Πώς να φτιάξετε μόνοι σας έναν καλλιεργητή πατάτας δύο σειρών

Οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων και μικρών οικοπέδων γνωρίζουν ότι η φύτευση πατάτας είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία. Όμως η σύγχρονη τεχνολογία κάνει αυτό το έργο πιο εύκολο. Η μονάδα που ονομάζεται καλλιεργητής πατάτας απλοποιεί και επιταχύνει τη φύτευση πολλές φορές. Η συσκευή είναι ακριβή, τόσα πολλά Κάντο μόνος σου.

Καλλιεργητής πατάτας διπλής σειράς: τι είναι αυτή η συσκευή

Ο καλλιεργητής πατάτας χρησιμοποιείται ευρέως σε αγροκτήματα. Με τη βοήθειά του, οι κόνδυλοι είναι θαμμένοι σε σωστές σειρές και με υψηλή παραγωγικότητα.

Επιπλέον, το μηχάνημα εφαρμόζει ορυκτά λιπάσματα στο χώμα και τουρσί λαχανικών.

Περιγραφή και χαρακτηριστικά

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας έναν καλλιεργητή πατάτας δύο σειρών

Οι περισσότερες μονάδες έχουν παρόμοιο σχεδιασμό. Κύρια στοιχεία:

 • πλαίσιο με τροχούς.
 • δεξαμενή για υλικό φύτευσης ·
 • ανοιχτά αυλάκια
 • κίνηση (συχνά χρησιμοποιείται μια αλυσίδα για τη μετάδοση ροπής).
 • σφράγιση δίσκων για την πλήρωση αυλακώσεων.

Εκτός από τις λειτουργίες που περιγράφονται, ο καλλιεργητής πατάτας ρυθμίζει:

 • βάθος προσγείωσης
 • απόσταση γραμμής;
 • απόσταση μεταξύ κονδύλων.

Υπάρχουν μοντέλα εξοπλισμένα με ειδικές δεξαμενές λιπασμάτων. Η επικάλυψη γίνεται ταυτόχρονα με τη φύτευση πατατών.

Σε τι χρησιμεύει

Η συσκευή χρησιμοποιείται για φύτευση κονδύλων που δεν έχουν βλαστήσει σε οποιοδήποτε είδος εδάφους. Με τη βοήθεια ενός καλλιεργητή πατάτας, εκτελούνται ταυτόχρονα πολλές εργασίες:

 • φτιάξτε ένα αυλάκι με άροτρο.
 • οι πατάτες εισάγονται σε επιλεγμένη απόσταση μεταξύ τους.
 • σχηματίζουν κρεβάτια, γεμίζοντας αυλάκια με γη σε μια συγκεκριμένη γωνία.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το μηχάνημα τοποθετεί τους κονδύλους στο απαιτούμενο βάθος και σε ομοιόμορφες σειρές.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα σε σχέση με μία σειρά

Οι συσκευές μιας σειράς είναι εξοπλισμένες με έναν μεταφορέα και μια χοάνη χωρητικότητας έως 120 kg. Συνήθως εγκαθίστανται στο πίσω τρακτέρ.

Οι μονάδες διπλής σειράς χρησιμοποιούνται για ένα μίνι τρακτέρ. Ο σχεδιασμός τους παρέχει 2 μεταφορείς για τροφοδοσία πατάτας και η χωρητικότητα χοάνης είναι έως 250 κιλά. Τέτοιοι καλλιεργητές πατάτας δημιουργούν 2 αυλάκια ταυτόχρονα, γεγονός που επιταχύνει σημαντικά τη φύτευση.

Πώς να το κάνετε μόνοι σας

Όλα τα εργαλεία και τα υλικά είναι προ-συναρμολογημένα και ο χώρος εργασίας προετοιμάζεται όπου θα πραγματοποιηθεί συγκόλληση.

Υλικά και εργαλεία

Για εργασία θα χρειαστείτε:

 • φύλλα κόντρα πλακέΠώς να φτιάξετε μόνοι σας έναν καλλιεργητή πατάτας δύο σειρών
 • Κανάλι;
 • μεταλλικές γωνίες
 • εξαρτήματα
 • λάδι ξήρανσης;
 • μαξιλαράκια από καουτσούκ και τσόχα.
 • φύλλα χάλυβα
 • μπουλόνια.

Οργανα:

 • μηχανή συγκόλλησης;
 • Βούλγαρος;
 • τρυπάνι;
 • κατσαβίδια, πένσα, κλειδιά.

Διαγράμματα και σχέδια

Η σωλήνωση είναι μια από τις πιο περίπλοκες μονάδες της μονάδας και δεν καταφέρνουν όλοι οι οικιακοί τεχνίτες να επαναλάβουν μόνοι τους τους εργοστασιακούς μηχανισμούς.

Ενδιαφέρων! Μερικοί αγρότες συμβουλεύουν, αντί να εγκαταστήσουν ένα μηχανοποιημένο μέρος, τοποθετώντας έναν βοηθό στο πλαίσιο δίπλα στο δοχείο με κονδύλους, ο οποίος θα τους ρίξει χειροκίνητα στα αυλάκια.

Υπάρχουν σχετικά απλά σχέδια. Παρακάτω είναι ένα σχέδιο και μια φωτογραφία μιας σπιτικής συσκευής.

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας έναν καλλιεργητή πατάτας δύο σειρών

Βήμα προς βήμα οδηγίες

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας έναν καλλιεργητή πατάτας δύο σειρών

Πώς να φτιάξετε έναν καλλιεργητή πατάτας:

 1. Η βάση οποιασδήποτε τεχνικής είναι το πλαίσιο. Όλα τα άλλα στοιχεία στερεώνονται σε αυτό. Τα δύο πλευρικά μέλη συνδέονται με τρία εγκάρσια μέλη. Οι καμάρες συγκολλούνται στα πλευρικά μέλη, στα οποία είναι στερεωμένα τα πιρούνια.
 2. Ο όγκος της χοάνης είναι συνήθως 190-220 λίτρα. Είναι κατασκευασμένο από φύλλα κόντρα πλακέ 12 mm, τα οποία συνδέονται με ατσάλινες γωνίες και μπουλόνια.Η αποθήκη επεξεργάζεται με αδιάβροχο χρώμα ή λάδι στεγνώματος. Ελαστικό παρέμβυσμα τοποθετείται στο εσωτερικό για να προστατεύσει τις πατάτες από ζημιές.
 3. Ο άξονας του τροχού και η βάση στήριξης είναι βιδωμένες στο πλαίσιο. Για τον άξονα, πάρτε έναν χυτοσίδηρο ή χάλυβα χοντρό σωλήνα, στα άκρα του οποίου εισάγονται καρφίτσες ή ακίδες. Στη συνέχεια γίνονται τρύπες για να εγκαταστήσετε τους πείρους που συγκρατούν τους πείρους. Μετά τη συναρμολόγηση, οι ακίδες συγκολλούνται.
 4. Για την κατασκευή τροχών λαμβάνονται λαμαρίνες από χάλυβα. Από αυτούς κατασκευάζονται φαρδιά κύλινδροι έτσι ώστε το χώμα να μην συμπιέζεται πολύ. Οι τροχοί είναι προσαρτημένοι στους πείρους.
 5. Από τα άκρα του σκελετού, συγκολλούνται οι στύλοι για τους δίσκους στεγανοποίησης και τα στηρίγματα των σωλήνων σπόρου.
 6. Ο συγκρατητήρας συγκολλάται σε ένα τετράγωνο 2 ράβδων. Στα άκρα του τελευταίου, τοποθετούνται χαλύβδινοι συνδετήρες, στους οποίους τοποθετούνται ειδικές βάσεις για πόδια τύπου καλλιεργητή.
 7. Για την κατασκευή ενός σπορέα, λαμβάνεται ένας μεταλλικός σωλήνας με διατομή 100 mm. Το ελάχιστο πάχος τοιχώματος είναι 10 mm. Ένας κόπτης λαμαρίνας με παχιά λαμαρίνα συγκολλάται από το κάτω μέρος του σωλήνα.

Για εργασίες σε πλαγιές, τα πίσω πτερύγια είναι εξοπλισμένα με αντίβαρο για αύξηση της ταχύτητας προσγείωσης πολλές φορές.

Περιγραφή τελικών μοντέλων

Για σύγκριση, παρουσιάζουμε μια περιγραφή ορισμένων μοντέλων.

Το Bomet είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καλλιεργητές πατάτας με δύο σειρές. Το μοντέλο λειτουργεί με μίνι τρακτέρ ή τρακτέρ εξοπλισμένο με συσκευή ανάρτησης. Εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • δημιουργεί αυλάκια;
 • κόνδυλοι φυτών ·
 • ωθεί το έδαφος.
 • δημιουργεί κρεβάτια στην επιθυμητή γωνία.

Το μοντέλο έχει προσαρμογή της απόστασης μεταξύ των σειρών (από 62 έως 67,5 cm) και μεμονωμένων κονδύλων (από 29 έως 35 cm). Το βάθος αποβίβασης είναι 10-15 εκ. Το κόστος της συσκευής είναι 470-510 δολάρια, ανάλογα με την περιοχή.

AGROMECH λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα μίνι τρακτέρ. Πρόκειται για έναν καλλιεργητή πατάτας δύο σειρών από έναν Πολωνό κατασκευαστή. Το μηχάνημα φυτεύει κόνδυλους σε βάθος 10 έως 15 cm, αφήνοντας μεταξύ σειρών 62,5 cm ή 67,5 cm. Η απόσταση μεταξύ πατάτας στο κρεβάτι του κήπου αλλάζει σε 29 cm, 32 cm ή 35 cm. Το μοντέλο κοστίζει 380-400 δολάρια.

Τεχνολογία φύτευσης καλλιεργητών πατάτας

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας έναν καλλιεργητή πατάτας δύο σειρών

Ο μίνι λεπτήρας ή ο ελκυστήρας τοποθετείται σε μια επίπεδη επιφάνεια, μια συσκευή είναι προσαρτημένη σε αυτό.

Σπουδαίος! Οι συνδετήρες πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του κατασκευαστή για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Κατά τη λειτουργία, είναι διαθέσιμη η ρύθμιση των ακόλουθων παραμέτρων:

 • βάθος βύθισης
 • η γωνία επίθεσης του λόφου.

Συχνά, πριν από την έναρξη της εργασίας, το χωράφι σημειώνεται με μια ειδική συσκευή κατασκευασμένη από οποιαδήποτε λαβή και εγκάρσια ράβδο μήκους 1,5-2 μ. Οι πάσσαλοι βιδώνονται στην εγκάρσια ράβδο σε απόσταση 60-70 εκ. Η προκύπτουσα συσκευή μεταφέρεται κατά μήκος του εδάφους, δημιουργώντας λωρίδες που θα χρησιμεύσουν ως φάροι κατά την κοπή αυλακώσεων.

Μετά από αυτό, οι πατάτες χύνονται στην αποθήκη και αρχίζει η φύτευση. Η απόσταση μεταξύ μεμονωμένων κονδύλων είναι 30-40 cm.

Είναι ενδιαφέρον:

Άμυλο σε πατάτες: ποικιλίες με υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα στη σύνθεση.

Είναι δυνατόν να περάσετε ημέρες νηστείας σε πατάτες.

Πώς να εφαρμόσετε ζιζανιοκτόνα ζιζανίων στις πατάτες.

Συμβουλές

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας έναν καλλιεργητή πατάτας δύο σειρών

Κατά τη διάρκεια της εργασίας, παρατηρούνται οι ακόλουθες συστάσεις:

 1. Προκαταρκτικός έλεγχος της λειτουργικότητας των κύριων ανταλλακτικών. Προς το παρόν, το τρακτέρ πρέπει να είναι απενεργοποιημένο.
 2. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες ή ακουστικά για να μειώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις στην ακοή.
 3. Η συσκευή συνδέεται μόνο με τρακτέρ με το απαιτούμενο μέγεθος, πρόσφυση και απόδοση για ένα συγκεκριμένο μοντέλο καλλιεργητή πατάτας.
 4. Ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται μόνο για φύτευση πατατών.
 5. Όταν γυρίζετε, η ακτίνα με τις αυλακώσεις ανυψώνεται έτσι ώστε τα μέρη να μην παραμορφώνονται.
 6. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, η συσκευή πρέπει να καθαριστεί. Εάν είναι απαραίτητο, τα λιπαντικά στοιχεία λιπαίνονται.

Για γρήγορη συγκομιδή από μεγάλες περιοχές, ορισμένοι αγρότες χρησιμοποιούν σπιτικά εκσκαφέα πατάτας διπλής σειράς. Σας επιτρέπουν να πάρετε κονδύλους από πολλές σειρές ταυτόχρονα.

συμπέρασμα

Ο καλλιεργητής πατάτας απλοποιεί πολύ και επιταχύνει την εργασία. Για την αυτο-κατασκευή εξοπλισμού, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε έτοιμα σχέδια για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο σφαλμάτων.Για να λειτουργεί η συσκευή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να μελετήσετε τις συστάσεις για χρήση.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια