Πώς και πότε να συλλέξετε rutabagas για να διατηρήσετε τη συγκομιδή μέχρι την άνοιξη

Το Rutabaga ανήκει στις ανεπιθύμητα ξεχασμένες γεωργικές καλλιέργειες μαζί με γογγύλια και όλυρα. Αν και είναι ο ηγέτης στην περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στις ρίζες. Το λαχανικό είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνες B1, B2, R.

Το Rutabaga ήταν πολύ δημοφιλές στη Ρωσία μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, αλλά με την έλευση των πατατών, η καλλιέργειά του μειώθηκε απότομα. Τώρα η καλλιέργεια ενός υγιούς λαχανικού κερδίζει και πάλι ορμή μεταξύ εκείνων που παρακολουθούν τη διατροφή τους και επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τη διατροφή τους. Ωστόσο, δεν αρκεί να καλλιεργήσετε μια ριζική σοδειά, πρέπει ακόμα να συλλέξετε και να εξοικονομήσετε χρόνο. Στο άρθρο θα σας πούμε πότε να αφαιρέσετε τα rutabagas από τον κήπο και πώς να τα αποθηκεύσετε μέχρι την άνοιξη.

Όροι συγκομιδής swede

Υγιεινό και νόστιμο λαχανικό μπορεί να καταναλωθεί 1,5-2 μήνες μετά τη βλάστηση. Οι ρίζες που προορίζονται για μακροχρόνια αποθήκευση αφαιρούνται από τον κήπο μόνο μετά την έναρξη της ωρίμανσης.

Πώς και πότε να συλλέξετε rutabagas για να διατηρήσετε τη συγκομιδή μέχρι την άνοιξη

Πότε είναι η ώρα της συγκομιδής

Η μαζική συγκομιδή ξεκινά σε 3-4 μήνες μετά την εμφάνιση. Ο καλύτερος χρόνος για σκάψιμο είναι ο Σεπτέμβριος και οι αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι αυτή τη στιγμή, το swede σταματά να μεγαλώνει και ωριμάζει πλήρως. Η συγκομιδή συλλέγεται πριν από την έναρξη του παγετού: τα κατεψυγμένα φρούτα χάνουν γρήγορα τη γεύση τους και αποθηκεύονται ελάχιστα.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ωριμότητα του swede

Το Rutabaga είναι μια αρκετά ανθεκτική στο κρύο ρίζα... Συνεχίζει να μεγαλώνει και να συσσωρεύει χρήσιμες ουσίες μέχρι την έναρξη του κρύου καιρού. Οι καθυστερημένες ποικιλίες λαχανικών είναι πιο γλυκές και νόστιμες από τις προηγούμενες ποικιλίες. Τα τελευταία σκάβονται τον Αύγουστο.

Ο χρόνος συγκομιδής επηρεάζεται από παράγοντες όπως:

 • περίοδος ωρίμανσης μιας συγκεκριμένης ποικιλίας (οι πρώιμες ποικιλίες ωρίμανσης έχουν σκαφθεί νωρίτερα από ό, τι οι καθυστερημένες).
 • το μέγεθος των καλλιεργειών ρίζας (τα μεγάλα λαχανικά αφαιρούνται νωρίτερα από τον κήπο, τα μικρά αφήνονται περισσότερο, εάν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες).

Ενδιαφέρον για το σουέτ:

Τι είναι το rutabaga, πώς είναι χρήσιμο και πού χρησιμοποιείται

Χρήσιμες ιδιότητες και αντενδείξεις του σουέτ

Προσδιορισμός του βαθμού ωριμότητας

Ένας καλός βοηθός στον προσδιορισμό του βαθμού ωρίμανσης ενός λαχανικού χρησιμεύουν ως συστάσεις του κατασκευαστή της ποικιλίας Στη συσκευασία με σπόρους, αναφέρονται οι ημερομηνίες εμφάνισης και ωρίμανσης των ριζικών καλλιεργειών. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η ποικιλία και ο χρόνος φύτευσης. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι εύκολο να υπολογιστεί η περίοδος ωρίμανσης του λαχανικού.

Πώς και πότε να συλλέξετε rutabagas για να διατηρήσετε τη συγκομιδή μέχρι την άνοιξη

Η καλλιεργητική περίοδος σουηδίας είναι 90 έως 130 ημέρες... Τα λάχανα που εμφανίζονται αναπτύσσονται αργά στην αρχή. Το πρώτο ζευγάρι αληθινών φύλλων μεγαλώνει περίπου μια εβδομάδα μετά τη βλάστηση. Μετά από 1-1,5 μήνες, αρχίζει ο σχηματισμός της ρίζας. Μέχρι το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, περίπου το ένα τρίτο των κορυφών γίνεται κίτρινο και στεγνώνει. Το βάρος των φρούτων αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 400 g έως 1 kg, ανάλογα με την ποικιλία.

Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες ποικίλλουν από έτος σε έτος και ο χρόνος συγκομιδής ποικίλλει ανάλογα.

Για να καθορίσετε σωστά πότε να σκάψετε ένα rutabagaβλέποντας την ίδια τη ρίζα. Η συγκομιδή ξεκινά όταν συμβαίνουν συσσωρεύσεις. Η εμφάνιση κρούστας δείχνει ότι το λαχανικό είναι ώριμο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, σκάψτε μερικά φρούτα και δοκιμάστε.

Τα ακόλουθα εξωτερικά σημάδια θα σας πουν ότι το rutabaga είναι έτοιμο για συγκομιδή. συγκομιδή και αποθήκευση για το χειμώνα:

 • κιτρίνισμα και ξήρανση των κάτω φύλλων του φυτού.
 • το μέγεθος και το βάρος των καλλιεργειών ρίζας αντιστοιχούν στους δηλωθέντες δείκτες του κατασκευαστή σπόρων.

Παρ 'όλα αυτά, Εάν υπάρχει απειλή παγετού, τα λαχανικά ξεθάβονται νωρίτερα... Διαφορετικά, τμήματα του πολιτισμού που προεξέχουν από το έδαφος θα παγώσουν.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Rutabaga και γογγύλι

Νόστιμες συνταγές για μαγείρεμα σουέτ

Συγκομιδή του σουηδού

Το Rutabaga αφαιρείται από τον κήπο για αποθήκευση σε ξηρό καιρό... Εάν, κατά τον καθορισμό του χρόνου συγκομιδής, καθοδηγείτε το σεληνιακό ημερολόγιο, θυμηθείτε ότι όλες οι ρίζες συγκομίζονται συγκομιδές τις μέρες του εξασθενημένου φεγγαριού.

Πώς και πότε να συλλέξετε rutabagas για να διατηρήσετε τη συγκομιδή μέχρι την άνοιξη

Τεχνολογία ανασκαφής για μακροχρόνια αποθήκευση

Για να διατηρήσετε τα θερισμένα λαχανικά μέχρι την άνοιξη, κατά τη συγκομιδή, τηρήστε τις ακόλουθες συστάσεις:

 1. Οι ριζικές καλλιέργειες αρχίζουν να σκάβονται εγκαίρως, καθώς φθάνουν στην τεχνική ωριμότητα. Υπερβολικά εκτεθειμένοι στον κήπο, γίνονται σκληροί και χάνουν τη γεύση τους.
 2. Το Rutabagas τραβιέται από το έδαφος με το χέρι ή με φτυάρι και γουρουνόπουλο. Τα εργαλεία χρησιμοποιούνται με προσοχή ώστε να μην καταστρέψουν το δέρμα του φρούτου.
 3. Τα λαχανικά που εξάγονται από το έδαφος καθαρίζονται από το έδαφος με τα χέρια τους, χωρίς να χτυπάνε το ένα το άλλο ή σε σκληρή επιφάνεια. Οι κορυφές στρίβονται ή κόβονται, αφήνοντας μια ουρά 1,5-2 εκ. Είναι προτιμότερο να στρίβετε τα φύλλα: με αυτόν τον τρόπο οι κορυφές σπάζουν στο επιθυμητό ύψος και ο κορυφαίος οφθαλμός παραμένει άθικτος.
 4. Τα λαχανικά τοποθετούνται σε σκοτεινό, καλά αεριζόμενο μέρος για μερικές ημέρες. Είναι ανεπιθύμητο να στεγνώνετε τις καλλιέργειες ρίζας στον ήλιο, καθώς θα χάσουν την υγρασία και θα αποθηκευτούν χειρότερα.
 5. Τα rutabagas ταξινομούνται. Μικρά, κατεστραμμένα φρούτα και εκείνα με πολλές πλευρικές ρίζες τρώγονται αμέσως ή χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές.

Σπουδαίος!Το Rutabaga που προορίζεται για μακροχρόνια αποθήκευση δεν πρέπει να πλένεται. Αυτό οδηγεί σε αλλοίωση και αποσύνθεση των ριζών.

Προετοιμασία αποθήκευσης

Καθαρισμένο από βρωμιά, τα αποξηραμένα και ταξινομημένα rutabaga είναι έτοιμα για τοποθέτηση για χειμερινή αποθήκευση. Πρέπει επίσης να προετοιμαστεί το κελάρι ή το υπόγειο όπου θα βρίσκονται οι ρίζες. Το κατάστημα καθαρίζεται, απολυμαίνεται και αερίζεται κάθε φορά πριν αποθηκεύσετε λαχανικά.

Πρώτα απ 'όλα, τακτοποιούν τα πράγματα στο υπόγειο ή στο κελάρι... Οι περσινές καλλιέργειες, τα συντρίμμια, τα υπολείμματα άμμου αφαιρούνται. Οι σανίδες από τις οποίες κατασκευάζονται οι κάδοι αφαιρούνται, πλένονται με σαπούνι και σόδα και στεγνώνουν καλά. Για απολύμανση, το δωμάτιο και το δοχείο στο οποίο θα βρίσκονται τα λαχανικά επεξεργάζονται 2-3 φορές με διάλυμα θειικού χαλκού 3-5%.

Οι αποθηκευμένες ρίζες καλλιέργειας είναι ευαίσθητες σε διάφορες ασθένειες (σήψη, φώμωση, βακτηρίωση). Τα ακόλουθα μέτρα βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης και της ανάπτυξής τους κατά την αποθήκευση:

 • ποικιλίες σποράς ανθεκτικές στην ανάπτυξη ασθενειών.
 • ακριβής συγκομιδή και μεταφορά ·
 • διαλογή κατεστραμμένων φρούτων ·
 • διατήρηση του σωστού καθεστώτος θερμοκρασίας ·
 • απολύμανση εγκαταστάσεων αποθήκευσης, εμπορευματοκιβωτίων και εξοπλισμού.

Σπουδαίος! Το Rutabaga παραδίδεται στον χώρο αποθήκευσης σε καθαρό, στεγνό δοχείο.

Πώς και πότε να συλλέξετε rutabagas για να διατηρήσετε τη συγκομιδή μέχρι την άνοιξη

Επιλογή τόπου και μεθόδου αποθήκευσης

Σωστά παρασκευασμένα λαχανικά ρίζας για το χειμώνα σε μια μη θερμαινόμενη αποθήκη... Το Rutabaga τοποθετείται σε κουτιά ή κουτιά από χαρτόνι και πασπαλίζεται με άμμο. Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι από 0 έως +2 ° С (επιτρέπεται μείωση σε -0,5 ... -1 °)). Η υγρασία του αέρα διατηρείται εντός 90-95%. Το λαχανικό διατηρείται επίσης καλά σε κανονικές πλαστικές σακούλες.

Εάν δεν υπάρχει κατάλληλο υπόγειο ή κελάρι, rutabagas μπορεί να μείνει στο έδαφος στον κήπο. Για να γίνει αυτό, σκάβονται ρηχές τρύπες ή χαρακώματα και τοποθετούνται λαχανικά σε αυτά, καλύπτοντας με ξηρό πριονίδι ή άχυρο. Από ψηλά, οι λάκκοι καλύπτονται με ένα στρώμα γης.

συμπέρασμα

Το Rutabaga είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό λαχανικό, πλούσιο σε βιταμίνη C και μια σειρά από μακροθρεπτικά συστατικά, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη διάρκεια ζωής. Η έγκαιρη συγκομιδή πριν από την έναρξη του παγετού και η κατάλληλη προετοιμασία για αποθήκευση σάς επιτρέπουν να διατηρείτε τη γεύση και τις πολύτιμες ουσίες στις ρίζες μέχρι την άνοιξη.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Κήπος

Λουλούδια