Γιατί η ανθρακινόζη τομάτας είναι τόσο τρομερή: μελετάμε την ασθένεια και την καταπολεμάμε αποτελεσματικά οι ίδιοι

Οι αρχάριοι κηπουροί αντιμετωπίζουν συχνάασθένειες ντομάτες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να μην χάνουμε χρόνο για τη μάχη, αλλιώς ολόκληρη η σοδειά μπορεί να πεθάνει. Αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί σε μια κοινή ασθένεια - ανθρακινόζη τομάτας. Τι είδους ασθένεια είναι, μπορεί να θεραπευτεί και ποια προληπτικά μέτρα υπάρχουν; Διαβάστε τις συμβουλές των έμπειρων κατοίκων του καλοκαιριού και τις φωτογραφίες των φυτών που έχουν μολυνθεί με ανθρακόζη στο άρθρο μας.

Ανθρακνόζη - ποια είναι αυτή η ασθένεια

Αυτή η μυκητιακή ασθένεια, που προκαλείται από παθογόνα Colletotrichum, είναι πιο συχνή σε ώριμες και υπερβολικές ντομάτες. Μπορεί να χαλάσει την παρουσίαση των φρούτων και ακόμη και να καταστρέψει ολόκληρη τη σοδειά.

Τις περισσότερες φορές, η ανθρακόζη αναπτύσσεται σε περιοχές με υψηλή υγρασία τόσο στο ανοιχτό πεδίο όσο και σε θερμοκήπια φιλμ. Επηρεάζει ντομάτες, πατάτες, αγγούρια, πιπέρι, μελιτζάνα, πεπόνια, θάμνοι και οπωροφόρα δέντρα. Μπορεί να είναι τεράστια.

Γιατί η ανθρακινόζη τομάτας είναι τόσο τρομερή: μελετάμε την ασθένεια και την καταπολεμάμε αποτελεσματικά οι ίδιοι

Πώς επηρεάζει τις ντομάτες

Η φωτογραφία δείχνει ότι οι καρποί μιας ντομάτας μολυσμένης με ανθρακόζη χάνουν την ελκυστική τους εμφάνιση. Εμφανίζονται λεκέδες διαφόρων σχημάτων, κάτω από τα οποία συμβαίνει σήψη και καταστροφή ιστών.

Οι σχηματισμοί μπορούν να αποκτήσουν σκούρο χρώμα λόγω του γεγονότος ότι οι τρίχες αρχίζουν να εμφανίζονται στο σώμα του παθογόνου μύκητα. Κατά την κοπή του καρπού, εμφανίζεται μια μάζα ροζ χρώματος που μοιάζει με ζελέ και περιέχει σπόρια ενός μικροοργανισμού.

Σπουδαίος! Η ασθένεια μπορεί επίσης να επηρεάσει τα πράσινα φρούτα.

Περιγραφή των συμπτωμάτων και των εξωτερικών σημείων

Η ανθρακνόζη είναι δύο τύπων: επηρεάζει φύλλα ή φρούτα. Σε κίνδυνο τα φυτά που έχουν μηχανική βλάβη, μέσω των οποίων εισέρχεται ο μύκητας.

Ο αιτιολογικός παράγοντας της πράσινης μάζας είναι ένας μύκητας Colletotrichum atramentarium, τα ενήλικα φυτά υποφέρουν από αυτό. Πρώτον, τα πάνω φύλλα μαραίνονται και οι ρίζες εξασθενίζουν, η ντομάτα μπορεί να τραβηχτεί χωρίς δυσκολία. Μικρά μαύρα σκληρότια εμφανίζονται στο άρρωστο φυτό, ενώ ο κεντρικός κύλινδρος είναι εκτεθειμένος.

Η ανθρακινόζη φρούτων προκαλεί μανιτάρια Colletotrichum phomoides.

Η ασθένεια μπορεί να αναγνωριστεί από τις ακόλουθες εξωτερικές εκδηλώσεις:

 • την εμφάνιση σε ώριμους καρπούς κηλίδων διαφόρων σχημάτων με διάμετρο 5-15 mm ·
 • σκουραίνοντας τις πληγείσες περιοχές
 • ο σχηματισμός ροζ σπορίων στα σημεία.
 • αποσύνθεση και καταστροφή του εμβρυϊκού ιστού.

Αναφορά. Η ασθένεια επηρεάζει μόνο εκείνα τα φρούτα που αγγίζουν το έδαφος, η καλλιέργεια στα ανώτερα κλαδιά παραμένει άθικτη.

Ένα άρρωστο έμβρυο μπορεί να μολυνθεί εκ νέου. Αυτό συμβαίνει όταν εμφανίζονται ρωγμές σε κατεστραμμένες περιοχές που περιέχουν μυκητιακά σπόρια.

Ο μύκητας διεισδύει επίσης σε πράσινα φρούτα, οπότε η ασθένεια εκδηλώνεται μετά τη συγκομιδή. Κατά τον καθαρισμό του ιστότοπου, πρέπει να προσέξετε τα στελέχη και το φύλλωμα των ντοματών: εάν το φυτό είναι άρρωστο με ανθρακόζη, τότε θα παραμείνουν μικρές βλάβες σε αυτό.

Σπουδαίος! Δεν είναι δυνατή η χρήση μολυσμένων σπόρος, αλλιώς αναπτύξτε τον μύκητα μαζί με την ντομάτα.

Καθώς ωριμάζουν, μικρά στρογγυλά και καταθλιπτικά σημεία θα σχηματιστούν στα πράσινα φρούτα, τα οποία αργότερα θα γίνουν σκοτεινά.

Γιατί η ανθρακινόζη τομάτας είναι τόσο τρομερή: μελετάμε την ασθένεια και την καταπολεμάμε αποτελεσματικά οι ίδιοι

Λόγοι εμφάνισης και λοίμωξης

Η λοίμωξη εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε ολόκληρο τον ιστότοπο. Επηρεάζει όχι μόνο τις ντομάτες, αλλά και άλλες καλλιέργειες. Συχνά, η εκδήλωση της ανθρακνόζης μπορεί να παρατηρηθεί σε οπωροφόρα φυτά.

Αιτιώδης παράγοντας της νόσου

Ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή του μύκητα είναι μέτριες θερμοκρασίες αέρα έως 30 βαθμούς και υψηλή υγρασία. Τα φρούτα με μειωμένη αντίσταση στις ασθένειες είναι επιρρεπή σε ανθρακόζη.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου είναι έλλειψη φωσφόρου και καλίου και αύξηση του pH του εδάφους.

Όροι διανομής

Η ασθένεια μεταδίδεται μέσω εργαλείων κήπου, δοχείων, υπολειμμάτων φυτών, σπόρων και μεταφέρεται επίσης από έντομα. Η μειωμένη θερμοκρασία του αέρα δεν σκοτώνει τον μύκητα - αδρανοποιεί στο έδαφος. Απλώνεται μέσα από βροχή, άνεμο, δροσιά καιπότισμα.

Το παθογόνο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο κατά τη διάρκεια περιόδων όταν τα φρούτα και τα φύλλα του φυτού παραμένουν βρεγμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα - στα τέλη του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Πώς και τι πρέπει να αντιμετωπιστεί

Εάν βρεθούν άρρωστα φυτά, οι μολυσμένες περιοχές πρέπει να αφαιρεθούν και να καούν. Στη συνέχεια, μεταχειριστείτε τον υπόλοιπο θάμνο με τα φρούτα με ναρκωτικά.

Χημικά

Η ανθρακνόζη είναι μια μυκητιακή ασθένεια στην οποία χρησιμοποιούνται μυκητοκτόνα. Κάθε χρόνο ο αριθμός των ναρκωτικών αυξάνεται, μερικά από αυτά απαγορεύονται λόγω της παρουσίας επικίνδυνων ενώσεων.

Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες:

 • "Kuproksat";
 • Oxyhom;
 • "Acrobat MC";
 • Ridomil Gold;
 • "Poliram";
 • "Tiovit Jet";
 • "Previkur";
 • "Ταχύτητα".

Τα μπαστούνια σανό είναι επίσης κατάλληλα για τη θεραπεία της ανθρακινόζης τομάτας. Τα νοσούντα φυτά μπορούν να ψεκαστούν με το διάλυμα Polyram: 2,53 κιλά θα χρειαστούν ανά εκτάριο. Ένα καλό αποτέλεσμα παρατηρείται επίσης κατά τη χρήση του Cumulus DF.

Μην περιμένετε να νικήσει η ασθένεια σε μία θεραπεία: η διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί 2-3 φορές με ένα διάστημα μιας εβδομάδας. Για να μην συνηθίσει ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου στη δραστική σύνθεση του φαρμάκου, μπορείτε να αλλάξετε τα φάρμακα.

Τα πιο ήπια μέσα θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της ανθρακνόζης: "Gamair" και "Fitosporin-M".

Γιατί η ανθρακινόζη τομάτας είναι τόσο τρομερή: μελετάμε την ασθένεια και την καταπολεμάμε αποτελεσματικά οι ίδιοι

Λαϊκές μέθοδοι

Μπορείτε να προσπαθήσετε να σώσετε τη σοδειά με τη βοήθεια οξυχλωριούχου χαλκού: 40 g της ουσίας διαλύονται σε 10 λίτρα νερού. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε 1% μείγμα Bordeaux ή κολλοειδές θείο.

Αγροτεχνικές τεχνικές

Μπορείτε να αντισταθείτε στην ασθένεια και να μειώσετε τον ρυθμό εξάπλωσής της εάν χαλαρώσετε το έδαφος κάθε φορά που τελειώνετε την άρδευση και μετά τη βροχή.

Είναι επίσης απαραίτητο να εναλλάσσονται πολιτισμοί. Συνιστάται να φυτέψετε ντομάτες στην αρχική τους θέση μόνο μετά από 3-4 χρόνια.

Προληπτικά μέτρα

Γενικές φυτοϋγειονομικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της ανθρακνόζης. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει:

 • αγοράστε σπόρους από αξιόπιστους παραγωγούς ·
 • πριν από τη φύτευση, επεξεργαστείτε τους σπόρους με μυκητοκτόνα ή θερμάνετε τους.
 • παρατηρήστε την περιστροφή των καλλιεργειών.
 • αφαιρείτε τακτικά τα ζιζάνια και τα υπολείμματα φυτών από την τοποθεσία ·
 • μην κατακλύζετε το εργοστάσιο.
 • αερίζετε τακτικά το θερμοκήπιο.
 • Μην παραμελείτε το καλτσοδέτα των φυτών.
 • Αντιμετωπίστε τα φυτά με μυκητοκτόνα.
 • απολυμάνετε εργαλεία κήπου.
 • συγκομιδή κατά την περίοδο της ωριμότητας των εμπειρογνωμόνων, αποφεύγοντας την υπερβολική ωρίμανση ·
 • ενώ καλλιεργείτε φρούτα, προσπαθήστε να αποφύγετε μηχανικές βλάβες.
 • αποθηκεύστε τη σοδειά σε θερμοκρασία 5-6 βαθμών.

Γιατί η ανθρακινόζη τομάτας είναι τόσο τρομερή: μελετάμε την ασθένεια και την καταπολεμάμε αποτελεσματικά οι ίδιοι

Συμβουλές για τον κηπουρό

Ένα από τα προληπτικά μέτρα είναι η έγκαιρη συγκομιδή. Πώς να προσδιορίσετε την ωριμότητα μιας ντομάτας; Η ωριμότητα των ειδικών είναι η περίοδος κατά την οποία ένα ερύθημα σε σχήμα αστεριού εμφανίζεται στην κορυφή του εμβρύου.

Σε περιοχές με υψηλή υγρασία, πολλοί κηπουροί προτιμούν ανθεκτικές στην ανθρακινόζη ποικιλίες: Υβρίδια LSL F1 Life, Shelf, Longf.

Πριν από τη φύτευση, μπορείτε να εμποτίσετε τους σπόρους σε φαρμακευτικά διαλύματα "Agat-25" (7 g / 1 kg) ή "Immunocytofit" (2 ml / 1 kg). Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, συνιστάται να ψεκάσετε με το "Novosil" και τη στιγμή που εμφανίζονται 2-3 φύλλα - "Agatom-25" (14 g του προϊόντος θα χρειαστούν ανά 1 εκτάριο).

Για την πρόληψη χρησιμοποιήστε φάρμακα "Quadris", "Strobi" και 1% διάλυμα μείγματος Bordeaux.

Σπουδαίος! Για τη θεραπεία του θερμοκηπίου, χρησιμοποιήστε χλωρίνη: 200 g της ουσίας πρέπει να διαλυθούν σε 10 λίτρα νερού.

Γιατί η ανθρακινόζη τομάτας είναι τόσο τρομερή: μελετάμε την ασθένεια και την καταπολεμάμε αποτελεσματικά οι ίδιοι

συμπέρασμα

Η ανθρακνόζη είναι μια επικίνδυνη ασθένεια που κάνει τα φρούτα ντομάτας άχρηστα.Τις περισσότερες φορές, η ασθένεια επηρεάζει τα φυτά που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνετε μια προσπάθεια πρόληψης μιας ασθένειας παρά να προσπαθήσετε να την θεραπεύσετε.

Ένας αρχάριος κηπουρός δεν πρέπει να παραμελεί τα γενικά φυτοϋγειονομικά μέτρα: μπορούν να προστατεύσουν τη σοδειά όχι μόνο από την ανθρακόζη, αλλά και από άλλες επικίνδυνες ασθένειες. Εάν η ασθένεια εκπλήσσεται εκπληκτικά, είναι απαραίτητο να κάψετε τους χαλασμένους θάμνους και να θεραπεύσετε τα υγιή φυτά με αποτελεσματικές χημικές ουσίες.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια