Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Οι ασθένειες μελιτζάνας, όπως οι προσβολές από έντομα, μπορούν να σκοτώσουν τα φυτά και να αφήσουν τους ξενιστές χωρίς καλλιέργειες. Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις ασθένειες, πρέπει να γνωρίζετε τα πρώτα σημάδια και τις μεθόδους θεραπείας τους. Επίσης, μην ξεχάσετε την πρόληψη - αυτή είναι η καλύτερη θεραπεία κατά των λοιμώξεων και των παρασίτων.

Στο άρθρο θα βρείτε περιγραφές, αιτίες και συμπτώματα των πιο κοινών ασθενειών μελιτζάνας με φωτογραφίες και θα μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε ασθένειες.

Πώς να καταλάβετε εάν οι μελιτζάνες είναι άρρωστοι

Οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα και το χρώμα του κορμού, των φύλλων, των λουλουδιών και των φρούτων ενός φυτού είναι ένας σοβαρός λόγος να δοθεί προσοχή στην υγεία των φυτεύσεων. Η εμφάνιση λεκέδων είναι ένα άλλο σημάδι που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εάν η μελιτζάνα αρρωσταίνει κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, αυτό Τα λουλούδια συρρικνώνονται, στεγνώνουν και πέφτουν.

Οι μυκητιακές ασθένειες είναι οι πιο συχνές και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν. Οι ιογενείς ασθένειες είναι μεταδοτικές και δύσκολο να θεραπευτούν. Αντιμετωπίζονται, καταστρέφοντας αρρώστους θάμνους, απολύμανση εργαλείων κήπου.

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Αιτίες ασθενειών

Όντας ένα θερμόφιλο φυτό, η μελιτζάνα είναι απαιτητική για τη φροντίδα. Οποιαδήποτε απόκλιση από τους κανόνες της γεωργικής τεχνολογίας οδηγεί σε αδύναμες φυτεύσεις και επακόλουθες ασθένειες:

 1. Έλλειψη ηλιακού φωτός. Κάθε περίοδος ανάπτυξης μελιτζάνας απαιτεί μια ορισμένη ποσότητα φωτός. Έτσι, για τα φυτά, οι βέλτιστες ώρες της ημέρας είναι 10 ώρες, διαφορετικά το φυτό μαραίνεται και αρρωσταίνει. Οι θάμνοι στα οποία ωριμάζουν τα φρούτα χρειάζονται επίσης αρκετό ηλιακό φως. Η φύτευση θάμνων γίνεται καλύτερα στην ηλιόλουστη πλευρά του χώρου. Οι μελιτζάνες δεν αναπτύσσονται ούτε αναπτύσσονται στη σκιά.
 2. Λειψυδρία. Μην αφήνετε το χώμα να στεγνώσει ή να καθυστερήσει. Τα σπορόφυτα χρειάζονται πότισμα 3 φορές την εβδομάδα. Στη ζέστη - κάθε δεύτερη μέρα. Οι θάμνοι με ώριμα φρούτα ποτίζονται μία φορά την εβδομάδα - περίπου 4 λίτρα νερού ανά θάμνο.
 3. Πότισμα με πολύ κρύο νερό. Προκαλεί όχι μόνο ασθένειες, αλλά και το θάνατο του φυτού. Ο λόγος είναι η έλλειψη θερμότητας που απαιτείται για πλήρη ανάπτυξη και ανάπτυξη. Το ριζικό σύστημα είναι ενεργό αποκλειστικά σε ζεστό έδαφος. Το νερό που θερμαίνεται στον ήλιο χρησιμοποιείται για άρδευση.
 4. Έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Η έλλειψη καλίου αναγκάζει τα φύλλα να κατσαρώσουν και ένα καφέ χείλος να εμφανιστεί στις άκρες. Η αλλαγή του χρώματος σε ελαφρύτερο χρώμα δείχνει έλλειψη αζώτου. Τα φύλλα που εκτείνονται προς τα πάνω δείχνουν έλλειψη φωσφόρου. Η απουσία οποιουδήποτε από τα στοιχεία είναι η ανεπαρκής διατροφή του φυτού, η οποία προκαλεί εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 5. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν έντομα, που δεν τρώνε μόνο φυτά, αλλά επίσης λειτουργούν ως φορείς λοιμώξεων

Νόσοι μελιτζάνας και τα συμπτώματά τους

Ξεκινήστε την καταπολέμηση οποιασδήποτε ασθένειας εγκαίρως. Όσο πιο γρήγορα παρατηρηθούν τα σημάδια της νόσου, τόσο πιο επιτυχημένος θα είναι ο αγώνας, θα επιταχυνθεί η ταχύτερη ανάρρωση και θα αποκατασταθούν οι καρποί. Εξετάστε τις ασθένειες μελιτζάνας με φωτογραφίες και πώς να τις αντιμετωπίσετε.

Κυλώντας τα φύλλα

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Τα φύλλα έλασης μελιτζάνας δείχνουν:

 1. Ανεπαρκές πότισμα.Η υγρασία του εδάφους πρέπει να πραγματοποιηθεί μόλις στεγνώσει το ανώτερο στρώμα.
 2. Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. 1 κουτ τέφρα κάτω από κάθε θάμνο βοηθά να απαλλαγούμε από παραμορφωμένα φύλλα.
 3. Περίσσεια λιπασμάτων με λίγη άρδευση. Εάν το έδαφος είναι υπερκορεσμένο με άζωτο, φώσφορο και κάλιο, και το πότισμα είναι φτωχό, Τα φύλλα αρχίζουν να κυρτώνονται και να στεγνώνουν. Σε αυτήν την περίπτωση, η λίπανση ακυρώνεται και ο αριθμός των ποτισμάτων αυξάνεται.
 4. Αλλαγές στη θερμοκρασία του εδάφους ή στην υγρασία. Με την προσαρμογή, το φυτό θα ισιώσει τα φύλλα του χωρίς βοήθεια.

Απατεώνας

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Μυκητιασική λοίμωξη που προσβάλλει νεαρά φυτά. Εκδηλώνεται ως μια σκοτεινή λωρίδα στο κάτω μέρος του στελέχους. Ο κορμός στεγνώνει σε αυτό το μέρος και η μελιτζάνα πεθαίνει. Ο προκλητικός παράγοντας είναι η υπερβολική υγρασία στο έδαφος, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη του μύκητα.

Ένα φυτό που επηρεάζεται από ένα μαύρο πόδι δεν μπορεί να θεραπευτεί... Απομακρύνεται και το έδαφος υποβάλλεται σε επεξεργασία με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, "Maxim", "Previkur". Για να απομακρυνθεί η υπερβολική υγρασία, η γη πασπαλίζεται με μικρή ποσότητα άμμου.

Οι δημοφιλείς μέθοδοι πάλης περιλαμβάνουν τον ψεκασμό με έγχυση φλοιού κρεμμυδιού και την επεξεργασία του εδάφους με στάχτη μία φορά την εβδομάδα.

Κίτρινα φύλλα

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Η κίτρινη κηλίδα των φύλλων μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε φυτά όσο και σε ενήλικο φυτό. Η απουσία άλλων σημείων δείχνει:

 • ανεπαρκής υγρασία του εδάφους.
 • έλλειψη καλίου και αζώτου ·
 • χρήση κρύου νερού για πότισμα.
 • ακατάλληλο έδαφος για φυτά.

Προληπτικά μέτρα - έγκαιρη και δοσομετρική εφαρμογή λίπασμα επιφάνειας, φύτευση δενδρυλλίων σε αποστειρωμένο και όξινο έδαφος.

Σπουδαίος! Κίτρινο φύλλωμα, συνοδευόμενη από άλλα σημάδια, δείχνει πάντα την παρουσία μιας ασθένειας στο φυτό. Η απουσία επιπρόσθετων συμπτωμάτων υποδηλώνει παραβίαση των κανόνων της γεωργικής τεχνολογίας.

Μαύρη κηλίδα

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Μια επικίνδυνη βακτηριακή ασθένεια που προσβάλλει τις μελιτζάνες σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης. Η υψηλή υγρασία είναι η κύρια αιτία της νόσου.

Τα πρώτα συμπτώματα είναι μικρές μαύρες κηλίδες στα φύλλα με κίτρινο περίγραμμα. Μετά από 7-10 ημέρες, αποκτούν κυρτό σχήμα. Μετά από 2 εβδομάδες μετά από αυτό, εάν δεν ξεκινήσει θεραπεία, το φυτό καλύπτεται με έλκη.

Για θεραπεία χρησιμοποιήστε το "Fitolavin" κάθε 2 εβδομάδες και το "Gamair" μία φορά.

Προσοχή! Όχι μόνο τα άρρωστα φυτά υπόκεινται σε επεξεργασία, αλλά και το έδαφος γύρω. Όλα τα υπολείμματα βλάστησης πρέπει να αφαιρεθούν και να καταστραφούν.

Ωίδιο

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Το ωίδιο στις μελιτζάνες προκαλείται από μύκητα που ενεργοποιείται σε περιόδους υψηλής υγρασίας με συχνές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Μια άσπρη άνθιση εμφανίζεται στην πάνω πλευρά των φύλλων, μοιάζει με χυμένο αλεύρι. Με την πάροδο του χρόνου, τα φύλλα στεγνώνουν, πέφτουν και ο ίδιος ο θάμνος μαραίνεται.

Αναφορά. Η λευκή άνθιση στην κάτω πλευρά των φύλλων είναι το ωίδιο ή το περονόσπορο.

Ως θεραπεία, χρησιμοποιείται ψεκασμός με διάλυμα κολλοειδούς θείου ή Topaz. Εφαρμόστε σύμφωνα με τις οδηγίες. Είναι απαραίτητο να μειωθεί ο αριθμός των ποτισμάτων.

Ένας δημοφιλής τρόπος για την καταπολέμηση του ωιδίου είναι η διασπορά τέφρας στην επιφάνεια των κρεβατιών και γύρω τους.

Μωσαϊκό καπνού

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Μία από τις ασθένειες που μεταφέρουν τα έντομα. Πολύ μεταδοτική. Το παθογόνο παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στα φυτικά υπολείμματα.

Εκδηλώνεται με τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • παραμόρφωση και ωχρότητα των φύλλων.
 • κηλίδες από σκούρο και ανοιχτό πράσινο χρώμα, παρόμοιο με ένα μωσαϊκό.
 • με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζονται τρύπες στα φύλλα.
 • η ανάπτυξη των φρούτων επιβραδύνεται, καλύπτονται με κίτρινες κηλίδες.

Η ασθένεια εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων σπόρων. Ως προληπτικό μέτρο, πριν από τη σπορά, εμποτίζονται για 30 λεπτά σε διάλυμα υδροχλωρικού οξέος 20%, μετά το οποίο πλένονται κάτω από τρεχούμενο νερό.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με το φάρμακο "Fitosporin" ή "Uniflor-micro"... Μια λαϊκή θεραπεία είναι μια λύση γάλακτος με σαπούνι πλυντηρίου. Ψεκάζονται με φυτά κάθε 10 ημέρες.

Φωψία

Προκαλείται από μύκητα σε υψηλή υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες. Εμφανίζεται ως στρογγυλό φως σημεία στα φύλλα και τον κορμό. Γκρι και καφέ κηλίδες εμφανίζονται στα φρούτα, τα οποία σαπίζουν και καλύπτονται με βλέννα.

Τα νοσούντα φυτά απομακρύνονται από τον κήπο και καταστρέφονται. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί πρόληψη για την πρόληψη της νόσου. Για αυτό, οι σπόροι έχουν απολυμανθεί πριν προσγείωση, τα φυτά υποβάλλονται σε περιοδική επεξεργασία με "Fundazol" και "Derozal".

Αργά

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Μια κοινή ασθένεια που εξαπλώνεται από όλες τις νυχτερινές σκάλες μεταξύ τους. Τα πιο εντυπωσιακά συμπτώματα είναι:

 • σκούρα σημεία με φωτεινό πράσινο άκρο στο φύλλωμα.
 • λευκή-γκρίζα άνθιση στην κάτω πλευρά των φύλλων.
 • κηλίδες καλύπτουν τα στελέχη και τα φρούτα, προκαλώντας σάπια.

Για την καταπολέμηση, χρησιμοποιούνται φάρμακα που περιέχουν χαλκό, υγρό Bordeaux. Τα "Quadris" και "Antracol" έχουν αποδειχθεί καλά.

Οι λαϊκές θεραπείες περιλαμβάνουν ψεκασμό με ορό, έγχυση σκόρδου, ξεσκόνισμα με τέφρα ξύλου.

Alternaria ή γκρι σήψη

Πρώτα απ 'όλα, επηρεάζονται τα φρούτα που αναπτύσσονται στο κάτω μέρος του θάμνου. Εμφανίζονται κηλίδες καφέ κηλίδες, οι οποίες αργότερα περνούν στο φύλλωμα.

Αντιμετωπίστε με "Horus" και "Antracol" σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Για πρόληψη, υποβάλλεται σε επεξεργασία με κολλοειδές θείο, Fitosporin και θειικό χαλκό.

Σκληρωτίωση ή λευκή σήψη

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Ο μύκητας που προκαλεί λευκή σήψη είναι συχνός σε ολόκληρη την ήπειρο και επηρεάζει μεγάλο αριθμό φυτών. Το φύλλωμα των μελιτζανών φωτίζει, οι κορμοί σαπίζουν στη βάση, μια λευκή άνθιση με μαύρες κουκίδες, τα φρούτα καλύπτονται με λευκές κηλίδες.

Η θεραπεία λευκής σήψης σε μελιτζάνες περιλαμβάνει ψεκασμό με παρασκευάσματα Oxyhom, HOM ή Abiga-Peak. Είναι επίσης απαραίτητο να κλαδέψετε τα πληγέντα μέρη του θάμνου.

Οι λαϊκές θεραπείες περιλαμβάνουν τον ψεκασμό με ένα ασθενές διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου ή ιωδίου.

Κάθετη σήψη

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Αναφέρεται σε ιογενείς λοιμώξεις. Στην πλευρική πλευρά του καρπού σχηματίζονται νεκρωτικά σημεία. Είναι υδατώδεις, αλλά στεγνώνουν και στεγνώνουν.

Η επεξεργασία συνίσταται στην εφαρμογή λιπασμάτων που περιέχουν κάλιο και ασβέστιο στο έδαφος. Τα προσβεβλημένα φύλλα και φρούτα πρέπει να αφαιρεθούν. Για την πρόληψη της κορυφής, χρησιμοποιείται πότισμα στη ρίζα και ψεκασμός των θάμνων με έγχυση τέφρας.

Κερκοσπόρωση

Η μυκητιακή νόσος εκδηλώνεται από μικρά κίτρινα σημεία στα φύλλα. Η υπερανάπτυξη κηλίδων προκαλεί το φύλλωμα να πεθάνει. Τα φρούτα σταματούν στην ανάπτυξη, παραμορφώνονται.

Το μείγμα Μπορντό είναι πολύ αποτελεσματικό στο αρχικό στάδιο της νόσου. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται τα φάρμακα "Skor", "Raek", "Fundazol". Φροντίστε να εφαρμόσετε ανόργανα λιπάσματα.

Φυτοπλάσμωση

Μια ιογενής λοίμωξη που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι προσβεβλημένοι θάμνοι αφαιρούνται και καίγονται. Η ασθένεια εκδηλώνεται με βάψιμο του φυλλώματος σε μοβ-κοκκινωπές αποχρώσεις, σχισμές σχηματίζονται στα φύλλα. Τα φρούτα είναι σκληρά, παραμορφωμένα.

Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί καθαρίζοντας την περιοχή όλων των ζιζανίων και των φυτικών υπολειμμάτων πριν από τη φύτευση. Τα έντομα που μεταφέρουν τον ιό καταστρέφονται με εντομοκτόνα.

Κάθετη μαρασμός

Τα έντομα είναι φορείς της νόσου. Τα παθογόνα παραμένουν στο έδαφος και στα συντρίμμια των φυτών. Μια απότομη αλλαγή του καιρού χρησιμεύει ως ώθηση για την ανάπτυξη της νόσου.

Ένα μαυρισμένο στέλεχος με έκκριση βλέννας, μαραμένο κίτρινο φύλλωμα είναι σημάδια μαλάκωσης των σπονδύλων.

Για την πρόληψη ασθενειών, τα φυτά και το έδαφος κάτω από αυτά ψεκάζονται με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου ή "Fitosporin". Τα εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση εντόμων. Απαιτούνται σύνθετα ορυκτά λιπάσματα.

Εσωτερική νέκρωση

Ιογενής λοίμωξη που οδηγεί σε εμβρυϊκή μουμιοποίηση. Δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση των ώριμων φυτών. Αυτή η ασθένεια δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μπορεί να προληφθεί. Για αυτό, οι σπόροι διατηρούνται σε διάλυμα υδροχλωρικού οξέος 20% για 30 λεπτά πριν από τη φύτευση. Στη συνέχεια πλένεται σε τρεχούμενο νερό και ξηραίνεται.

Οι κύριοι τύποι παρασίτων μελιτζάνας

Τα παράσιτα των εντόμων όχι μόνο μεταφέρουν ιογενείς λοιμώξεις, αλλά καταστρέφουν επίσης το φύλλωμα και τους καρπούς των μελιτζανών. Τα έντομα αναπαράγονται πολύ γρήγορα και είναι ικανά να καταστρέψουν εντελώς τις φυτεύσεις.

Ας μιλήσουμε για τα παράσιτα που επηρεάζουν τις μελιτζάνες και πώς να τα αντιμετωπίσουμε.

Ψείρα των φυτών

Αυτά είναι μικρά πράσινα σφάλματα με μαλακό σώμα που τρέφονται με το χυμό του φυτού. Σχηματίζουν αποικίες στην εσωτερική πλευρά των φύλλων, οι οποίες κυρτώνουν και στεγνώνουν καθώς μεγαλώνουν οι αποικίες. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών οδηγεί στο θάνατο ολόκληρου του φυτού.

Τα εντομοκτόνα "Karbofos" και "Keltan" καταστρέφουν εντελώς τις αφίδες. Οι οπαδοί των λαϊκών μεθόδων πάλης χρησιμοποιούν ψεκασμό με ζωμό κρεμμυδιού και βάμμα καπνού. Μπορείτε να σκουπίσετε τα φύλλα με διάλυμα σαπουνιού και τέφρας.

Σκαθάρι του Κολοράντο

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Τα φύλλα τροφοδοτούν όχι μόνο τους σκαθάρια, αλλά και τις προνύμφες τους, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες. Εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα για την καταπολέμηση του σκαθάρι της πατάτας του Κολοράντο, οι μελιτζάνες θα παραμείνουν χωρίς φύλλωμα.

Τα εντομοκτόνα είναι η καλύτερη θεραπεία κατά των σκαθαριών. Αλλά με σχηματισμός ωοθηκών και η συνεχής συλλογή φρούτων δεν συνιστάται. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τους σκαθάρια του Κολοράντο χωρίς χημεία. Η συλλογή παρασίτων με το χέρι, ο ψεκασμός της μελιτζάνας με ζωμό σκόρδου, η σκόνη των φυτεύσεων με στάχτη θα σώσει την ημέρα.

Αράχνη αράχνης

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Ζει στην κάτω πλευρά των φύλλων, απορροφά τον χυμό από αυτά και μπαίνει στο φυτό με ένα λευκό λεπτό, αλλά πυκνό ιστός αράχνης.

Σπουδαίος! Πριν ψεκάσετε τους θάμνους, αφαιρέστε με μη αυτόματο τρόπο όλους τους ιστούς αράχνης. Ο ψεκασμός πραγματοποιείται αποκλειστικά στην κάτω πλευρά των φύλλων.

Πώς να επεξεργαστείτε τη μελιτζάνα:

 • ακαριοκτόνα "Floromite", "Sunmite" - το διάστημα μεταξύ του ψεκασμού δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5 ημέρες.
 • εγχύσεις από φυτά με έντονη οσμή (σκόρδο, καλέντουλα, κρεμμύδια) - δεν θα βοηθήσουν να απαλλαγούμε από ένα ήδη εμφανιζόμενο ακάρεο αράχνης, αλλά θα τρομάξουν.

Whitefly

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή
Whitefly

Πεταλούδα που τρώει χυμό μελιτζάνας. Ζει στην κάτω πλευρά του φύλλου, ο κίνδυνος δημιουργείται από τις εκκρίσεις του, οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων.

Ο ψεκασμός με "Fitoverm" και "Aktara" θα βοηθήσει στην καταστροφή της λευκής μύγας.

Μεντβέντεκα

Ζει στο έδαφος, τρέφεται με ρίζες. Ως αποτέλεσμα, το φυτό στεγνώνει. Όχι μακριά από τις φυτεύσεις θα υπάρχουν πάντα λαγούμια αρκούδων, γύρω από τα οποία είναι απαραίτητο να διασκορπιστούν οι Medvetoks.

Τα κλασικά μέτρα περιλαμβάνουν το ψέκασμα του εδάφους με αλεσμένο πιπέρι, το πότισμα με ζωμούς κρεμμυδιών και σκόρδο.

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Σταυρός ψύλλος

Ένα μικρό μαύρο σκαθάρι που τρώει εντελώς το φύλλωμα, αφήνοντας μόνο σκληρές φλέβες. Οι προνύμφες ψύλλων βρίσκονται στο έδαφος και τρέφονται με ρίζες.

Από τις χημικές ουσίες, εντομοκτόνα όπως το Actellik βοηθούν στην καταπολέμηση των σταυρανθών ψύλλων.

Ο ψεκασμός με έγχυση αψιθιάς, πικραλίδας, σκόρδου ή σκόνης με τέφρα ξύλου ή αλεσμένο πιπέρι δίνει επίσης αποτελέσματα.

Γυμνοσάλιαγκες

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Λαχταριστά μαλάκια που τρέφονται όχι μόνο με φύλλωμα, αλλά και με τους καρπούς του φυτού. Σέρνονται έξω από κρυψώνες τη νύχτα και αφήνουν πίσω τους γλοιώδεις δρόμους και μεγάλες τρύπες στα φύλλα.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμηση των γυμνοσάλιαγκων είναι μια σκόνη που περιέχει μεταλλδεΰδη. Χρησιμοποιείται σε ποσότητα 3 g ανά 1 m². Το χοντρό αλάτι ή το αλεσμένο πιπέρι είναι επίσης διασκορπισμένο γύρω από τις μελιτζάνες.

Προληπτικά μέτρα

Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών μελιτζάνας: φωτογραφία και περιγραφή

Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

 • απολύμανση σπόρων ·
 • συμμόρφωση με τους κανόνες αμειψισποράς ·
 • απολύμανση του εδάφους πριν από τη φύτευση ·
 • αραίωση πυκνών φυτεύσεων
 • συμμόρφωση με τους κανόνες ποτίσματος και σίτισης ·
 • έγκαιρη απομάκρυνση των ζιζανίων και των φυτικών υπολειμμάτων από την τοποθεσία

συμπέρασμα

Η μελιτζάνα είναι μια ευαίσθητη κουλτούρα που, κάτω από δυσμενείς συνθήκες και κακής ποιότητας φεύγοντας εκτίθεται σε πολλές ασθένειες και επιθέσεις παρασίτων. Η τακτική φροντίδα και τα έγκαιρα προληπτικά μέτρα θα βοηθήσουν στην αποφυγή των προβλημάτων που περιγράφονται στο άρθρο και θα έχουν υψηλή απόδοση.

 

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια