2. Ένα αφέψημα από πικρά βότανα: αψιθιά, χόρτα πικραλίδας, yarrow.
 3. Διάλυμα κρεμμυδιού και σκόρδου. Αλέθουμε 0,5 κιλά κρεμμύδι και 0,2 κιλά σκόρδο σε μύλο κρέατος. Το gruel, μαζί με τη φλούδα, χύνεται με ένα κουβά με νερό και επιμένει για 3 ημέρες. Στη συνέχεια, τα προσβεβλημένα φυτά διηθούνται και ψεκάζονται.

Αράχνη αράχνης

Ένα άλλο παράσιτο είναι το άκαρι της αράχνης. Αυτά είναι μικρά έντομα μαύρου, πράσινου, κίτρινου ή κόκκινου χρώματος..

Συμβουλή! Για να βρείτε ένα τσιμπούρι, κοιτάξτε το πίσω μέρος των φύλλων. Σε αυτά μπορείτε να δείτε έναν ιστό ιστού στον οποίο βρίσκονται οι προνύμφες του παρασίτου.

Το προσβεβλημένο φύλλωμα μπούκλες προς τα μέσα, γίνεται κίτρινο και ξεθωριάζει.

Τα φύλλα σμέουρων γίνονται κίτρινα το καλοκαίρι: τι πρέπει να κάνετε και γιατί συμβαίνει

Καταπολέμηση ακάρεων αράχνης όπως αφίδες... Εφαρμόστε εντομοκτόνα ή λαϊκές θεραπείες.

Αγροτεχνικά λάθη

Αν και τα σμέουρα είναι ένας ανθεκτικός και ανεπιτήδευτος θάμνος, η παραβίαση της γεωργικής τεχνολογίας επηρεάζει την κατάστασή της... Το πρόβλημα προκύπτει από ακατάλληλη φροντίδα, εσφαλμένη επιλογή τοποθεσίας για φύτευση ή δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες.

Αγροτεχνικά λάθη που προκαλούν κιτρίνισμα των φύλλων:

 1. Πάχυνση του θάμνου... Ένα τέτοιο λάθος γίνεται η αιτία της κακής ανταλλαγής αέρα, της ανεπαρκούς πρόσληψης θρεπτικών ουσιών, της στασιμότητας της υγρασίας στα φύλλα, η οποία προκαλεί κιτρίνισμα του φυλλώματος, μόλυνση με μυκητιασική λοίμωξη. Το ετήσιο κλάδεμα υγιεινής και διαμόρφωσης, διατηρώντας απόσταση τουλάχιστον 1,5 m κατά τη φύτευση φυτών, θα βοηθήσει στην αποφυγή προβλημάτων. Όταν ο θάμνος πυκνώνει, η κορώνα αραιώνεται, αφαιρώντας όλα τα κλαδιά που κατευθύνονται προς τα μέσα και βλαστοί ρίζας.
 2. Έλλειψη υγρασίας... Σε αυτήν την περίπτωση, τα φύλλα αρχίζουν να γίνονται κίτρινα και πέφτουν. Σε ξηρά καλοκαίρια, τα σμέουρα ποτίζονται μία φορά κάθε 1-2 εβδομάδες, ξοδεύοντας 10-30 λίτρα νερού ανά θάμνο. Η απόρριψη του κύκλου του κορμού θα βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των ποτισμάτων και στη μείωση του κινδύνου ανεπάρκειας υγρού.
 3. Αυξημένη οξύτητα του εδάφους... Ένα ελαφρώς όξινο χώμα είναι κατάλληλο για σμέουρα. Εάν οι τιμές οξύτητας αυξάνονται, προσθέστε ξηρό αλκάλι ή τέφρα με ρυθμό 1 kg ανά 1 m².
 4. Υπερβολική υγρασία... Το πρόβλημα προκύπτει συχνά σε περιόδους παρατεταμένης βροχόπτωσης. Το στρώμα του εδάφους με πότισμα με διάλυμα θειικού χαλκού θα βοηθήσει στη σωτηρία του φυτού. Το υπερβολικό υγρό οδηγεί συχνά στην έκπλυση των θρεπτικών συστατικών. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτείται επιπλέον λίπανση.

Πώς να σώσετε τα σμέουρα

Εάν τα φύλλα βατόμουρου άρχισαν να κιτρινίζουν, είναι πρώτα απ 'όλα σημαντικό να ελέγξετε τον θάμνο για ασθένειες και παράσιτα.... Ακόμη και αν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια, πραγματοποιούνται αρκετές προληπτικές θεραπείες με παρασκευάσματα που περιέχουν χαλκό (διάλυμα θειικού χαλκού).

Εάν δεν υπάρχουν σημεία ασθένειας, εξετάζεται η περίθαλψη... Είναι σημαντικό το έδαφος γύρω από τον θάμνο να μην στεγνώσει, αλλά ούτε και το υγρό. Το χώμα είναι σπασμένο. Το φυτό τροφοδοτείται με πολύπλοκα ορυκτά λιπάσματα. Μετά από ένα μήνα, βιολογικά λίπασμα επιφάνειας.

Προσοχή! Οι λόγοι για το κιτρίνισμα των απομειωμένων και απλών σμέουρων είναι οι ίδιοι. Ωστόσο, τα φυτά που παράγουν 2 καλλιέργειες ετησίως έχουν συχνά έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Μετά τη συλλογή της πρώτης συγκομιδής, μια σύνθετη σίτιση είναι υποχρεωτική.

Εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις φροντίδας και δεν υπάρχουν σημάδια ασθένειας, αλλά τα σμέουρα εξακολουθούν να κιτρινίζουν, ο θάμνος μεταμοσχεύεται, έχοντας προηγουμένως εξετάσει τις ρίζες. Ένας άλλος τρόπος για να σώσετε το φυτό είναι να κάνετε το κλάδεμα κατά της γήρανσης.

Προληπτικά μέτρα

Για να αποφευχθεί το πρόωρο κιτρίνισμα των φύλλων βατόμουρου, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες για αυτό. Κανόνες πρόληψης:

 1. Επιλέγοντας υγιή φυτά... Πριν από τη φύτευση, εξετάζονται για ίχνη ασθενειών και παρασίτων: κηλίδες, τρύπες, ρωγμές στο φλοιό, καμπυλότητες, αναπτύξεις στους βλαστούς και το ριζικό σύστημα.
 2. Απολύμανση φυτωρίων, εργαλείων εδάφους και κήπου. Προληπτικές θεραπείες διάλυμα θειικού χαλκού την άνοιξη πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια και την περίοδο των βροχών.
 3. Έγκαιρο πότισμα, ξεπλύνοντας το έδαφος για να αποτρέψετε τη στασιμότητα της υγρασίας
 4. Γονιμοποίηση τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο. Συνήθως τρέφονται τα σμέουρα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, πριν το χειμώνα.
 5. Διαμορφωτικό και υγειονομικό κλάδεμα... Μειώνοντας την ανάπτυξη των ριζών.
 6. Φθινοπωρινός καθαρισμός κήπου... Τα πεσμένα φύλλα και άλλα υπολείμματα φυτών αφαιρούνται και καίγονται.

συμπέρασμα

Το πρόωρο κιτρίνισμα των φύλλων βατόμουρου είναι ένα επικίνδυνο σύμπτωμα που δείχνει ακατάλληλες γεωργικές πρακτικές, έλλειψη μικρο- και μακροστοιχείων και μόλυνση του θάμνου με ασθένειες και παράσιτα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το φυτό εξετάζεται προσεκτικά για ίχνη ασθενειών και εντόμων και ελέγχεται η σωστή φροντίδα. Μετά από αυτό, εξαλείφονται όλες οι πιθανές αιτίες.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια