Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Πιστεύεται ότι οι ντομάτες είναι μια ιδιότροπη καλλιέργεια που χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Υπό δυσμενείς συνθήκες, οι ντομάτες συχνά μολύνονται με μυκητιακές, βακτηριακές και ιογενείς ασθένειες, οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Όλα αυτά είναι αλήθεια, αλλά αυτά τα προβλήματα δεν σταματούν τους πραγματικούς κατοίκους του καλοκαιριού. Ναι, δεν είναι εύκολο να θεραπευτούν οι ασθένειες, αλλά είναι πολύ πιθανό εάν ανιχνευθούν εγκαίρως και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Επιπλέον, η κατάλληλη πρόληψη θα μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης στο ελάχιστο.

Το άρθρο θα σας πει πώς να αναγνωρίσετε έγκαιρα τις ασθένειες της ντομάτας, πώς να τις αντιμετωπίσετε και πώς να αποτρέψετε την εμφάνισή τους.

Βακτηριακές ασθένειες

Οι βακτηριακές ασθένειες είναι ελάχιστα θεραπευτικές. Εάν μια τέτοια ασθένεια έχει επιτεθεί στα φυτά, τότε οι άρρωστοι θάμνοι απομακρύνονται από το θερμοκήπιο. Αντιμετωπίζουν μόνο το αρχικό στάδιο της βλάβης ή ασχολούνται με την πρόληψη των νέων φυτεύσεων.

Βακτηρίωση

Ανοίγοντας το θερμοκήπιο το πρωί, ο κηπουρός εκπλήσσεται που βρήκε έναν μαραμένο θάμνο ντομάτας. Ασθένεια επηρεάζει τα φυτά κυριολεκτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένα κενό ή υγρό σχηματίζεται μέσα στο κομμένο στέλεχος και το εσωτερικό γίνεται καφέ.

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Μια παραμελημένη ασθένεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τα προσβεβλημένα φυτά απομακρύνονται από το θερμοκήπιο και καταστρέφονται κάψιμο έξω από τον κήπο. Η τέφρα και τα ίδια τα φυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα και στο λάκκο κομποστοποίησης.

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Ο κύριος τρόπος για την καταπολέμηση της βακτηρίωσης είναι η πρόληψη υγιών φυτών.

Λαϊκές μέθοδοι

Με βακτηρίωση:

 1. Τα φυτά ψεκάζονται και το χώμα γύρω τους ποτίζεται με διάλυμα: 10 g υπερμαγγανικού καλίου ανά 10 λίτρα νερού.
 2. Οι ντομάτες υποβάλλονται σε επεξεργασία με διαφορετικό διάλυμα: δύο μπουκάλια "Στρεπτομυκίνη" αραιώνονται σε 10 λίτρα νερού, προστίθενται 15 γραμμάρια γαλάζιας πέτρας. Επαναλάβετε μετά από τρεις ημέρες.

Χημικές μέθοδοι

Χρησιμοποιήστε προϊόντα καταστήματος:

 1. 20 ml "Fitolavin" για 10 λίτρα νερού. Τα φυτά ψεκάζουν και ποτίζουν το χώμα γύρω.
 2. 125 ml "Baikal-EM" για 10 λίτρα νερού. Το έδαφος στο θερμοκήπιο απολυμαίνεται, δαπανώντας 1 τετραγωνικό. m 2,5 l του παρασκευασμένου διαλύματος.

Νέκρωση βλαστών

Αναδύεται κατά την περίοδο καρποφορίας. Κατάθλιψη κηλίδες σμαραγδένιου χρώματος εμφανίζονται στο στέλεχος, παρόμοια με τα έλκη. Μετά από μερικές μέρες, αρχίζουν να σκοτεινιάζουν και να σπάνε. Αυτό είναι το έργο των βακτηρίων. Εάν πατήσετε αυτό το μέρος, τότε η λευκή βλέννα θα αρχίσει να ρέει έξω από την πληγή.

Στο κάτω μέρος του θάμνου, εμφανίζονται γαλακτώδεις ρίζες, οι οποίες τελικά γίνονται καφέ. Τα φύλλα χάνουν τη σφριγηλότητα και το πράσινο χρώμα τους, αρχίζοντας να στεγνώνουν. Καφέ ραβδώσεις εμφανίζονται στο εξωτερικό του στελέχους. Έτσι συμβαίνει η νέκρωση των στελεχών.

Η διάρκεια της νόσου είναι 2-3 εβδομάδες. Στη συνέχεια, το φυτό πεθαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Είναι αδύνατο να σώσουμε μια ντομάτα. Αφαιρείται από τον κήπο και καίγεται έξω από το έδαφος, απολυμαίνοντας υγιείς θάμνους και χώμα.

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Λαϊκές μέθοδοι

Τα προϊόντα φαρμακείου βιάζονται να βοηθήσουν. Το χώμα εμποτίζεται 15 cm με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου: 10 g υπερμαγγανικού καλίου για 10 λίτρα νερού.

Χημικές μέθοδοι

Μέρη όπου αναπτύχθηκαν νοσούντες ντομάτες χύθηκαν με ένα διάλυμα: 20 ml "Fitolavin-300" ανά 10 λίτρα νερού.

Μυκητιασικές ασθένειες

Οι μικροοργανισμοί μυκήτων έχουν αυξημένη ζωτικότητα.Αντέχουν τέλεια τη ζέστη και το κρύο. Επιβίωσαν με επιτυχία στο έδαφος κατά τη διάρκεια σοβαρών παγετών, και την άνοιξη χτυπούν τη συγκομιδή με ανανεωμένη δύναμη. Κατά την καταπολέμηση του, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην απολύμανση του εδάφους.

Αργά

Αργά - μια κοινή ασθένεια των καλλιεργειών κήπων, ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις ντομάτες. Η ίδια η λέξη «καθυστερημένη καταστροφή» σημαίνει «καταστροφή φυτού». Υπάρχουν 50 τύποι αιτιολογικών παραγόντων αυτής της ασθένειας. Η καταπολέμηση τους είναι δύσκολη, αλλά δυνατή.

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Ο πρώτος κανόνας είναι η στενή παρακολούθηση της κατάστασης των φυτών, ξεκινώντας από τα μέσα του καλοκαιριού. Η καθυστερημένη κηλίδα εκδηλώνεται με μαυρίσματος των φύλλων και μετά του καρπού. Οι ταξιανθίες γίνονται κίτρινες και πέφτουν, εμποδίζοντας το έμβρυο να βγει. Όλα τα φυτά στο θερμοκήπιο επηρεάζονται σε μερικές ημέρες. Επομένως, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε την ασθένεια εγκαίρως και να αρχίσετε να την αντιμετωπίζετε. Δώστε προσοχή στη φωτογραφία.

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Λαϊκές μέθοδοι

Καταπολεμήστε τις θεραπείες στο σπίτι:

 1. Ψεκάζεται με γάλα ορού γάλακτος αραιωμένο με νερό 1: 1, μερικές φορές αντικαθίσταται με κεφίρ. Στη συνέχεια, το διάλυμα παρασκευάζεται από την αναλογία: 1 λίτρο κεφίρ ανά 10 λίτρα νερού. Χρησιμοποιείται καθημερινά τόσο για προφύλαξη όσο και για θεραπεία.
 2. Ένα άλλο εύχρηστο εργαλείο είναι η σόδα. 2 κουταλιές της σούπας. μεγάλο. η σόδα αραιώνεται σε 10 λίτρα νερού και προστίθεται λίγο υγρό σαπούνι για να διατηρηθεί το διάλυμα στα φύλλα. Για ορατό αποτέλεσμα, τα φυτά αντιμετωπίζονται κάθε εβδομάδα.
 3. Το αλάτι χρησιμοποιείται για προφύλαξη: 250 g αραιώνονται σε 10 λίτρα νερού. Μετά την ξήρανση, το αλάτι σχηματίζει μια μικρή μεμβράνη στην επιφάνεια των φύλλων και του στελέχους, λόγω της οποίας η καθυστερημένη όραση δεν διεισδύει βαθιά στο φυτό.

Χημικές μέθοδοι

Εάν οι λαϊκές θεραπείες δεν βοηθούν πλέον, χρησιμοποιήστε τη χημεία:

 1. Ψεκάστε με μυκητοκτόνο "HOM": αραιώστε 40 g ανά 10 λίτρα νερού. Είναι αλήθεια ότι το φάρμακο στοχεύει περισσότερο στην πρόληψη παρά στη θεραπεία. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό πλεονέκτημα: η ουσία δεν συσσωρεύεται στο έδαφος και τα φυτά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι εθιστικό. Χρησιμοποιείται έως και πέντε φορές το καλοκαίρι. Διατηρεί άμυνα για έως και δύο εβδομάδες, αλλά ξεπλένεται από τη βροχή.
 2. Αντιμετωπίζονται με αντιβακτηριακό "Furacilin": 10 δισκία συνθλίβονται και αραιώνονται σε 10 λίτρα νερού. Προετοιμαστείτε αμέσως για όλη τη θερινή περίοδο. Εφαρμόστε τρεις φορές το καλοκαίρι.
 3. Αντιμετωπίζονται με βιολογικό φυτοφάρμακο "Fitosporin": 2 κουταλιές της σούπας. 10 λίτρα νερού. Το φάρμακο είναι ασφαλές για τον άνθρωπο, διεισδύει σε φυτικούς ιστούς και σκοτώνει παθογόνα βακτήρια. Μετά την εφαρμογή, τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν αμέσως. Τα φυτά υποβάλλονται σε επεξεργασία κάθε 10 ημέρες.

Προσοχή! Εάν οι ντομάτες και οι πατάτες φυτεύονται δίπλα-δίπλα, επεξεργαστείτε τις μαζί Συχνά, η καθυστέρηση επηρεάζει άμεσα τις πατάτες, τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τα αγγούρια σε μια περιοχή.

Κλαδοσπόριο

Κλαδοσπόριο- μια μυκητιακή ασθένεια που χαρακτηρίζεται από καφέ κηλίδα στα φυτά. Πρακτικά δεν επιδέχεται θεραπεία, καθώς ο μύκητας που προκαλεί την ασθένεια είναι σε θέση να επιβιώσει υπό αντίξοες συνθήκες (ακόμη και το χειμώνα) για έως και 10 μήνες.

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Όταν σχηματίζονται γκρίζα άνθη και καφέ κηλίδες στα φύλλα, ήρθε η ώρα να ακούσετε τον συναγερμό. Ακόμα και ένας μολυσμένος θάμνος ντομάτας μπορεί να σκοτώσει όλα τα φυτά. Η ασθένεια δεν αγγίζει τους μίσχους και τα φρούτα, αλλά στερεί εντελώς το φυτό από το πράσινο. Τι επηρεάζει τους καρπούς: δεν ωριμάζουν, συρρικνώνονται και αρχίζουν να σαπίζουν.

Οι θάμνοι που πλήττονται πλήρως αφαιρούνται από το θερμοκήπιο ή το θερμοκήπιο. Εάν τα φυτά δείχνουν απλώς σημάδια ζημιάς, τότε υπάρχει η πιθανότητα να παλέψουμε για τη συγκομιδή.

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Λαϊκές μέθοδοι

Τέτοιες μέθοδοι δεν θα βοηθήσουν στο προοδευτικό στάδιο της νόσου, όταν το φυτό έχει ήδη καφέ κηλίδες.

 1. Ο ορός γάλακτος έρχεται στη διάσωση: 1 λίτρο ανά 10 λίτρα νερού. Το διάλυμα είναι κατάλληλο για ψεκασμό.
 2. Το χλωριούχο κάλιο χρησιμοποιείται για την απολύμανση του εδάφους: διαλύονται 30 g ανά 10 λίτρα νερού και 40 σταγόνες ιωδίου. Το έδαφος εμποτίζεται σε βάθος τουλάχιστον 10 cm.
 3. Εάν το έδαφος είναι όξινο, τότε ένα αφέψημα της τέφρας από ξύλο θα βοηθήσει: βράστε 300 g τέφρας σε 10 λίτρα νερού για 25 λεπτά και στη συνέχεια επιμείνετε για δύο ημέρες.

Χημικά

Στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου και σοβαρές αλλοιώσεις του θάμνου, χρησιμοποιούνται χημικοί παράγοντες. Για επεξεργασία, χρησιμοποιούνται μυκητοκτόνα ευρέος φάσματος δράσης: "HOM", "Poliram", "Abiga-Peak", "Bravo", "Ditan NeoTek 75".Καλλιεργείται αργά το βράδυ, όταν δεν υπάρχει ζεστός ήλιος, άνεμος και βροχή, ένα μήνα πριν από τη συγκομιδή. Επαναλάβετε κάθε δύο εβδομάδες. Τα χρήματα αραιώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, τηρώντας τις συγκεκριμένες προφυλάξεις.

Ανθρακνόζη

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Μια άλλη από τις πιο συχνές μυκητιακές ασθένειες της τομάτας είναι ανθρακινόζη... Επηρεάζει όλα τα μέρη του θάμνου... Στα φύλλα και τους μίσχους εμφανίζεται ως κοκκινωπό-καφέ σημεία με κίτρινο περίγραμμα κατά μήκος της άκρης. Στη συνέχεια γίνονται μωβ, σκουραίνουν και σαπίζουν.

Στρογγυλά, «καταθλιπτικά» σημεία εμφανίζονται στα φρούτα, τα οποία επίσης μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου και αρχίζουν να σκουραίνουν, αποκτώντας ένα μαύρο χρώμα. Οι ίδιοι οι θάμνοι, ως αποτέλεσμα βλάβης στο ριζικό σύστημα, δεν αναπτύσσονται εντατικά, κυρτώνουν, τα φύλλα γίνονται κίτρινα και πέφτουν, οι ωοθήκες δεν σχηματίζονται ή καταρρέουν.

Οι ώριμες ντομάτες επηρεάζονται συχνότερα. Επιπλέον, αρρωσταίνουν κυρίως τα φρούτα που αγγίζουν το έδαφος. Στην κορυφή του θάμνου, τα φρούτα παραμένουν αμόλυντα.

Οι ντομάτες που έχουν προσβληθεί από ανθρακόζη δεν μπορούν πλέον να σωθούν. Οι προσβεβλημένοι θάμνοι σκάβονται και καίγονται. Η θεραπεία πραγματοποιείται με τα πρώτα συμπτώματα της νόσου και αντιμετωπίζεται για πρόληψη.

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Λαϊκές μέθοδοι

Όταν εντοπίζεται μια ασθένεια, χρησιμοποιήστε πρώτα φαρμακευτικά προϊόντα:

 1. Αποθηκεύουν τη σοδειά με τη βοήθεια οξυχλωριούχου χαλκού: 40 g του προϊόντος διαλύονται σε 10 λίτρα νερού.
 2. Οι θάμνοι ψεκάζονται με μείγμα Bordeaux 1% ή κολλοειδές θείο.

Χημικά

Οι ειδικές ουσίες για την καταπολέμηση του μύκητα είναι πιο αποτελεσματικές, αλλά βλαβερές για τον άνθρωπο και τα ζώα:

 1. Σημαίνει "Polyram". Επεξεργάζονται με ρυθμό 2,53 kg ανά εκτάριο. Πραγματοποιούνται 2-3 διαδικασίες με ένα διάστημα 10 ημερών.
 2. Ο μύκητας προσαρμόζεται στα φάρμακα, έτσι τα φάρμακα αλλάζουν από καιρό σε καιρό. Το Cumulus DF τα πάει καλά. Είναι κατάλληλο για θεραπεία ντομάτας. Εφαρμόστε σύμφωνα με τις οδηγίες.
 3. Πιο απαλά μέσα: Τα «Gamair» και «Fitosporin-M» βοηθούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της ανθρακνόζης. Η μέθοδος εφαρμογής περιγράφεται στις οδηγίες.

Ιικές ασθένειες

Οι ιογενείς ασθένειες δεν είναι λιγότερο επικίνδυνες για τα φυτά και είναι επίσης σχεδόν αδύνατες να θεραπευτούν.

Μωσαϊκό

Εάν τα φύλλα των τοματών αποκτήσουν ένα μωσαϊκό (ποικίλο) χρώμα, εναλλάσσοντας μεταξύ σκούρο πράσινο και ανοιχτό πράσινο, τότε μια δυσάρεστη ασθένεια που ονομάζεται "μωσαϊκό" έχει επισκεφτεί τον κήπο.

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Κατά τη διαδικασία της ανάπτυξης της νόσου, προκύπτουν άλλα συμπτώματα: τα φύλλα παραμορφώνονται και τσαλακώνονται, μερικές φορές αποκτούν νηματοειδές ή φτέρη (σπάνια) σχήμα, τα φρούτα γίνονται μικρότερα και ωριμάζουν άνισα, επιτρέπεται η εμφάνιση κίτρινων κηλίδων στα φρούτα και τα φύλλα.

Τα ιόντα σχηματίζονται στην κάτω πλευρά των παραμορφωμένων φύλλων με νήματα. Πρόκειται για εκβάσεις σχήματος μπολ με μέσο μέγεθος 1 εκ. Η εμφάνιση των εξελίξεων είναι ένα συγκεκριμένο σημάδι του TMV (ιός μωσαϊκού καπνού), το οποίο υποδηλώνει την ανάπτυξη της πιο επιβλαβούς μορφής μωσαϊκού - θεωρητική.

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Λαϊκές μέθοδοι

Μερικά τρόφιμα από το ψυγείο μπορούν να σώσουν τη συγκομιδή μας. Είναι αλήθεια ότι όλα εξαρτώνται από το στάδιο ανάπτυξης της νόσου.

 1. Μια λύση ορού γάλακτος σε αναλογία 1:10 με νερό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της νόσου στο αρχικό στάδιο. Οι θάμνοι ψεκάζονται μία φορά κάθε 7-10 ημέρες έως ότου εμφανιστεί ένα υγιές χρώμα στα φύλλα.
 2. Το ορό γάλακτος αντικαθίσταται με αποβουτυρωμένο γάλα στην ίδια αναλογία. Τα σπορόφυτα υποβάλλονται σε επεξεργασία μία φορά κάθε 7 ημέρες. Για αποτελεσματικότητα προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο. ουρία.

Χημικά

Στο dacha, ξεκινούν το δικό τους κιτ πρώτων βοηθειών, το οποίο περιέχει διάφορα μέσα και λύσεις για την παροχή πρώτων βοηθειών στον κήπο. Το φάρμακο "Pharmayod-3" αντιμετωπίζει καλά την ασθένεια. Οι θάμνοι ψεκάζονται με διάλυμα 0,05%.

Χλωρωτική μπούκλα φύλλων

Ένα ανοιχτό πράσινο θάμνο ντομάτας με σγουρή κορυφή είναι το πιο χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου. Η ανάπτυξη των δενδρυλλίων επιβραδύνεται σε μεγάλο βαθμό, οι βλαστοί είναι γυμνοί, οι ωοθήκες γίνονται σκληρές και μικρές με την ανάπτυξη της νόσου, δεν δημιουργούνται νέες.

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Λαϊκές μέθοδοι

Τα σγουρά μαλλιά προσφέρονται για θεραπεία με λαϊκές θεραπείες:

 1. Μια λύση φλούδας κρεμμυδιού βοηθάει πολύ. Ο φλοιός 3-4 βολβών στον ατμό γίνεται σε 3 λίτρα νερού.Όταν το μείγμα έχει κρυώσει, προσθέστε 5 σταγόνες ιωδίου. Τα σπορόφυτα ψεκάζονται για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού σε υγιείς βλαστούς.
 2. 10 g υπερμαγγανικού καλίου διαλύονται σε 10 λίτρα νερού. Χύστε το χώμα όπου αναπτύχθηκαν τα μολυσμένα φυτά.

Χημικά

Εάν δεν υπάρχει χρόνος για να θεραπεύσει την περιέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η χημεία θα αντιμετωπίσει γρήγορα και εύκολα:

 1. Οι ντομάτες ψεκάζονται με διάλυμα 1% υγρού Bordeaux ή θειικού χαλκού. Η επεξεργασία πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα.
 2. Χύστε το χώμα στο θερμοκήπιο με ένα διάλυμα του παρασκευάσματος "Baikal-EM": 0,5 φλιτζάνια ανά 10 λίτρα νερού. Κατανάλωση ανά 1 τετραγωνικό. m του εδάφους είναι 2,5 λίτρα.

Μη μεταδοτικές ασθένειες

Τέτοιες ασθένειες εμφανίζονται με ακατάλληλη φροντίδα των φυτωρίων και του θερμοκηπίου στο σύνολό του.

Κάθετη σήψη

Όχι πάντα αυτό ασθένεια εύκολο να εντοπιστεί. Μολύνει συχνά τις ντομάτες από μέσα. Μαθαίνουν ότι ο θάμνος είναι άρρωστος μόνο κόβοντας τα φρούτα. Στη μέση του λαχανικού, υπάρχει μαύρη σήψη, και η ίδια γίνεται άγευστη και υδαρή.

Μερικές φορές εμφανίζονται καφέ κηλίδες στο στέλεχος κοντά στο μίσχο. Καθώς αναπτύσσονται τα σημεία, σκουραίνουν, γίνονται μαύρα, στεγνά και ελαφρώς καταθλιπτικά. Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα στα φρούτα στεγνώνει και αποκτούν σκούρο καφέ χρώμα, επιδεινώνεται η νέκρωση των ιστών. Εμφανίζεται λόγω ακατάλληλης φροντίδας και κακών καιρικών συνθηκών.

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Λαϊκές μέθοδοι

Κατά τη θεραπεία με δημοφιλείς μεθόδους, χρησιμοποιούν πάντα αυτό που υπάρχει. Η καλή τέφρα ξύλου που λαμβάνεται από καύση ξύλου (όχι γρασίδι) κοσκινίζεται. Πάρτε δύο ποτήρια σκόνης, ρίξτε 1 λίτρο βραστό νερό, αφήστε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να κρυώσει το μείγμα.

Η προκύπτουσα έγχυση αναμιγνύεται με 10 λίτρα συνηθισμένου νερού. Ρίχνουμε 1 λίτρο του προϊόντος κάτω από τη ρίζα κάθε ντομάτας. Αυτή η έγχυση χρησιμοποιείται για σάλτσα φυλλώματος, μετά την προσθήκη 50-60 g τριμμένου σαπουνιού πλυντηρίου ανά 10 λίτρα διαλύματος τέφρας.

Χημικά

Τα επαγγελματικά εργαλεία λειτουργούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά:

 1. Σκόνη "Calcifol 25". Ετοιμάστε ένα διάλυμα: 2-5 g του φαρμάκου ανά 1 λίτρο νερού. Τα φύλλα ψεκάζονται 3-5 φορές από τη στιγμή που εμφανίζονται οι ωοθήκες με διάστημα 7-10 ημερών.
 2. Σημαίνει "Brexil Sa". Οι θεραπείες πραγματοποιούνται με διάλυμα 0,2% κάθε 10-15 ημέρες μετά από άφθονο πότισμα.
 3. Νιτρικό ασβέστιο (νιτρικό ασβέστιο). Για να αποκτήσετε ένα υγρό εργασίας, πάρτε 20 g νιτρικού ασβεστίου και 10 g βορικού οξέος ανά 10 λίτρα νερού. Τα φύλλα υποβάλλονται σε επεξεργασία μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.

Οίδημα φύλλων

Ένα σαφές σημάδι της νόσου είναι η ανάπτυξη με τη μορφή κονδυλωμάτων στην άνω και κάτω πλευρά του φύλλου. Ακόμα και στα στελέχη της τομάτας, παρατηρούνται αυτά τα σπυράκια. Είναι οι νέες αναπτυσσόμενες ρίζες που πεθαίνουν. Έτσι εκδηλώνεται οίδημα ή οίδημα φύλλων. Δεν είναι βακτήρια ή μύκητες. Αυτή είναι η λεγόμενη "σταγόνα", που προκύπτει από ακατάλληλη, ισχυρή πίεση εντός της ρίζας, που προκύπτει από συχνό και άφθονο πότισμα.

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

Για να απαλλαγείτε από το οίδημα, εκτελούνται οι ακόλουθες διαδικασίες:

 1. Αραιώστε τα φυτά έτσι ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί καλύτερα.
 2. Το θερμοκήπιο αερίζεται πιο συχνά και το θερμοκήπιο ανοίγει για ξήρανση.
 3. Μειώνει τον αριθμό των αρδεύσεων και την κατανάλωση νερού.

Μέτρα πρόληψης ασθενειών

Ένας έμπειρος κάτοικος του καλοκαιριού γνωρίζει ότι είναι καλύτερο να αποφευχθεί οποιαδήποτε ασθένεια παρά να θεραπευτεί.Ποιες είναι οι ασθένειες των τοματών στο θερμοκήπιο και η καταπολέμηση τους

 1. Εάν η ταινία καλλιέργειας και καλλιέργειας είναι ευαίσθητη σε οποιοδήποτε είδος μόλυνσης ή, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, οι ντομάτες είναι επιρρεπείς σε αλλοίωση και αποσύνθεση, πρέπει να δοθεί προσοχή στην πρόληψη ακόμη και στο στάδιο της φύτευσης σπόρων. Η απολύμανση των επιλεγμένων σπόρων πριν από τη φύτευση πραγματοποιείται με διάλυμα 1% υπερμαγγανικού καλίου ή θειικού χαλκού και διάλυμα "Fitolavin". Αραιώστε 2 ml του παρασκευάσματος σε 100 ml και εμποτίστε τους σπόρους για 1 ώρα.
 2. Δώστε προσοχή στην επιλογή των σπόρων που είναι ανθεκτικοί σε μύκητες, ιούς και βακτήρια.
 3. Η γειτονιά στα κρεβάτια έχει μεγάλη σημασία. Οι πατάτες είναι πιο ευαίσθητες σε διάφορες ασθένειες και οι ίδιες συχνά δρουν ως πηγή μόλυνσης για άλλες καλλιέργειες. Οι ντομάτες δεν φυτεύονται κοντά σε πιπεριές και μελιτζάνες λόγω της ομοιότητας των ασθενειών.
 4. Η κανονικότητα και η ορθότητα της φροντίδας ντομάτας είναι υψίστης σημασίας:
  • καθημερινός αερισμός θερμοκηπίων
  • μέτρια υγρασία, χωρίς υπερχείλιση.
  • σωστή τσίμπημα?
  • σπάνια φύτευση ντοματών
  • έγκαιρο βοτάνισμα
  • καταστροφή του επιφανειακού χούμου του περασμένου έτους ·
  • απολύμανση του εδάφους το φθινόπωρο και την άνοιξη πριν από τη φύτευση: 1% υπερμαγγανικό κάλιο ή διάλυμα με βάση το "Baikal-EM".
 5. Περιοδικά, τα εργαλεία κήπου απολυμαίνονται, για παράδειγμα, με το Ecocid-S. Αραιώστε 50 g του προϊόντος σε 5 λίτρα ζεστού νερού και ψεκάστε ολόκληρο τον εξοπλισμό κηπουρικής.
 6. Μην ξεχνάτε τη σίτιση με κάλιο και φώσφορο, ψεκασμό με ανοσορυθμιστές. Αυτό αυξάνει την ανοσία των θάμνων.

συμπέρασμα

Η πρόληψη θεωρείται η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης οποιασδήποτε ασθένειας. Τα φυτά υφίστανται επεξεργασία στο στάδιο της επιλογής ποικιλιών και της απολύμανσης του σπόρου. Μην ξεχάσετε να φροντίσετε τα φυτά εγκαίρως και σωστά, τηρείτε το καθεστώς ποτίσματος και σίτισης.

Παρακολουθήστε προσεκτικά τους θάμνους ντομάτας και συγκρίνετε τις τροποποιήσεις τους με περιγραφές ασθενειών. Παρουσία παθολογιών, μην χρησιμοποιείτε κατάχρηση χημικών. Είναι καλύτερα να θυσιάσετε μερικούς μολυσμένους θάμνους, να τους πετάξετε και να εξουδετερώσετε τους μη μολυσμένους με λαϊκές θεραπείες.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια