Πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε σμέουρα στη μεσαία λωρίδα - την άνοιξη ή το φθινόπωρο

Το αγαπημένο μούρο πολλών κηπουρών έχει δικαίως γίνει σμέουρο για τη γεύση και την ανεπιτήδευτη φροντίδα του. Το φυτεύουν σε διαφορετικές εποχές του έτους. Τα περισσότερα φυτεύουν την άνοιξη, αλλά η πτώση έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Θα σας πούμε λεπτομερώς για τη γεωργική τεχνολογία των σμέουρων στη χώρα στη μεσαία λωρίδα.

Οι καλύτερες ποικιλίες σμέουρων για την κεντρική Ρωσία

Το βατόμουρο θα δώσει μια καλή συγκομιδή εάν είναι πλήρως φροντισμένο. Αλλά πρώτα απ 'όλα, πρέπει να αποφασίσετε για μια κατάλληλη ποικιλία μούρων.

Πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε σμέουρα στη μεσαία λωρίδα - την άνοιξη ή το φθινόπωρο

Άρμπατ

Η ποικιλία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε μυκητιακές ασθένειες και παράσιτα. Ο θάμνος απλώνεται και ψηλός - μεγαλώνει έως 2 μέτρα σε ύψος. Τα μούρα είναι επιμήκη, πυκνά, ζυγίζουν από 4 έως 12 γραμμάρια. Κατά τη διάρκεια της σεζόν, αφαιρούνται έως 5 κιλά από τον θάμνο. Αποφέρει καρπούς ετησίως στα μέσα του καλοκαιριού. Ελλείψει κατάλληλης φροντίδας, το φυτό καταστρέφει το σκαθάρι σμέουρων και το ακάρεο της αράχνης.

Είδος ιστιοφόρου

Ελαφρώς εξάπλωση θάμνων, όρθιοι μίσχοι, αραιά αγκάθια. Τα μούρα είναι οβάλ-κωνικά, ζυγίζουν 3-3,2 g. Παραγωγικότητα - 2,2-2,5 kg ανά θάμνο. Η ποικιλία είναι ανθεκτική σε ανθρακονόζη και ακάρεα αράχνης, αλλά είναι επιρρεπής σε μωβ κηλίδες και μυκόπλασμα. Αντέχει καλά τον παγετό και την ξηρασία.

Bryansk θαύμα

Τα μούρα έχουν σχήμα κώνου, βάρους έως 11 γραμ. Από έναν θάμνο, η απόδοση φτάνει τα 3 κιλά. Καρποφορία από τον Αύγουστο έως το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των μειονεκτημάτων είναι η χαμηλή μεταφορά φρούτων και ένας μεγάλος αριθμός αγκαθιών στους βλαστούς. Διαφέρει σε καλή αντοχή στην ξηρασία, τον παγετό και τις ασθένειες, με εξαίρεση τους μύκητες.

Glen Ample

Τα μούρα έχουν στρογγυλό κωνικό σχήμα, πυκνό και ζουμερό, βάρους έως 5 g. Παραγωγικότητα - έως 2 kg ανά θάμνο. Η καρποφορία τον Ιούλιο, η απουσία αγκαθιών διευκολύνει τη συγκομιδή. Δεν φοβάμαι τον παγετό και την ξηρασία. Ανθεκτικό σε μυκητιασικές ασθένειες, αλλά με υψηλή υγρασία μπορεί να υποφέρει από σκουριά και ωίδιο.

Κίτρινος γίγαντας

Πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε σμέουρα στη μεσαία λωρίδα - την άνοιξη ή το φθινόπωρο

Τα μούρα έχουν κίτρινο χρώμα με ελαφριά γεύση μελιού, το βάρος ενός φρούτου φτάνει τα 8 γραμμάρια. Δεν θρυμματίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αποθηκεύονται ελάχιστα μετά την αφαίρεση. Συλλέγονται έως 10 κιλά από έναν θάμνο. Η ποικιλία αποφέρει καρπούς από τις αρχές Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις ασθένειες και τα παράσιτα, αλλά μπορεί να αρρωστήσει λόγω του πολύ κρύου νερού και της περίσσειας του, καθώς και των προνυμφών παρασίτων που αφήνονται στο έδαφος από καλλιέργειες που είχαν φυτευτεί προηγουμένως.

Γερανός

Τα κόκκινα μούρα αμβλύ κωνικού σχήματος, με μια λεπτή γλυκόξινη γεύση και βάρους 2 g, διακρίνονται από ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών: είναι κατεψυγμένα, καταναλώνονται φρέσκα, κοκτέιλ, γλυκά και κονσέρβες. Η ποικιλία αποφέρει καρπούς από τα μέσα Ιουλίου έως τον παγετό. Συλλέγονται έως 3,5 κιλά από έναν θάμνο. Το φυτό είναι ανθεκτικό στον παγετό και την ξηρασία, αλλά με υπερβολική υγρασία υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης μυκητιακών ασθενειών. Η ποικιλία είναι επιρρεπής σε επίθεση από ακάρεα, αφίδες, σκαθάρια και κάμπιες.

Μετέωρο

Τα μούρα έχουν στρογγυλό κωνικό σχήμα, μέσο βάρος - 2,5-3 g. Εξαιρετικό για κατάψυξη και συγκομιδή. Συγκομιδή - έως 2 κιλά από έναν θάμνο - το βατόμουρο φέρνει στις αρχές Αυγούστου. Η ποικιλία δεν φοβάται τον παγετό, είναι ανθεκτική σε μυκητιασικές ασθένειες, αλλά είναι ευάλωτη στην εκτόξευση της χοληδόχου κύστης, του ακάρεου της αράχνης, της υπερανάπτυξης και του μωβ.

Πορτοκαλί θαύμα

Τα μούρα βάρους έως 5 g, φωτεινό κίτρινο με ροζ χρώμα, έχουν πλούσια γεύση με ξινή, διατηρούν το σχήμα τους και δεν θρυμματίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η απόδοση φτάνει τα 3 κιλά ανά θάμνο. Η ποικιλία αποδίδει καρπούς τον Ιούλιο και από τα τέλη Αυγούστου έως τον παγετό. Είναι ανθεκτικό σε ασθένειες και παράσιτα, αλλά δεν ανέχεται σοβαρό κρύο και υπερβολική ξηρασία.

Πατρικία

Τα μούρα είναι πολύ μεγάλα, βάρους έως 14 g, έχουν μια ευχάριστη πλούσια γεύση. Τα σμέουρα έχουν μακρά περίοδο καρποφορίας - από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο - και υψηλή απόδοση - έως 8 κιλά ανά θάμνο. Ανεπαρκής ανεκτικότητα στη μεταφορά. Δεν φοβάμαι την ξηρασία και το κρύο. Η ποικιλία είναι ανθεκτική σε ιούς, αλλά ευάλωτη σε μυκητιασικές ασθένειες. Επιτίθεται από ακάρεα αράχνης, βλαστάρια και χορτάρια.

Είναι ενδιαφέρον:

Ποιες είναι οι πιο παραγωγικές ποικιλίες σμέουρων

Οφέλη και χαρακτηριστικά των πρώιμων σμέουρων

Οι καλύτερες ποικιλίες σμέουρων

Γεωργική τεχνολογία σμέουρων στη χώρα στη μεσαία λωρίδα

Κατά τη φύτευση δενδρυλλίων, πρέπει να έχετε πλήρη στοιχεία σχετικά με τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας της ποικιλίας στην περιοχή και τη φροντίδα της καλλιέργειας.

Πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε σμέουρα στη μεσαία λωρίδα - την άνοιξη ή το φθινόπωρο

Φύτευση δενδρυλλίων

Η μέθοδος φύτευσης σμέουρων εξαρτάται από τον αριθμό των θάμνων που σκοπεύετε να τοποθετήσετε στον ιστότοπό σας. Για μια μικρή ποσότητα, η μέθοδος pit είναι καλύτερη, και για μια μεγάλη ποσότητα, η μέθοδος τάφρου.

Μέθοδος προσγείωσης οπών:

 1. Οι λάκκοι κατασκευάζονται σε βάθος και πλάτος 25-30 cm.
 2. Η αποστράγγιση τοποθετείται στη βάση με στρώμα 3-4 cm.
 3. Το θρεπτικό χώμα τοποθετείται σε κάθε τρύπα σε στρώμα 2-3 cm.
 4. Πριν από τη φύτευση, οι λάκκοι ποτίζονται.

Μέθοδος προσγείωσης τάφρου:

 1. Το βάθος κάθε τάφρου είναι 30 cm.
 2. Το χώμα τοποθετείται στο κάτω μέρος με στρώμα 2-3 cm.
 3. Η τάφρος ποτίζεται με νερό - 2 λίτρα ανά 1 τετραγωνικό. Μ.

Ως προληπτικό μέτρο για την εμφάνιση παρασίτων, χρησιμοποιείται χαμηλή κοπή και αφαίρεση εύφορων στελεχών. Τακτικά αραιώνετε την πυκνή ανάπτυξη και κλαδεύετε.

Πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε σμέουρα - την άνοιξη ή το φθινόπωρο

Τόσο η άνοιξη όσο και το φθινόπωρο είναι δυνατή, αλλά το τελευταίο είναι προτιμότερο, καθώς τα φυτά είναι πολύ πιο άνετα αυτή τη στιγμή του έτους.

Η πιο επιτυχημένη περίοδος είναι από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Οκτωβρίου. Το κύριο πλεονέκτημα της φύτευσης αυτή τη στιγμή είναι ότι τα φυτά θα αρχίσουν να μεγαλώνουν με την έναρξη της ζεστασιάς.

Την άνοιξη, τα σμέουρα φυτεύονται όταν το έδαφος έχει ήδη ζεσταθεί αρκετά. Συνήθως αυτή τη φορά έρχεται στα τέλη Απριλίου. Το λιωμένο νερό θα παρέχει στα σμέουρα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να εμποδίσουν το φυτό να ριζώσει στη νέα του θέση.

Επιλογή τοποθεσίας και προετοιμασία εδάφους

Για τη φύτευση σμέουρων, τοποθεσίες με υγρό έδαφος κατανέμονται χωρίς στάσιμο νερό. Το νότιο τμήμα του φράχτη είναι κατάλληλο για αυτό, εάν δεν είναι σκιασμένο. Η προσγείωση στους λόφους είναι ανεπιθύμητη - είναι πολύ ξηρή εκεί - και στα πεδινά, όπου, λόγω της συσσωρευμένης υγρασίας, τα σμέουρα θα αρχίσουν να σαπίζουν.

Μην το φυτέψετε στο έδαφος όπου παλιόταν πατάτες, μελιτζάνες, φράουλες και ντομάτες. Οι γειτονιές με αυτές τις καλλιέργειες αποφεύγονται επίσης καλύτερα. Δεν μπορείτε να φυτέψετε σμέουρα ανάμεσα σε οπωροφόρα δέντρα - οι ρίζες των φυτών θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αλλά αντί για όσπρια, δημητριακά, κολοκυθάκια, αγγούρια και κρεμμύδια με σκόρδο, το μούρο θα νιώσει άνετα.

Το έδαφος απαιτείται με ένα στρώμα αποστράγγισης που θα αποτρέψει την υπερχείλιση του νερού. Το άργιλο αραιώνεται με άμμο, τύρφη και λίπασμα. Τέφρα, κιμωλία και αλεύρι δολομίτη προστίθενται στο όξινο έδαφος.

Για φθινόπωρο φύτευση, το έδαφος αρχίζει να προετοιμάζεται σε ένα μήνα, για φύτευση την άνοιξη - το φθινόπωρο.

Προσοχή! Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε τυχόν υπόλοιπες ρίζες, συντρίμμια και λιπάσματα από το έδαφος πριν από τη φύτευση.

Φροντίδα σμέουρων στη μεσαία λωρίδα

Πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε σμέουρα στη μεσαία λωρίδα - την άνοιξη ή το φθινόπωρο

Η φροντίδα των φυτών περιλαμβάνει πότισμα, σίτιση, χαλάρωση, προληπτικό επεξεργασία, καλτσοδέτα, επένδυση και καταφύγιο για το χειμώνα.

Ποτίζουν τους θάμνους, εστιάζοντας στο κλίμα και τον τρέχοντα καιρό, καθώς στη μεσαία λωρίδα, λόγω συχνών βροχών, το πότισμα μπορεί να μην απαιτείται για εβδομάδες.

Μετά το πότισμα, το χώμα χαλαρώνει ρηχά, τις περισσότερες φορές η διαδικασία αντικαθίσταται με στρώση. Η υγρασία παραμένει κάτω από το στρώμα για σύντομο χρονικό διάστημα και δεν σχηματίζει κρούστα. Χάρη σε αυτό, τα φυτά δεν σαπίζουν και τα ζιζάνια δεν έχουν χρόνο να βλαστήσουν.

Δεδομένου ότι οι θάμνοι κλίνουν κάτω από το βάρος της συγκομιδής, πρέπει να δένονται.Η πιο δημοφιλής μέθοδος είναι να τραβήξετε το σύρμα κατά μήκος της σειράς των φυτεύσεων και να δέσετε τους βλαστούς σε αυτό.

Πότισμα και σίτιση

Πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε σμέουρα στη μεσαία λωρίδα - την άνοιξη ή το φθινόπωρο

Οι θάμνοι ποτίζονται στη ρίζα με βροχή ή νερό. Για τα σμέουρα, ενδείκνυται η στάγδην ή τακτική άρδευση στις αυλακώσεις. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την κατάσταση του εδάφους, επειδή τα σμέουρα δεν ανέχονται τόσο την ξηρασία όσο και την υπερχείλιση του νερού. Στις αρχές του φθινοπώρου, το πότισμα σταματά - το φυτό έχει αρκετή φυσική βροχόπτωση.

Πριν από τον πρώτο επίδεσμο, σκάβεται μια τάφρος γύρω από τον θάμνο, όπου εφαρμόζονται λιπάσματα.

Αναφορά. Τα σμέουρα ανταποκρίνονται καλά στο οργανικό και το άζωτο σίτισηκαθώς και ουρία.

Κατά μέσο όρο, ανά 1 τετραγωνικό. κάνω:

 • 5-6 kg οργανικών λιπασμάτων - το φθινόπωρο και την άνοιξη με στρώση 7 cm, καλύπτοντας με χώμα κατά 2 cm.
 • 20 g νιτρικού αμμωνίου - 2/3 του κανόνα την άνοιξη και υπολείμματα το καλοκαίρι.
 • 30 g υπερφωσφορικού και 15 g αλατιού καλίου - μετά τη συγκομιδή.

Διπλό κλάδεμα με τη μέθοδο Sobolev

Ο συγγραφέας αυτής της μεθόδου είναι ο A.G. Sobolev. Κλάδεμα ξοδεψτε δύο φορές. Μια απλή μέθοδος σας επιτρέπει να διπλασιάσετε την απόδοση χωρίς περίπλοκες γεωργικές τεχνικές.

Συνιστάται η χρήση αυτής της μεθόδου κατά τη φύτευση νέων φυτειών ή την ανακαίνιση παλαιών. Είναι καλύτερο να υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των θάμνων. Αυτό θα συμβάλει στην αποφυγή υψηλής πυκνότητας φύτευσης και διασύνδεσης κλαδιών.

Χρόνος κλαδέματος

Πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε σμέουρα στη μεσαία λωρίδα - την άνοιξη ή το φθινόπωρο

Το πρώτο κλάδεμα πραγματοποιείται στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου, το αργότερο στις 10. Οι βλαστοί κλαδεύονται με ύψος 0,7-1 μ. Αυτό δίνει άφθονους βλαστούς και σταματά να μεγαλώνει προς τα πάνω.

Το δεύτερο κλάδεμα πραγματοποιείται τον επόμενο χρόνο, την άνοιξη, όταν ανθίζουν τα φύλλα. Οι πλευρικοί βλαστοί που έχουν αναπτυχθεί μετά το πρώτο κλάδεμα τσιμπήθηκαν κατά 5-15 cm.

Ως αποτέλεσμα τέτοιων διαδικασιών, ο θάμνος αποδίδει καρπούς περισσότερο και οι συνηθισμένες ποικιλίες σμέουρων αποκτούν τις ιδιότητες των υπολειμμάτων.

Σχέδιο κοπής

Πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε σμέουρα στη μεσαία λωρίδα - την άνοιξη ή το φθινόπωρο

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για την κανονική ανάπτυξη του θάμνου. Η παραμέληση της διαδικασίας θα οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες: έλλειψη θρεπτικών ουσιών, ηλιακό φως και αναπαραγωγή παρασίτων.

Παραγγελία εργασίας:

 1. Για πρώτη φορά, κόβονται τα ετήσια κλαδιά, φτάνοντας το 1 m σε μεσαίου μεγέθους ποικιλίες και τα 60 cm σε χαμηλά αναπτυσσόμενα.
 2. Μαζί με το άνω νεφρό, κόβονται επιπλέον 10 cm.
 3. Αφού οι βλαστοί γίνουν πιο δυνατοί και μεγαλώνουν με νέα κλαδιά έως 50 cm, αφαιρέστε όλη την ανάπτυξη των ριζών.
 4. Οι αδύναμοι βλαστοί κόβονται.
 5. Την επόμενη άνοιξηαφαιρέστε τα νεαρά κλαδιά και κόψτε τα πλαϊνά κατά 10 cm. Μαζί με το άνω νεφρό, αφαιρούνται 10-15 cm.
 6. Δεδομένου ότι ο θάμνος μεγαλώνει έντονα, συνδέεται με πέργκολα.

Προετοιμασία σμέουρων για το χειμώνα

Πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε σμέουρα στη μεσαία λωρίδα - την άνοιξη ή το φθινόπωρο

Αν και οι περισσότερες ποικιλίες βατόμουρου ανέχονται το κρύο καλά, απαιτούν κάποια προετοιμασία:

 1. Πρώτα απ 'όλα, δίνεται προσοχή στο κλάδεμα. Αφαιρέστε όλα τα άρρωστα, κατεστραμμένα, στραβά κλαδιά που δημιουργούν υπερβολική πυκνότητα. Οι νεαροί βλαστοί κλαδεύονται στη ρίζα και τα στελέχη έχουν ύψος 1 μ. Τα υπόλοιπα φύλλα αφαιρούνται.
 2. Η γη χαλαρώνει και εφαρμόζεται η τελευταία επίστρωση - συνθέσεις καλίου-φωσφόρου ή κομπόστ.
 3. Σε κρύες περιοχές είναι απαραίτητο το στρώμα. Θα προστατεύσει τις ρίζες από τον παγετό.
 4. Τα κλαδιά είναι δεμένα μεταξύ τους και λυγίζουν το θάμνο στο έδαφος σε ύψος 30 εκ. Για πρόσθετη προστασία, το δέντρο βατόμουρου καλύπτεται με αγροΐνη.

Όταν τα υπόλοιπα σμέουρα αποδίδουν καρπούς στη μεσαία λωρίδα

Πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε σμέουρα στη μεσαία λωρίδα - την άνοιξη ή το φθινόπωρο

Τα επισκευασμένα σμέουρα μπορούν να συνεχίσουν να καρποφορούν καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από τη συγκεκριμένη ποικιλία. Μετά την πρώτη συγκομιδή, ανθίζει και αποδίδει ξανά καρπούς, όχι μόνο σε ετήσιους βλαστούς, αλλά και σε διετή.

Επίσης, τα απομεινάρια σμέουρα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στον παγετό και δεν απαιτούν προσεκτική συντήρηση. Ολόκληρο το άνω μέρος του εδάφους κόβεται για το χειμώνα, οπότε δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τα καρποφόρα στελέχη και να τα λυγίσετε στο έδαφος. Αυτό οδηγεί σε ένα άλλο πλεονέκτημα - με αυτόν τον τρόπο απομακρύνονται τα παθογόνα και τα παράσιτα.

Για μια καλή συγκομιδή, επιλέγονται φωτισμένοι χώροι για φύτευση. Είναι καλύτερα να φυτέψετε σμέουρα στη νότια πλευρά των κτιρίων, και όταν σκάβετε, συνιστάται να προσθέσετε χούμο και λίπασμα.

Σπουδαίος! Για τις περισσότερες ποικιλίες, με μέση γονιμότητα εδάφους, η απόσταση μεταξύ σειρών είναι 1,5-2 m, μεταξύ φυτών - 0,7-0,9 m.Οι θάμνοι με αυτή τη ρύθμιση φωτίζονται πολύ καλύτερα.

συμπέρασμα

Τώρα ξέρετε για τις καλύτερες ποικιλίες σμέουρων, τις περιπλοκές της καλλιέργειας και της φροντίδας του. Τη σωστή στιγμή για φύτευση - τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο... Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε ένα φωτισμένο μέρος στο νότιο τμήμα του φράχτη. Το εργοστάσιο διαθέτει στάγδην άρδευση, τροφοδοτείται, κόβεται, δένεται και καλύπτεται για το χειμώνα. Η συμμόρφωση με τη γεωργική τεχνολογία θα σας επιτρέψει να απολαύσετε μια πλούσια συγκομιδή γλυκών μούρων καθ 'όλη τη θερινή περίοδο.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια