Πώς να απαλλαγείτε από την τελική σήψη: αποδεδειγμένα φάρμακα και λαϊκές θεραπείες

Η ντομάτα θεωρείται σωστά ο βασιλιάς των κρεβατιών. Το φυτό δίνει νόστιμα υγιή φρούτα και διακοσμεί οικόπεδα κήπου. Πόσο ευχάριστο είναι το μάτι, ρίχνοντας ροζ ή φωτεινές ώριμες ντομάτες!

Τι γίνεται όμως αν οι κορυφές των ντοματών, όπου ήταν η ωοθήκη, άρχισαν να σκοτεινιάζουν; Πώς να σώσετε τις ντομάτες από το πάνω σάπιο; Οι απαντήσεις βρίσκονται στο άρθρο.

Τι είναι το Top Rot

Πώς να απαλλαγείτε από την τελική σήψη: αποδεδειγμένα φάρμακα και λαϊκές θεραπείεςΟι ντομάτες συχνά υπόκεινται σε ασθένεια όπως η σήψη. Η ασθένεια προσβάλλει φυτά τόσο σε θερμοκήπια όσο και σε ανοιχτό χωράφι.

Το σάπιο απλώνεται γρήγορα και μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη τη σοδειά σε λίγες μέρες.

Τα φρούτα με σημάδια αλλοίωσης δεν είναι κατάλληλα για τροφή και για συγκομιδή. Δεν μπορείτε να συλλέξετε σπόρους από τέτοιες ντομάτες.

Πάνω σήψη ή "κορυφή" - μια ασθένεια μη μολυσματικής φύσης. Μια παθολογική διαδικασία συμβαίνει λόγω ακατάλληλης φροντίδας και δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σημάδια εμφάνισης

Δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί μια ασθένεια σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Μόνο μετά από προσεκτική εξέταση μπορείτε να παρατηρήσετε ότι εμφανίστηκαν υδαρές σκούρο πράσινο κηλίδες στις κορυφές των φρούτων (όπου υπήρχε ένα λουλούδι). Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα στεγνώνει και αποκτούν σκούρο καφέ χρώμα, επιδεινώνεται η νέκρωση των ιστών.

Το πάνω σάπιο εμφανίζεται κυρίως σε άγουρες ντομάτες. Η περαιτέρω ανάπτυξη των φρούτων σταματά, γίνονται κόκκινα νωρίτερα από τα υγιή και σύντομα πέφτουν.

Οι μύκητες και τα βακτήρια εγκαθίστανται στον ιστό που επηρεάζεται από σήψη, διεισδύουν βαθιά στο έμβρυο. Οι σπόροι πολτού, οι σπόροι μολύνονται.

Σπουδαίος! Λόγω της δευτερογενούς λοίμωξης με παθογόνους μικροοργανισμούς, οι άπειροι κηπουροί θεωρούν την κορυφή της σήψης μια μολυσματική ασθένεια. Αλλά οι λόγοι βρίσκονται αλλού.

Λόγοι για την εμφάνιση

Η φυσιολογική βάση της κορυφής είναι η έλλειψη ασβεστίου στους ιστούς της τομάτας.

Το ασβέστιο εμπλέκεται στην επεξεργασία και την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών (όπως άμυλο και πρωτεΐνη) και προάγει την απορρόφηση του αζώτου.Πώς να απαλλαγείτε από την τελική σήψη: αποδεδειγμένα φάρμακα και λαϊκές θεραπείες

Τα ιόντα ασβεστίου αποτελούν μέρος των κυτταρικών τοιχωμάτων. Η έλλειψη αυτού του στοιχείου οδηγεί σε κυτταρική παραμόρφωση, στο σχηματισμό ασθενών ολοκληρωτικών ιστών.

Το ασβέστιο είναι ανενεργό στο έδαφος και στους ιστούς των φυτών. Στα όργανα των θάμνων, διανέμεται αποκλειστικά από τη ροή διαπνοής - τη φυσιολογική εξάτμιση του νερού.

Αφού απορροφηθούν από τις ρίζες, τα ιόντα μετακινούνται στα μέρη που εξατμίζουν ενεργά την υγρασία. Στις ντομάτες, αυτά είναι ώριμα φύλλα. Το στοιχείο δεν αναδιανέμεται σε ολόκληρο το φυτό και δεν μπορεί να μετακινηθεί από μεγάλα φύλλα σε νεαρά. Τα φρούτα εξατμίζονται λιγότερο ή δεν εξατμίζονται καθόλου νερό, επομένως η έλλειψη ασβεστίου εκδηλώνεται κυρίως σε αυτά.

Οι παράγοντες που οδηγούν σε ανεπάρκεια ασβεστίου ποικίλλουν:

 1. Ανεπαρκές πότισμα κατά τη διάρκεια της περιόδου μαζικού σχηματισμού και έκχυσης ντοματών προκαλεί άγχος. Τα εξατμισμένα φύλλα απομακρύνουν την υγρασία από τις ωοθήκες και μαζί τους τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία.
 2. Ζεστός καιρός ενισχύει την αναπνοή και οι ντομάτες καλλιέργειας αφήνονται χωρίς νερό και ασβέστιο διαλυμένο σε αυτό.
 3. Όξινο έδαφος περιέχει λίγα ιόντα ασβεστίου στη μορφή που διατίθεται στα φυτά.
 4. Στα αλατούχα εδάφη, η ισορροπία των ορυκτών διαταράσσεται. Έτσι, με περίσσεια καλίου, νατρίου και μαγνησίου, η απορρόφηση του ασβεστίου από τις ρίζες των τοματών επιβραδύνεται. Η ανεπάρκεια βορίου επηρεάζει αρνητικά τον βαθμό αφομοίωσης από τους ιστούς των φυτών.
 5. Υπερβολικό άζωτο στη μορφή αμμωνίου αποδυναμώνει την ικανότητα των ιόντων να διεισδύσουν στις ρίζες.

Τα ποικίλα χαρακτηριστικά επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη της άνω σήψης. Αυτή η ασθένεια εκτίθεται συχνότερα σε καρπούς με μεγάλη καρπό ή επιμήκη ντομάτα, καθώς και σε ποικιλίες πρώιμης ωρίμανσης.

Μέτρα ελέγχου ασθενειών

Ο μόνος τρόπος για να θεραπεύσει μια ντομάτα από την άνω σήψη είναι να κορεστεί το φυτό με ασβέστιο.

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να αφαιρέσετε τα κατεστραμμένα φρούτα από τους θάμνους και να τα καταστρέψετε έξω από την τοποθεσία, επειδή ο νεκρός ιστός είναι το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για διάφορα παράσιτα.

Για να διατηρηθεί η ισορροπία νερού-αλατιού, καθιερώνεται ένα σύστημα άρδευσης έτσι ώστε το έδαφος να έχει χρόνο να στεγνώσει σε βάθος όχι μεγαλύτερο από 2-3 cm.

Κατά την καλλιέργεια ντοματών σε θερμοκήπια, πραγματοποιείται πρόσθετος αερισμός, οι πόρτες των θερμοκηπίων αφήνονται ανοιχτές τη νύχτα.

Πώς να θεραπεύσετε τις ντομάτες από πάνω σήψη σε ανοιχτό έδαφος και σε θερμοκήπιο

Εάν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου στο έδαφος ή δεν είναι προσπελάσιμη λόγω ανισορροπίας ορυκτών, χρησιμοποιείται επίδεσμος φυλλώματος έκτακτης ανάγκης με άμεσα λιπάσματα ασβεστίου.

Οι έμπειροι καλλιεργητές λαχανικών συνιστούν τη χρήση ενός από τα ακόλουθα μέσα:

 1. "Καλσιφολ 25" - υδατοδιαλυτή σκόνη με περιεκτικότητα σε ασβέστιο 25% ως προς το οξείδιο. Το στοιχείο υπάρχει στο παρασκεύασμα με τη μορφή οξικού, εύκολα αφομοιωμένο από το φυτό. Το λίπασμα δεν περιέχει νιτρικά και χλωρίδια, επομένως δεν είναι τοξικό και δεν οδηγεί στην ανάπτυξη πράσινης μάζας. Για να προετοιμάσετε το διάλυμα, πάρτε 2-5 g του φαρμάκου ανά 1 λίτρο νερού. Τα φύλλα ψεκάζονται 3-5 φορές από τη στιγμή που εμφανίζονται οι ωοθήκες με διάστημα 7-10 ημερών.Πώς να απαλλαγείτε από την τελική σήψη: αποδεδειγμένα φάρμακα και λαϊκές θεραπείες
 2. "Brexil Sa" - λίπασμα με πρόσθετο βορίου, περιεκτικότητα σε ασβέστιο - 15%, βόριο - 0,5%. Το βόριο αυξάνει την κινητικότητα του ασβεστίου και προάγει την αμοιβαία απορρόφηση. Τα στοιχεία συνδέονται με οργανικά σύμπλοκα που είναι βιολογικά συμβατά με τους ιστούς της τομάτας. Οι θεραπείες πραγματοποιούνται με διάλυμα 0,2% κάθε 10-15 ημέρες μετά από άφθονο πότισμα.
 3. "Νιτρικό ασβέστιο" (νιτρικό ασβέστιο). Το νιτρικό άζωτο στη σύνθεση του φαρμάκου βοηθά στη διείσδυση του ασβεστίου στα κύτταρα. Η προσθήκη βορικού οξέος ενισχύει την επίδραση της ουσίας. Για να αποκτήσετε ένα υγρό εργασίας, πάρτε 20 g νιτρικού ασβεστίου και 10 g βορικού οξέος ανά 10 λίτρα νερού. Τα φύλλα υποβάλλονται σε επεξεργασία μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.

Πώς να απαλλαγείτε από τις λαϊκές μεθόδους

Η λύση τέφρας είναι ένα αναγνωρισμένο λαϊκό φάρμακο για τη σήψη. Η τέφρα ξύλου είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο και άλλα ευεργετικά στοιχεία.

Το διάλυμα παρασκευάζεται ως εξής: η τέφρα από καύση καυσόξυλων ή υπολειμμάτων φυτών κοσκινίζεται, δύο ποτήρια σκόνης χύνονται με ένα λίτρο βραστό νερό, επιμένουν για περίπου 30 λεπτά έως ότου το μείγμα κρυώσει. Η προκύπτουσα έγχυση αναμιγνύεται με 10 λίτρα νερού άρδευσης.

Ρίχνουμε 1 λίτρο του προϊόντος κάτω από τη ρίζα κάθε ντομάτας.

Μπορείτε επίσης να κάνετε επιδέσμους φύλλων, αφού προσθέσετε 50-60 g τριμμένου σαπουνιού πλυντηρίου ανά 10 λίτρα διαλύματος τέφρας.

Πρόληψη ασθενείας

Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί παρέχοντας στους θάμνους τομάτας την απαιτούμενη ποσότητα διαθέσιμου ασβεστίου.

Το τακτικό άφθονο πότισμα κατά τη μαζική ρύθμιση και η έκχυση φρούτων θα βοηθήσουν σε αυτό. Μην ξεχάσετε να χαλαρώσετε. Το χαλαρωμένο χώμα διατηρεί την υγρασία καλύτερα και προάγει την κίνηση ιχνοστοιχείων. Το στρώσιμο των κρεβατιών δεν είναι λιγότερο αποτελεσματικό.

Η προφύλαξη λιπασμάτων ασβεστίου είναι δύσκολη. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσα τέτοια λιπάσματα θα χρειαστούν για το ίδιο οικόπεδο ανά σεζόν. Η αφομοίωση του ασβεστίου εξαρτάται από την ποσότητα της καθίζησης, το φορτίο της καλλιέργειας, την οργανική ύλη.

Σπουδαίος! Το υπερβολικό ασβέστιο δεν είναι λιγότερο επιβλαβές από την ανεπάρκεια. Με μια περίσσεια σιδήρου, γίνεται απρόσιτη στα φυτά, η αφομοίωση του αζώτου, του καλίου, του βορίου επιδεινώνεται. γίνεται αλκαλοποίηση του εδάφους, την οποία οι περισσότερες καλλιέργειες δεν μπορούν να ανεχθούν.

Η βέλτιστη λύση θα ήταν η διατροφή φυλλώματος με υδατοδιαλυτές μορφές ασβεστίου. Στο τέλος της ανθοφορίας, μετά το σχηματισμό ωοθηκών, πραγματοποιούνται 3-4 θεραπείες με διαστήματα 7-10 ημερών. Εάν παρατηρήθηκε κορυφαία σήψη την προηγούμενη σεζόν, ο αριθμός των ψεκασμών αυξάνεται σε 5-6 ανά σεζόν.

Ο τρόπος ψεκασμού ντομάτας περιγράφεται στην προηγούμενη ενότητα.

Προετοιμασία σπόρων

Η επεξεργασία των σπόρων ντομάτας πριν από τη φύτευση δεν σχετίζεται άμεσα με την πρόληψη της σήψης.Πώς να απαλλαγείτε από την τελική σήψη: αποδεδειγμένα φάρμακα και λαϊκές θεραπείες

Ωστόσο, εάν ο σπόρος αμφιβάλλεται ή αγοράζεται σε αναξιόπιστο μέρος, η απολύμανση είναι υποχρεωτική. Οι σπόροι που συλλέγονται από το χαλασμένο "άνω μέρος" του καρπού είναι πιθανώς μολυσμένοι με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Για χάραξη, χρησιμοποιείται ελαφρώς ροζ (μερικοί κρύσταλλοι ανά ποτήρι νερό) διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου. Οι σπόροι τοποθετούνται σε κόμπο γάζας και βυθίζονται σε ποτήρι για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, οι σπόροι αφαιρούνται και ξηραίνονται.

Ένα διάλυμα θειικού χαλκού χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό. 2 g του φαρμάκου αραιώνονται σε ένα λίτρο ζεστού νερού. Οι σπόροι πρέπει να βρίσκονται σε ένα τέτοιο διάλυμα για 24 ώρες, μετά τον οποίο αφαιρούνται και στεγνώνουν.

Κορυφαίες ποικιλίες ντομάτας ανθεκτικές στη σήψη

Η αναπαραγωγή κατέστησε δυνατή τη δημιουργία ντοματών που είναι ανοσοποιημένες στην σήψη.

Τα υβρίδια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. Αξίζει να προσέξετε:

 1. Μπολσεβίκικ F1 - υβρίδιο καθοριστικής πρόωρης ωρίμανσης. Τα φρούτα έχουν στρογγυλεμένο επίπεδο επίπεδο κόκκινο, βάρους έως 200 γραμμάρια. Οι ιδιότητες της γεύσης είναι εξαιρετικές.
 2. Benito F1 - ένα υβρίδιο υψηλής απόδοσης μεσαίας σεζόν του τυπικού τύπου. Τα φρούτα είναι μεσαίου μεγέθους σε σχήμα δαμάσκηνου. Το χρώμα είναι βαθύ κόκκινο.
 3. Φαραώ F1ακαθόριστος ντομάτα στα μέσα της σεζόν, ανέχεται την έλλειψη υγρασίας καλά. Τα φρούτα μεσαίου μεγέθους, βάρους έως 150 g, διαφέρουν ως προς την ποιότητα.

Η καλλιέργεια υβριδίων και ποικιλιών που είναι ανθεκτικά στις ασθένειες θα διευκολύνει τη φροντίδα και θα σας ευχαριστήσει με μια πλούσια συγκομιδή.

Διαβάστε επίσης:

Νιτρικό ασβέστιο από πάνω σήψη.

Γιατί εμφανίζεται γκρίζα σήψη στα αγγούρια και πώς να το αντιμετωπίσουμε.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κορυφή της τομάτας σε ένα θερμοκήπιο.

συμπέρασμα

Οι απώλειες των καλλιεργειών λόγω της ανώτερης σήψης μπορεί να είναι καταστροφικές. Ο λόγος για το θάνατο του άκρου των φρούτων είναι η έλλειψη ασβεστίου. Οι παράγοντες που οδηγούν σε ανεπάρκεια αυτού του στοιχείου μπορεί να είναι ο κακός πότισμα, ο ζεστός καιρός και μια μη ισορροπημένη ανόργανη σύνθεση του εδάφους.

Η ασθένεια εκδηλώνεται πρώτα με τη μορφή μικρών υδαρών σκούρων πράσινων στίγματα στις άκρες των φρούτων, οι οποίες τελικά μετατρέπονται σε νεκρωτικές περιοχές σκούρου καφέ χρώματος. Οι κατεστραμμένες τομάτες προσβάλλουν παθογόνα βακτήρια και μύκητες Γίνονται ακατάλληλα για φαγητό και για παρασκευάσματα.

Επίστρωση με φυλλώματα με λιπάσματα ασβεστίου, έγκαιρο πότισμα, επιλογή ανθεκτικών σε ασθένειες ποικιλιών θα συμβάλει στην καλλιέργεια μιας εξαιρετικής συγκομιδής ντομάτας.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια