Τι είναι ένα στεγνωτήριο καλαμποκιού, πώς λειτουργεί και πώς να το φτιάξετε μόνοι σας

Το καλαμπόκι συνεχίζει να είναι σε ζήτηση στην παγκόσμια αγορά, παρά την πτώση των τιμών αγοράς. Υπάρχει όμως μια σημαντική απόχρωση - η περιεκτικότητα σε υγρασία του σιταριού που συλλέγεται είναι 35-40%. Η μακροχρόνια αποθήκευση απαιτεί 15% ή λιγότερο. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται ειδικά στεγνωτήρια για τη μείωση της υγρασίας των πρώτων υλών.

Τι είναι ένα στεγνωτήριο καλαμποκιού

Τι είναι ένα στεγνωτήριο καλαμποκιού, πώς λειτουργεί και πώς να το φτιάξετε μόνοι σας

Τα στεγνωτήρια σιτηρών εμφανίστηκαν χάρη στην εμφάνιση συνδυασμών υψηλής απόδοσης. Η συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων μας έκανε να σκεφτούμε έναν επιταχυνόμενο τρόπο εκτέλεσης των προπαρασκευαστικών εργασιών πριν από την αποθήκευση.

Στο παρελθόν, τα δημητριακά ξηράνθηκαν στον ύπαιθρο στον ήλιο. Αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη μέθοδος και δεν εγγυάται στεγνό υψηλής ποιότητας. εκτός για βιομηχανικούς όγκους απαιτήθηκαν μεγάλες περιοχές. Επομένως, δημιουργήθηκαν στεγνωτήρια σιτηρών.

Αυτές οι μονάδες χωρίζονται σε κινητές και σταθερές. Οι διαφορές βρίσκονται στα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά τους.

Τα στεγνωτήρια καλαμποκιού είναι των ακόλουθων τύπων:

 1. Δικος μου. Είναι μια σταθερή μονάδα τοποθετημένη σε σταθερή βάση. Έχει 2 κάθετους άξονες με τον ίδιο όγκο. Η ξήρανση του καλαμποκιού πραγματοποιείται με ζεστό αέρα. Σε ένα πέρασμα, ο κόκκος δεν χάνει περισσότερο από 6% υγρασία, επομένως απαιτούνται αρκετά περάσματα για ξήρανση υψηλής ποιότητας. Ανάλογα με τις διαστάσεις, στεγνώνουν από 8 έως 16 τόνους σε έναν κύκλο.
 2. Τύμπανο. Θεωρούνται φορητές μονάδες, καθώς είναι μικρού μεγέθους. Ο σχεδιασμός έχει 3 κύρια στοιχεία: τύμπανο, ζώνη θέρμανσης, θάλαμος ψύξης. Αν και μικρά, τα στεγνωτήρια τυμπάνων είναι αρκετά αποτελεσματικά. Για μια αλλαγή, αυτές οι συσκευές είναι σε θέση να επεξεργάζονται 10-600 τόνους καλαμποκιού, ανάλογα με το μοντέλο.Τι είναι ένα στεγνωτήριο καλαμποκιού, πώς λειτουργεί και πώς να το φτιάξετε μόνοι σας
 3. Θάλαμος - Δωμάτιο. Αυτές είναι μεγάλες κατασκευές που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανική κλίμακα. Έχουν 2 θαλάμους με διάτρητο πάτο. Ο κόκκος καλύπτεται με στρώματα: κάθε επόμενο μετά την ξήρανση του προηγούμενου. Ο σχεδιασμός έχει ειδικές βίδες που έχουν σχεδιαστεί για ανάμιξη στρωμάτων. Τα στεγνωτήρια θαλάμου παρέχουν την απαιτούμενη περιεκτικότητα υγρασίας στο καλαμπόκι σε ένα πέρασμα.
 4. Ανακυκλοφορία. Αυτά τα στεγνωτήρια λειτουργούν σύμφωνα με μια αρχή παρόμοια με τα στεγνωτήρια ορυχείων. Ο κόκκος χωρίζεται σε 2 ρέματα. Μετά την ξήρανση στον πρώτο άξονα, μια μικρή ποσότητα καλαμποκιού ανακατευθύνεται στο δεύτερο. Εκεί αναμιγνύεται με βρεγμένες πρώτες ύλες. Χάρη σε αυτό το σχήμα, λαμβάνεται μερικώς ξηρός κόκκος. Μετά από αυτό, επιστρέφει στον πρώτο άξονα. Ο κύκλος επαναλαμβάνεται έως ότου στεγνώσει εντελώς.

Λειτουργική αρχή

Η ξήρανση των κόκκων γίνεται χάρη στον ζεστό αέρα. Η ουσία της εργασίας είναι η μείωση της περιεκτικότητας σε υγρασία του καλαμποκιού στο 15%. Χωρίς αυτό, τα σιτηρά δεν μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ισορροπία είναι σημαντική. Η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει την παραγωγικότητα της εγκατάστασης, αλλά εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, ο κόκκος θα καεί. Ως εκ τούτου, ένα σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας περιλαμβάνεται πάντα στο σχεδιασμό του στεγνωτηρίου.

Πώς ξηραίνεται το καλαμπόκι σε βιομηχανική κλίμακα

Τις περισσότερες φορές σε βιομηχανική κλίμακα, το καλαμπόκι αποξηραίνεται στο στάχυ. Για αυτό, χρησιμοποιείται στεγνωτήρας κόκκων θαλάμου. Η διαδικασία πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες από +35 έως + 50 ° C.

Η απομάκρυνση 1 kg υγρασίας απαιτεί περίπου 8,5 MJ θερμικής ενέργειας. Η απόδοση των στεγνωτηρίων θαλάμου είναι περίπου 35% και των ξηραντηρίων ορυχείων - 60%.

Στο πρώτο στάδιο, ξεκινούν με προκαταρκτική θέρμανση της πρώτης ύλης. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε αυξημένες θερμοκρασίες, καθώς το έμβρυο θερμαίνεται πιο αργά.Με βάση την επιστημονική εμπειρία, η θέρμανση σε θερμοκρασία + 50 ° C μειώνει το χρόνο στεγνώματος των πρώτων υλών κατά 7 ώρες και αυξάνει την απόδοση υγρασίας κατά περίπου 11%. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγικότητα του φυτού αυξάνεται κατά 22% σε σύγκριση με τη συμβατική ξήρανση.

Το καλαμπόκι ξηραίνεται πρώτα στο σπάδικα, καθώς οι υγροί πυρήνες είναι δύσκολο να διαχωριστούν χωρίς ζημιά. Τα αυτιά στεγνώνουν σε περιεκτικότητα υγρασίας 18-20%, μετά την οποία το σιτάρι αλώνεται. Στη συνέχεια αποστέλλεται για τελικό στέγνωμα.

Υπάρχει μια διαφοροποιημένη θεραπεία. Σας επιτρέπει να αυξήσετε την παραγωγικότητα των μονάδων κατά 20-30%. Η αρχή είναι η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας.

Είναι ενδιαφέρον:

Τι είναι το άροτρο καλαμποκιού και πώς να το φτιάξετε μόνοι σας

Πώς να καθαρίσετε το καλαμπόκι από σπόρους στο σπίτι: οι καλύτερες αμυχές για γρήγορη επεξεργασία ενός λαχανικού

Πώς να διακρίνετε το καλαμπόκι τροφής από το καλαμπόκι τροφίμων και τις χρήσεις και των δύο τύπων

Προδιαγραφές και διαστάσεις στεγνωτηρίου

Τα τελευταία χρόνια, οι ξηραντές ορυχείων χρησιμοποιούνται συχνότερα. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μονάδων παρουσιάζονται στον πίνακα.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα Ελάχιστη τιμή Μέγιστο ποσοστό
Αφαίρεση υγρασίας από καλαμπόκι από 25% σε 15%, t / h 2,5 22
Χωρητικότητα, m³ 16 78
ισχύς, kWt 12 60
Κατανάλωση φυσικού αερίου ανά τόνο, m³ 1,1 1,1
Ύψος, μ 10,5 24,9
Μήκος, m 5,35 6,5
Πλάτος, m 5 5,7

Πώς να φτιάξετε ένα στεγνωτήριο καλαμποκιού

Είναι εύκολο να φτιάξετε ένα στεγνωτήριο καλαμποκιού με τα χέρια σας. Η απόδοσή του δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αντίστοιχα εργοστασιακά, αλλά το κόστος θα είναι ελάχιστο.

Ποια υλικά μπορούν να φτιαχτούν

Για να φτιάξετε ένα στεγνωτήριο, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά και εργαλεία:

 • μεταλλικό βαρέλι
 • μεταλλικός σωλήνας με διάμετρο 200 mm.
 • turbofan;
 • ένας ανθεκτικός στη θερμότητα σωλήνας για ένα turbofan (είναι συνήθως καουτσούκ, αλλά υπάρχουν και μεταλλικοί).
 • καυστήρας αερίου
 • μηχανή συγκόλλησης;
 • τρυπάνι;
 • Βούλγαρος.

Βήμα προς βήμα οδηγίες

Αφού προετοιμάσουν όλα τα υλικά, αρχίζουν να συναρμολογούνται:

 1. Σε σωλήνα με διατομή 200 mm, γίνονται οπές με τρυπάνι σε ολόκληρη την επιφάνεια σε απόσταση 20 mm μεταξύ τους. Διάμετρος τρύπας - 2-3 mm. Το άνω μέρος παρασκευάζεται.
 2. Στον ίδιο σωλήνα και στο βαρέλι, κόβεται μία τρύπα η καθεμία με διάμετρο που συμπίπτει με το σωλήνα για το turbofan.
 3. Στην αντίθετη πλευρά, μια πόρτα κόβεται στο βαρέλι στο κάτω μέρος. Θα χρειαστεί να εξαγάγετε το σιτάρι.
 4. Ο μεγάλος σωλήνας εισάγεται στο βαρέλι έτσι ώστε οι οπές να ευθυγραμμιστούν. Μετά από αυτό, συγκολλούνται.
 5. Συνδέστε το turbofan. Για να το κάνουν αυτό, έβαλαν ένα σωλήνα πάνω του και το έβαλαν στον σωλήνα του βαρελιού.

Αυτό ολοκληρώνει την παραγωγή. Το καλαμπόκι χύνεται στο βαρέλι για χρήση. Μετά από αυτό, ο καυστήρας αναφλέγεται και η φλόγα του κατευθύνεται στο turbofan που λειτουργεί. Ο θερμός αέρας θα εισέλθει στον εσωτερικό σωλήνα, και από εκεί μέσα από τις τρύπες στις ξηρές πρώτες ύλες.

Πώς να στεγνώσει το σιτάρι χωρίς στεγνωτήριο

Μικρές ποσότητες κόκκων συνήθως ξηραίνονται στον αέρα. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε ένα είδος φύλλου υλικού και τοποθετήστε το σε απόσταση αρκετών εκατοστών από το έδαφος. Μετά από αυτό, απλώνεται το καλαμπόκι. Ο ήλιος θα κάνει τα αυτιά να στεγνώσουν.

Μετά από μια εβδομάδα, οι κόκκοι απομακρύνονται από τους σπάδικες και αποστέλλονται για τελικό στέγνωμα. Οι πρώτες ύλες μεταφέρονται κάτω από το θόλο και χύνονται πάνω στο ύφασμα. Ο χώρος πρέπει να αερίζεται καλά. Για να μην αρχίσει να σαπίζει η πρώτη ύλη, αναδεύεται καθημερινά.

Πολλοί χρησιμοποιούν επίσης ηλεκτρικές θερμάστρες. Το σιτάρι χύνεται σε χαμηλά δοχεία με στρώμα έως 2 cm και τοποθετείται κοντά στο θερμαντήρα. Για να εξασφαλιστεί η κυκλοφορία του αέρα, χρησιμοποιείται επίσης ένας ανεμιστήρας.

Το καλαμπόκι στεγνώνει επίσης πάνω από τη σόμπα. Για να γίνει αυτό, χύνεται σε δίχτυα. Ο ζεστός αέρας αφαιρεί σταδιακά την υγρασία από τα φασόλια καθώς μαγειρεύετε.

Τα σύγχρονα στεγνωτήρια φρούτων κάνουν και τη δουλειά καλά. Για αυτό, οι κόκκοι που διαχωρίζονται από τους σπάδικες τοποθετούνται στις σχάρες σε ένα στρώμα. Ξηραίνεται στους + 40 ° C. Κάθε 1,5 ώρα, οι κόκκοι αναμιγνύονται και οι δίσκοι αλλάζονται.

Τι είναι ένα στεγνωτήριο καλαμποκιού, πώς λειτουργεί και πώς να το φτιάξετε μόνοι σας

Είναι ενδιαφέρον:

Τι είναι ένας σπόρος καλαμποκιού: αρχή λειτουργίας, αναθεώρηση των καλύτερων μοντέλων

Τι είναι ένα μαλακτικό καλαμποκιού, πώς λειτουργεί και πώς να φτιάξετε μια τέτοια μονάδα με τα χέρια σας

συμπέρασμα

Το καλαμπόκι στεγνώνει τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά. Είναι μια απλή διαδικασία. Ο εργοστασιακός εξοπλισμός είναι πιο ισορροπημένος και αποδοτικός, αλλά ακριβός. Ως εκ τούτου, πολλοί αγρότες προτιμούν να κάνουν το δικό τους στεγνωτήριο. Αυτό απαιτεί λίγο υλικό, το μισό από το οποίο μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε νοικοκυριό.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια