Τι δημητριακά παρασκευάζονται από κριθάρι και τις ευεργετικές ιδιότητες των δημητριακών

Το κριθάρι καλλιεργήθηκε από τους αρχαίους Αιγύπτιους, Εβραίους και Ρωμαίους. Χρησιμοποίησαν αυτά τα δημητριακά όχι μόνο για άλεση σε αλεύρι ή βύνη μπύρας, αλλά και για την παρασκευή νόστιμων και υγιών δημητριακών. Θα σας πούμε τι είναι ένας κόκκος κριθαριού, ποιοι τύποι δημητριακών παράγονται από αυτό και τι άλλο είναι καλό για αυτό το σιτάρι.

Περιγραφή και χαρακτηριστικά των δημητριακών

Κριθάρι - ένα από τα παλαιότερα δημητριακά που καλλιεργούνται από την ανθρωπότητα... Ίχνη από τους άγριους κόκκους του βρέθηκαν σε ανασκαφές οικισμών άνω των 17 χιλιάδων ετών. Πριν από περίπου 10 χιλιάδες χρόνια, το κριθάρι καλλιεργήθηκε και άρχισε να φυτεύεται σκόπιμα.

Στην αρχαία Αίγυπτο, το κριθάρι χρησιμοποιήθηκε αντί του νομίσματος. Είναι γνωστό ότι στους εργάτες στην κατασκευή πυραμίδων δόθηκε σιτάρι ή κριθάρι ψωμί και μπύρα ως πληρωμή. Η Βίβλος αναφέρει ότι οι αρχαίοι Εβραίοι θυσίαζαν σπόρους κριθαριού στο Θεό. Αυτά τα δημητριακά ήταν ένας από τους επτά καρπούς του Promised Land.

Στην αρχαία Ρώμη, οι μονομάχοι τρέφονταν με κριθάρι: πιστεύεται ότι στους μύες κουάκερ μεγαλώνουν γρηγορότερα από αυτό, και οι ίδιοι οι μαχητές γίνονται πιο δυνατοί. Στη Ρωσία, το κριθάρι ήταν επίσης γνωστό για μεγάλο χρονικό διάστημα: λόγω της ανεπιτήδευσής του, καλλιεργήθηκε όπου το σιτάρι ή η σίκαλη δεν ωριμάζουν.

Τι δημητριακά παρασκευάζονται από κριθάρι και τις ευεργετικές ιδιότητες των δημητριακώνΑπό μόνη της, το κοινό κριθάρι είναι ένα ετήσιο βότανο του γένους Κριθάρι της οικογένειας Δημητριακών. Τα στελέχη του είναι ίσια, γυμνά, ύψους 30-60 cm σε άγριο κριθάρι και έως 90 cm σε καλλιεργημένες ποικιλίες. Τα φύλλα έχουν μήκος περίπου 30 cm, ίσια, λεία και ομοιόμορφα.

Τα ανθέων είναι εξαγωνικά με μακρύ (έως 10 cm) awn, αποτελούνται από διάφορα ανθέων, ομαδοποιημένα κατά τρία. Μέχρι τον Ιούλιο-Αύγουστο, οι καρυόψες ωριμάζουν, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο.

Αρχικά, καλλιεργήθηκαν μόνο ποικιλίες ανοιξιάτικου κριθαριού... Από την προέλευσή του, αυτό το φυτό είναι από το νότο, όπου καταφέρνει να φτάσει σε πλήρη ωριμότητα κατά τη διάρκεια ενός μακρού και ζεστού καλοκαιριού. Ωστόσο, 2 χιλιάδες χρόνια μετά την αρχή καλλιέργεια ξεκίνησαν πειράματα για τη φθινοπωρινή σπορά.

Τώρα το μερίδιο του χειμερινού κριθαριού αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του συνόλου. Σε ορισμένες χώρες (για παράδειγμα, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία), η άνοιξη πρακτικά δεν καλλιεργείται, αφού έχει αλλάξει πλήρως χειμερινή σπορά.

Χημική σύνθεση, ιχνοστοιχεία και ευεργετικές ιδιότητες του κριθαριού

Το κριθάρι περιέχει:

 • πρωτεΐνη - έως και 16%
 • υδατάνθρακες - περίπου 75%
 • φυτικά λίπη - 3-5%
 • ίνα - έως 10%.

Στους κόκκους κριθαριού υπάρχουν πολλές βιταμίνες των ομάδων Α, Β, Δ, Ε. Η περιεκτικότητα σε θερμίδες μιας μερίδας 100 g ολικής αλέσεως είναι περίπου 288 kcal. Αυτό είναι περίπου το 18% του RDA για έναν ενήλικα. Ανάλογα με την περιοχή, το έδαφος και τις συνθήκες καλλιέργειας, το κριθάρι περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία - χαλκό, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο κ.λπ.

Το κριθάρι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες:

 1. Λόγω της αφθονίας των ινών, ομαλοποιεί την εργασία του γαστρεντερικού σωλήνα, σταθεροποιεί το σωματικό βάρος και αποτρέπει την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.
 2. Ομαλοποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
 3. Αποτρέπει την ανάπτυξη αρθρίτιδας. Ο κόκκος περιέχει χαλκό, ο οποίος εμπλέκεται στη σύνθεση κολλαγόνου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση ιστού χόνδρου.
 4. Αυξάνει την ανοσία και σταθεροποιεί το ενδοκρινικό σύστημα.

Τι είδους δημητριακά προέρχονται από το κριθάρι

Ολόκληρο το σιτάρι κριθής τρώγεται. Αρκεί να το ξεφλουδίσετε, να το τυλίξετε και να το βράσετε στη φωτιά. Ωστόσο, το κριθάρι, που μετατρέπεται σε δημητριακά, είναι προϊόν εξευγενισμένου και θρυμματισμένου κόκκου που φέρνει περισσότερα οφέλη στον άνθρωπο. Στη συνέχεια, ας υπολογίσουμε τι είδους δημητριακά είναι και τι άλλο παράγεται από κριθάρι.

Μαργαριτάρι κριθάρι

Τι δημητριακά παρασκευάζονται από κριθάρι και τις ευεργετικές ιδιότητες των δημητριακών

Οι πιο διάσημοι κόκκοι κριθαριού είναι το κριθάρι. Λαμβάνεται από πυρήνες σπόρων ως εξής:

 1. Οι ποικιλίες αχινών υαλώδους και ημι-υαλώδους (με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες) ξεφλουδίζονται προσεκτικά από το φλοιό.
 2. Στη συνέχεια συνθλίβεται έτσι ώστε οι πυρήνες να παραμένουν, στην πραγματικότητα, μόνο το ενδοσπερμείο (πρωτεΐνη σπόρου) με ασήμαντα υπολείμματα των μεμβρανών.
 3. Γυαλίζονται ο ένας εναντίον του άλλου, παίρνοντας λείους, στρογγυλεμένους κόκκους λευκού ή κιτρινωπού χρώματος στην έξοδο.

Το μαργαριτάρι κριθάρι πήρε το όνομά του επειδή οι κόκκοι στο χρώμα και η λάμψη είναι παρόμοιοι με τα μικρά μαργαριτάρια - μαργαριτάρια.

Το τελικό προϊόν ταξινομείται χρησιμοποιώντας κόσκινο. Το πιο πολύτιμο θεωρείται ότι είναι δημητριακά με κόκκους από 1,5 έως 2,5 mm. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος των κόκκων, τόσο φθηνότερο είναι το μαργαριτάρι κριθάρι.

Το χυλό κριθαριού είναι ένα παραδοσιακό ρωσικό πιάτο. Λόγω του γεγονότος ότι την δεκαετία του 30 του περασμένου αιώνα, η βιομηχανική παραγωγή φτηνών και μακράς αποθήκευσης δημητριακών καθιερώθηκε στην ΕΣΣΔ, το κριθάρι χρησιμοποιήθηκε ενεργά σε καντίνες σχολείων, στρατιωτικών μονάδων και διορθωτικών ιδρυμάτων. Για το λόγο αυτό, το μαργαριτάρι κριθάρι θεωρείται συχνά ως προϊόν χαμηλής αξίας. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει: το σωστά παρασκευασμένο κριθάρι είναι τόσο νόστιμο όσο και υγιές.

Εκτός από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, το μαργαριτάρι κριθάρι χρησιμοποιείται ενεργά στην Ιταλία για την παρασκευή ordzotto (ανάλογο με το ριζότο ρυζιού), στη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία. Εκεί, παρασκευάζονται κουάκερ, συνοδευτικά πιάτα και χύνονται επίσης σε σούπες δημητριακών.

Σπουδαίος! Όταν βράζει, οι κόκκοι μαργαριταριού κριθάρι διογκώνονται μόνο, αλλά δεν βράζουν σε ομοιογενή μάζα, όπως γιακ.

Κριθάρι

Τι δημητριακά παρασκευάζονται από κριθάρι και τις ευεργετικές ιδιότητες των δημητριακών

Ένας άλλος τύπος κριθαριού είναι το κριθάρι. Παράγεται ως εξής:

 1. Σπόροι κριθαριού από οποιοδήποτε ποικιλίες καθαρισμένα από συντρίμμια και κρασί.
 2. Στη συνέχεια συνθλίβονται χρησιμοποιώντας έναν μύλο.

Σε αντίθεση με το μαργαριτάρι κριθάρι, το λάκκο δεν είναι αλεσμένο ή γυαλισμένο, έτσι:

 • έχει ακανόνιστο σχήμα και αιχμηρές άκρες.
 • αποτελείται από ολόκληρο το σιτάρι στο σύνολό του - όχι μόνο το ενδοσπέρμιο, αλλά και τα κελύφη.

Το Yachka χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα δημητριακών, λιγότερο συχνά ως συστατικό σε πουτίγκες και κατσαρόλες. Στη σκανδιναβική και φινλανδική κουζίνα, προστίθεται σε σούπες.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, βρασμένο σε πάστα, το κουάκερ κριθαριού αποδεικνύεται άμορφο, ομοιογενές και όταν κρυώσει, σκληραίνει γρήγορα και γίνεται άγευστο. Επιπλέον, το yachka είναι ακόμη φθηνότερο από το μαργαριτάρι κριθάρι και η στάση των περισσότερων Ρώσων απέναντί ​​της είναι ακόμη πιο αρνητική. Εάν το κριθάρι θεωρείται άγευστο στρατιωτικό φαγητό, τότε το κριθάρι θεωρείται βρώμικο για τους κρατουμένους.

Οι υπολοιποι

Το κριθάρι και το κριθάρι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας του κριθαριού σε τρόφιμα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμη επιλογές για τα δημητριακά:

 1. Πτυχωμένο γιοτ. Λαμβάνεται με τη διέλευση των κόκκων όχι μέσω μυλόπετρες, αλλά μέσω ενός ζεύγους ταχέως περιστρεφόμενων κυλίνδρων. Το αποτέλεσμα είναι ένα δημητριακό από επίπεδες κόκκους, περισσότερο σαν νιφάδες.
 2. "Ολλανδός". Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το ίδιο μαργαριτάρι κριθάρι, αλλά ιδιαίτερα μικρού μεγέθους, το οποίο έχει επιλεγεί προσεκτικά. Σε αντίθεση με το συνηθισμένο κριθάρι, θεωρείται ελίτ σιτάρι για υψηλής ποιότητας κουζίνα.

Ποιοι άλλοι τρόποι υπάρχουν για να χρησιμοποιήσετε το κριθάρι

Όχι μόνο τα δημητριακά προέρχονται από κόκκους κριθαριού, αλλά και από άλλα προϊόντα:

 1. Βύνη. Η παραγωγή του δεν είναι κατώτερη από τα δημητριακά ως προς τον όγκο, και οι καλύτερες ποικιλίες αυτού του σιταριού, όταν παραδίδονται στους ανελκυστήρες, αναγνωρίζονται ως "βύνη κριθάρι". Στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή ουίσκι.Τι δημητριακά παρασκευάζονται από κριθάρι και τις ευεργετικές ιδιότητες των δημητριακών
 2. Αλεύρι. Η ζύμη δεν βγαίνει από αυτήν · στην καλύτερη περίπτωση, λαμβάνονται επίπεδα στερεά κέικ. Ως εκ τούτου, προστίθεται σε σιτάρι ή αλεύρι σίκαλης. Στη Φινλανδία, το παραδοσιακό ψωμί Rieska ψήνεται με αλεύρι κριθαριού.Τι δημητριακά παρασκευάζονται από κριθάρι και τις ευεργετικές ιδιότητες των δημητριακών
 3. Πρώτες ύλες για την παραγωγή kvass... Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες, οι σπόροι κριθαριού ζυμώνουν καλά.Τι δημητριακά παρασκευάζονται από κριθάρι και τις ευεργετικές ιδιότητες των δημητριακών
 4. Κριθάρι καφές - ψητή κριθάρι σε σκόνη. Κατά την παρασκευή, λαμβάνεται ένα ποτό που μοιάζει αόριστα με τον καφέ. Δεν έχει πλήρη γεύση και θεωρείται υποκατάστατο, αλλά καταναλώνεται συχνά από άτομα που απαγορεύονται ιατρικά από την καφεΐνη.Τι δημητριακά παρασκευάζονται από κριθάρι και τις ευεργετικές ιδιότητες των δημητριακών
 5. Πρώτες ύλες για χρήση στην κοσμετολογία και την ιατρική. Λαμβάνεται από κριθάρι σπορόφυτα και χρησιμοποιείται εσωτερικά και εξωτερικά.

Σημαντική μάζα κριθαριού με χαμηλή πρωτεΐνη πηγαίνει ζωοτροφή.

Οι σπόροι κριθαριού χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων στις ακόλουθες μορφές:

 • ολόκληρος - βραστά ή στον ατμό με βραστό νερό ·
 • ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ζωοτροφών - στη συνέχεια αλέθονται, αναμιγνύονται με αλεύρι άλλων καλλιεργειών, εμπλουτίζονται με προμείγματα και κοκκοποιούνται.

Πιθανή βλάβη και αντενδείξεις κριθαριού

Πλιγούρι κριθαριού, αφέψημα από σπόρους και άλλα προϊόντα μπορεί να είναι επιβλαβή όταν:

 1. Ατομική δυσανεξία. Κανείς δεν είναι απρόσβλητος από αυτό, οπότε τα άτομα με τέτοιες ενδείξεις μπορούν να ακολουθήσουν μόνο μια αδυσώπητη διατροφή.
 2. Ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα. Σε περίπτωση γαστρίτιδας, έλκους δωδεκαδακτύλου ή έλκους στομάχου, χολοκυστίτιδας από κουάκερ κριθαριού ή ζωμούς, είναι καλύτερα να απέχετε. Χρησιμοποιούνται μόνο μετά από διαβούλευση με τον θεράποντα ιατρό.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική, η έγχυση κριθαριού με μέλι μειώνει τη λίμπιντο.

συμπέρασμα

Τώρα ξέρετε τι δημητριακά χρησιμοποιείται για την παρασκευή βύνης μαργαριταριού κριθαριού και μπύρας Το κριθάρι είναι μια αρχαία καλλιέργεια δημητριακών. Τα δημητριακά από αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για πολλές χιλιετίες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα προϊόντα κριθαριού είναι νόστιμα και υγιεινά, αλλά περιστασιακά μπορεί να είναι επιβλαβή. Όταν τα χρησιμοποιείτε, παρακολουθήστε προσεκτικά την ευημερία σας και, εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, πηγαίνετε στο γιατρό σας.

1 ένα σχόλιο
 1. Άβαταρ
  Balzhan Gomboev

  Το Zamba (talkan, tsampa) είναι επίσης κατασκευασμένο από κριθάρι.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια